Įkraunama...
Įkraunama...

Aš ir mano autistukas

QUOTE(Pou @ 2010 11 24, 20:30)
Maniškis skaičiuoja su pagaliukų pagalba  wub.gif Prideda, atima. Suranda klaidingus atsakymus  4u.gif Mokyklėlė vėl paskatino jo susidomėjimą užduotėlėm.
Viduje striksiu iš džiaugsmo  wub.gif

Aš kai plaunu galvą, paimu susuktą rankšluostį ir apsuku galvytę, ties ausim, kakta. Taip ir pripratinau be ašarų. O maudytis labai mėgsta, kaip ir dantukus valytis (dėka naujos dantų pastos  4u.gif )

Pou, meskit pagaliukus imkit Touchmath taškus, tikrai labai labai gerai iš savo patirties sakau, labai labai padėjo. Jai sunku angliškai skaityt, turiu padarius LT skaidres supažindinimui su touchmath, tik nežinau kaip čia įkelt g.gif
Atsakyti
Sveikos,

ačiū už sveikinimus. Pati prisiprašiau, bet vis tiek gera 4u.gif

Dabar paaiškinsiu savo postą.
Žinojimas visuomet atneša ir atsakomybę, tad jei įtartumėte anksti, kad kažkas negerai, tačiau neturėtumėme įrankių išspręsti susidariusią situaciją, būtų be galo sunku. Aš net nežinojau, kad yra toks VRC, kur diagnozuoja autizmą kompetentingai, o ne iš oro. Tik vėliau suradau internete info. Ir daug ką turėjau susigaudyti pati.

Aš suabejojau, kai maniškiui buvo 6 mėnesiai, net į forumą rašiau, mane visi išdurnino. Nieko nėra stipresnio už motinišką nuojautą. Pasitvirtino tai vėliau. Nors, kai darė jam pirmą kartą DISC Kauno VRC, jam tebuvo 11 mėn. Ir ką jūs manot - stipriausia pusė - socialinis bendravimas, pagal kurį jis lenkė jo amžiui nustatytus kriterijus.
Maniškis gugavo, šypsojosi, krykštavo - viską laiku. Tik vat toks keistas jausmas... Retą sykį silpniau apsikabindavo, retą sykį žvilgsnis nuklysdavo. Tik apčiuopa, tik nuojauta.

Anksti pradėjau dirbti su mažium, daug specų dirbo, komandos - nuo 6 mėn. Tik tuo metu nieks neįtarė autizmo, tik aš, na ir mano šeimai kažkuo panašiu kvepėjo.
Maniškis 11 mėn sake diedukas, radiatorius - sudėtingus, daugiaskiemenius žodžius. O vėliau vaikas dingo, nutyko.

Apie 4 metus, kai buvom VRCjau trečia kartą, visi džiaugėmės, nes nors ir paliko Kitus įvairiapusius raidos sutrikimus, tačiau komandos nuomone, autizmu vos vos tekvepėjo. Atsirado kalba, stiprus prisirišimas ir geras, teisingas bendravimas, socialiai aplinkoje mums jau buvo lengva, per užsiėmimus su vaikais bendravo, laukė savo eilės, dainuodavo, labindavosi ir t.t.
Šviesu ir gera, kai matai rezultatus.
Tačiau po pusmečo regresas su baisaus hiperaktyvumo protrūkiu, destrukciniu elgesiu ir t.t. Dabar po trupinį kapstomės, elgesio bėdų daug išliko, tačiau padėtis geresnė. Kalba kasdien gerėja. Pvz. vakar pasakė: prisnigo sniego... atėjo žiema. Reikia atnešti... Na ir užmiršo ką bigsmile.gif Eureka, prisiminė biggrin.gif Papuošalus atnešti ir puošti eglutę.
Laukiam švenčių bigsmile.gif

Šiandien pvz. darėm užduotėles: skaičiavom, aiškinomės daugiau, mažiau, lygu reikšmes ir ženklus. Spalvojom l. smulkius objektus pakaitom, ugdydami gebėjimą laukti savo eilės, na ir aišku, smulkioji motorika taip lavinama, suvokimas: nuspalvok tris, spalvoju pirmą, antrą, o dabar nuspalvosiu likusius, kiek liko ir t.t.

