Įkraunama...
Įkraunama...

Pelergonijos

Dėkui visoms, joks čia didelis darbas blush2.gif

Labai naudingi linkai:

Čia yra, ko gero, visos kompaktinių pelargonijų veislės. Išsirenkam norimą spalvą augalo, spaudžiam ant jo nuotraukos, skaitom, koks jis - tada užsirašom kur nors po ranka tų veislių pavadinimus ir jų daigų ieškom prekybcentriuose vasario mėn. gale. Arba reikia ieškot šitų veislių sėklų. Betgi jei norisi kelių spalvų, o lovelių statymo resursai nėra neriboti, tai sėklų irgi kažin kiek nereikia - tada verta pirkti daigus arba gaut ūgliukų iš tokių kaip aš blush2.gif

http://www.pac-elsne...ien-zonale.html

čia svyrančiosios:

http://www.pac-elsne...n-peltatum.html

Abu linkai vokiški, iš Drezdeno - iš čia galima parsisiųsti sėklų; aš pati kartais parsivežu iš UK, arba kaip kur pataikau būti žiemos gale...Bet pernai Vilniaus ermitaže mačiau gerų veislių, tarp visų ir šitų..

Pati turėjau:

Bergpalais
Anthony
Melocherry
Sassa
dar keli alyviniai krūmai buvo...

Visos labai anksti žydėt pradėjo, vidutinio aukštingumo, pusiau pilnavidurės, rinkausi ryškius, didelius, akį veriančius žiedynus..Visos šitos toleruoja žemą temperatūrą...Man ilgai šitas fintas buvo neaiškus, kai matydavau lapkričio gale lauke Anglijoj žydinčias pelargonijas - nebe taip kaip vasarą, bet žydi, kai pas mus ne kvapo nelieka rugsėjo viduryje..ogi paslaptis - būtent ta savybė, ne stiklinti balkonai -prie kokio virtuvės lango prikabintos ar taip įkurdintos, kur yra didžiausi šilumos nuostoliai, pelargonijos ilgai žydi ir pas mus, jei tik negauna tiesioginio lietaus - žūva tada ne nuo šalčio, o nuo užmirkimo..

Pas mane pusiau stiklintas balkonas - stumdomi stiklai su tarpais..iš esmės ten vos porą pora laipsnių šilčiau nei lauke...Taigi jei lauke 5 C, ten kokie 8-9, bet loveliai pridėti prie stiklo, prie kurio kambario pusėj yra radiatorius...Stiklo varža maža, šiluma keliauja per stiklą - yra tas būtinas minimumas, stovi sausai, šviesos gauna - taigi ir žydi. Juk iš esmės pelargonijos žiemot gali prie 1 -3 C, svarbu, kad būtų sausa ir šviesu, ir NEminusas. Tokiom sąlygom yra ramybės periodas, jei tik bus šilčiau, ims busti, leist lapus, augt pradės ir žiedus kraus..

Papildyta:
dėl sėklų - nežinau ar šiemet sėsiu, kai dar augalai mėnesį žydės..realiai jei žydės iki Kalėdų mirksiukas.gif , tai sėti nebeverta, reikai tik kur nors padėt sausį, o vasarį pradėt dažniau liet, genėt, iš šakelių naujų augalų pridaugint arba "senius" gražiai išformuoti...

pavasariui labai norisi pastelinių, nebe ryškių...Tokių kaip Peppermint Twist, Salmon Queen wub.gif ....bet pas mus nebus greičiausiai..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Violeta*: 19 lapkričio 2010 - 09:53
QUOTE(Žanė @ 2010 11 18, 19:40)
violeta, ačiū už temą  4u.gif
turiu klausimą. maniškės nušalė lauke ankstyvą rudenį. įnešiau kambarin, apskabiau, lapus nuskabiau. ir kai kurios lyg ir mirę, kai kurios iš po žemių daiginasi naujus ūglius. po tris vazonėlyje dabar. stovi laiptinėj, bet ten šilta. tiesiog kur šalčiau neturiu kur nešt.

Būtų gerai nuotrauką pamatyt, kad įvertint koks tas nušalimas...Iš esmės jei sausas augalas, nešlapiuoja tos tamsesnes vietos, atsigaus, tik estetiškai gal nelabai gražu...jei šlapiuoja, juoduoja, patarčiau pjaut, paliekant tik sveikas vietas. Jei nupjausit palikdama tik sveikus ūglius po 10 cm, netrukus ims šakotis ir t.t.
Tai trumpai - jei nušalęs krūmas ir nerodo gyvybės ženklų - nupjaukit palikdama vietos naujoms šakoms, pavasarį išrausite ir šaknis. Tos, kur šakojasi, juk gyvos, gal negyvus stiebus patrumpinkite- genėjimas stimuliuoja jų šakojimąsi.

