Įkraunama...
Įkraunama...

sambuca



o siaip netycia skaiciau viena straipsni, tai gal kam idomu bus:

Mados vėjai, arba „Sambuca“

Egzotiško anyžių skonio, tirštas ir stiprus, atkeliavęs iš Italijos intriguojantis vakarėlių gėrimas, kuriam būtinas ritualas, - toks yra „Sambuca“ likeris, pamažu besiskinantis kelią ir mūsų rinkoje.

Anyžių skonio

„Sambuca stock“ - kaip ir kietiems šios rūšies likeriams, savitą skonį suteikia egzotiškas žvaigždinio anyžiaus prieskonis ir net 40 laipsnių stiprumas.

„Molinari Sambuca extra“ - vėlgi saldus, stiprus likeris, kurio pagrindą sudaro distiliatas, garų distiliacijos būdu gautas iš žvaigždinių anyžių sėklų, suteikiančių gėrimui stiprų anyžių aromatą. Į šį gėrimą įdėtas cukraus koncentratas ir kiti natūralūs aromatai, kurie yra „Molinari“ paslaptis. Šie paslaptingi ingredientai „Molinari Sambuca“ padaro unikalią anyžiaus pagrindu pagamintų likerių rinkoje. Ji pagaminta iš alkoholio, cukraus ir aukštos kokybės esencijų, naudojant specialius techninius metodus ir ingredientus pagal proporcijas ir procedūras, naudojamas pusę amžiaus ir, kaip teigia gamintojai, garantuojančias pačią geriausią kokybę bei išskirtinumą.

„Sambuca Lazzaroni“ - taip pat itališkas anyžių likeris, pagamintas iš paprastųjų ir tikrųjų anyžių, kitų kvapniųjų augalų distiliato, cukraus, alkoholio, karamelės. Šis saldus, stiprus likeris, turintis intensyvų anyžių kvapą, iki šiol gaminamas pagal seną receptą, pavadintą „Anisette“, kuris dar praėjusiame amžiuje buvo įtrauktas į „Paolo Lazzaroni & Figli“ katalogą.

Šie itališki likeriai, atvežti į Lietuvą, kainuoja nuo 40 iki 60 litų už butelį. Nepigu, bet tie, kurie ragavo, pasakoja, kad išbandyti verta. Ne tik dėl ypatingo skonio, kvapo, bet ir šio gėrimo ritualo.

Gėrimas – ritualas

„Sambuka“ likeris puikiai tinka po valgio, geriamas grynas, pašildytas arba su ledukais. Taip pat naudojamas kavai paskaninti arba kaip kokteilių ingridientas.

„Nuobodusis” jo vartojimo būdas siūlo šį likerį patiekti taurėje gryną arba su ledukais.

Populiariausias patiekimo būdas – tradicinis „con la mosca”, t.y. grynas su plaukiojančiomis trimis kavos pupelėmis.

Kitas dabar labai madingas būdas vadinamas „uždegančiu“: įdėti į likerį tris skrudintas kavos pupeles, uždegti, po kiek laiko užgesinus išgerti šiltą.

„Sambuca“ yra tirštas likeris, ir jo gėrimas yra ištisas ritualas. Pagrindinis principas, kad „Sambuca“ pateikiama deganti tiesiogine to žodžio prasme: į stikliuką įmetamos trys kavos pupelės (viena – sveikatai, antra – turtui, trečia – laimei), ant jų užpilama 50 g „Sambuca“ ir jos paviršius padegamas. Geriantysis po kelių sekundžių stikliuką pirmiau uždengia delnu, pakrato ir taip užgesina liepsną. Atitraukęs delną išgeria, o kavos pupeles sukramto.

