QUOTE(vilnera @ 2010 03 21, 09:58)
Po teisybei,man gan dviprasmiskai skaitosi jusu teiginiai apie baznyt.santuokos anuliavima ir atsidavusius katalikus.. Kaip tuomet traktuot is tos atsidavusios pozicijos-"ir dziaugsme,ir varge"? Speju,tie beanuliuojantys susiduria su daug zemiskesniais vargais,negu tie,kurie ivardijami kaip pakankami santuokos anuliavimui-impotencija ar psichikos liga pvz.. Nors..Prie didelio noro daug ka galima pritraukt prie reikiamos savokos-ale tas tik detales jau..
Esminė priežastis anuliuoti santuoką yra įrodyti, kad ją sudarant, nebuvo išpildytos reikiamos sąlygos: santuoka nebuvo sudaryta laisva valia (pavyzdžiui, tėvai privertė jauną porą tuoktis, nes mergina pastojo, ir atrodė būtina "susitvarkyti" - tai jau nelaisva valia), blaiviu protu, iki galo suvokiant, kokia priesaika duodama, kuris nors iš sutuoktinių nuslėpė nuo kito kokią nors svarbią informaciją, galinčią turėti įtakos kito sutuoktinio apsisprendimui sudaryti santuoką (čia ir jūsų minima liga, impotencija ir pan.). Aš nedrįsčiau nieko "spėti", tam ir yra bažnytinis tribunolas, kad visa tai išsiaiškintų. Manau, kad pakankamai dažnai santuoka sudaroma, iki galo nesuvokiant, kokia priesaika duodama, per daug lengvabūdiškai žiūrint, nusiteikus "jeigu kas" išsiskirti. To pakanka, kad ji būtų negaliojanti.
Bažnyčia stengiasi ir iš anksto užkirsti kelią tuoktis tiems, kas nėra tam pakankamai pasirengę, reikalauja lankyti kursus (ok, man irgi tų kursų kokybė ne visada atrodo tobula, be to, nežinau, ar vien kursų tikrai užtenka rimtai, iš širdies tam pasiruošti - bet niekaip nesugalvočiau, ką daugiau padaryti ir kaip kitaip "prafiltruoti" jaunavedžius.) Dėl "pritraukimo" - nežinau, Bažnyčia šiaip jau neturi didelio noro masiškai anuliuot santuokas, turbūt visko pasitaiko. Bet tai, kad tekėdama mergina - iš jaunystės, patirties stokos ar dar ko nors, nebūtinai piktybinio cinizmo - manė, kad "džiaugsme ir varge" yra tik šiaip tokia romantiška formuluotė, rodo, kad ji pamelavo, kai kunigas klausė "Ar esi rimtai apsigalvojusi ir tvirtai pasiryžusi...", tad santuoka neįvyko. Ir esu tikra, kad būna ir daug rimtesnių priežasčių santuoką anuliuoti.
Vien dėl to, kad yra daugiau ar mažiau "atsidavę katalikai", žmonės nepasidaro tobulesni ar išmintingesni. Jie gyvena kaip visi ir klysta kaip visi. Kas čia dviprasmiško?
Papildyta:
QUOTE(pyratū vadas @ 2010 03 21, 11:15)
anuliuot reikia ne santuoka, o baznycia.
Kur žiūri moderatoriai?