Aš jau anksčiau buvau dėjus nuorodą į kitų kalbų darželių sąrašą. Dabar neturiu laiko ieškot. Yra ir angliškų.
Aš ne iš Hkl, o Jyväskylä.
QUOTE(liepsnike @ 2010 11 12, 20:07)
Aš jau anksčiau buvau dėjus nuorodą į kitų kalbų darželių sąrašą. Dabar neturiu laiko ieškot. Yra ir angliškų.
Na žiūrėsim,dar pagalvosim su vyru,kaip čia daryti. Turim kokį mėnesį laiko apsispręsti.
Gal ir būtų smagumas, bet neisim i ambasados vakarėlį kaip tik dėl tos priežasties, kad tokiu metu didelė tikimybė susirgti tvankioj patalpoj. Be to, turbūt ir nespėtume, nes baigiu darbą tik 15.15, dar vaikę pasiimti iš daržo, pasiruošti ir iš Espoo atvažiuoti niekaip nespėtume penktai, o jie prašo nevėluoti.
Angliškų darželių čia tikrai yra. Į biblioteką, kur dirbu, gana dažnai užeina pasiausti angliakalbių vaikų su britėm auklytėm. Kartą per mėnesį skaitau jiems pasakas anglų k.
Jei Suomijoje neketinate pasilikti, manau, geriausia leisti vaiką į tą darželį, kuris arčiau namų, arba kuriame siūloma vieta, nepriklausomai nuo kalbos. Jei ketinate ateitį sieti su Suomija, geriau vaiką leisti į suomišką darželį. Kai pas mus ateina kokie darbo biržos siųsti praktikantai rusiukai, nuo vaikystės pragyvenę Suomijoj, bet vos ne vos pralemenantys suomiškai, man labai gaila jų būna. Jie visą gyvenimą sukasi rusakalbėje aplinkoje tarytum kokioj saloj. Jiems net lotynišką abėcėlę surašau, kad nepridėliotų knygų kur nereikia. Vietinėje darbo rinkoje nematau jiems jokių prošvaisčių. Reikia kiek įmanoma stipriau integruoti vaikus į šalį, kurioje gyvenate. Kuo stipriau.
Naudojau ir aš skalbiamus pampersiukus. O paskui pavargau krauti pakampėse ir smirdinti namus ir perėjau prie vienkartinių. Jie tiesiog žiauriai patogūs..... o kai pilna buities rūpesčių, ekologija išgaruoja iš galvos.
Angliškų darželių čia tikrai yra. Į biblioteką, kur dirbu, gana dažnai užeina pasiausti angliakalbių vaikų su britėm auklytėm. Kartą per mėnesį skaitau jiems pasakas anglų k.
Jei Suomijoje neketinate pasilikti, manau, geriausia leisti vaiką į tą darželį, kuris arčiau namų, arba kuriame siūloma vieta, nepriklausomai nuo kalbos. Jei ketinate ateitį sieti su Suomija, geriau vaiką leisti į suomišką darželį. Kai pas mus ateina kokie darbo biržos siųsti praktikantai rusiukai, nuo vaikystės pragyvenę Suomijoj, bet vos ne vos pralemenantys suomiškai, man labai gaila jų būna. Jie visą gyvenimą sukasi rusakalbėje aplinkoje tarytum kokioj saloj. Jiems net lotynišką abėcėlę surašau, kad nepridėliotų knygų kur nereikia. Vietinėje darbo rinkoje nematau jiems jokių prošvaisčių. Reikia kiek įmanoma stipriau integruoti vaikus į šalį, kurioje gyvenate. Kuo stipriau.
Naudojau ir aš skalbiamus pampersiukus. O paskui pavargau krauti pakampėse ir smirdinti namus ir perėjau prie vienkartinių. Jie tiesiog žiauriai patogūs..... o kai pilna buities rūpesčių, ekologija išgaruoja iš galvos.
QUOTE(Kucheriashka @ 2010 11 12, 18:52)
O kada čia tas vakarėlis? Jaučiu mūsų dar nebus Helsinkyje.
Kazkada gruodzio pradzioj, 9 lyg