Dar yra keli niuansai. Vieni vien geria neskubėdami, kiti mėgaujasi kvapu. Daug sudėtingesnis variantas - kai „Sambuca“ ant kavos pupelių pilama į konjakinę taurę ir jai degant taurė yra sukama. Tuomet kvapas lieka labiau koncentruotas. O įdomiausia, kad degdama „Sambuca“ tik sušyla, bet neįkaista, o ir jos skonis stipriai pasikeičia.

Taurėje uždekite

Dar pora „Sambukos“ paruošimo variantų tikriems gurmanams.

Į vyno taurę įpilkite 50 g likerio, pasukiokite jį taurėje, kad šonai sušlaptų, ir uždekite. Tada degančią supilkite į konjakinę taurę ir ją ta pačia vyno taure uždenkite, kad ugnis užgestų. Dar karštą vyno taurę greitai apverskite ant servetėlės, kad karštis ir kvapas išsilaikytų joje. Tuoj pat išgerkite šiltą „Sambuca“ likerį, čiupkite šiaudelį ir, pakišę jį po apversta vyno taure, įtraukite kvapą kuo giliau į plaučius. Kas išbandė šį būdą, pasakojo, kad galiausiai efektas - superinis.

Arba vadinamoji „rusiška ruletė“: po šlakelį „Kahlua“ (kavos likeris) ir degtinės įpilkite į taurę ir ją uždenkite apelsino griežinėliu. Į kitą taurę įpilkite „Sambuca“ likerio ir uždekite. Degantį likerį užpilkite ant apelsino, kad likeris nutekėtų per jį į taurę, bet neleiskite ilgai jam degti, užgesinkite. Vienu ypu išgerkite ir apelsinu pasmaguriaukite.

Tai tokia ji, egzotiškoji „Sambuca“ iš Viduržemio jūros pakrantės.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lanaa: 22 gruodžio 2007 - 13:57
Man pasiūlė jį paragauti kavinėje kainuoja 6 litai taurė, bet taip ir neišdrįsau, nes man 40 laipsnių tai vos ne degtinė, o degtinės aš nemėgstu, na bet čia pasiskaičius reikės paragauti būtinai kitą kartą į kavinę nuėjus biggrin.gif tik įdomu koks skonis, nes jei kaip degtinės tai tada feeeee lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(ingakyca @ 2007 12 28, 17:36)
Man pasiūlė jį paragauti kavinėje kainuoja 6 litai taurė, bet taip ir neišdrįsau, nes man 40 laipsnių tai vos ne degtinė, o degtinės aš nemėgstu, na bet čia pasiskaičius reikės paragauti būtinai kitą kartą į kavinę nuėjus  biggrin.gif tik įdomu koks skonis, nes jei kaip degtinės tai tada feeeee  lotuliukas.gif


oj, ne skonis greiciau kaip anyzines miksturos is vaikystes biggrin.gif
Atsakyti
man patiko su tom trim pupelėm, uždegimu, sukimu ir šiaudeliu... wub.gif brunette.gif ne kiekvienam pasisedėjimui, bet thumbup.gif
Atsakyti
Mes su MB išbandėm vakar tą sambuca, man patiko, MB tai purtėsi to kvapo anyžių lotuliukas.gif
Atsakyti
Man ji patinka...idomus pats gėrimas bigsmile.gif
Atsakyti
Man sambuca labai skani thumbup.gif
Atsakyti
Pats procesas thumbup.gif , vakarėliuose geras užsiėmimas thumbup.gif
Atsakyti
O man zinokit visai nepatiko blink.gif nemegstu as anyziu, gal del to g.gif
Atsakyti
mano vyro sesuo buvo firmos vakarely tai sefas vaisino,tai jai labai patiko net koleges isgere taure,po sake labai linksmai keliavo namo lotuliukas.gif gal ir as kada paragausiu anyziai man visai nieko
Atsakyti
efektas,kad uzdegti reikia blink.gif neteko bandyti verysad.gif
Atsakyti
Na man tai ji neskani, fui anyziu kvapas
Atsakyti