Va taip po trupinį. Tik gal dar pasakysiu, kol nebuvo darbo su savim, tol nebuvo kokybiško darbo su vaiku. Skubėjau, prašiau VRC, kad kuo greičiau priimtų, bandžiau pralenkti laiką, tačiau šie vaikučiai išmoksta tada, kai jiems ateina laikas, atrodo tylu, jokio atsako, šast po mėnesio kito, parodo, ką kažkada mokėsi...
Jie tarsi Pandoros skrynios, tik pozityvia prasme - nežinai ko ir kiek ten slepiasi.
Atsakyti
QUOTE(Ice @ 2010 11 25, 13:59)
Man tai tikrai kažkokia nesąmonė tos dvi temos  doh.gif Kam vienodas žinutes rašyti į abi?  unsure.gif

o tu ir nerašyk į abi vienodas, to tikrai nereikia schmoll.gif net neabejoju, kad visos čia skaito ar seka abi temas ir tavo mintis tikrai perskaitys ir tada jai rašysi tik vienoj
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2010 11 26, 21:25)
Pou, meskit pagaliukus imkit Touchmath taškus, tikrai labai labai gerai iš savo patirties sakau, labai labai padėjo. Jai sunku angliškai skaityt, turiu padarius LT skaidres supažindinimui su touchmath, tik nežinau kaip čia įkelt g.gif

Būtų labai įdomu, gal galėtum man į paštuką?
O pagaliukus pradėjom, nes taip jis materializuoja kiekybę - jam tik 6 m. dar. Jis turi suvokti veiksmus, o tik vėliau mintyse dėlioti.
Atsakyti
QUOTE(euphoria_mi @ 2010 11 25, 14:36)
na nezinau,tiesiog vienoj bendrauja vienos,kitoj kito,o man visos mielos,tai ir dalinuosi savo rupesteliais su visom..aisku butu geriau,jei butu viena tema.. g.gif

aaa čia tu į abi rašai lotuliukas.gif sorryy Ice ne taip supratau lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(vega2 @ 2010 11 25, 17:46)
O kaip ta neurologė tikrino tavo mažiuką? Labai man įdomu kaip tokį mažą pašalinis žmogus gali patikrinti? Kodel sake, kad kažkas negerai? Nes aš su mažuoju kai nuėjau pas neurologę, tai tik patikrino tonusus, pažiūrėjo smegenis echoskopu ir pan.

Nu smegenų echoskopija per maumončių praktiškai prilygsta MRT vėlesniam amžiui, tai ne tik, o net
Papildyta:
QUOTE(lod @ 2010 11 25, 19:27)
norejau paklausti.uzrasiau vaika i eile istyrimui i neurologini skyriu KLP,sakau kad as irgi gulsiu kartu su vaiku,sako uz lovadienius jums reiks susimoketi  g.gif  nuo kada ligoninej vaikai guldomi vieni  g.gif  vaikui tik 4metai.ir dar idomu,per kiek dienu ten tuos tyrimus padaro.gal kur gulejo,zino...

Kas tas KLP? aš rugsėjį su savo vienuolikmečiu gulėjau ir nieko nemokėjau, tik maitinimo negavau
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2010 11 26, 21:39)

Kas tas KLP? aš rugsėjį su savo vienuolikmečiu gulėjau ir nieko nemokėjau, tik maitinimo negavau

Klaipeda mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(kristinelis @ 2010 11 25, 19:30)
ir dar as suprantu kad pas mane kazkas nera gerai kad abu vaikuciai nera kaip turi buti. nes mano vaikuciu teveliai skirtingi  bet daugiau ar maziau abu autistai. kaip bijau kad viena diena MB PASAKYS kad cia tavo kalte, bet tikiuosi kad taip nebus verysad.gif

