Įkraunama...
Įkraunama...

Tėvų karšinimas (5)

QUOTE(Lauruška @ 2010 11 14, 11:08)
paguldysiu į slaugą kokiam mėnesiui - atsipūsiu nors per šventes  ax.gif

console.gif
Atsakyti
Sveikos,
sakykit prašau, gal kas žinote, kaip gauti SP-2 (nuolatinė slauga), t. y. nuo ko pradėti, pas ką kreiptis.
Kiek domėjausi, vieni SP-2 gauna įprasta tvarka (visai dar palyginus neblogam stovyje esančiam ligoniui), kitiems pasako, kad ligonis praktiškai jau nei judėti turi, nei kalbėti, nei pats ką daryti?
Ar tas SP-2 kaip nors siejasi su globa ar rūpyba, apie kurią čia kalbate?
Ar tik gavus globą ar rūpybą tik tada duos SP-2?
O gal atvirščiai? Pirma SP-2, tada jau globa?
Kas čia tuos dalykus išduoda, sprendžia?
Kokiam tikslui tą globą ar rūpybą bandote gauti? Apart jau Jūsų minėto stažo ir soc draudimo
Kaip supratau tada globėjui ar rūpintojui eina stažas ir soc draudimas: ar čia ir rūpintojui, ir globėjui taip?
Kuo skiriasi?
Kaip suprasti "pripažinti neveiksniu"? Tai čia tas SP-2 ir pripažįsta?
Gal labai jau naivūs Jums pasirodys mano klausimai, bet nieko nesiorientuoju šiuose reikaluose, nieks nieko nepataria, visi atsistumdo: kaip aklas jautiesi...
Atsakyti
QUOTE(pupik @ 2010 11 15, 00:06)
Sveikos,
sakykit prašau

Labas smile.gif Pabandysiu iš savo nereikšmingos patirties atsakyt, yra labiau išmanančių, tik teks palaukt, kol atsilieps.

Nuolatinei slaugai gauti reikia pirmiausia kreiptis į šeimos gydytoją.
Man irgi pasakė, kad mama turi būt be rankų ir be kojų, kad gautų specialiuosius poreikius - tada pakeitėm gydytoją cool.gif
Turint SP ligonis gauna pinigėlių, žiūrint kokie nustatyti poreikiai. Aš ją prižiūriu namuose, negaliu dirbti, tai prisiteisus rupybą turėčiau būt kaip ir visi kiti dirbantieji g.gif
Globą galima prisiteisti tik jei ligonis neorientuotas nei savy, nei aplinkoj. Tada ir stažas eitų ir soc draudimas būtų ir visus turtinius reikalus galėtum tvarkyti.
Su neveiksnumu nesu susidūrus, bet, manau šeimos gydytojo reikia prašyt, kad atsiųstų psichiatrą pas ligonį, nustato specialistai.

Mergaitės patikslins ir papildys, luktelk mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Awita @ 2010 11 14, 23:43)
Su neveiksnumu nesu susidūrus, bet, manau šeimos gydytojo reikia prašyt, kad atsiųstų psichiatrą pas ligonį, nustato specialistai.


Slauga-taip, skiriama su 6eimos gydytojo pagalba.
Globą tvarkytis tik teisme. Pirmiausia priduodami dkumentai prokuratūrai (šeimos sudėtis, pasų kopijos, pažyma, kad galit prižiūrėt ligonį (tai nustatoma šeimos gydytojui nusiuntus į komisiją), prašymas, kad prokuratūra astovautu jus teisme, visos ligonio pažymos ir dokumentai-pensininko pažymėjimas, jei sutekta priežiūra ar slauga ir t.t. Tada visą tą kalną popierių velkat į prokuratūrą ir paliekat. Peržiūrėjus pasako ar viskas ok. Ir jau tada viskas siunčiama teismo ekspertui. Apsišarvuokit kantrybe, nes laukt teks ilgai. Kai jau jis viską sutvarko, popieriai siunčiami į teismą ir laukiat 2 teismų. Pirmas-kad pripažintų neveiksnumą, antras-skirtų jus ar kitą asmenį globėju ir turto administratoriumi. Sprendimas įsigalioja po 15 dienų. O po pirmo teismo reik kaukt berods 7 dienas kol įsigalios, nes skubos tvarka reik skirti globėją. Nu atrodo viskas.
Atsakyti
QUOTE(pupik @ 2010 11 14, 23:06)
Sveikos,
1. sakykit prašau, gal kas žinote, kaip gauti SP-2 (nuolatinė slauga), t. y. nuo ko pradėti, pas ką kreiptis.
2. Kiek domėjausi, vieni SP-2 gauna įprasta tvarka (visai dar palyginus neblogam stovyje esančiam ligoniui), kitiems pasako, kad ligonis praktiškai jau nei judėti turi, nei kalbėti, nei pats ką daryti?
3. Ar tas SP-2 kaip nors siejasi su globa ar rūpyba, apie kurią čia kalbate?
4.Ar tik gavus globą ar rūpybą tik tada duos SP-2?
5. O gal atvirščiai? Pirma SP-2, tada jau globa?
6. Kas čia tuos dalykus išduoda, sprendžia?
7. Kokiam tikslui tą globą ar rūpybą bandote gauti? Apart jau Jūsų minėto stažo ir soc draudimo
8.Kaip supratau tada globėjui ar rūpintojui eina stažas ir soc draudimas: ar čia ir rūpintojui, ir globėjui taip?
Kuo skiriasi?
9 Kaip suprasti "pripažinti neveiksniu"? Tai čia tas SP-2 ir pripažįsta?
Gal labai jau naivūs Jums pasirodys mano klausimai, bet nieko nesiorientuoju šiuose reikaluose, nieks nieko nepataria, visi atsistumdo: kaip aklas jautiesi...


