Įkraunama...
Įkraunama...

Kaip baudžiate vaikus? Nelupant...

Bausti vaikus apskritai nera geras poziuris. Vaikai turi buti motyvojami gerais dalikai o ne bausme. Pavyzdziui: Jei vaikas neklauso ir neina laiku valytis dantu, tai jam reikia duoti galimybe pasirinkti. Jei eini valytis dantukus dabar tai gausim laiko paskaityt knygute, jei neisi tai neliks laiko knygutei. Ar kitai maloniai veiklai tarkim. Vaiks turi pamatyt realias pasekmes su kuriom buvo prie stai supazindintas ir perspetas. Gal but is pirmo karto jis ir nesuvoks kas ir kaip, bet po pirmo karto supras, jei per 3 minutes tarkim neisvalau tai liksiu be pasakos.

Cia yra daug ivairios informacijos apie vaiku auklejima www.squidoo.com/clever-parenting
Atsakyti
QUOTE(iCute @ 2010 06 13, 12:55)
Bausti vaikus apskritai nera geras poziuris. Vaikai turi buti motyvojami gerais dalikai o ne bausme. Pavyzdziui: Jei vaikas neklauso ir neina laiku valytis dantu, tai jam reikia duoti galimybe pasirinkti. Jei eini valytis dantukus dabar tai gausim laiko paskaityt knygute, jei neisi tai neliks laiko knygutei. Ar kitai maloniai veiklai tarkim. Vaiks turi pamatyt realias pasekmes su kuriom buvo prie stai supazindintas ir perspetas. Gal but is pirmo karto jis ir nesuvoks kas ir kaip, bet po pirmo karto supras, jei per 3 minutes tarkim neisvalau tai liksiu be pasakos.

Cia yra daug ivairios informacijos apie vaiku auklejima www.squidoo.com/clever-parenting

Jusu aprasytas budas taip pat yra taikomas ir pas mus. Labai daznai buna pateikiami du pasirinkimo budai. Manau, kad vaikui tai padeda, nes kai jis gali pasirinkti, tai ir pats labiau moka atsakyti uz savo veiksmus bei tampa savarankiskesnis, nes zino, kad yra taip ar vienaip, nes taip pasirinko jis pats. Tik pamenu, kazkur skaiciau, kai taikomas pasirinkimo metodas, reikia pasirinkimu duoti pora, ne daugiau, nes tada vaikui sunkiau apsispresti ir vaikas pasimeta.
Atsakyti
QUOTE(saulės spindulėlis @ 2010 06 17, 23:48)
Jusu aprasytas budas taip pat yra taikomas ir pas mus. Labai daznai buna pateikiami du pasirinkimo budai. Manau, kad vaikui tai padeda, nes kai jis gali pasirinkti, tai ir pats labiau moka atsakyti uz savo veiksmus bei tampa savarankiskesnis, nes zino, kad yra taip ar vienaip, nes taip pasirinko jis pats. Tik pamenu, kazkur skaiciau, kai taikomas pasirinkimo metodas, reikia pasirinkimu duoti pora, ne daugiau, nes tada vaikui sunkiau apsispresti ir vaikas pasimeta.

drinks_cheers.gif Sita buda as labai daznai taikau su savo mazuoju. Pasirinkimai gali buti tik du. Dazniausiai siulai viena is variantu kuri noretum, kad vaikas pasirinktu, o kita, kuris vaikui visai nepatiktu, pvz. kai susitvarkysi zaislus isijungsime filmukus arba gali nesitvarkyti, bet tada ir filmuku nebus. Kad ir kuri varianta vaikas pasirinktu, kad ir mums nepriimtina, reikia elgtis iki galo taip kaip zadejom, kad ir vaikas praso, verkia ar net isterikuoja. Jei neatsilaikysit, sis metodas neveiks smile.gif Tas variantas tinka net ir tais atvejais, kai situacija atrodo neturi galimu pasirinkimo variantu, pvz. reikia isgerti neskanius vaistus (dazniausiai antibijotikus, kuriu praleisti kaip ir neiseina). Juos isgerti butina, tai ir tada galima rinktis,mes taip tariames: "ka renkiesi ar gersim vaistus graziuoju, ar piktuoju (t.y. barsimes, pyksimes ir kt. kai galu gale vos ne jega tenka sugirdyti vaistus, nes isgerti reikia)" ir kaip nekeista, uztenka tik vaikui padaryti pasirinkima "gersim graziuoju", jis tampa visiskai atsakingas uz savo pasirinkima ir geria vaistus kaip suauges, be jokiu kaprizu. Pirma karta, kai isbandziau si metoda, negalejau patiketi, kad istikruju jis taip veikia thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(rutele77 @ 2010 06 21, 21:14)
*kai susitvarkysi zaislus isijungsime filmukus arba gali nesitvarkyti, bet tada ir filmuku nebus. Kad ir  kuri varianta vaikas pasirinktu, kad ir mums nepriimtina, reikia elgtis iki galo taip kaip zadejom, kad ir vaikas praso, verkia ar net isterikuoja. Jei neatsilaikysit, sis metodas neveiks  smile.gif  Tas variantas tinka net ir tais atvejais, kai situacija atrodo neturi galimu pasirinkimo variantu, pvz. reikia isgerti neskanius vaistus (dazniausiai antibijotikus, kuriu praleisti kaip ir neiseina). Juos isgerti butina, tai ir tada galima rinktis,mes taip  tariames:

**"ka renkiesi ar gersim vaistus graziuoju, ar piktuoju (t.y. barsimes, pyksimes ir kt. kai galu gale vos ne jega tenka sugirdyti vaistus, nes isgerti reikia)" ir kaip nekeista, uztenka tik vaikui padaryti pasirinkima "gersim graziuoju", jis tampa visiskai atsakingas uz savo pasirinkima ir geria vaistus kaip suauges, be jokiu kaprizu. Pirma karta, kai isbandziau si metoda, negalejau patiketi, kad istikruju jis taip veikia  thumbup.gif

* cia ne pasirinkimas o salyga. kaip taip pasakote informuojate vaika apie galimas pasekmes. tai yra labai gerai zinoma. suprantu ka turite omeny.
O pasirinikimas butu tada: "ar nori zaislus susitvarkyt iskart kai pazaisi ar pries einant megot" arba "ar nori zaislus susitvarkyt ir paskui ziuriet filmuka ar nori toliau zaist ir neziuriet filmuko". as turiu omeny, kad turi but pozityvus abu ir tada tai tikrai yra pasirinkimas, o ne manipuliavimas. Kita vertus jei vaikui butina paklusti tam tikroje situacijoje tada ir iskeliamos salygos su tam tikrom pasekmem ir vaiko pasirinkimas ar jis paklus ar ne, o pasekmes turi buti juntamos. Ir ne tik dirbtines bet ir neturalios. Kitaip sakant vaikui butina pasimokyt is savo kaidu.
tarkim, vaikstant parke vaikas elgiasi blogai, meto akmenys ar pan. "ar nustosi metyt akmenys ir liksim dar parke, ar jei nenustosi teks nutraukt musu pasivaiksciojima ir eit namo, rinktis tau"

**o cia galima parodyt supratyma pirmiausia ir pasakyt pvz "as zinau kad vaistai slikstus ir as irgi nemegstu tai gert ir as suprantu kaip tu to irgi nenoriu, nes niek nenori nes tai isties slikstu, bet tau vienaip ar kitaip teks tai isgert, kai busi pasiruoses ateik" ir leist bent kiek laiko apsiprast su ta mintimi, nes jie gi ne robotai, kad turietu iskart paklust musu norams.

Apskrytai daugumoje situaciju reik islaukt... smile.gif

Atsakyti
bandau ir as su savo panele graziuoju visada kalbetis, susitarti arba taip, o jei ne tai tada nebus to ir to, bet kaikada jei buna visiskai dzin, zaislu nesitvarkis, aj nebus filmu, tai kas? pasiimsiu kita zaisla...pastatyti i kampa? gerai atstovesiu.. doh.gif nebutu ji avinas doh.gif tai buna ir tokiu kaikada atvveju, kada be dirzo neapseinam, nors ir reti jie bet buna..
Atsakyti
QUOTE(a123456 @ 2006 03 23, 18:22)
Alexandra napatikesi bat mano sesei  42, 18-kos metu dukra turi ir plius psichoterapija baigus doh.gif  doh.gif

buna zmone nemyli kai kuriu vaiku uz tat taip ziauriai ir elgesi,jai pati butum su mergaite kai ji taip maziuke nusikalto ji tiktai taip nedrysusi daryti,o kai nera sialia nieko kas ja apgintu uz taip taip drasiai ir skriaudzia tavo mergaite.na jai man taip nutiktu kad mano sesuo mano dukryte tai skriaustu tai teksciau i veida pinigus uz auksa ir tikrai labai supykciau kad sitaip ziauriai elgesi su mano vaiku.fui kokia moteris schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(wilioke_ @ 2010 06 25, 10:29)
bandau ir as su savo panele graziuoju visada kalbetis, susitarti arba taip, o jei ne tai tada nebus to ir to, bet kaikada jei buna visiskai dzin, zaislu nesitvarkis, aj nebus filmu, tai kas? pasiimsiu kita zaisla...pastatyti i kampa? gerai atstovesiu.. doh.gif nebutu ji avinas doh.gif tai buna ir tokiu kaikada atvveju, kada be dirzo neapseinam, nors ir reti jie bet buna..

