Įkraunama...
Įkraunama...

Gyvas maistas / Raw food

Sveika mityba neįsivaizduojama be vaisių ir daržovių. Vartojame šiuos produktus kasdien, tačiau ar daug apie juos žinome?


Pirmojoje straipsnio dalyje pateikiame keletą įdomių faktų apie kai kuriuos vaisius. Antrojoje – pristatysime įdomiausius faktus apie daržoves.

Įdomu ir tai, kad biologiškai visų magnolijūnų (žydinčių augalų) žiedo produktas yra vaisius, bet mitybine prasme žiedo produktai skiriami į vaisius ir daržoves pagal tai, kokio tipo auglas jį subrandina.

Žolinių augalų vaisius mitybiškai laikomas daržove, o medinių augalų produktas yra vaisius. Tačiau ir čia yra išimčių. Pavyzdžiui, arbūzai, pomidorai ar braškės priskiriami žoliniams augalams, tačiau jų subrandintos uogos laikomos vaisiais. Kai tuo tarpu kitų žolinių augalų žiedo produktai mitybine prasme priskiriami daržovėms.

Ar žinote, kad...

Kasdien rekomenduojama suvalgyti penkias porcijas skirtingų spalvų vaisių ir daržovių, kad gautume įvairių vitaminų ir maistinių medžiagų.

Vietoj puodelio rytinės kavos daug sveikiau ir naudingiau yra suvalgyti obuolį (beje, jų pasaulyje yra net 7,5 tūkst. rūšių), nes natūralus cukrus, esantis obuolyje, yra kur kas veiksmingesnis nei kofeinas.

Avokadas yra aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Norint išlaikyti prapjautą vaisių, kad jis neparuduotų ir neprarastų biologiškai veiklių medžiagų, jo minkštimą reikia suvilgyti citrinos sultimis.



Kivis laikomas žaliąja vitaminų bomba. Žmogus, suvalgęs vieną kivį, gauna visą paros vitamino C kiekį. Jame labai daug magnio, kalio ir celiuliozės, šis vaisius laikomas puikia antistresine priemone. Kiviai (jų yra ir geltonų), kuriuos perkame parduotuvėje, yra selekcininkų darbo vaisius. Laukiniai kiviai smulkesni ir jų skonis prastesnis.




Arbūzas ne tik atgaivina, valo organizmą, bet ir pakelia nuotaiką. Jo sudėtyje yra 92 proc. vandens ir didelis kiekis vieno stipriausių natūralių antioksidantų – likopeno. Teigiama, jog likopenas padeda išgydyti vyrų nevaisingumą. Beje, yra keturkampių arbūzų, kurių kaina siekia 1 tūkst. litų.

Vandeningumu nuo arbūzų neatsilieka ir moliūgai (92 proc.) bei kopūstai (90 proc.). Šviežias moliūgo minkštimas gerina žarnyno veiklą, todėl tinka vartoti užkietėjus viduriams. O šviežiai spaustos kopūstų sultys gydo skaudamą gerklę.



Pomidoras, kaip ir moliūgas ar arbūzas laikomas uoga, o dietologiškai uogos dažnai priskirimos vaisiams. Atradus Ameriką jų greit atsirado ir Europoje. Čia dėl savo švelnumo, gražios formos ir spalvos pomidorai buvo vadinami meilės obuoliais ir ilgą laiką buvo auginami kaip dekoratyviniai augalai.

Kaip daržovės jie pirmiausia pradėti auginti Rusijoje. O Lietuvoje tai nutiko tik po Pirmojo pasaulinio karo. Daugelyje Europos šalių pomidorai (yra sukurta daugiau kaip 2 tūkst. kultūrinių pomidorų veislių) auginami tik šiltnamiuose, o Lietuvoje – ir šiltnamiuose, ir lauke.

Beje, šiuos vaisius geriausia laikyti kambario temperatūroje, nes šaldomi jie praranda skonį ir maistines medžiagas.

Atsakyti
Vasariniai barščiai
5 dideli pomidorai
50 g šviežių bazilikų
1/4 mirkytų razinų
saliero
svogūnų laiškų
kininio kopūsto

Pomidorus išplakite su bazilikais, įpjaustykite kininio kopūsto, salierų ir svogūnų. Skanaus!