1. viskas prasideda nuo šeimos gydytojo, kreiptis į jį, - jis paruošia reikiamus popierius, siunčia pas psichologą, psichiatrą, tada suruošia popierius med. komisijai, o komisija jau pripažįsta arba nepripažįsta.
2. Taip, čia jau daug kas nuo gydytojo priklauso - dažniausiai visiems sakoma, kad ligonis turi nebevaikščiot, nebesiorientuot ir pan. realybė kitokia. deja, dažnai ji priklauso nuo piniginės storio. tačiau prižiūrint tikrą ligonį, reikia nenuleist rankų ir išsireikalaut, kas priklauso. mirksiukas.gif
3. man regis, be SP nieko negausi
4-5. pirmiau SP - tada jau nuolatinės slaugos reikalingas ligonis gali turėti globėją ar rūpintoją
6. Su med komisijos išduota SP pažyma ir kalnu kitų popierių - į savivaldybės atitinkamą skyrių, sprendžiama bus teisme.
Dėl globos -rūpybos gal kas patars išsamiau, aš tų dalykų nebuvau susitvarkius, tik iš pasakojimų šį tą žinau
7. Globos prireikia ir tuo atveju, jei prižiūri neįgalų ligonį, bet negali pasinaudot jo gaunamais SP pinigėliais. ar jei reikia tvarkyt kokius kitokius turtinius reikalus.
8. Vat žinios ir baigėsi ax.gif man rodos, globėjui
9. teismas pripažįsta - bet SP yra pagrindinis popierius

na, ką žinojau, surašiau. Dėl tų globų-rūpybų galiu ir klysti - pati nesitvarkiau, kaip sakiau, remiuos draugės patirtimi. Jai visas tas malonumas truko beveik metus doh.gif
Atsakyti
QUOTE(rutulux @ 2010 11 15, 06:09)
.....Pirmiausia priduodami dkumentai prokuratūrai (šeimos sudėtis, pasų kopijos, pažyma, kad galit prižiūrėt ligonį (tai nustatoma šeimos gydytojui nusiuntus į komisiją), prašymas, kad prokuratūra astovautu jus teisme, visos ligonio pažymos ir dokumentai-pensininko pažymėjimas, jei sutekta priežiūra ar slauga ir t.t. ....

Nebūtinai tvarkyti per prokuratūrą. Galima tiesiai kreiptis į teismą. Tik, man atrodo, tokiu atveju reikia ligonio parašo ant prašymo... Bent jau mano draugė taip darė - įkalbino močiutę (alzheimeris), kad pasirašytų.
Atsakyti
QUOTE(Vilusa @ 2010 11 15, 09:04)
Nebūtinai tvarkyti per prokuratūrą. Galima tiesiai kreiptis į teismą. Tik, man atrodo, tokiu atveju reikia ligonio parašo ant prašymo... Bent jau mano draugė taip darė - įkalbino močiutę (alzheimeris), kad pasirašytų.

Man nereikėjo nei prokuratūros, nei tėvo prašymo. CK nurodyta, kad dėl neveiksnumo gali kreiptis vaikai, tėvai - kreipiausi tiesiai pati į teismą dėl tėvo pripažinimo neveiksniu.
Beje, kai kreipiausi į teismą, neturėjau dar SP-1 rankose. Jis pats vienas praktiškai nieko nereiškia - be teismo psichiatro ekspertizės neveiksnumo niekas nenustatys...
Ketvirtadienį jau turėtų baigtis mano visi tie valdiški reikalai cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Lauruška: 15 lapkričio 2010 - 10:35
Ačiū, mergaitės, lyg ir prašvito smile.gif
Na, dėl to SP-2 nieko kol kas nieks - panašu, kad reik būti beveik mirusiu
Visą kitą informaciją dar "pavirškinsiu" ir, jei ką, dar išdrįsiu Jūsų pasiklausti