Negraužk savęs, yra nemaža tikimybė, kad abu tėvai kalti mirksiukas.gif mano mažius kažkada kai nepažinojo spalvų, per testą atspėjo visas 7, kokia tikimybė, kad vaikas atspės bent vieną lotuliukas.gif

O jai rimtai, tai nereikia ieškoti kaltų, tai nepakeis situacijos, nutiko taip, kaip buvo lemta ir tiek
Papildyta:
QUOTE(euphoria_mi @ 2010 11 25, 20:53)
..nu ***** tada gerai-kaip ismokt but egositiskai???...
O tusintis,prisigert,nu nesinori, nors tu ka...Pas mane matyt net to elementaraus sveiko egoizmo nerasta...

tada nusiaubk parduotuves lotuliukas.gif
Papildyta:
QUOTE(Pou @ 2010 11 25, 22:42)
Sveikos,
islydejau svecius, kaip ne kaip - siandien mano gimtadienis, o ir sampes isgeriau sociai  drinks_cheers.gif , tad pasisakysiu. Ex, tas gyvenimas - ryt juodas kolis, o as dar nepasiruosusi, reik mazuma prasiblaivyt  doh.gif

As suprantu Euphoria_mi, tikiuosi ir jus suprasit. Sveikinu tave, mamuk, kad susilaukei ilgai laukto vaikelio. Daug praejai keliu, bet turi maza stebukla. Kadangi ilgai laukei, i ji zvelgi per padidinama stikla. Ir tai yra gerai. Kitaip cia nebutum.

Visos raminat, bet pazvelkit i sos mamytes situacija kitu kampu. Kiek musu apsidziaugtu, kad pastebejo vaiko keistuma anksti. Gal mazuma. Taciau kiek musu apsidziaugtu, jei pries 10, na kad ir 4 metus butu buves toks skyrelis su bendraujanciom mamom, kurios gali patarti, pazerti kruva patarimu, nurodyti kelia, kuriuo praeit, kuriuos tyrimus pasidaryti, kad atmest diagnoze, kokiom terapijom uzsiimti, kad geriausia efekta pasiektu, kad pasidalintu savo patirtim...

Mazute, nusiramink, nustok save grauzusi. Jei jauti kazka neraminancio, VRC arba patvirtins, arba paneigs. Jie sako, kad keistokas. Priimk tai ir pradek dirbti. Kai pradesi, neturesi laiko savigrauzom, juk viska darei gerai, neturesi laiko apmastymams - tiesiog sieksi kuo geriausiu rezultatu, kuriu isties pasieksi, nes turi pakankama laiko rezerva.

Is blogiausios situacijos turi geriausia iseiti, tad tuo ir dziaukis.
4u.gif Stiprybes tau.

Buckis visoms. Jus - pacios geriausios 4u.gif

Su tortadieniu POU 4u.gif 4u.gif 4u.gif daug daug visko visko biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Ice @ 2010 11 25, 22:45)
Einu geriau valerijonų išgersiu (o gal geriau vyno  tongue.gif )  Ir užmiršiu šią temą bent porai dienų  cool.gif
Ausyse vis dar girdisi mažiau klykimas ir skraidančių daiktų garsai - jau antra vakarą pas mus namie "biški psichuške"...
8 mėn. aš net nežinojau, kad vaikas turėtų reaguoti į vardą  doh.gif Va kai 1,5 metų nereagavo - tai truputį jau buvo (???), o kai 2 metukų - tada jau pasidarė (???????).
Linkiu mažų leliukų mamoms nestresuoti ir išjunkti kompus su internetu bent porai parų (čia būtų patarimas ir man pačiai), o dar geriau savaitei ir eiti džiaugtis, myluoti ir bučiuoti savo kleckiukus  4u.gif O dieną palikti vaiką vyrui, močiutei, draugei ar auklei ir išeiti su draugėm kavos, į kiną, teatrą ar tiesiog pasišopinti  ax.gif

