Įkraunama...
Įkraunama...

Patiekalai iš vaikystės

Merginos, kaip pasidaryti 'mokyklinį' plokštainį? smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Awdrute: 20 rugsėjo 2011 - 20:36
Gal kas žino tokį patiekaliuką kaip lyg ir labai apvalios mini bulkutės pečiuje keptos,apipiltos sviesto-grietinėlės padažu ir palaikytos šiltai,kad prisigertų? 4u.gif
Labai domintų tų pačių "bulkučių" receptukas. Lyg tai bundukais juos vadindavo. Čia tikrai ne bulviniai "švilpikai".
Atsakyti
kotletai su juoda duona , labai idomus derinys o kuo skonis skiriasi su duona nuo bulkos ismirkytos ? ar labai jauciasi duonos prieskonis kazkoks?
Atsakyti
QUOTE(Can @ 2011 09 24, 20:58)
kotletai su juoda duona , labai idomus derinys o kuo skonis skiriasi su duona nuo bulkos ismirkytos ? ar labai jauciasi duonos prieskonis kazkoks?

Skiriasi. Man tai su juoda duona primena "parduotuvinius", kur būdavo vaikystėje pirkti smile.gif
Atsakyti
man is mokyklos skaniausi prisiminimai apie varskes apkepa, mesos kukulaicius, sniceli ir zemaiciu blynus essen.gif sie tai tokie minksti minksti sviesto ir grietines padaze troskinti, sivakar bandysiu pasigaminti, gal bent kiek panasiai iseis biggrin.gif dar su nostalgija prisimenu dziovintus obuolius... o duona su kiausiniu uzkepta iki siol darau (isgrandau kaip valtele ir pilu plakta kiausini) ir dar svoguno uzpjaustau ant tomato su majonezu essen.gif
Atsakyti
QUOTE(sena pažįstama @ 2011 08 25, 05:08)
Mociute virdavo vadinama "leistinuku" sriuba. Padaro skystos teslos is kiausinio, vandens ir miltu, na kaip lietiniams. Paima burokine tarka ir i verdanti piena per tarka pila ta tesla. Sriuba be proto skani budavo, tie teslos gabaliukai taip ir likdavo tokie ploni, minksti, panasiai kaip lakstiniai makaronai.

Mano mociute irgi virdavo,dar prisimenu ,kad ir kriausiu kartais itarkuodavo, gaudavosi tokia skani saldi sriubike. Bandyciau virti, bet neturiu brokines tarkos, kazin kuo butu galima ja pakeisti?
Atsakyti
skaiciau sita tema, nu tiap skanu viskas..as pasikartosiu irgi kad sniceliai, tie guminiai sklindziai, leistinuku sriuba giliai atmintin isiereze..tiesa ir karstas pienas su "plutele" - is blogosios puses isirez, nes nuo to laiko negeriu pienu apskritai smile.gif dar si vaikystes pamenu, kai su amma isisruosdavom i miesta (gyvenom siek tiek uzmiestyje) ir po ilgu reikalu tavrkymo, pietums eidavom i pieno bara...as visada gaudavau pienisko kokteilio ir silta bulkute...dar ir dabar ten uzeinu..bulkutes tos pacios, o kokteilius kazkaip nebetaip skaniai suplaka biggrin.gif

o dabar pabandysiu papostringaut apie tai, kodel dabar ensigauna iskept snicelio ar plokstainio taip pat kaip seniau..o nepastebejot, kad mokyklose, darzeliuose ar kokiose prastesnese valgyklose yra dar tu senoviniu patiekalu..nu man pvz bulviu kose arba virtos bulves kaip garnyras, ligoninese, mokyklose, darzeliuose yra daug skanesnes nei namie..ir nzn kodel...viena mano drauge dirba spec mokykloje dietiste, ji sudarineja meniu ir panasiai..pasirodo jos teigimu, tos tokios kitokios bulves, ar kitokie kotletai ar sniceliai gaunasi, todel, kad tose valgyklose naudojami kazkokie katilai..juose maistas isvires dar ilga laika sunta, nes nugi neikas ten nesildo, istisai jis siltas buna..tai va ta virimo technologija ir isgauna tokais skanias bulves, ar tai sniceli ar dar kazka...nu ir matyt kazkiek recepturos... as nesenai nestuke budama nu tragiskai uzsimaniau snicelio..tokio valgyklinio, skanaus...nu to su nusotalgija prisiminto...mano mamos darbas salia veinos tokios valgyklos ir ji pazista vireja truputi..tai paprase tos motereles kad pagamintu, atnese jai mesos ir tiesiog sumokejo uz darba..papaskaojo akd cia nestukes norui patenkint..nu ir ka..valgiau ta sniceli ir liudejau..nu ne toks..ne tas senovinis mokuklonis..pasirodo ta moteriske, kaip enstukei, dare pagerinta, maziau bulkos dejo, kepe kaip tai kitaip..nu va norejo kaip geriau, o man neitiko..as gi norejau to senovisko snicelio kur mesos tikrai enr daug smile.gif dabar kaune esu atradus viena valgyklele, kurioje uzsinroejus nuvaziuoju nusipirkt befstrogeno - jautienos troskinuko...nu man jis siek tiek primena ta senovini maista..su ta tokia skania bulviu kose, burokeliu saukstu, raugintu agurkeliu..kiek gaminau namie, tikrai toks nesigauna schmoll.gif
Atsakyti
Močiutė virdavo kokią tai košę iš bulvių, jas sugrūsdavo ir lyg tai nuplikydavo tą košę, net nežinau, bet taip su spirgučiais būdavo skanu, gal kas tokią gaminat ar pamenat? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(murce @ 2012 07 01, 10:33)
Močiutė virdavo kokią tai košę iš bulvių, jas sugrūsdavo ir lyg tai nuplikydavo tą košę, net nežinau, bet taip su spirgučiais būdavo skanu, gal kas tokią gaminat ar pamenat? 4u.gif

