Įkraunama...
Įkraunama...

Kremavimas ar šarvojimas?

Apklausa: Kas jums priimtiniau: (122 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
QUOTE(daivinycia @ 2010 08 14, 21:47)
Priverstinis buciavimas atsisveikinant (nebuciuosi- pirstais uzbadys).

Bet iš kur jūs traukiat tokius papročius doh.gif , nesu laidotuvių fanė, bet tikrai ne vienose teko dalyvaut ir niekur niekas mirusiojo nebučiavo.

Žinot, beskaitant tokia įdomi paralelė atsivėrė - gyvam kūnui (būtent kūnui) skiriamas neproporcingai didelis dėmesys, pradedant nuo subalansuoto maisto, įvairiausių papildų, baigiant kremais, dažais, lakais, masažais, soliariumais, botulinu, silikonais, o štai mirus jis tampa pasibjaurėtinas ir visai nebesvarbus, nebereikalingas g.gif
Atsakyti
QUOTE(MamyteSaulyte @ 2010 08 14, 20:58)
Labai grazus Vokiskas variantas 4u.gif tikrai, labai maloniai nuteike, kai perskaiciau smile.gif
Del LT varianto  drinks_cheers.gif

Taip, tikrai labai grazus laidojimo paprociai cia, Vokietijoj. Lygiai taip pat laidojamos ir urnos. Man tenka daznai but laidotuvese kaip vargonininkei. Bet va kartais "pakliuna" ir rusiskos laidotuves. Apsaugok Viespatie! Stresas ir man, ir laidotuviu firmos darbuotojams, ir daugumai susirinkusiu vokieciu i jas. Rusai nesitaiko prie vokisku tradiciju. Tas klaikus raudojimas, griuvimas ant lavono, masinis buciavimas, plauku rovimasis (tikra to zodzio prasme), baisus klykimas kai ateina uzdaryt karsto - nu zinokit, kosmaras!
Atsakyti
kremavimas.
Atsakyti
QUOTE(daivinycia @ 2010 08 14, 20:47)
Kadangi jau tokia liudna, bet ir idomi bei aktuali tema, tai noreciau palyginti dvejas laidotuves, vienas Vokietijoj, kitas Lietuvoj.
Tradicinis sarvojimas Vokietijoj: kreipiamasi i laidotuviu firma, kuri tvarko absoliuciai viska, nuo skelbimo laikrasty iki net nebezinau ko...... Karstas(atidarytas) su velioniu laikomas sarvojimo namuose, vesioj patalpoj. Rakta gauna artimieji ir gali ten sedeti kiek ir kada nori - bet tai neprivaloma. Ir siaip, bet kas pageidaujantis ten gali apsilankyt ir asmeniskai su velioniu atsisveikint. Laidotuves ivyksta mazdaug penkta diena po mirties, kartais ir veliau. Laidotuviu diena karstas pervezamas i baznycia arba nedidele koplycia kapinese. Susirenka seima, artimieji, gimines, draugai, kaimynai, pazystami. Laikomos mazdaug 45 min. trukmes misios. Aplinka labai maloni, jauki, karstas jau uzdarytas, geliu labai saikingai, zvakes, kunigas, vargonu muzika, ramybe, rimtis, susikaupimas. Kartais misiu metu yra grojamas koks nors muzikos  kurinys ar daina, ypac megiami velionio. Kunigas apzvelgia visa nugyventa gyvenima, pries tai apsilankes pas mirusiojo artimuosius. Jokiu gedulingu pietu, nebent yra visi kvieciami simboliskai kavos, arbatos, pyragu - bet ne namuose. Vietoj kalnu geliu ir vainiku- vokeliai su uzuojautos atvirutem ir pinigai. Jokio streso, prievartos, isterijos, panikos. Grazios, ramios, iskilmingos ir labai santurios apeigos.