Stiprybės visoms  4u.gif

Iki, dingstu iš čia kažkuriam laikui  smile.gif

Nu va aš 4 paras buvau be interneto tai dabar iki ryto nebaigsiu skaityt ką čia be manęs pripliurpėt biggrin.gif
Atsakyti
Pou,
is kur jus semiates ideju uzduotelems? Knyguciu yra daugybe, taciau jos daznai verstines ir pritaikytos standartinio suvokimo vaikams. Gal yra kazkokios priemones tokiu vaiku lavinimui, ypac ju suvokimui, mastymo skatinimui, akiraciui. Tas uzduociu pateikimas autistukams turetu buti primityvesnis, be jokiu uzuominu, abstrakciju ar perkeltiniu prasmiu. Ypac priesmokyklinukams, nes jie dar tik mokosi mokytis.
Gal turit kazkokiu nuorodu, kad ir anglu k. ?

QUOTE(Pou @ 2010 11 26, 21:27)
Šiandien pvz. darėm užduotėles: skaičiavom, aiškinomės daugiau, mažiau, lygu reikšmes ir ženklus. Spalvojom l. smulkius objektus pakaitom, ugdydami gebėjimą laukti savo eilės, na ir aišku, smulkioji motorika taip lavinama, suvokimas: nuspalvok tris, spalvoju pirmą, antrą, o dabar nuspalvosiu likusius, kiek liko ir t.t.

Atsakyti
QUOTE(linabalt @ 2010 11 26, 21:13)
Sveika smile.gif kol kas turi tik 10 klasiu baigimo pazymejima, nes 12-je klaseje dabar mokosi, siemet baigs. Gaus normalu atestata, tik nelaikys egzaminu, todel jei noresime, galima bus ji leisti i profesine kokia nors. Klausimas tik kiek tame prasmes, kai jam mokslai nelenda per joki gala...  Todel dar nezinau ka veiksime po mokyklos baigimo. Kadangi domisi kompiuteriais, galvoju meginti leisti ji i Rysininku mokykla, ten yra kompiuteriu operatoriaus specialybe, gal kaip nors pabaigtu... O jei ten nepasisektu, bandytume i virejo arba konditerio specialybe Maisto pramones mokykloje, nes ten priimami mokiniai  su spec poreikiais, tai jau ten kaip nors pasibaigtu, manau. O jei bus galimybe kur nors isidarbinti, nebekankinsiu jo su mokslais ir leisiu dirbti, nes leisti i mosklus - mano noras, ne jo. Jis isvis nieko nenori - nei dirbti, nei mokytis, nori tik miegoti visa laika... Dar valgyti ir zaisti kompiuteriu retkarciais...

Asociacijos butinai reiketu, tik neisivaizduoju kaip ji kuriama. Juk pries keleta metu buvo tokia grazi ideja, ir kelios mamytes kaip ir megino kurti ta asociacija, bet nieko is jos neisejo... Tiesiog, pritrukome ziniu, kaip ta asociacija turetu buti forminama, kazkas ten kliuvo su iregistravimo adresu, paskui tiesiog pritrukome laiko  - visos dirbancios, plius dvi is musu isejo i dekreta, ir kai gime leliukai, liko tik viena mamyte, bandziusi kazka daryti, bet ir ji nuleido rankas... Butu gerai vel pameginti atgaivinti ta ideja ir pagaliau ikurti asociacija smile.gif

Visi jie mokytis nenori, bet dirbti sunkiau...

Žinau man labai artimą žmogų, kuris yra įkūręs asociaciją, taigi tikrai padėtų, jai tik atsirastų norinčių. o asociacijos tikrai labai reiktų, ją įkurti nėra labai brangu (lygtai 300-400 lt ), bet gi mūsų čia daug ...