Ainu, tik menuo liko ir jusu mazuliui jau bus metai

QUOTE(Suomi @ 2010 11 12, 19:40)
Kazkada gruodzio pradzioj, 9 lyg
Jei domins, paieskosiu tiksliau 

Ambasados vakarelis gruodzio 8. Galvojau ir as , ar verta eiti...O del ligu net nesusimasciau. Turiu ir asmeniniu priezasciu (baisiai idomu, kas siais metais vaidins Kaledu seneli, nes jei tas pats, kas praeitais kartais tai, ko gero, nedalyvausiu). Ir dar galvoju, kad tas mano kleckas per mazas, kad kazka suprastu, nors jau jam idomu su kitais vaikais...Zodziu, dar mastysim...
Suomi, nu, mano vaikui jau visi 11menesiu. Atsimenu, lygiai pries metus isejau is ligonines po kiauliu gripo, ir jau tada visi sake, kad tuoj gims, o va, dar visa menesi pranesiojau...Jau po truputi pradedu laukti gimtadienio, bet kaip nekeista, labai jau norisi pasidaryti ta diena tik mano ir mano vaiko, nesinori jokio baliaus...

Del darzeliu- as kol kas negalvoju. Maniskis per mazas, kad i ji eitu, palauksim dar bent pusantru meteliu. O leisim butinai i suomiu darzeli. Mes planuojam cia ir pasilikti, tad ir i mokykla vaikas eis suomiska. Tegul pradeda mokintis kalbeti suomiskai. O kad pamirs kalba, netiesa. As su vaiku kalbu tik lietuviskai, knygeles skaitom, zodzius mokinames tik lietuviskai. Tetis italiskai(va, problema, kad tas tetis musu siuo metu Japonijoj, tai italu ne tiek daug girdi). Na, bet gal cia ir gerai. Pramoks lietuviu, o tada mokinsis italu. darzelyje , mokykloje suomiu. Ot, vaikas daugiau kalbu mokes, nei tevai

šaunuolis Lukas, taip ir reikia.
jau apie antrą galvoji? ir jūs šaunuoliai. man dabar atrodo, kad aš antro tai jau niekada neturėsiu, nors mūsų vaikė ir labai fainulka, jokių bėdų su ja. bet many nėra to motinos identiteto nė lašo. galvoju, būt gerai vaiką jau iš karto tokį paaugusį gauti. šitam forume kiek nejaukiai jaučiausi iš pradžių, būtent dėl pavadinimo
manau, kad Senis Šaltis ambasadoj bus tas pats...
jau apie antrą galvoji? ir jūs šaunuoliai. man dabar atrodo, kad aš antro tai jau niekada neturėsiu, nors mūsų vaikė ir labai fainulka, jokių bėdų su ja. bet many nėra to motinos identiteto nė lašo. galvoju, būt gerai vaiką jau iš karto tokį paaugusį gauti. šitam forume kiek nejaukiai jaučiausi iš pradžių, būtent dėl pavadinimo

QUOTE(Kettunen @ 2010 11 12, 20:23)
šaunuolis Lukas, taip ir reikia.

Zinai, manau, kad vaikui reikia subresti. Is pradziu viduj kyla mintis, kuri auga, stipreja, tada atsiranda troskimas, ir galiausiai supranti, kad tai ir yra tai, ko truko visa laika...Tai va, as jau augancios minties stadijoj..kazin, kaip i ta stadija atvyti vyra