Čia radau tokią informaciją, gal kas iš to krašto - gal ŽINOSITE kaip galite pasinaudoti kuo nors ir padėti saviems artimiems:
2010-11-15
Alzhaimerio liga sergantiems pacientams – kokybiškos ir prieinamos paslaugos
Alytaus regione sėkmingai įgyvendintas ES finansuojamas VšĮ Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centro projektas. Nuo šiol sergantieji Alzhaimerio liga galės gauti efektyvias, kokybiškas ir prieinamas palaikomojo gydymo bei slaugos paslaugas. Profesionalia pagalba šiame centre per metus dabar galės naudotis vidutiniškai 60 šia sunkia liga sergančių asmenų. Prognozuojama, kad vidutiniškai per metus apie 20 žmonių, prižiūrėjusių savo sergantį šeimos narį, sugrįš į darbo rinką.
Visuomenei senstant, kasmet didėja ir paslaugų, skirtų pagyvenusiems ir įvairiomis ligomis sergantiems vyresnio amžiaus pacientams, poreikis. Remiantis statistika, Alzhaimerio liga ir senatvine demencija vidutiniškai serga 5–8 proc. vyresnių negu 65 m. amžiaus asmenų, 15–20 proc. vyresnių negu 80 m. amžiaus ir 30–47 proc. vyresnių negu 85 m. amžiaus žmonių. Žmonėms, sergantiems Alzhaimerio liga (pirmine degeneracine smegenų liga, pasireiškiančia lėtai ir nuosekliai progresuojančiu atminties, vėliau – ir kitų pažintinių funkcijų sutrikimu) reikia specifinės sveikatos priežiūros. Senatviniai smegenų sutrikimai iš esmės pakeičia ne tik sergančiųjų, bet ir jų globėjų gyvenimus. Ligoniai tampa fiziškai ir morališkai priklausomi nuo globėjų.
Iki šiol kvalifikuotos pagalbos Alytaus regione laukė apie 2750 šia sunkia liga sergančių pacientų, jų skaičius kasmet augo. Taip pat nuolat didėjo ir skaičius Alzhaimerio liga ir senatvine demencija sergančių asmenų Alytaus mieste ir rajone (dabar jis siekia apie 500).
Alytaus mieste ir regione medicinines paslaugas teikiančios įstaigos nebuvo pritaikytos specifinei Alzhaimerio ir kitų senatvinių smegenų sutrikimus turinčių žmonių priežiūrai, todėl daugiausia sergančiųjų buvo globojami namuose. Juos slaugė šeimos nariai, susidurdami su daugybe sunkumų: būtinybe atsisakyti darbo, nes ligoniai slaugomi 24 val. per parą, padidėjusiu emociniu – fiziniu krūviu, finansinėmis problemomis, pablogėjusia gyvenimo kokybė. Tai paskatino kartu ieškoti ir rasti efektyvius sprendimus.
„Džiaugėmės sėkmingai įgyvendintu projektu, – teigia Sveikatos apsaugos ministerijos Europos Sąjungos paramos skyriaus vedėja Kristina Auruškevičienė. – Palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas Alzhaimerio liga sergantiems žmonėms teikiantis Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras, įsisavinęs ES paramą, rekonstravo ir modernizavo patalpas, įsigijo būtinos medicinos įrangos. 5-iose specializuotose palatose – 15 naujų lovų, atitinkančių pacientų poreikius “.
Projekto vertė – 476 000 Lt ( 404 600 Lt – ES lėšos Lt ir 71 400 Lt – bendro finansavimo lėšos).


Atsakyti
Tai aciu uz info is tu kas jau susitvarket globa ir sekmes bei stiprybes toms, kurios visgi rysis tai daryti 4u.gif As dar nezinau ar rysiuos, nes, kaip dauguma susiduret, esi visur mazdaug pastumdomas, niekas niekur jokios realios pagalbos neteikia.... Tai bent salelej mes gyvenam: medicinine sistema supuvus, socialine - neisvystyta... Kokias penkias sienas turi pradauzyti su savo galva, kad issireikalautum, kas ir taip priklauso! Pats slaugai savo ligoniuka ir turi kovoti del normaliu paprastu dalyku... O paskui gauni is mediku pagiru, atseit kaip malonu matyti, kad taip rupinates savo mama, nedaug dabar tokiu zmoniu... Bet kad jau ir pati galiu susirgti nuo tokio streso, tai jiem vienodai...
Kaip gerai, kad jus cia esat smile.gif
Atsakyti
Kaip laikotės?
Nerami Dūšele, ryžtis reikia, nes ta priežiūra išsunkia: jėgas, kaip bebūtų pragmatiška, pinigus taip pat.
Ir nieks, kaip matyti, tų pinigų nesiūlo
Man įdomus toks klausimas: jei žmogus turi tą SP-1 ar SP-2, tai ar čia jau skaitosi neįgalus? Bet tas neįgalumas turi būti matyt kažkaip įformintas. O jei neįgalus, tai gal turėtų gauti kokią neįgalumo pensiją?
Esu girdėjusi, kad vieni sako, jog gauna ir pensiją senatvės ir pensiją neįgalumo, o kiti sako arba viena, arba kita.
O gal tada netenka ir to SP-1?
Kaip kaži yra iš tikro? Gal kas tą raizgalynę jau atnarpliojo?
Kas tą neįgalumą "įformina", kas tas pensijas neįgalumo skiria?
Anksčiau čia minėta visiška negalia, matyt, irgi yra neįgalumo jau ribinis atvejis?