Be to man dar kilo mintis parašyti peticiją. Yra toks tinklapis peticija.lt ten ją patalpinus galėtumėm visos pasirašyti ir paagituoti kitus tą padaryti, tai būtų pirmas žingsnis. ką jūs į tai?
Papildyta:
QUOTE(Pou @ 2010 11 26, 21:30)
Būtų labai įdomu, gal galėtum man į paštuką?
O pagaliukus pradėjom, nes taip jis materializuoja kiekybę - jam tik 6 m. dar. Jis turi suvokti veiksmus, o tik vėliau mintyse dėlioti.

Atsiųsk paštuką į AŽ
Papildyta:
QUOTE(Kriiste @ 2010 11 26, 21:42)

Aišku biggrin.gif
Važiuokit į Santarus, pigiau bus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(cezi @ 2010 11 26, 22:05)
Visi jie mokytis nenori, bet dirbti sunkiau...

Žinau man labai artimą žmogų, kuris yra įkūręs asociaciją, taigi tikrai padėtų, jai tik atsirastų norinčių. o asociacijos tikrai labai reiktų, ją įkurti nėra labai brangu (lygtai 300-400 lt ), bet gi mūsų čia daug ...

Be to man dar kilo mintis parašyti peticiją. Yra toks tinklapis peticija.lt ten ją patalpinus galėtumėm visos pasirašyti ir paagituoti kitus tą padaryti, tai būtų pirmas žingsnis. ką jūs į tai?

As uz, ir peticija galetume parasyti, ir asociacijos reikia.
Atsakyti
QUOTE(kosemalose @ 2010 11 26, 21:55)
Pou,
is kur jus semiates ideju uzduotelems? Knyguciu yra daugybe, taciau jos daznai verstines ir pritaikytos standartinio suvokimo vaikams. Gal yra kazkokios priemones tokiu vaiku lavinimui, ypac ju suvokimui, mastymo skatinimui, akiraciui. Tas uzduociu pateikimas autistukams turetu buti primityvesnis, be jokiu uzuominu, abstrakciju ar perkeltiniu prasmiu. Ypac priesmokyklinukams, nes jie dar tik mokosi mokytis.
Gal turit kazkokiu nuorodu, kad ir anglu k. ?

Na perkam standartines knygeles ir su juo susede darom, uzduotis, jei nesupranta paaiskinam, kai ka daro pats, persiskaites uzduotele (na labai labai paprastas).

As perzvelgiu knygeles, kai kurios skirtos mazesniems, kai kurios vyresniems nei mano sunus. Atsirenku, kas turetu ji dominti, o ko dar nemoka, taciau vertetu ismokti. Jei jam patinka, greit perpranta.
Kai kuriems autistukams sunku suprasti laiko savoka, maniskis greit susitvarke. Jis daznai savo metodus turi rolleyes.gif Skaicius ismoko is oru prognoziu, kaip ir miestus, jis atrodo, kad nesiklauso, nepastebi, bet veliau tiksliai ivardyja.
Idomu, kai buvo prastas zvilgsnio kontaktas, tai net nelabai i uzduoteles ziurejo (kai mazgis buvo), bet padarydavo mazai beziuredamas viska teisingai. Net VRC stebejosi, kai jis deliones sudeliodavo. Sveikas vaikas analizuotu, vizualizuotu mintyse paveiksliuka, o maniskis poks, pokst. Bet mergaites, nelyginit viena kitos vaiko pasiekimu - cia maniskio stipriosios puses, o kiek per krauja ismoksta arba ne...
Jis sokinet kojytem pries nepilnus metus ismoko, kaip kad ir isspjauti, nosi ispusti... Na visokiu keistenybiu pilna.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pou: 26 lapkričio 2010 - 22:29
I musu bedas daug rimciau ziuretu, jei susirinktume i asociacija. Nieks nesidomejo, kas vyksta europos bendrijoj tuo klausimu? Pasauly juk egzistuoja kazkokie standartai kuriais vadovaujasi gydytojai pedagogai. gal ir europoj kazkas jau atidirbta egzistuoja, tik mes nezinom, o neturedami asociacijos negalim ir reikalaut tu standartu savo vaikams g.gif
Atsakyti