Atsakyti
Sveika mityba neįsivaizduojama be vaisių ir daržovių. Vartojame šiuos produktus kasdien, tačiau ar daug apie juos žinome?

AGURKAI..
Agurkai vandeningumu pralenkia visus minėtus vaisus ir daržoves – jų sudėtyjevandens yra net 97 proc.


Juose taip pat yra ląstelienos, azotinių ir beazotinių medžiagų,kalio druskų, šiek tiek vitaminų D, B1, B2, PP ir provitamino A.Agurkai nėra labai maistingi, bet gerina apetitą, padeda organizmuigeriau įsisavinti riebalus ir baltymus.


Rauginti bei marinuoti agurkai ypač didina virškinimo liaukų sekreciją, todėl šių, atrodo, visiškai „nekaltų“ daržovių linkusiems tukti žmonėms daug valgyti nerekomenduojama.


Beje, raugintų agurkų nepatariama valgyti ir sergantiems skrandžio ir žarnyno, kepenų ir inkstų ligomis, ateroskleroze, hipertonine liga, turintiems širdies ydą.


Švieži agurkai padeda sergant lėtiniu vidurių užkietėjimu, ošviežiai spaustos agurkų sultys vartojamos kaip raminamasis irskausmą mažinantis vaistas.

AITRIOSIOS PAPRIKOS
Kuo aitriosios paprikos aštresnės, tuo sveikesnės, nes jose daugiau vitaminų. Aštrumo suteikia paprikose esantis kapsaicinas. Ši medžiaga ir nudažo vaisius bei daržoves raudona spalva.


Jos yra pomidoruose, papajose, greipfrutuose.Kapsaicinas padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, praplečia kraujagysles, todėl gerėja kraujotaka ir sumažėja kraujospūdis. Jis taip pat veikia kaip antibakterinėdezinfekuojanti medžiaga, gydo kai kurias skrandžio ir dvylikapirštės žarnos ligas.

Aitriosios paprikos yra vienintelė daržovė, kurioje gausu vitamino P, palaikančiokraujagyslių tonusą. Teigiama, jog šviežių ankštinių šeimosankštyse yra tris keturis kartus daugiau vitamino C nei tokio patsvorio citrusiniuose vaisiuose.

MORKOS

Kadaise morkos buvoraudonos, violetinės, geltonos arba baltos. Oranžinių morkųnebuvo iki XVI a., kol olandai nesukryžmino raudonų ir geltonųmorkų. Tai buvo padaryta Olandijos karališkosios šeimos garbei.

Šiose daržovėse gausu karoteno – medžiagos, kuri organizme virsta vitaminu A. Taip pat jose yra vitaminų (C, B, B2, B6, PP, E, K) ir mineralinių medžiagų (kalio, natrio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, geležies). Morkos didina atsparumą infekcijoms, saugo nuo mažakraujystės. Morkų sultys stiprina nervų sistemą, o šviežiai sutarkuotų daržovių košele gydomos opos, nušalimai ir nudegimai.

Liaudies medicinoje morkų antpilas vartojamas fiziškai ir protiškai išsekus arba sergantinkstų ligomis.

BULVĖS

Bulvėse gausu vitaminų (B2, B6, B9, PP, K, E, C), maistinių ir mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, geležies, magnio ir kt.). Bulvių kompresais gydomi uždegimai, žaizdos, odos ligos, jų sultysstiprina organizmą, reguliuoja žarnyno veiklą. Liaudiesmedicinos žinovai tikina, kad skaudant galvai padeda bulvių sunka – jos reikia gerti tris kartus per dieną po pusę stiklinės.
Negalima vartoti pažaliavusių bulvių, nes gresia apsinuodyti. Sudygusiose ir pažaliavusiose bulvėse yra daug solanino. Jis ardo eritrocitus ir slopina nervų sistemą. Apsinuodijus solaninu ima pykinti, atsiranda traukuliai, padažnėjaširdies ritmas.

Norint ilgiau išlaikyti bulves, kad nesudygtų daigai, reikia kartu su jomis įdėti obuolį, nes jis sugeria drėgmę. Tiesa, perpjautas obuolys bus daug naudingesnis, nei visas, tačiau jis greičiau ges, todėl teks dažniau keisti šviežiu.