Atsakyti
QUOTE(pupik @ 2010 11 16, 12:44)
Kaip laikotės?
Nerami Dūšele, ryžtis reikia, nes ta priežiūra išsunkia: jėgas, kaip bebūtų pragmatiška, pinigus taip pat.
Ir nieks, kaip matyti, tų pinigų nesiūlo
Man įdomus toks klausimas: jei žmogus turi tą SP-1 ar SP-2, tai ar čia jau skaitosi neįgalus? Bet tas neįgalumas turi būti matyt kažkaip įformintas. O jei neįgalus, tai gal turėtų gauti kokią neįgalumo pensiją?
Esu girdėjusi, kad vieni sako, jog gauna ir pensiją senatvės ir pensiją neįgalumo, o kiti sako arba viena, arba kita.
O gal tada netenka ir to SP-1?
Kaip kaži yra iš tikro? Gal kas tą raizgalynę jau atnarpliojo?
Kas tą neįgalumą "įformina", kas tas pensijas neįgalumo skiria?
Anksčiau čia minėta visiška negalia, matyt, irgi yra neįgalumo jau ribinis atvejis?


Mes turim SP-1. Sis dokumentas leidzia mums gauti slaugos pinigelius. Pensija eina sava tvarka.
Buvau siandien Azuolyno klinims koj pas fyd. Ramune Ruseckiene. Konsultavausi del narkozes poveikio tokiems pacientams (norejau mamai dantis sutvarkyti). Taip pat del dazno springimo bei kvepavimo strigimo.
Narkoze tokiems ligoniukams labai pagreitintu ju isejima verysad.gif Jokiu narkoziu!
O kvepavimo ir rijomo strigimas yra pabaigos pradzia.
Rodos, tai zinojau, bet, kai taip tiesiai gydytoja pasake, sunku.
Pacia gydytoja apibudinciau kaip tikrai profesionalia ir jautria.
Laikomes, mielosios 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(pupik @ 2010 11 16, 11:44)
Man įdomus toks klausimas: jei žmogus turi tą SP-1 ar SP-2, tai ar čia jau skaitosi neįgalus? Bet tas neįgalumas turi būti matyt kažkaip įformintas. O jei neįgalus, tai gal turėtų gauti kokią neįgalumo pensiją?
Esu girdėjusi, kad vieni sako, jog gauna ir pensiją senatvės ir pensiją neįgalumo, o kiti sako arba viena, arba kita.
O gal tada netenka ir to SP-1?
Kaip kaži yra iš tikro? Gal kas tą raizgalynę jau atnarpliojo?
Kas tą neįgalumą "įformina", kas tas pensijas neįgalumo skiria?
Anksčiau čia minėta visiška negalia, matyt, irgi yra neįgalumo jau ribinis atvejis?

Sveikos 4u.gif
SP-1 ir SP-2 yra specialieji poreikiai, kurie nustatomi tik pensininkams. Darbingo amžiaus žmonėms tokiais atvejais nustatomas netekto darbingumo lygis. Specialiųjų poreikių lygį nustato Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) . Dokumentus ten pristatyti turi pats ligonis. Aš siunčiau registruotu paštu - todėl man reikėjo patvirtinti tėvo paso kopiją pas notarą. Kai nustatyti specialieji poreikiai (SP-1 ir SP-2), žmogus gauna slaugos kompensacijos pinigėlius nepriklausomai nuo pensijos. Pensiją moka Sodra, slaugos pinigėlius - Socialinės paramos skyrius.
Tikiuosi, nors kiek aiškiau mirksiukas.gif

O mane, mielosios, galite pasveikinti - vakar baigiau savo visus biurokratinius reikalus, gavau tėvo globą thumbup.gif Nors tam fronte baigta - nebebus papildomų lakstymų... karsta.gif
Atsakyti