Įšoksiu į temutę, tikiuosi nebarsit 4u.gif Gal jūs kalbat apie pusinę košę? Mūsų krašte Žemaitijoje ją vadina pusmarškonė košė 4u.gif
Reikia virti kokias 5 bulves. Supjaustyti smulkiai ir kad pilnai apsemtų vandų. Išvirus sugrūsti grūstuvu (dabar jau galima ir su blenderiu ) . Į šitą tirštą verdančią masę pilti po truputį ir maišyti 1 stiklinę miltų, gerai maišyti menturiu, kad nesigautų miltinių gumulų. Taip užsipliko miltai. Tada į šitą masę pilti pieną, geriausiai karštą, tada greičiau procesas vyksta. Pieno pilu vis maišydama ir žiūriu tirštumą. Bet reiks 1-2 stiklinių. Jei per tiršta dar masė-dar pilu pieno ir maišau, kol gaunasi tokia beveik pilama košė (mūsų šeimai patinka tokia skystesnė). Prie jos dar darau baltą padažą su spirgučiais. Jei neturiu pieno-ne bėda. Viską tą patį darau su vandeniu, gaunasi liesa košė biggrin.gif
Tai tradiciniai mano šeimos sekmadienio pusryčiai 4u.gif Gal kam pravers ax.gif
Atsakyti
QUOTE(žollia @ 2012 07 01, 20:33)
Įšoksiu į  temutę, tikiuosi  nebarsit 4u.gif  Gal jūs kalbat apie pusinę košę? Mūsų krašte Žemaitijoje ją vadina pusmarškonė košė 4u.gif 
Reikia  virti kokias 5 bulves. Supjaustyti smulkiai ir kad  pilnai apsemtų vandų. Išvirus sugrūsti grūstuvu (dabar jau galima ir  su blenderiu  ) . Į šitą tirštą  verdančią masę pilti po truputį ir maišyti 1 stiklinę miltų, gerai  maišyti menturiu, kad nesigautų miltinių gumulų. Taip užsipliko miltai.  Tada  į šitą masę pilti pieną, geriausiai karštą, tada greičiau procesas vyksta.  Pieno pilu vis  maišydama ir žiūriu tirštumą. Bet reiks 1-2 stiklinių.  Jei per  tiršta dar masė-dar pilu pieno ir maišau, kol  gaunasi tokia  beveik pilama košė (mūsų šeimai patinka tokia skystesnė). Prie jos dar darau baltą padažą su spirgučiais.  Jei neturiu pieno-ne bėda. Viską tą patį darau su vandeniu, gaunasi liesa košė  biggrin.gif
Tai  tradiciniai mano šeimos sekmadienio pusryčiai 4u.gif Gal kam pravers ax.gif

Kaip skaniai nuskambejo bigsmile.gif Bandysiu sita patiekala susimeistraut, nors kazkodel jo neatsimenu g.gif unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(murce @ 2012 07 01, 10:33)

Kitaip dar Silkine kose vadinama smile.gif
Atsakyti
QUOTE(daugiavaike 4 @ 2011 09 29, 15:31)
Mano mociute irgi virdavo,dar prisimenu ,kad ir kriausiu kartais itarkuodavo, gaudavosi tokia skani saldi sriubike. Bandyciau virti, bet neturiu brokines tarkos, kazin kuo butu galima ja pakeisti?

Aha, aš irgi ją pamenu, net seilė nutįso...
O mano mama paprastai tą tešlą šaukštu kabindavo ir po lėto pilstydavo į verdantį pieną. Gaudavosi įvairiausių formų, visi skirtingi, ir didesni, ir maži būdavo, tai net ir valgant apžiūrinėti gali kiekvieną kleckiuką...
Atsakyti