Įkraunama...
Įkraunama...

Mamytės Suomijoje

Čia irgi sumažina jei serga, bet manrods, turi būti ne mažiau nei 10 ar 15 dienų per mėnesį. Taip pat sumažina jei nelanko darželio atostogų metu, t.y. nenustebk gavus sąskaitą už liepą net jei visai nelankysit darželio.
Atsakyti
QUOTE(liepsnike @ 2011 05 06, 12:16)
Čia irgi sumažina jei serga, bet manrods, turi būti ne mažiau nei 10 ar 15 dienų per mėnesį. Taip pat sumažina jei nelanko darželio atostogų metu, t.y. nenustebk gavus sąskaitą už liepą net jei visai nelankysit darželio.

Aha, žinau. Jau pildžiau kažkokias formas, kur reikėjo nurodyti, kuriomis savaitėmis vasarą nebus darželyje. Bet mažina mokestį tik tuo atveju, jei vaikas lankė darželį nuo rugsėjo ir jeigu nelankys ilgiau kaip 5 sav... ar kažkas tokio... nesigilinau labai ax.gif Žodžiu, mums bet kuriuo atveju netinka cool.gif Gal kitą vasarą bus aktualiau rolleyes.gif

Beje, pagaliau galime pasidžiaugti, kad pas mus "beveik vasara", o Lietuvoj šaaaalta biggrin.gif Kaip sakiau mamai: "na turi juk ateiti pavasaris ir į mūsų kiemą kada nors" cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tigryte: 06 gegužės 2011 - 12:04
Laba Tigryte,
perskaičius ankstesnes žinutę, sužinojau kad Taviške dukryte 4 metu lanko darželi, ar ji sneka suomiskai, kokia kalba lanko? Ar tetis suomis? Man gresia persikraustymas irgi į Suomiją, Helsinkį, klausimų ir baimių daug, mano mažajai rudenį bus 5, mama .t.y. as suomiškai nemoku, angliškai tik pradedu mokytis, sunkiai ji man, susisnekeciau rusu kalba tik...
Atsakyti
QUOTE(Tūkstantis ir viena @ 2011 05 08, 23:34)
Laba Tigryte,
perskaičius ankstesnes žinutę, sužinojau kad Taviške dukryte 4 metu lanko darželi, ar ji sneka suomiskai, kokia kalba lanko?  Ar  tetis suomis? Man gresia persikraustymas irgi į Suomiją, Helsinkį, klausimų ir baimių daug, mano mažajai rudenį bus 5,  mama .t.y. as suomiškai nemoku, angliškai tik pradedu mokytis, sunkiai ji man, susisnekeciau rusu kalba tik...

Sveikutė mirksiukas.gif

taip, lanko maniškė darželį - suomišką rolleyes.gif Suomiškai nešneka, aš ir MB taip pat dar nešnekam, bet nieko, žinok, normaliai viskas ten mirksiukas.gif Bent šitame rajone, kur mes gyvename (Vuosaari) labai nemažai yra imigrantų visokių visokiausių, ir darželyje labai daug vaikučių, kurie pradėjo lankyti, nemokėdami suomiškai, tai auklėtojos jau prie to pratusios, moka su tais vaikučiais bendrauti kažkaip. Na, bent dukrytė tai į darželį kol kas labai noriai eina ir nesiskundžia visiškai, kad nesusišneka. Susirodo kažkaip biggrin.gif Aišku, dar ir nuo vaiko daug kas priklauso, be to, taviškė jau ir didesnė - tai gali būti ir lengviau (nes jau aiškiau supras, kas tai yra kita kalba - nes manoji tai iki šiol dar niekaip neatsirenka, kad lietuviškai - tai yra taip, kaip mes šnekam, o suomiškai ar angliškai - tai kita kalba lotuliukas.gif ), ir sunkiau (nes bus sunkiau susitaikyt jai su tuo, kad nesusišneka). Visi čia mane ramino ir dabar ramina (nes savo mažąjį rudenį į daržą išleisiu), kad viskas su tom kalbos greitai susitvarkys, vaikai greit prisitaiko, bet žinau, kad nelabai padeda... Tai tik savo patirtim galiu pasidalinti ax.gif Maniškei kol kas viskas ok, apart to, kad vis serga doh.gif
Tiesa, tau gali problema būti, nes su auklėtojom nesusišnekėsi, jei angliškai nelabai kalbi g.gif Nes angliškai tai jos čia dar pašneka (tokiam baziniam lygyje daugmaž, bet apie vaikus užtenka rolleyes.gif ), bet rusiškai - tai jau smarkiai abejoju g.gif