Lietuviskai: butinai nauji rubai, batai velioniui, milijonas kitu rupesciu, varginantis sedejimas parom prie karsto. Plius dar visa fotosesija, nors tu nuotrauku nei paciam norisi ziuret, nei juo labiau kitam parodyt (kur kas mieliau grazi gyvo zmogaus nuotrauka). Klaikus kvapas, tvyrojantis sarvojimo salese, ispudruotas, isgrimuotas lavonas. Priverstinis buciavimas atsisveikinant (nebuciuosi- pirstais uzbadys). Kalnai vainiku ir geliu, "privalomi" gedulingi pietus ir t.t.. ir t.t......... Manau visi esam daugiau ar maziau susidure su tokiu pasakymu: „zinai, tas ir tas numire, bet KOKIOS laidotuves buvo!“........ Snekama dazniausiai ne apie pati mirusi, o apie laidotuves. Klaiku!
Jei jau „lyst" i zeme- tai as noreciau tikrai NE pagal lietuviskas tradicijas. Jokiu budu!

Jūs aptarėte Vokietijos laidotuves, nežinodama, kad tokios pačios laidotuvės vyksta ir Lietuvoje. Tiesiog jūs su vokiečių artimaisiais gal mažiau bendravote, gal pagarbiau į juos kaip svečias žiūrėjote, todėl ir nematėte visų tų pačių negatyvių dalykų. mastau.gif Tik pas mus yra ,,geriau'' tai, kad šarvojama tik tris dienas (gal atstumai mažesni). Beje, nežinau kaip jūs, bet man labai keistas tas (ir kino filmuose dažnai matomas) faktas, kaip į tuščią su karstu patalpą ateina po vieną- kelis giminaičiai ir pažįstami, mirusįjį atidžiai apžiūrinėja ir diskusijas net prie karsto sukelia. Man daug priimtinesnės santūrios mūsų laidotuvės su visais artimaisiais. good.gif
Beje, apie šarvojimo visas paslaugas per firmas jau šioje temelėje buvo kalbėta. Tik svarbu, kad mūsų atlyginimai nevienodi, taigi kai ką mums vis tiek patiems padaryti reikia (pvz., kad ir susitarti dėl duobės iškasimo jūsų šeimos kape ir susimokėti). smile.gif
Dėl lietuviškų naujų rūbų tai turbūt natūralu, kad žmogui paskutiniai rūbeliai būna šiek tiek kitokie dėl specifinės paskirties. Juk neguldysi su ,,miniaku'' į kastą. Viską stengiamasi pridengti kuo santūriau, bet gražiai.
Vat tik dėl patalpų vėsinimo tai pas mus dar yra problema, nes esam neturtinga kol kas šalis. Taigi viskas tik laiko klausimas.

O dėl vokelių tai pasakysiu taip. Kiekvienas savo užuojautą ir šilumą išreiškia kiek kitaip ir tik jam įmanomais būdais. Jei eini į tolimesnio giminaičio laidotuves, tai perki pintinėlę už kokia penkiolika litų. Vat nežinau, kaip tuos penkiolika litų reikėtų įdėti į vokelį. Jei prasidės vokeliai (ne aukų dėžutės), ateinantieji bus ,,nebyliai''prievartaujami įdėt pagal nustatytą taksą. O tai jau negerai. Manau, kad daug šilčiau, kai yra ir gėlės, ir aukų dėžutės. Bet jos (dėžutės) neturėtų būti viešai, visiems gedintiems prieš akis pastatytos. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2010 08 14, 21:11)
Bet iš kur jūs traukiat tokius papročius doh.gif , nesu laidotuvių fanė, bet tikrai ne vienose teko dalyvaut ir niekur niekas mirusiojo nebučiavo.

