QUOTE(schade @ 2010 03 21, 21:20)
Aš nelabai suprantu, ką jūs gerbiate ir ką vadinate uabu - tą pačią instituciją ar ne?
Bažnyčia kaip ir savaime yra sudievinta, kaip Tikėjimo išpažinime sakoma - "viena, ŠVENTA, visuotinė ir apaštalinė." Aukščiau kritikos aš jos neiškeliu, tiesiog atsirenku, kuriose diskusijose apie ją verta dalyvauti, o kuriose - ne. (Galėčiau smulkiai išaiškinti, kodėl, bet čia jau būtų visiškas nukrypimas nuo temos.)
Sakramentai niekaip "nepatapo" paslaugomis, nes jais "nepradėta" prekiauti, spekuliuoti ir atšaukinėti. Santuokos anuliacija ir Bažnyčios tribunolas yra tokio pat senumo, kaip pati bažnytinė santuoka.
O apie aukas, visų pirma, teisingai sako something_else. Be to, aukos yra pagrindinis Bažnyčios pragyvenimo šaltinis (konspiracijos teorijos apie slaptus Bažnyčios lobius taip pat yra diskusija, kurioje aš renkuosi nedalyvauti). Ir jos yra savanoriškos. Tik labai nedoras kunigas (o tai yra visai kas kita, negu lupikautoja nusikalstama Bažnyčia) atsisakytų tuokti porą vien todėl, kad ji tikrai NEGALI SAU LEISTI tos aukos. Dažniausiai tokia pora net gautų finansinę Bažnyčios paramą, kai prireiktų (pavyzdžiui, iš Carito).
Galų gale - šiais laikais apskritai neprivaloma būti Bažnyčios nariu, net jokio socialinio spaudimo tam nėra - greičiau priešingai. Kas Bažnyčios nepripažįsta, kam ji nesvarbi - tas ten nei tuokiasi, nei santuoką anuliuoja. Ir tas neturėtų kištis ir piktintis, kad kiti tuokiasi.
Man nekliudo vienodai ir gerbti Seima,kaip institucija, ir kartu manyti,kad tas yr grazus uab-as, teikiantis paslaugas (del kai kuriu apsi...nariu-bet ne visu,zinoma).. Tarp kitko,su baznycios institucia seimas,mano galva,turi labai daug analogiju.. Bet nesiplesiu ne i tema..
Apie santuokos anuliavima-kaip ne paslauga-o ka?-kalbu del to,kad na vat logiskai pati pamastykit-jei jau ta procedura sena be galo,tai kokiu tikslu ji isvis sukurta (anuliavimas tas)? Kaip manot, kad ir tais senais laikais, kokie zmones galejo pasinaudot tokia, sakykim,istatymo (jei jau su analogijom i Seima) spraga? Paprasti biedniokai ar turtingieji?
Visa kita,ka jus cia taip graziai apraset-grazi siekiamybe.
Jei jau grieztai atskirtume baznycios veida (kuri man simbolizuoja nekuriu jos tarnu elgesys ir veiksmai), bei kalbas,kurios sakomos kad ir misiu metu-tuomet taip-baznycia yr didelis geris ir dvasingumo bei vertybiu puoseletoja. Is jos sklindanciu zodziu - pirmoje eileje. Ir sito neivertinti ar negerbti negalima.
Bet tie grazus zodziai-nera dumu uzdanga, slepianti deklaruojamas tiesas plius savotiska interpretacija jas igyvendinant (na kad ir skaistybe, klusnumas, neturtas...)
Beja, Smt.else ne apie aukas rase.. Apie tai,kad kiekvienas randam ta,ka norim arba ko mums reikia