Jei kažkuo galėčiau dar padėt - rašyk drąsiai ir į AŽ 4u.gif
Atsakyti
Labas visoms 4u.gif Oi daug čia prirašėt kol mes buvom atostogų išvažiavę smile.gif Necituosiu postų,bet parašysiu savo paveikslą ir įspūdžius apie Suomiją. Tai va,nemažai šnekėjot apie mediciną. Kai persikraustėmė čionais Suomi man iškart nupasakojo šiek tiek apie nemokamą mediciną,tad mes nusprendėme eiti privačiaiir vesti vaikus privačiai. žinokit tirkai išbandėm ir pakeitėm ne vieną gydytoją ir ką jūs galvojat,kad mes gavom geresnį aptarnavimą.? Nikeo panašaus. Viskas tas pats,tik,kad už šitą NEaptarnavimą mokėjom po 75-100 eurų.Galiu nupasakoti kelias istorijas,jei jums čia naetsibos tai skaityti. Apie mūsų Egipto kelionę ir vyro ligą esu jau pasakojus,tad nebesikartosiu. Na tik tiek priminsiu,kad gydytojas,kuriam buvo skambinta ir išaiškinta situaciją buvo privatus,ir čia ne joks nesusišnekėjimas pridursiu,nes vyras kaip žinot yra suomis,tad gydytojas pareiškė,pagulėk ir praeis,o tą pačią dieną grįžus mums į LT,vyrą guldė į infekcinę ligoninę,nes liga tesėsi jau 3 savaites. Tai buvo mano pirmas susidūrimas su suomių mediciną,dabar tenka dažnai susidurti dėl vaikų. Vien žo...Sirgo mažiukas,baisiausiai kosėjo,gydytoja išrašė grynai cheminius vaistus,kurie skatina dar labiau kosulį,kad atsikosėti. Mažiukui buvo 6 mėn.,naktį prasidėjo kosulys iki vėmimo,vaistus iškart nutraukiau. Buvau įsitikinusi,kad ir bus toks rezultatas,bet aišku vyras nori apgimti jų mediciną,tad nusprendžiau vis gi vieną dieną duoti. Girdžiau mažiuką iš LT parvežtais vaistais. Po trijų sav. dukra vėl apsirgo,vaikas apiskrėtė nuo manęs,vėl kosulys. Privatus gydytojas,kuriam mokami pinigai,neduoda jokio recepto nuo kosulio,pareikšdamas,kad ir taip viskas praeis. Kosulys buvo sausas. Mažiukui jau tuoj 8 mėn.o jo dar negalima palikti vieno sėdinčio,visą laiką krenta. Čia ta pati situacija kaip ir pas tave Suomi Sėstis nebando,šliaužti ir ropoti taipogi. Niekas nieko nedaro,visiems viskas dzin. Atvažiavusi į LT mums paskiria kinezeterapijos seansus be eilės,bet kadangi turėjom jau bileitus į kelionę atostogoms,tai pratimus atidėjom. per 10 dienų iš vaiko pusės jokių pasistūmėjimų,skambinu mūsų sesutėi į LT,ji lekia iš savo kab. į kinezeterapijos ir sako ateikit be eilės rytoj,bet kadangi mes ką tik grįžėžę į Helsinkį,prašau,kad mums atidėtų iki sekančioa sav. sesutė vėl lekia į ktą kabinetą ir užregistruoja mus kitam pirmadieniui.Tai va.skrisim į LT praktikuoti vaiko. Tai pasakysiu,kaip ir Suomi,aišku,kad nebus taip,kad vaikas nepradės vaikščioti,bet kodėl nepadėjus paskatinti jo vystymo? O Suomijoj visą laiką,kai sakėm,kad vaikas nieko nedaro,tik kad guli,tik nusišyspo ir tiek doh.gif Dabar mano asmeninis susidūrimas. Man ištisai pūliuoja gerklė. Tokie išeina pūlinukai apskritimo formos vos ne kas dieną. Nuėjus čia pas gydytoją,padaro tyrimus,streptokoko neranda,kraujas ok,išrašo vaistus nuo kosulio,nors aiškinu,kad jokio kosulio nėra,tempos nėra,skausmo,tik puliuoja. Kiek bandžiau kažko gydytojo klausi,jis maigo kompe mygtukus ir nikeo nesako,tyrimus ima,net neužsideda pirštinių. Tek važiuoti,aiškintis dėl gerklės į LT,nes kaip ir gydytojui aiškinau,man tai tesiasi apie septynis metus,bet nebuvo taip dažnai,kad kelis kart į sav. Vaikai suserga ir aš kartu su jais. Iškviečiam privatų gydytoją į namus. Vaikus apžiūri,tada mane,nupasakoju savo situaciją dėl gerklės taipogi,prodau vasitus,jis mato juos pirmą kart gyvenime,sėdi pas mus namie ir google ieško info apie juos,suradęs pats nustemba prie ko čia jie man išrašyti. Bet pats pasako,kad nieko čia išvis daryti su mano gerkle nereikia. Nu ką aš žinau... doh.gif Manau apie medicina užtenka. Ar tęsti toliau savo įspūdžius apie kitus dalykus? biggrin.gif Nueinam į baby swim.palankom,norim nutraukti,opasirodo nutraukti galima tik pranešsu prieš du mėnėsius. Eisi ar neisi,niekam galvos