Žinot, beskaitant tokia įdomi paralelė atsivėrė - gyvam kūnui (būtent kūnui) skiriamas neproporcingai didelis dėmesys, pradedant nuo subalansuoto maisto, įvairiausių papildų, baigiant kremais, dažais, lakais, masažais, soliariumais, botulinu, silikonais, o štai mirus jis tampa pasibjaurėtinas ir visai nebesvarbus, nebereikalingas g.gif

Is niekur nieko neistraukiau, tiesiog taip yra Lietuvoj. Kiek laidotuviu teko but, nu niekad nemaciau, kad NEBUTU buciuojama pries uzdarant karsta. Issirikiuoja giminele, eina is visi is eiles ir kas i kakta, kas i lupas, kas i ranka, bet VISI.
O ka, dabar jau taip nebera? As beveik 10 metu ne Lietuvoj ir per juos dar neteko gryzt i laidotuves, tai gal jau ir nebezinau kaip kas vyksta...... g.gif
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2010 08 14, 22:11)

gal..bet manau, tas kuris taip smarkiai investuoja i savo kuna budamas gyvas, tikrai nores buti graziu ir karste guledamas- graziai aprengtas, pagrimuotas..ir kuo ilgiau "nores" taip gulet, kad visi visi pamatytu..as taip galvoju 4u.gif
Nes pvz as i savo kuna mazai investuoju- suvokiu, kad pasensiu ir tos investicijos nepades schmoll.gif bei suvokiu- kunas laikinas- jis sensta, o viduj mes juk liekam tokie patys- jauni, kas bent jau man ir yra svarbiausia smile.gif

Del buciavimo- jus nematet tokiu dalyku, del to jus kitoki susiformavot poziuri. O yra kas mate ir tai, tiem maciusiem, suformavo kitoki poziuri, kuris nera smerktinas smile.gif
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2010 08 14, 21:11)

Esu laidotuvių ,,fanė''. ax.gif Ta prasme, kad labai daug laidotuvių esu buvusi. Ir man patinka mūsų lietuviškų laidotuvių rimtis (nežinau, kitokiose man nėra tekę būti). mastau.gif Esu mačiusi ir kaip bučiuoja (mano mama tėvelį bučiavo). Bet taip buvo seniai, buvau beveik dar vaikas. Bandžiau ,,pagal tradiciją'' (taip maniau) ir pati pasilenkti ir pabučiuoti prie uždengiant karstą. Bet iškart, gaila, bet tvoskė nemalonus jau kvapas. verysad.gif Bet taIp buvo seniai. Išsigandau, kad mamą laidojant ir dabar bus tas pats. Bet dabar laidojimo firmos mirusį žmogų taip sutvarko, kad tų greitų gedimo reakcijų nelabai būna. Nuo savo mamos nejaučiau jokio nemalonaus kvapo (nors nebeatsimenu, ar bučiavau, galbūt, bent buvau labai arti prisilietus). Taigi tie gąsdinimaisi, kad ,,baisu'' yra tikrai be pagrindo. O artimieji išreiškia savo jausmus taip, kaip jie ir jaučia. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(daivinycia @ 2010 08 14, 22:12)
Taip, tikrai labai grazus laidojimo paprociai cia, Vokietijoj. Lygiai taip pat laidojamos ir urnos. Man tenka daznai but laidotuvese kaip vargonininkei. Bet va kartais "pakliuna" ir rusiskos laidotuves. Apsaugok Viespatie! Stresas ir man, ir laidotuviu firmos darbuotojams, ir daugumai susirinkusiu vokieciu i jas. Rusai nesitaiko prie vokisku tradiciju. Tas klaikus raudojimas, griuvimas ant lavono, masinis buciavimas, plauku rovimasis (tikra to zodzio prasme), baisus klykimas kai ateina uzdaryt karsto - nu zinokit, kosmaras!

Tikiu tikiu...tokie vaizdai man ir suformavo atitinkama poziuri 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(MamyteSaulyte @ 2010 08 14, 20:48)
kad jau tikra balagana prigaminot  4u.gif

Kaip smagu, kad jūs sau to nepriskiriat. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(MamyteSaulyte @ 2010 08 14, 19:14)
Daugumos jūsų vietoje netradicinę nuomonę gerbčiau be išimčių- nesikabinėdama prie požiūrio, priežasčių- tą požiūrį formuojančių, pavadinimų ir tt.