jei šiltai laikot, jos neužmigs..tas nėr blogai, bet būtų gerai neleisti pačiu viduržiemiu žydėti - jei norite šiltuoju laiku vešlių žiedų, reikia kada nors pailsėti - aišku, nereikia žiedus išskabyt visu 100 proc - pasilikit akiai džiugint kelis..
dar detalė žiemojančioms - pavasarį jas reikia persodint gan anksti- nes augalai suaugę, tuoj pat krauna pumpurus - persodinus jie nudžiūna, nubyra...Protinga būtų neleist žydėt nuo sausio vidurio iki vasario galo, tada persodinti kovo pradžioje ir tegul prigyja, ir tegul žydi...Kol sukraus žiedus, bus ir balandžio pradžia...tuo tarpu jei persodinsite balandžio pr, nusikels žydėjimas...Tas pats galioja ir pirktiems daigeliams su jau sukrautais žiedais - prekybininkų triukas - pasodinsite ir nebus žiedų - nubyrės. Ne veltui balandžio gale pelargonijų dideli daigai su akcijom ..nes žiedai gerokai vėliau būna, jau įvasarojus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Violeta*: 19 lapkričio 2010 - 10:16
Kokia puiki tema! Violeta padirbėjot sistemindama informaciją thumb_yello.gif
Aš susinešiau savo pelargonijas į kambarius, sustačiau ant palangių. Dar pradžioj žydėjo kelios, o dabar nė viena. Ir kai kurios svyrančios nuskurdo sakyčiau. Kaži ką man su jom daryt, gal apgenėt? biggrin.gif
Atsakyti
aciuks.gif

Vadinasi, jūsų gėlės pradėjo ilsėtis - taigi, pavasariop užvers žiedais , jei tada netingėsit patręšti...O svyrančios skursta beveik visada...Bet genėt kažin ar verta dabar..Verčiau pavasariop patrumpint galūnes, tada šakosis, bus šviežūs neištįsę ūgliai...Mano mama vieną svyrančią augina kaip kambarinę, bet jinai labai įspūdingai žydi kai žydi - pilnaviduriais vyno spalvos žiedais, kaip mažos rožytės atrodo wub.gif ..tai neskursta, bet gėlė nepatiria adaptacijos...o tokia sezonines gal verta nukišt toliau nuo akių - ir laukt kol stagarai sužaliuos..Nukirpus, deja, prarasite brangų šių pelargonijų ilgį, kas yra jų didžiausiais privalumas.
Atsakyti
Štai mano pelargonijos dar augančios neįstiklintame balkone ax.gif

user posted image
Atsakyti
jediara ,jūsų gėlytės kaip visuomet gerai atrodo wub.gif aš saviškes jau sugabenau į nešildomą verandą ,tai lapeliai baigia nugelst ,matyt paveikė temperatūrų pokyčiai , be to laikas ir pailsėti joms ir šiaip jos čia šiemet užsibuvo per ilgai lauke.
Prisidedu prie padėkų Violetai,nes daug naudingų žinių radau jūsų pasisakymuose thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Feniksas45 @ 2010 11 20, 20:02)
jediara ,jūsų gėlytės kaip visuomet gerai atrodo  wub.gif  aš saviškes jau sugabenau į nešildomą verandą ,tai lapeliai baigia nugelst ,matyt paveikė temperatūrų pokyčiai , be to laikas ir pailsėti joms ir šiaip jos čia šiemet užsibuvo per ilgai lauke.
Prisidedu prie padėkų Violetai,nes daug naudingų žinių radau jūsų pasisakymuose  thumbup.gif

Ačiū, bet sekančią savaitę reikės nešti į rūsį, nes jau pranašauja šalčius unsure.gif
Atsakyti
Mano geles irgi dar zydi, nors ne lauke....user posted image
Atsakyti
thumbup.gif , kaip ir sakiau, šiuo metu auga lauke visai gerai, jei kur dideli šilumos nuostoliai, tai kodėl to neišnaudoti - taigi langai pats tas..Ar lietaus negauna, yra kokia užuovėja?
Atsakyti
Negauna lietaus nes po stogu, cia mano tokia veranda stikline visa bet nesildoma...
Atsakyti
blush2.gif Sveiki as taip pat turiu pelargoniju tik nelabai numanau kaip su juomis elgtis kaip laistyti ka megsta it t.t Ar galite padeti
Atsakyti
Mano pelargonijos taip pat dar balkone ir gausiai zydi tik vat kad lapeliai suglebia kazkokie gelsti pradejo nor ir nesalta balkone apie 15 silumos nes yra apsiltintas ir langai plastykinia balkone pradzioje temos kaiciau kai gesta truksta trasu tai va patresiua tai ziuresiu kas bus. Gal atsigaus
Atsakyti