Nuskustų bulvių nepatariama laikyti šaltame vandenyje, nes dingsta vitaminai.

Negalima laikyti bulvių ir svogūnų kartu. Jie išskiria dujas, dėl kurių tiekvieni, tiek kiti greičiau genda.


SVOGŪNAI

Svogūnai nuo senų laikų buvo laikomi universalia priemone, apsaugančia ir gydančia daug ligų. Romėnai, o vėliau ir vokiečiai bei gretimos tautossvogūnus vartojo kaip energijos šaltinį.

Viduramžiais ši daržovė buvo vartojama kaip priešnuodis įkandus pasiutusiam šuniui. Svogūnai taip pat labai vertinami dėl juose esančio eterinioaliejaus, kuris skatina skrandžio sekreciją, gerina apetitą, irdėl fitoncidų – bakterijų priešo, kurių, beje, gausu irčesnakuose.

Spiritine svogūnų ištrauka gydoma žarnyno atonija ir kolitas, ji vartojama sergant ateroskleroze, širdies darbui normalizuoti ir kitoms ligoms gydyti.Tačiau šių daržovių negalima vartoti sergant sunkiomis širdies ir kepenų ligomis. Svogūnų košelė naudojama spuogams,strazdanoms, niežtintiems išbėrimams, pigmentinėms dėmėmsgydyti. Taip pat ja arba sultimis galima įtrinti galvos odą, norint stiprinti plaukus, skatinti jų augimą.

Svogūnus geriausia sodinti šalia morkų, taip vieni kitus saugos nuo kenkėjų.

ŠPINATAI

Špinatai arabų buvo vadinami daržovių karaliais. Europoje jie paplito renesanso laikotarpiu, ir pirmieji juos auginti pradėjo vienuoliai. To laikotarpio kulinarai špinatų sultimis dažydavo ledus, įvairius kremus ir padažus.

Juose yra lengvai virškinamų baltymų, gausu vitaminų (C, B1, B2, P, K, E), mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, magnio, natrio, jodo irkt.), jie yra puikūs antioksidantai.

Špinatus patariama valgyti sergantiems mažakraujyste ir tuberkulioze. Nepatartina vartoti sergantiems inkstų ligomis, podagra ir vyresnio amžiausžmonėms. Kadangi špinatai didina cukraus kiekį kraujyje, jųturėtų vengti cukralige sergantys žmonės.

Šias daržoves geriausia valgyti šviežias, o paruoštus jų patiekalus laikyti šaltai, nes šiltai laikant špinatus iš juose eančių nitratų per parą dvisusidaro nitritai.

Atsakyti
Cia viso 17 labai geru receptu : http://www.youtube.c...er/BeeRawAu#p/u
Atsakyti
Penktadienį 20.25 Tarp miesto ir kaimo-kažką apie žaliavalgystę rodys per BTV
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo crocus: 24 vasario 2011 - 12:40
Uogų tortas
100 g graikinių riešutų arba migdolų, išmirkytų kelias valandas
1 stiklinė išmirkytų datulių
100 g išmirkytų anakardžių
kakavos miltelių
vanilės ekstrakto
medaus
du bananai
braškių ar kitų uogų papuošimui

Graikinius riešutus sumalti su puse datulių iki vienalytės masės. Iškrėsti į formą. Kitas sluoksnis – pjaustyti bananai. Tada kremas – malti anakardžiai su likusiomis datulėmis, vanile ir kakava. Smaližiai medaus deda pagal skonį. Krečiame kremą ant bananų, pabarstome kakava ir puošiame uogomis bei maltais riešutais. Skanaus!


Papildyta:
Bananų blyneliai
2 dideli bananai
1 valg. šaukštas kakavos milteliu
cinamono pagal skonį
3/4 stiklinės išmirkytų datulių
1/2 stiklinės maltų linų sėmenų

Visus produktus sutrinkite trintuvu, kol susidarys vienalytė masė, tirštesnės nei blynų tešla konsistencijos. Išdėliokite ant lėkštės, papuoškite vaisiais pagal savo skonį. Man atrodo, kad prie minkštos ir švelnios šio patiekalo konsistencijos tinka minkšti vaisiai arba uogos. Aš turėjau bananų. Pusryčiai paruošti!