Vat, del senelio salcio ir as galvoju. Sakau, gal parasyti konsulei, ji gal zinos...
manau senis šaltis bus tas pats, nes jį kviečia jau kelis metus iš eilės. be to, kas gi čia daugiau gali būti seniu šalčiu jei ne jis.
tiesą sakai, vaikas iš pradžių turi gimti mintyse. manau vyrui tai nėr ko bręsti. vyras taip sakant vsigda gatov. ne jis gi bus nėščias.
vaikutė po truputį ima šnekėti. daržely išmoko iš gudresnių vaikų. bet suomiškų žodžių. pavienių tokių. pvz. žodį anna "suom. duok" per dieną gal šimtą kartų pasako. lietuviškai taria ačiū, bet dėl linksmumo, prasmės nesupranta. atkartoja žodžius. žodžiu, žingsnelis po žingsnelį. gudruolė ir judruolė.
tiesą sakai, vaikas iš pradžių turi gimti mintyse. manau vyrui tai nėr ko bręsti. vyras taip sakant vsigda gatov. ne jis gi bus nėščias.
vaikutė po truputį ima šnekėti. daržely išmoko iš gudresnių vaikų. bet suomiškų žodžių. pavienių tokių. pvz. žodį anna "suom. duok" per dieną gal šimtą kartų pasako. lietuviškai taria ačiū, bet dėl linksmumo, prasmės nesupranta. atkartoja žodžius. žodžiu, žingsnelis po žingsnelį. gudruolė ir judruolė.
Kettunen, kiek teko kalbėti su rusiakalbiais iš Hkl, tai ten yra dvi grupės: viena integruojasi ir leidžia vaikus į suomiškus darželius bei mokyklas, bet mokyklinukai lanko ru kalbos pamokas kartą per savaitę; o kita grupė tipo, bijo prarasti savo identitetą ir vaikai eina tik į ru darželiu ir mokyklas leidžia, net jei niekur išvažiuot nesiruošia.
Ainu, gerai kai gali ir nori namie būti. Man sunku taip, o ir darbo specifika tokia, kad negalima ilgam atsitraukti.
Ainu, gerai kai gali ir nori namie būti. Man sunku taip, o ir darbo specifika tokia, kad negalima ilgam atsitraukti.
QUOTE(Kucheriashka @ 2010 11 12, 15:12)
Tygryte,o tai tavo vyresnioji į darželį neina?
Mes savo dukrą vesim į rusų darželį,nors vyras labai mane spaudė,kad vesti į suomių,bet po to sutiko su mano nuomone,kad jai bus lengviau. Tiesiog manau būtų labai jai sunku eiti į suomių darželį ir prisitaikyti ten,kai grupė nuo rugsėjo susiformavusi ir vaikai susidraugavę visi,tai pergyvnau,kad gali likti atstumta. Pavaikščios į rusų,o rudenį jei sugalvosim,tai pervesim į suomių. Labai man norisi su dukra išlaikyti vaikystės kontaktą
Mes savo dukrą vesim į rusų darželį,nors vyras labai mane spaudė,kad vesti į suomių,bet po to sutiko su mano nuomone,kad jai bus lengviau. Tiesiog manau būtų labai jai sunku eiti į suomių darželį ir prisitaikyti ten,kai grupė nuo rugsėjo susiformavusi ir vaikai susidraugavę visi,tai pergyvnau,kad gali likti atstumta. Pavaikščios į rusų,o rudenį jei sugalvosim,tai pervesim į suomių. Labai man norisi su dukra išlaikyti vaikystės kontaktą
Mano vyresnioji LT į darželį ėjo. Nuo 1.5 metukų išleidau į tokį namudinį daržiuką ir buvau labai patenkinta. Bet čia atvažiavę gi strigom su maistraatti registracija, tada jau sumąsčiau, kad be Kelos nenoriu jos į daržą leisti, nes bent LT tai tam darželiuke viso labo 7 vaikai buvo, ir tai iš ligų kai kuriais laikotarpiais mažė neišlipdavo

O kas link jūsų dukružės... na, nenoras prarasti "vaikystės ryšio" - tai viena, čia nieko negaliu pasakyti, pati viską supranti. Bet va priežastis, kad "grupė jau susidraugavusi" tai... na, rusų grupė juk irgi bus susidraugavusi

Tigryte, čia irgi yra "namudinių" darželių - perhepäiväkoti. Kaina tokia pati kaip ir kitų darželių. Dienos rėžimas irgi kaip darželiuose. Skirtumas tik toks, kad vaikų būna ~4 ir maistas gaminamas namie.
QUOTE(liepsnike @ 2010 11 12, 21:19)
...pasake triju vaiku mama

Nesinori cia labai filosofiskai plestis tokiom temom, bet labai suprantu ir sita apie buvima namie, ir Kettunen ta pasakyma apie mamiska identiteta... Aisku, kad savo vaika myliu be galo be krasto, bet visgi sunku man namie, nejauciu simtaprocentinio malonumo is to, negaliu visiskai atsideti mamystei, kaip kvaisa prisiimu visokiu profesiniu isipareigojimu, o tada pervargstu