Pasėdėjau ir išverčiau informacijos apie maitinimąsi sergant pienlige iš keleto puslapių.
Dietos metu svarbiausia vengti cukraus, mielių (yeast) ir pelėsių (mould).
Maistas, kurio reiktų vegti
1.Alkoholis
2.Vaisiai ypač melionai, vynuogės, apelsinai (oranges), cukruoti vaisiai (dried candied and galced fruits). Atitinkamai sultys!
3.Grybai
4.Daržovių odelė. Bulvės, burokėliai, morkos prieš verdant turi būti nulupami. Virtos morkos nepatariamos, nes turi daug glitimo. Pomidorai turi būti konservuoti be odelių, tada galima valgyt! Jeigu įmanoma, kuo daugiau daržovių lupti: agurkus, cukinijas, moliūgus.
Patariama iš pradžių išvis nevalgyti: bulvių, morkų, saldžiųjų bulvių, batatų (yam), kukurūzų, burokėlių, žirnių, pastarnokų, moliūgų (winter squash).
5.Daigintos daržovės: mėlynažiėdė liucerna (alfalfa), spindulinė pupuolė (mung bean), pupų daigai, visos pupos, žirniai.
6.Pieno produktai: visi sūriai išskyrus ricotta ir grūdėtoji varškė (cottage), bei tie, kurie brandinti ilgiau nei 6 mėnesius. Vengti pasukų ir grietinės, saldaus jogurto bei pieno. Leidžiamas šveicariškas sūris (su didelėm skylutėm) ir mozzarela.
7.Kepiniai, turintys mielių: duona, kruasanai, greitai paruošiama tešla (instant pastry), vyniotiniai (roll cakes)
8.Mėsa. Apdorota, rūkyta, marinuota (su cukrumi): saliamis, rūkytos dešrelės, sūdyta mėsa, kumpis, rūkyta lašiša. Rekomenduojama visai atsisakyti kiaulienos.
9.Jūros gėrybės su kiautais (krevetės, midijos, austrės ir kt.).
10.Rauginti produktai: kopūstai.
11.Acto turintys produktai: salotų užpilai, majonezas, krienų padažai. Galimas obuolių actas.
12.Cukrus ir jo turintys produktai: sacharozė, maltrozė, dekstrozė, kukurūzų sirupas, ryžių sirupas, fruktozė, laktozė, glikogenas, glicerolis, medus, klevų (maple) sirupas, datulių cukrus (date sugar), rudasis nendrių cukrus (demerara) ir kiti dirbtiniai saldikliai.
13.Prieskoniai ir padažai: garstyčios, vegemite, pomidorų padažas, voršesterio padažas, kepsnių ir barbekiu padažai, sojos padažas, acto marinatai, salotų pagardai, turintys acto ir pan.
14.Produktai, sudėtyje turintys salyklo: sausi pusryčiai (instant breakfast cereals), pieno kokteiliai, sojos pienas, kavos pakaitalai.
15.Šokoladas
16.Glitimo turintys produktai: kviečiai (wheat), rugiai (rye), miežiai (barley), ryžiai, makaronai, avižos (oat), balta duona, ruginė duona, pasta, kukurūzai.
17.Citrinos rūgštis kaip konservantas!
18.Gėrimai: kava (ypač vengti su cukrumi), juoda ir žalia arbata, gazuoti gėrimai, energetiniai gėrimai, salyklo turintys gėrimai (ovaltine, caro, horlicks), kokosų vanduo.
19.Riešutai: anakardžiai, žemės riešutai, pistacijos.
20.Aliejai: žemės riešutų, medvilnės, kukurūzų, rapsų (canola), sojų, margarinas, taukai (shortening).
Leidžiamas maistas
1.Daržovės: šparagai, smidrai, brokoliai, briuselio kopūstai, artišokai, avokadas, burokų lapai (beet greens), kopūstai, žalios morkos, kalafioras, salieras, lapinis kopūstas (collard greens), agurkai (nulupti), kiaulpienės, baklažanai, cikorija, žalias česnakas, šparaginės pupelės, garbanotasis kopūstas (kale), kiniškas kopūstas (kim chi), porai, salotos (visų rūšių), dederšviniai (okra), svogūnai, paprika, ridikėliai, jūros dumbliai, sėjamasis žirnis (su ankštimis valgomas), agurotis (spaghetti squash), špinatai, cukinija, patisonai, lapinis runkelis, pomidorai, ropės.
2.Vaisiai: obuoliai ir įvairios uogos, citrinos (žalioji ir geltona).
3.Beskonis jogurtas (ožkos ar avies pieno sveikesnis), kefyras, probiotikai (kaip maisto papildas).
4.Mėsa, baltymai: jautiena, vištiena, aviena, kalakutiena, laukinių gyvulių mėsa, kiaušiniai.
5.Žuvis: ančiuviai, sardinės, raudonoji lašiša (nerka). Kitos nelabai rekomenduojamos, nes gali savyje turėti nemažai sunkiųjų metalų ir pan.
6.Riešutai: migdolai, linų sėmenys, lazdyno riešutai, kanapių sėklos (su šiom atsargiau )), makadamijos riešutai, pekano riešutai, pušų sėklos (pine nut), moliūgų sėklos, saulėgrąžų sėklos, graikiniai riešutai.
7.Be-glitiminiai produktai: grikiai, soros, burnotis (Amaranth), bolivinė balanda (Quinoa), laukiniai ir rudi ryžiai.
8.Žolelės ir prieskoniai: bazilikas, juodi pipirai, aitrioji paprika (Cayenne), kalendra (cilantro, coriander), cinamonas, gvazdikėliai, kuminas, karis, krapai, česnakas, imbieras, muskatas (nutmeg), raudonėlis (oregano), paprika, rozmarinai, peletrūnas (tarragon), čiobrelis (thyme), kurkuma/ciberžolė (Turmeric).
Druska (geriausia jūros), citrinos sultys (vietoj acto).
9.Aliejai: pirmo spaudimo (virgin) kokosų aliejus, alyvų, sezamų, moliūgų sėklų, makadamijos, migdolų, linų sėmenų, dažinio dygmino (safflower), saulėgražų, kokosų sviestas, ghee sviestas, organiškas sviestas.
10.Žolelių arbatos: cinamono, gvazdikėlių, ramunėlių, Pau D'arco, pipirmėčių, imbiero, saldymedžio (licorice), citrinmedžio (lemongrass)
11.Saldikliai: stevijos lapų, ksilema/ksilitas (xylitol).
Maistas, kurį galima pradėti įtraukti į valgiaraštį pagerėjus savijautai
1.Pupos: japoninė pupuolė (azuki bean), juodosios pupos (black bean), avinžirniai (chickpeas), spindulinė pupuolė (mung bean), limos pupelės (lima bean), margos pupos (pinto bean), mažos baltos pupelės (navy bean), skaldyti žirniai (split peas).
2.Daug angliavandenių turinčios daržvės: bulvės, morkos, saldžiosios bulvės, batatai (yam), kukurūzai, burokėliai, žirniai, pastarnokas, moliūgas (winter squash).
3.Vaisiai: obuoliai, kriaušės, greipfrutai, mėlynės, avietės, spanguolės, šilauogės, gervuogės.
Papildyta:
QUOTE(pavasarinė @ 2011 11 28, 19:24)
Kam peršti ir graužia išorėje del kandidozės, purkškit OCTENISEPT tirpalu

padeda
Man tai nuo jo truputį peršti tiesą sakant