Kiskeliui
Jūsų situacijoje tėvai akivaizdžiai nejaučia pagarbos Jums kaip suaugusiai savo dukrai ir nelabai paiso savo anūkės poreikių.
Močiute lepina anūkę, norėdama užsitarnaudama jos meilę. Taip pat manipuliuoja Jūsų jausmais ir Jus skaudina, sakydama, jog, pvz., atiduos auksinius papuošalus anūkei, kad Jūs nemokate jos auklėti. Tai reiškia kažką panašaus kaip Tu nesi man tokia brangi kaip anūkė, aš esu geresnė mama negu tu. Motina yra vienas artimiausių žmonių, todėl skaudu yra girdėti iš jos tokius žodžius, kyla bejėgiškumo ir kaltės jausmas, ypač tada, kai Jus pradeda šantažuoti (kad ligota, kad mirs), kuomet susipykstate. Vėlgi Jums lyg perteikia žinią jog esate bloga dukra, nes pykdote vargšę mamą, turinčią tokių kilnių tikslų (kad anūkė prisimintų ją po mirties). Dar sunkiau yra išlikti tvirtai ir nepasiduoti manipuliacijoms, kai žinote jog mama yra pedagogė- lyg ir autoritetas.
Galima pabandyti spėlioti, dėl ko Jums yra sunku atsilaikyti prieš tėvus konfliktų metu. Jeigu pabandytumėte prisiminti savo vaikystę, paauglystę, turbūt prisimintumėte situacijų, kada panašiai jautėtės (kada deklaruojama, jog viskas daroma vardan gerų tikslų, ar Jūsų labui, bet Jūs pati viduje jaučiate, jog taip nėra). Vaikas tiki tuo, ką sako tėvai ir geriau yra linkęs abejoti viduje kylančiais nepasitenkinimo jausmais. Tie jausmai gąsdina vaiką, nes jis yra priklausomas nuo tėvų, kurie jam autoritetas. Todėl nepasitenkinimo jausmus vaikas priskiria ne tėvams, o sau- atsiranda abejonių, gal aš pats esu blogas. Tai vyksta nesąmoningai ir įsitvirtina labai ilgam. Vėliau, suaugusiojo amžiuje, žmogus jau gali kritiškai žiūrėti į savo tėvus ir matyti, kad jie klysta, bet viduje yra išlikęs tas seniai įsitvirtinęs jausmas (o gal aš esu kaltas ir blogas). Juo labiau, kad tėvai gali visai nesąmoningai pastiprinti tą jausmą- tiesiai pasako, jog, pvz., mane nuvarysi į kapus, tu nemoki kažko daryti. Protas sako viena, jausmai ką kita, dėl to kyla gailestis mamai, kuomet ji verkia ir kaltina Jus. Ir sunku yra pasijausti teisiai ir tvirtai.
Vis dėl to išeitis būtų atviras konfliktas. Aš jums rekomenduočiau nueiti bent keletą kartų pas psichologą- psichoterapeutą ir pasikalbėti apie savo pačios patyrimą su tėvais. Tai galėtų Jums padėti užauginti savyje daugiau pasitikėjimo savimi konfliktų metu. Viena iš galimų išeičių galėtų būti atsiribojimas (nevežti seneliams anūkės), bet kažin, ar tai geriausia išeitis. Pirmiausia todėl, kad Jūs pati dėl to labai blogai jaustumėtės.
Dr. Lina Kalinauskiene
Psichologė-psichoterapeutė, tel. 8 685 61848