Paprieštarausiu: pagarba nėra savaiminė duotybė. Tam, kad nuomonę gerbčiau -- turėčiau būti įsitikinusi jos svarumu, pagrįstumu, brandumu.
QUOTE(MamyteSaulyte @ 2010 08 14, 19:14)
Tad išmokime pagaliau būti tolerantiški NORAMS,..

Na, tolerancija neeliminuoja vertinimo ir nedraudžia išsakyti nuomonės : ) Viskas šioje temoje gerai ; )

QUOTE(Rasma @ 2010 08 14, 19:39)
..kol gyvas, tai kūnas ir dvasia, abu yra tarsi vienis, o jau mirus, tai dvasiai išlėkus kūnas iškart tampa kaip kažkokiu atgrasiu trikdžiu..

Taip, man regis, ta kategoriška skirtis kiek groteskiška. Ir nelabai natūrali. Ypač mirus artimiausiems žmonėms. O budynė ir yra tas laikas, skirtas sudėlioti viskam į savas vietas....

QUOTE(daivinycia @ 2010 08 14, 21:47)
Lietuviskai:
butinai nauji rubai, batai velioniui,
milijonas kitu rupesciu,
varginantis sedejimas parom prie karsto.
Plius dar visa fotosesija, 
Klaikus kvapas, tvyrojantis sarvojimo salese,
ispudruotas, isgrimuotas lavonas.
Priverstinis buciavimas atsisveikinant (nebuciuosi- pirstais uzbadys).
Kalnai vainiku ir geliu,
"privalomi" gedulingi pietus ir t.t.. ir t.t.........

Kadangi esu lietuvė, gyvenu Lietuvoje ir yra tekę dalyvauti keletoje laidotuvių, papasakosiu savą variantą (atitinkama seka):
Tvarkingai aprengtas, sutvarkytas velionis;
Laidotuvių rūpesčius perima laidojimo paslaugas teikiančios įmonės;
Prie karsto sėdi tie, kurie nori ir jaučia tokį poreikį; užtrunka taip pat priklausomai nuo poreikio;
Bent jau tose laidotuvėse, kuriose pastaraisiais metais dalyvavau-- be fotosesijų;
Šarvojimo salėje tvyro specifinis gėlių kvapas, kurio klaikiu niekaip nepavadinčiau;
Kokio nors nevykusio grimo apskritai nepastebėjau;
Su velioniu atsisveikina kas kaip nori, prievartos nėra - bučiuoji, išlydi mintimis ir t.t.;
Gėles ir vainikus laidojimo namų tarnautojos išdėlioja jaukiomis kompozicijomis;
Artimieji ir draugai kviečiami gedulingų pietų, padėkojant jiems už apsilankymą, parodant rūpestį ir pagarbą.
Atsakyti
QUOTE(MamyteSaulyte @ 2010 08 14, 20:13)
Turi, beabejo. Man sis zodis cia tiko- ir vieta ir prasme, nes AS dideliu vainiku neatkeliu- velku, tempiu (dar karta pabrezio- NEVALKIOJU) smile.gif o jus fiziskai stipri- tai neskite smile.gif

Ir nešu. cool.gif Beje, paskutinįsyk (prieš kelias savaites) man nedavė - sakė, vyrų yra. O tie vyrai - diedukai gi aštuoniasdešimtmečiai (nors dar ,,bajavi''). irnesakyk.gif Bet aš pasisiūliau juk. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Simense @ 2010 08 14, 21:15)
Jūs aptarėte Vokietijos laidotuves, nežinodama, kad tokios pačios laidotuvės vyksta ir Lietuvoje. Tiesiog jūs su vokiečių artimaisiais gal mažiau bendravote, gal pagarbiau į juos kaip svečias žiūrėjote, todėl ir nematėte visų tų pačių negatyvių dalykų.

Su vokieciu artimaisiais man teko labai artimai bendraut - mano amzinatilsi anyta vokiete.

Atsakyti