Aš irgi dabar šiek tiek nerimauju. Praeitą savaitę buvau pas genetikę (Krasovskają, Vilniuje), darė echoskopiją. Detaliai apžiūrėjo, viskas atrodo gerai, išmatavo reikalingus parametrus, tai visi atitinka normą - apie 17 savaičių ir 2 dienos, tik šlaunikaulio ilgis atitinka 16 savaičių ir 2 dienos (1 savaite mažiau). Tai gali būti dauno ligos požymis (bet ne pagrindinis požymis), bet pagal visus kitus požymius vaikas atrodos sveikas (žastikaulis (ilgiausias rankos kaulas) ilgas, atitinka normą, ir nosis tinkamo ilgio, ir profilis atrodo kaip sveiko vaiko, ir t.t. Aišku, gali būti tiesiog toks vaiko sudėjimas, bet mano vyras aukštas, aš irgi pakankamai (1,70 m), tai dėl to keistokas trumpesnis šlaunikaulis. Į jokias rizikos grupes nepatenkame: man bus 30 m., kai gimdysiu (pirmas vaikas), vyrui dabar 31 m., apsigimimų šeimoje nėra buvę ir t.t. Padarė kraujo tyrimus (Prisca) - visai geri: dauno ligos riziką nustatė 1:653, o mano amžiuje norma yra 1:749, taigi nedaug skiriasi, o padidinta rizika laikoma tada, kai yra 1:250. Tai dabar suku galvą, ar daryti vaisiaus vandenų tyrimą ar ne. Gydytoja darant echoskopiją, dar net nepadarius kraujo tyrimų, kaip ir buvo labiau linkusi siūlyti darytį šį tyrimą, ji iš esmės laiko jį mažai rizikingu, o po kraujo tyrimų rezultatų sakė, kad standartinė rekomendacija būtų po 2-3 savaičių pakartoti echoskopiją ir tada žiūrėti, ką daryti. Tai ir nežinau: kraujo tyrimai visai geri, rizika rodo mažą, bet jie nebūtinai būna tikslūs, ir va tas šlaunikaulio ilgis neramina. Bet vaisiaus vandenų tyrimo bijausi daryti, nes juk yra rizika persileidimui (gydytoja sakė, kad nedidelė - maždaug 0,05 proc., net mažiau, bet kuo daugiau skaitau, tuo labiau bijau) ir kad [COLOR=red]
kaip nors nepažeistų vaikiuko su adata, bet kartu nerimauju ir atrodo, pasidaryčiau tą tyrimą, sužinočiau, kad viskas gerai ir būtų ramu (nes tuo tikiu). Kita vertus, galiu laukti 2-3 savaites echoskopijos pakartojimui, bet jei vėl rodys su šlaunikauliu tą patį, ką tada reikės daryti - vaisius jau bus didesnis ir blogiausiu atveju abortą būtų dar nemaloniau daryti, o dar be to, turbūt negalėsiu normaliai nusiraminti tas 2-3 savaites (o gal ir nusiraminsiu).