Paris-Brest : plikytos tešlos vainikas su dieviško skonio praline kremu receptas ( visos gaminimo eigos nuotraukos)



Tik gaila, neturiu vainiko pjūvio nuotraukos - nespėjau įamžinti
Porcijų : 8-10 asmenimsPirmas etapas - plikytos tešlos ruošimas.Reikės:
* 100 g pieno
* 200 g vandens
* 180 g miltų
* 150 g sviesto
* 4-5 kiaušiniai + 1 kiaušinis aptepimui
* 10 g cukraus
* druskos
* 2 pok. migdolų plokštelių
Kaitinimo inde supilti pieną, vandenį, sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą - viską kaitinti iki sviestas pilnai išsilydys.
Pastaba: nerekomenduoju sviesto keisti margarinu, nes tai labai įtakoja kepinio skonį.
Suberti cukrų ir druską, vėliau - vienu ypu miltus
Ant silpnos ugnies kaitinti ir maišyti su mediniu šaukštu iki tešla pradės atšokinėti nuo šaukšto nugarėlės ir kaitinimo indo sienelių.
Tada tešlą perkelti į dubenį , įmušti po vieną kiaušinį ir labai gerai viską išmaišyti, išminkyti iki masė taps vienalytė.
Ant kepimo popieriaus pieštuku nubrėžti apskirtimą ( naudojau didesnę lėkštę) tai padės suformuoti taisyklingos formos Paris-Brest'o žiedą.
Žiedo formavimui naudojau konditerinį sausainiams skirtą švirkštą ( manau, puikiai tiks ir tie paprasti konditeriniai švirkštai)
Šaukšto pagalba sukrovus tešlą į konditerinį švirkštą suformuoti vieną žiedo sluoksnį..
Vėliau dar vieną ir dar vieną - kepinys turi gautis gan didelis.
Tada žiedo paviršių aptepti išplaktu trynio ir vandens mišiniu (1 trynys+1 valg. š. vandens). Paviršių apbarstyti migdolo plokštelėmis . Jų tikrai negailėjau

Kadangi kepinys bus tikrai didelis, reikia suformuoti ir siaurą vidinį žiedą - viduriuką. Tešlos likutį irgi sunaudojau- gavosi 1 mažas Paris-Brest'as

Kepti 180-160 orkaitėje 40 minučių. Iki kepimo pabaigos orkaitės durelių geriau nevarstyti.
Iškepusius žiedus perkelti ant grotelių, kad atvėstų.
Kadangi gaunasi gan trapūs, tai pagrindinio žiedo perkėlimui naudojau porą ilgų medinių mentelių.
Pastaba :
* jei norite, kad plikytos tešlos kepinys būtų trapus ir kietesnis, tada pilkite tik vandenį.
* o jei norite trapaus ir minkštesnio, tada yra pilamas ir pienas - aš būtent šį variantą pasirinkau - ir neapsirikau
Antras etapas - Praline - lazdynų riešutų masės gaminimasNa, o dabar laikas pasigaminti skaniosios Praline (lazdynų riešutų masė) - ji reikalinga kremo aromatizavimui- tai kremo pagrindas, be šio ingridiento kremas bus bevertis

Visą išsamią gaminimo eigą su nuotraukomis rasite čia :
Praliné aux noisettes - lazdyno riešutų masė Trečias etapas - praline kremo ruošimas.Reikės:
* 600 g 35 % riebumo grietinėlės
* 3-4 val.g š. cukraus pudros
* 150 g naminės skystos karamelės ( arba pirktinio karamelės padažo)
* 300 g pralin ( kitaip: griliažo)
* 1 pok. grietinėlės standiklio
* ledukų kremo atšaldymui
Pastaba: visi plakami produktai ( grietinėlė, karamelė) turi būti itin šalti.
Į platų dubenį suberti ledukus (nepagailėti jų) , tada įstatyti plakimo indą su grietinėle. Taip plakant grietinėlė žymiai greičiau, standžiau ir geriau yra išplakama, nes visą plakimo laiką yra šaldoma iš apačios.
Grietinėlę išplakti iki standumo, suberti grietinėlės standiklį, vėl plakti, suberti cukraus pudrą - vėl plakti.
Tada supilti ką tik iš šaldytuvo ištrauktą karamelinio padažą - vėl plakti iki vientisos masės.
Vėliau sudėti praline ir vėl viską išplakti/išmaišyti iki vientisumo.
Kremas paruoštas.
Indą su kremu laikinai palikti šaldytuve.
Ketvirtas etapas - žiedo garniravimasReikės:
* paruošto praline kremo
* kelių valg. š. šaukštų pralin ( griliažo)
Aštraus peilio (geriau būtų kuo ilgesnis) pagalba perpjauti dydįjį žiedą.
Viršutinę dalį medinių šaukštų pagalba ( jei kelsite tik 2 rankomis, jis gali sulūžti/sutrupėti) nukelti į šoną.
Žiedo apatinę dalį gausiai pabarstyti pralin ( griliažu).
Konditerinio švirkšto pagalba padengti pirmą kremo sluoksnį ( formuojant dvigubų kilpų ar aštuoniukės principu).
Tada ant viršaus užkelti viduriuką - siaurąjį žiedą, ir vėl dengti kremu kilpų ar aštuoniukės principu.
Tada paviršių pabarstyti pralin ( griliažu) , uždėti viršutinę plataus žiedo dalį
Paviršių gausiai apibarstyti pralin ( griliažu) , uždėti viršutinę plataus žiedo dalį.
Paruoštą Paris-Brest'ą laikyti šaltai (šaldytuve).
Prieš patiekiant visą Paris-Brest'ą apbarstyti cukraus pudra.
Viskas. Paruošta. Kad nereiktų ištisą parą gaminti šio šedevro, galima žiedus bei praline pasiruošti iš anksto

- taip bus sutaupytas laikas.
Šiam Paris-Brest'ui būna ruošiami net keli kremai : konditerinis, praline, sviesto, purusis.
Skanaus