neskauda,du mėnesius vistiek turi sumokėti. Su vyru tuoksimės vasrą,nueinam į aukso parduotuvę nusipirkti sužadėtuviū žiedų,kitą dieną apsigalvojam,kad nverta laidyti pinigus,o geriau tik nusipirkti vestuvinius žiedus,nueinam atšaukti užsakymo dėl sužadėtuvių žiedų,pinigai jau buvo sumokėti. Pinigų negražina,ištraukia iš po prekystalio popierių,kad pinigai negražinami,galima tik pakeisti į prekę. Susinervinam,bet užsakom kitus žiedus iš jų. Laukiam laukia skambučio jokių žinių. Po mėn vyras skambina,sako "oi jau tokių fabrikas nebegamina,pamiršom paskambinti" doh.gif Košmaras aptarnavimas doh.gif Užsakėm užuolaidas,pasiūlymo negavom tris sav,ėjom klausti,nes neįmanoma prisiskambinti,žada atsiūsti e-mailu rytoj,vėl kelios sav,trūko katrybė,kai jau parašė,nieko nebeatsakėm. Galinis rezultas,dar vis esam be užuolaidų lotuliukas.gif gerai,kad žaliuzes turim biggrin.gif Dar daug darbo kieme turim,bet viskas stovi,nes visi darbininkai žada ir nepasirodo,viskas veluoja po keletas sav. ir nikeo nepadarysi.Užklausk suomio pagalbos parduotuvėjė ar gatvėj,visafda atsakymas " nežinau" Aišku nėra grynai viskas blogai,nes galvoju jau kas nor beskaitydamas mano postus,pasakys,kad viską matau tik pesimistiškai. Čia grynas oras,švarus vanduo,graži gamta,jūra,turime tikrai labai gražius namus,kuriuos vyras stengėsi pasatyti,kad mums būtų jauku,pro langą žiūrint straksi voverės ant medžių,ryte randi zuikiu pėdas ant sniego,vasarą bus ant smėlio.kiem vaikšto,skraido bei dainuoja paukščiukai. Gražu ir jauku,bet iš kitos pusės,tie tokie kasdieniniai nemalonūs rūpesčiai užgožia net jausmą džiaugtis viskuo.Tai čia geras visur praėjimas su mažais vaikais,kurie vežimėliuose,pravažaivimas vėšiuoju transportu,bet žmonės labai skiriasi nuo LT,nei aš nei vyras su suomiais nerandam bendrol geros kalbos lotuliukas.gif Nepagelbės jie čia nieko ir piršto nepajudins dėl kito žmogaus,žiūri tik savęs ir net negirdi aplinkinių. Tai vat pasakysiu kaip ir Greipfruktė nematau aš savęs gyvenančio visada Suomijoj.Vyras ir gi nuo visko čia šokiruotas. Aišku dabar kas nors galvos,tai ko jie čia sėdi tegul varo į LT ir nebamba čia. Tik vat nevisada galimybės su tam su norais,bet jau kol kas smile.gif Bet gali būti ir šitas variantas,kad grįšime į LT. Vyras anksčiau ir ten pabambėdavo,bet retkračiais,manau po tokių įspūdžių LT abu sėdėtume ir tylėtume biggrin.gif Taip lietuviai vis skundžiasi,kad viskas blogai,negyveno jie kitose šalyse ir neturi su kuo lyginti. Minusas LT tai yra ,kad nėra žmonėms darbo,ir kiti ekonominiai dalykai,bet visa kita manau LT yra viskas gerai.Tiesiog pasakysiu taip,kas turi galimybę LT gyventi aukčiau nei vidutinio lygio,gyventi yra LT gerai. O čia net pinigai nelabai padeda,mokesčiai spaudžia iš visų pusių. Na bet dabar sėdim čia kol kas. Vyro darbas čia ir šiuo momentu negalim keisti nieko,bet kas žino kaip viskas pasisuks smile.gif
Atsakyti
Atsiprašau tik už visas klaidas,nes rašiau vaiką laikydama ant kelių,baisiai norėjo man padėti mygtukus maigyti biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kucheriashka: 10 gegužės 2011 - 13:12
Ka cia ir bepridursi prie tokio rasinio biggrin.gif
Taip, galbut daug kas priklauso nuo nusiteikimo ar lukesciu, bet man kazkaip sunku butu objektyviai ka nors Kucheriashkos pasakojimuose "sudirbti", nors as asmeniskai gal kiek ramiau i kai kuriuos dalykus reaguociau g.gif Bet kokiu atveju linkiu labai grazios vasaros jusu graziam name 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Suomi @ 2011 05 10, 15:58)
Ka cia ir bepridursi prie tokio rasinio biggrin.gif
Taip, galbut daug kas priklauso nuo nusiteikimo ar lukesciu, bet man kazkaip sunku butu objektyviai ka nors Kucheriashkos pasakojimuose "sudirbti", nors as asmeniskai gal kiek ramiau i kai kuriuos dalykus reaguociau g.gif Bet kokiu atveju linkiu labai grazios vasaros jusu graziam name 4u.gif