Sveikos mielos mamos,jungiuosi prie jusu su savo mazyliu 4u.gif
Ir pas mus tas pats doh.gif Gali zadeti filmukus,pasaka,miska,ka nori,o nedarys to,ko prasai ,nors tu ka doh.gif Be to,kaip jau viena mamyte anksciau rase,musu dar mazas palyginti ir tikrai bijau,kad veliau galiu jo jau nebesuvaldyti.Nesiginsiu:ir aprekiu ir per uodega uzploju ir jau kai kantrybes nebera nutveriu uz rankutes ir nusitysiu kur man reikia,nes jam gali milijona kartu sakyti "prasau eime"arba"ateik prasau cia"-stovi ir erzina ir dar tokiu zvilgsniu... doh.gif Jau nekalbu apie kritinejimus,klykimus,daiktu i mane metymus ir specialiai issauktus apsivemimus vidury kambario.Jau tiek kartu pati verkiau...
Tikrai domiuosi vaiku auklejimu,bandau ivairius metodus(dirzo nera gaves)-niekas neveikia.Siuo metu skaitau knyga"Vaikai kile is dangaus".Na yra daug neblogos info,bet tai viskas augesniemes vaikams.Kodel niekas neparaso nieko doro 1-2m maziukams tramdyti?As taip pavargau bartis su savo didziausiu gyvenimo dziaugsmu... verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo EgluteN: 27 liepos 2010 - 15:42
Sveikutes bigsmile.gif

Ir as jungiuosiu prie jusu,nes matau kad jau pradedu nebesusitvarkyti su dicke doh.gif Istikruju gal kantrybes pritrukstu...jau nebezinau.
Siandienos yvykis;po pietu miego atsikelia abu vaikai.Pirma mazgy aprengiu,paskui dicke.Lyg ir viskas gerai,atsikele besisypsodama-supratau kad gerai numigo.Galvoju ooo nereikes bartis ir papietausim visi trys(visada taip darome) Tik spejome yzengti y virtuve ir prasidejo doh.gif Lupa nutyso,pirstai burnoje.Pasisodinu ant stalo ir bandau sneketis graziuoju,Emilyte,ka valgysi pietu(ji pas mus labai isranki,tad ka pasako ta duodame-cia tik su maistu taip buna).Ji tyli.Emilyte-as su tavimi kalbu,ka valgysime pietu.Tyli.Pirstai burnoj. Klausiu ar nori valgyti-tyli.Sakau jeigu nesneki-nesnekek(ramiu tonu snekejau,nepakeliau balso).Kai noresi valgyti pasakyk man.Atsigule ant stalo.Sakau mes su broliu einam valgyt cia,o tu eik y kita kambary ir pabuk,ar vaikam paziurek,kai noresi kalbetis su manimi,ar kai valgyt noresi ateisi pasakysi.Padejau ant zemes as ja. Ir prasidejo............. doh.gif ant zemes krito,pradejo spardytis,verkti. Sakau eik y kita kambary-kai nusiraminsi,ateisi ir pasakysi ko nori. Dar stipriau rekia.Nu ir va kantrybe baigesi jau mano-nusivedziau y kita kambary(kad mazgis nematytu) ir y sikna su ranka gavo kelis kartus,nes po pirmo gavimo net kratytis pradejo visa ir isteriskai rekt doh.gif doh.gif doh.gif
Sakykit ka blogai darau?! unsure.gif
Papildyta:
QUOTE(EgluteN @ 2010 07 27, 16:39)
Sveikos mielos mamos,jungiuosi prie jusu su savo mazyliu 4u.gif
Ir pas mus tas pats doh.gif Gali zadeti filmukus,pasaka,miska,ka nori,o nedarys to,ko prasai ,nors tu ka doh.gif Be to,kaip jau viena mamyte anksciau rase,musu dar mazas palyginti ir tikrai bijau,kad veliau galiu jo jau nebesuvaldyti.Nesiginsiu:ir aprekiu ir per uodega uzploju ir jau kai kantrybes nebera nutveriu uz rankutes ir nusitysiu kur man reikia,nes jam gali milijona kartu sakyti "prasau eime"arba"ateik prasau cia"-stovi ir erzina ir dar tokiu zvilgsniu... doh.gif Jau nekalbu apie kritinejimus,klykimus,daiktu i mane metymus ir specialiai issauktus apsivemimus vidury kambario.Jau tiek kartu pati verkiau...
Tikrai domiuosi vaiku auklejimu,bandau ivairius metodus(dirzo nera gaves)-niekas neveikia.Siuo metu skaitau knyga"Vaikai kile is dangaus".Na yra daug neblogos info,bet tai viskas augesniemes vaikams.Kodel niekas neparaso nieko doro 1-2m maziukams tramdyti?As taip pavargau bartis su savo didziausiu gyvenimo dziaugsmu... verysad.gif

