QUOTE(janna @ 2010 11 19, 07:20)
Uzmeciau aki i siulomas knygas. Pstebejau, kad enciklopedija raudonu virseliu "555....." (beje mano galva labai informatyvi, nors ir netokie ryskus paveiksliukai) pigesne. Knygynuose jos kaina 30-35lt. (cia gi 21.50).
Tai jai skirtumas panasus visiems ju leidyniams, manau apsimoka.
tikrai panašus. Apsimoka leidykloje pirkti, jei žinai kaip iki ten nusigauti
o visai į temą, tai pabaigiau 2 knygutes:
Jose Saramago 'Evangelija pagal Jėzų Kristų' (rusų kalba).
Tai filosofinis kūrinys pasakojantis Jėzaus gyvenimas, nuo pat gimimo iki jo mirties ant kryžiaus. Bet į jo gyvenimą žvelgiama ne iš teologinės, bet iš žmogiškosios pusės. Tiksliau, tai romanas apie Jėzaus žmogiškąjį gyvenimą, kuriame jis kaip ir kiekvienas iš mūsų, turėjo motiną ir tėvą, turėjo brolių ir seserų, pažinojo praradimo ir nusivylimo jausmą, turėjo abejonių ir klydo, mylėjo moterį ir pažino kūniškąją meilę.
Kūrinyje analizuojama Jėzaus gyvenimo tikslas ir paskirtis. Asmeniškai man, buvo stipriausia ir kiek šokiruojanti ta vieta, kur Dievas jam praneša apie tai kam jis gimė, ką jis turės padaryti ir kokiu tikslu mirė.
Šiame kūrinyje nepateikiama biblijinių dogmų. Dievas ir velnias kaip dvyniai broliai eina šalia vienas kito ir negali vienas be kito gyventi, nes jie papildo vienas kitą. Be velnio, Dievas nebūtų toks geradarys ir gailestingas, nes pasaulyje nebūtų blogio. O be Dievo, velnias neatrodytų toks grėsmingas, blogas ir keliantis baimę, nes pasaulis nepažinotų gėrio. Ir Jėzus Kristus mirė ant kryžiaus ne dėl kažko aukštesnio ir geresnio, o vien todėl kad Dievas nenorėjo prarasti savo valdžios ir galybės žemėje.
Indu Sundaresan 'Šešėlių princesė'.
Skaičiau ją lygiagrečiai su J.Saramago knyga, tai ji man labai nublanko. Pradžia labai įdomi pasirodė, Taj Mahalo istorija, statybos ir pan, o toliau pradėjau kabinėtis prie visko - stiliaus, pateikimo, minties rutuliojimo. Bet po to kažkaip pavyko save pristabdyti ir smagiai pabaigti knygą.
Pasakojama apie imperatoriaus Šah Džahano valdymo laikus, jo vaikų likimus. Mirus mylimiausiai žmonai, jis pastato didingiausią ir brangiausią mauzoliejų - Taj Mahal. Palaidojus motina, vyriausioji duktė Džahanara tampa ne tik vyriausioji zanane (hareme), tačiau be jos pritarimo imperatorius nieko nedaro. Tačiau įgijusį valdžią ir pranašumą, praranda bet kokią teisę į asmeninę laisvę. Tačiau ji išmoksta slapta mylėti, slapta gimta jos pirmagimis, kuris yra užauginamas tėvo ir kurio ji neturi teisės pripažinti.
Tačiau tokio dydžio imperijoje vis tik svarbiausia valdžios troškimas, žiaurumas, klasta, apgavystė. Norėdamas tapti imperatoriumi Šah Džahanas ne tik nuvertė savo tėvą, bet ir išžudė tiek vyresnius, tiek jaunesnius brolius, o taip pat ir pusbrolius. Taip pat pasielgs ir vienas iš jo sūnų.
Imperijoje linksmybės, pramogos, auksas ir brangakmeniai 'liejosi laisvai'. Toks jausmas kad rengėsi jais, miegojo ant jų, sėdėjo ant jų, valgė iš jų ir tualete darė jais. Man šis faktas pasirodė neįtikinamas. Kas ten žino, gal taip ir buvo, bet man kažkaip per banaliai skamba.