Ačiū Suomi 4u.gif
Gal ir galima būtų į visą tai reaguoti šiek tiek ramiau,jei nebūtų už tai mokami pinigai. O už visus šituos nepatogumus,neaptarnavimą,neklausimą ar dar kt. yra mokami nemaži pinigai. Už tai ir nervuoja. Kaip vyras sako "moku pinigus už tai,kad man gadintų nervus".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kucheriashka: 10 gegužės 2011 - 14:27
Kucheriashka, užuojauta dėl tokių prastų patirčių 4u.gif
Atsakyti
Jep, Kucheriashka, nelinksma 4u.gif .
Bet aš vis tiek siūlau atsipalaiduoti ir į viską žiūrėti paprasčiau ax.gif

Vaikštau pas gydytojus, jaučiuosi kaip sena moteriškė - vis ką nors skauda doh.gif
Atsakyti
QUOTE(liepsnike @ 2011 05 11, 14:37)
Vaikštau pas gydytojus, jaučiuosi kaip sena moteriškė - vis ką nors skauda  doh.gif

Užuojauta... kitą pavasarį, kai pereisiu į vietinę Kelą, ir manęs, jaučiu tas pat laukia doh.gif
Atsakyti
Kucheriashka, cia merginos rase, kad i tave reikia kreiptis seveliuros kirpimo klausimu ax.gif .... Labai jau noreciau atsinaujinti...

O del vat tu suomisku gydytoju tai kaip cia pasakius... Reikia uzsispyrimo su jais bendrauti. Visokiu yra, visokiu pasitaiko. Manes pvz., chirurgas nenorejo operuoti. Isivaizduokit, atvaziuoju nustatyta diena i ligonine, ilendu i super fainius ligonines rubus, o man chirurgas pries operacija pareiskia, kad mes paprastai tokiu dalyku neoperuojam... Tipo, negi cia jau taip skauda mad.gif . Jis matyt isivaizduoja, kad zmones savu noru eina operuotis biggrin.gif. 2 gydytojai pries ji mane operuoti nutare. Bet nieko, isoperavo. Ir ramu, kad nei duoti nieko nereikia, ir galvos neskauda, gal blogai isoperuos, nes per mazai davei.

O del skirtumo del privataus ir valstybinio gydymo tai as daug skirtumo nematau. Ir tarp privaciu yra bjauriu ir nekompetetingu gydytoju, tik tiek kad pas juos patekt legva. As naudojuos tiek privaciu (darbas apmoka), tiek valstybiniu gydytoju paslaugomis. Tiesa, ginekologe turejau privacia daug metu, bet daugiau sakiau pas ja neisiu schmoll.gif.

Su Lietuva labai lygint neturiu su kuo. Mano susitikimai su gydytojais buvo labai reti, bet esu gavus ir tokiu profesionaliu patarimu, kad "gyvenimas mane istiesins" ir pan. taip kad Lietuvoj pas gydytoja neiciau.
Atsakyti