Papildyta:
Riešutai „Smaližius“
100 g jūsų mėgstamų riešutų – aš labiausiai mėgstu migdolus ir graikinius riešutus
2 valg. šaukštau medaus
1 valg. šaukštas kakavos miltelių

Visas sudedamąsias dalis sumaišyti – valgyti su malonumu ir su šypsena.

Atsakyti
O sakykit kai jūs vertinat (jeigu skaitot) delfi.lt publikuojamą žaliavalgės dienoraštį? ax.gif
Aš nesu 100 proc. žaliavalgė ir greičiausiai niekada nebūsiu (kai kas priimtina, kai ką norisi sukritikuoti), bet pvz. net man tas delfi dienoraštis atrodo neteisinga antireklama..tolima normaliai žaliavalgystei, vien nevykęs neaiškius tikslus užsibrėžusios merginos eksperimentas unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2011 02 28, 19:01)
O sakykit kai jūs vertinat (jeigu skaitot) delfi.lt publikuojamą žaliavalgės dienoraštį? ax.gif
Aš nesu 100 proc. žaliavalgė ir greičiausiai niekada nebūsiu (kai kas priimtina, kai ką norisi sukritikuoti), bet pvz. net man tas delfi dienoraštis atrodo neteisinga antireklama..tolima normaliai žaliavalgystei, vien nevykęs neaiškius tikslus užsibrėžusios merginos eksperimentas unsure.gif

Buvau pradėjus skaityt, kelias dienas paskaičiau, bet neužkabino manęs ir apskritai tokie kraštutinumai man atrodo įtartinai...
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2011 02 28, 19:01)
O sakykit kai jūs vertinat (jeigu skaitot) delfi.lt publikuojamą žaliavalgės dienoraštį? ax.gif
Aš nesu 100 proc. žaliavalgė ir greičiausiai niekada nebūsiu (kai kas priimtina, kai ką norisi sukritikuoti), bet pvz. net man tas delfi dienoraštis atrodo neteisinga antireklama..tolima normaliai žaliavalgystei, vien nevykęs neaiškius tikslus užsibrėžusios merginos eksperimentas unsure.gif


man jis isvis kaskoks kosmaras doh.gif tik va receptuku vis siokiu tokiu daugiua nieko , berysinis monologas
Atsakyti
QUOTE(Sophi @ 2011 02 28, 19:28)
Buvau pradėjus skaityt, kelias dienas paskaičiau, bet neužkabino manęs ir apskritai tokie kraštutinumai man atrodo įtartinai...

Aš irgi susidomėjau, pradėjau skaityti, vos ne konspektuoti, bet... manęs jis irgi neužkabino. Nors kažką įdomesnio radau, kažką jau išbandžiau. Bet tik tiek.
Atsakyti
Delfi straipsnis tik atgraso nuo zaliavalgystes. Bet ten ja biggrin.gif u vos ne bananvalgyste
Atsakyti
QUOTE(Laisvė @ 2011 02 28, 20:55)
Aš irgi susidomėjau, pradėjau skaityti, vos  ne konspektuoti, bet... manęs jis irgi neužkabino. Nors kažką įdomesnio radau, kažką jau išbandžiau. Bet tik tiek.


drinks_cheers.gif

QUOTE(_Demetra_ @ 2011 03 01, 01:22)
Delfi straipsnis tik atgraso nuo zaliavalgystes. Bet ten ja biggrin.gif u vos ne bananvalgyste


bet zinok del bananu pirmais mėn kai uzsikalbiavau sia ideja, nenormalius kiekius bananų suvalgydavau doh.gif tai dėl jų dalinai ja suprantu lotuliukas.gif
ir po siai dienai ryta ant tuscio skrandzio man reikia banano, nes iki sito atradimo labai su WC reikalais kankindavausi doh.gif


mergaites noriu jusu pagalbos ax.gif

planuoju savo internetini paleisti kitokio maitinimosis idejom skleisti receptukais, straipsniais, nuorodom, knygom dalintis
nesugalvoju koks turetu buti internetinis adresas

gal kokiu ideju? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Rūta*: 01 kovo 2011 - 09:49