o siaip netycia skaiciau viena straipsni, tai gal kam idomu bus:
Mados vėjai, arba Sambuca
Egzotiško anyžių skonio, tirštas ir stiprus, atkeliavęs iš Italijos intriguojantis vakarėlių gėrimas, kuriam būtinas ritualas, - toks yra Sambuca likeris, pamažu besiskinantis kelią ir mūsų rinkoje.
Anyžių skonio
Sambuca stock - kaip ir kietiems šios rūšies likeriams, savitą skonį suteikia egzotiškas žvaigždinio anyžiaus prieskonis ir net 40 laipsnių stiprumas.
Molinari Sambuca extra - vėlgi saldus, stiprus likeris, kurio pagrindą sudaro distiliatas, garų distiliacijos būdu gautas iš žvaigždinių anyžių sėklų, suteikiančių gėrimui stiprų anyžių aromatą. Į šį gėrimą įdėtas cukraus koncentratas ir kiti natūralūs aromatai, kurie yra Molinari paslaptis. Šie paslaptingi ingredientai Molinari Sambuca padaro unikalią anyžiaus pagrindu pagamintų likerių rinkoje. Ji pagaminta iš alkoholio, cukraus ir aukštos kokybės esencijų, naudojant specialius techninius metodus ir ingredientus pagal proporcijas ir procedūras, naudojamas pusę amžiaus ir, kaip teigia gamintojai, garantuojančias pačią geriausią kokybę bei išskirtinumą.
Sambuca Lazzaroni - taip pat itališkas anyžių likeris, pagamintas iš paprastųjų ir tikrųjų anyžių, kitų kvapniųjų augalų distiliato, cukraus, alkoholio, karamelės. Šis saldus, stiprus likeris, turintis intensyvų anyžių kvapą, iki šiol gaminamas pagal seną receptą, pavadintą Anisette, kuris dar praėjusiame amžiuje buvo įtrauktas į Paolo Lazzaroni & Figli katalogą.
Šie itališki likeriai, atvežti į Lietuvą, kainuoja nuo 40 iki 60 litų už butelį. Nepigu, bet tie, kurie ragavo, pasakoja, kad išbandyti verta. Ne tik dėl ypatingo skonio, kvapo, bet ir šio gėrimo ritualo.
Gėrimas ritualas
Sambuka likeris puikiai tinka po valgio, geriamas grynas, pašildytas arba su ledukais. Taip pat naudojamas kavai paskaninti arba kaip kokteilių ingridientas.
Nuobodusis jo vartojimo būdas siūlo šį likerį patiekti taurėje gryną arba su ledukais.
Populiariausias patiekimo būdas tradicinis con la mosca, t.y. grynas su plaukiojančiomis trimis kavos pupelėmis.
Kitas dabar labai madingas būdas vadinamas uždegančiu: įdėti į likerį tris skrudintas kavos pupeles, uždegti, po kiek laiko užgesinus išgerti šiltą.
Sambuca yra tirštas likeris, ir jo gėrimas yra ištisas ritualas. Pagrindinis principas, kad Sambuca pateikiama deganti tiesiogine to žodžio prasme: į stikliuką įmetamos trys kavos pupelės (viena sveikatai, antra turtui, trečia laimei), ant jų užpilama 50 g Sambuca ir jos paviršius padegamas. Geriantysis po kelių sekundžių stikliuką pirmiau uždengia delnu, pakrato ir taip užgesina liepsną. Atitraukęs delną išgeria, o kavos pupeles sukramto.
Dar yra keli niuansai. Vieni vien geria neskubėdami, kiti mėgaujasi kvapu. Daug sudėtingesnis variantas - kai Sambuca ant kavos pupelių pilama į konjakinę taurę ir jai degant taurė yra sukama. Tuomet kvapas lieka labiau koncentruotas. O įdomiausia, kad degdama Sambuca tik sušyla, bet neįkaista, o ir jos skonis stipriai pasikeičia.
Taurėje uždekite
Dar pora Sambukos paruošimo variantų tikriems gurmanams.
Į vyno taurę įpilkite 50 g likerio, pasukiokite jį taurėje, kad šonai sušlaptų, ir uždekite. Tada degančią supilkite į konjakinę taurę ir ją ta pačia vyno taure uždenkite, kad ugnis užgestų. Dar karštą vyno taurę greitai apverskite ant servetėlės, kad karštis ir kvapas išsilaikytų joje. Tuoj pat išgerkite šiltą Sambuca likerį, čiupkite šiaudelį ir, pakišę jį po apversta vyno taure, įtraukite kvapą kuo giliau į plaučius. Kas išbandė šį būdą, pasakojo, kad galiausiai efektas - superinis.
Arba vadinamoji rusiška ruletė: po šlakelį Kahlua (kavos likeris) ir degtinės įpilkite į taurę ir ją uždenkite apelsino griežinėliu. Į kitą taurę įpilkite Sambuca likerio ir uždekite. Degantį likerį užpilkite ant apelsino, kad likeris nutekėtų per jį į taurę, bet neleiskite ilgai jam degti, užgesinkite. Vienu ypu išgerkite ir apelsinu pasmaguriaukite.
Tai tokia ji, egzotiškoji Sambuca iš Viduržemio jūros pakrantės.
Man pasiūlė jį paragauti kavinėje kainuoja 6 litai taurė, bet taip ir neišdrįsau, nes man 40 laipsnių tai vos ne degtinė, o degtinės aš nemėgstu, na bet čia pasiskaičius reikės paragauti būtinai kitą kartą į kavinę nuėjus tik įdomu koks skonis, nes jei kaip degtinės tai tada feeeee
QUOTE(ingakyca @ 2007 12 28, 17:36)
Man pasiūlė jį paragauti kavinėje kainuoja 6 litai taurė, bet taip ir neišdrįsau, nes man 40 laipsnių tai vos ne degtinė, o degtinės aš nemėgstu, na bet čia pasiskaičius reikės paragauti būtinai kitą kartą į kavinę nuėjus tik įdomu koks skonis, nes jei kaip degtinės tai tada feeeee
oj, ne skonis greiciau kaip anyzines miksturos is vaikystes
man patiko su tom trim pupelėm, uždegimu, sukimu ir šiaudeliu... ne kiekvienam pasisedėjimui, bet
Mes su MB išbandėm vakar tą sambuca, man patiko, MB tai purtėsi to kvapo anyžių
Man ji patinka...idomus pats gėrimas
Man sambuca labai skani
Pats procesas , vakarėliuose geras užsiėmimas
O man zinokit visai nepatiko nemegstu as anyziu, gal del to
mano vyro sesuo buvo firmos vakarely tai sefas vaisino,tai jai labai patiko net koleges isgere taure,po sake labai linksmai keliavo namo gal ir as kada paragausiu anyziai man visai nieko
efektas,kad uzdegti reikia neteko bandyti