va as su berniuko kritinejimais ir vidury balos ir parduotuveje-nesusitvarkau,vyras taip pat.Sito niekam neisvarome.Jis pas mus nekalba nieko dar.Tai sunku su juo susitarti. Bet va uz musimasi-tuo paciu as atsilyginu.Jis man kerta rankyte y veida-as jam taip pat(aisku svelniai).As jam nenusileidziu,meta y mane ka nors-as taip pat. Supranta kad blogai daro,nuleidzia akytes ir nueina.Su vyruku bisky lengviau man ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*sinsiliuke2* @ 2010 07 27, 18:26)
Sveikutes  bigsmile.gif

musimasi-tuo paciu as atsilyginu.Jis man kerta rankyte y veida-as jam taip pat(aisku svelniai).As jam nenusileidziu,meta y mane ka nors-as taip pat. Supranta kad blogai daro,nuleidzia akytes ir nueina.Su vyruku bisky lengviau man ax.gif

bandziau ir as sita terapija-svelniai atgal mestelt,sakydama,kad taip popa mamytei-tvoja tagla dar daugiau uzsivedejes,o jei griezciau subaru,tai prasideda zviegimai,puola rankutemis tvatyt doh.gif toks jausmas,kads mano vaiko neimanoma is vis niekaip paveikt,arba laaaaaabai retai,del smulkmes kokios.
Atsakyti
QUOTE(EgluteN @ 2010 07 27, 18:57)
bandziau ir as sita terapija-svelniai atgal mestelt,sakydama,kad taip popa mamytei-tvoja tagla dar daugiau uzsivedejes,o jei griezciau subaru,tai prasideda zviegimai,puola rankutemis tvatyt doh.gif toks jausmas,kads mano vaiko neimanoma is vis niekaip paveikt,arba laaaaaabai retai,del smulkmes kokios.

as dar sito matai nelabai sureiksminu.Nes man su mergyte taip pat buvo.Mane ji musdavo-kad net kartais vos atsigindavau.Vyras juokdavosi kad vaikas musa o mama verkia. lotuliukas.gif Bet ji kazkaip isaugo. Tikiuosiu ir mazgis isaugs ax.gif
Atsakyti
QUOTE(*sinsiliuke2* @ 2010 07 27, 20:05)
as dar sito matai nelabai sureiksminu.Nes man su mergyte taip pat buvo.Mane ji musdavo-kad net kartais vos atsigindavau.Vyras juokdavosi kad vaikas musa o mama verkia.  lotuliukas.gif  Bet ji kazkaip isaugo. Tikiuosiu ir mazgis isaugs  ax.gif

Neisiszeisk,bet sureiksmintum,kai gautum is medines kaladeles kampu i kakta,o sudraudus dar is poros,o paskui kumstukai is paskos doh.gif
Atsakyti
Labas mamytes. Skaitineju ir as kaip sukates is padeciu. Pas mus irgi visko buna. Kartais nesusivaldau ir aprekiu savo dukryte, o paskui visa diena save karve vadinu ir sirdi sopa blush2.gif Zinau, kad negerai darau, bet nu buna imu ir nesusivaldau. Dazniausia, kai jau prireikia bausmes renkames namu aresta arba televizoriaus neziurejima. Bet ir tuo atveju as jai kartoju, kad nesvarbu ka jinai padare, ja vis tiek myliu ir visa laik mylesiu, tiesiog taikydama bausme, noriu,kad jinai suprastu, jog siekiu isaukleti ja geru zmogumi. Niekada bausmes netaikau vaikui prasikaltus pirmaji karta. Visi darom klaidu ir is ju turim pasimokyt, taciau, kai jos ignoruojamos, tada reikia imtis priemoniu.
Pamenu karta, kai po savaites prasymo susitvarkyti kambari, neiskentusi ji sutvarkiau pati. Mergaitei gryzus is mokyklos, parodziau jos tvarkinga kambari ir pasakiau, kad noreciau rytoj ryte ji toki pati pamatyti, o jei ne- pabegsiu is namu, nes negaliu gyvent netvarkinguose namuose. Net juokas sueme, kai issiplete jos akytes lotuliukas.gif Mama gali pabegt is namu? blink.gif Nesitikejau, bet padejo.Dabar ten daugiau ar maziau tvarka.
Atsakyti