Įkraunama...
Įkraunama...

Koldūnai, - kaip daryti, virti, kepti?

QUOTE(kotri_ @ 2011 02 27, 16:56)
Ačiū 4u.gif Bet dėti į verdantį vandenį koldūnus reikia? blush2.gif

BŪTINAI
kitaip visi sušoks į vieną. užverdi vandenį, pili druskytės, tada sudedi koldūnus, jie šiek tiek nusės, kol vėl vanduo pradės virti, iki tol laikai max ugnį, kai jau pradeda kunkuliuot ir pilnai virt, mažint ugnį ir tada jau leist jiems pavirt.na dar priklauso nuo koldūnų dydžio, bet max 10 min. geriausiai išsimt ir paragaut. 4u.gif nes paprastai mėsos nedaug dedas, spėja išvirt.
Atsakyti
QUOTE(grange @ 2011 02 27, 19:12)
BŪTINAI
kitaip visi sušoks į vieną. užverdi vandenį, pili druskytės, tada sudedi koldūnus, jie šiek tiek nusės, kol vėl vanduo pradės virti, iki tol laikai max ugnį, kai jau pradeda kunkuliuot ir pilnai virt, mažint ugnį ir tada jau leist jiems pavirt.na dar priklauso nuo koldūnų dydžio, bet max 10 min. geriausiai išsimt ir paragaut. 4u.gif nes paprastai mėsos nedaug dedas, spėja išvirt.



Didelis Ačiū 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kotri_ @ 2011 02 27, 17:15)
Didelis Ačiū 4u.gif

prašom, skanaus mirksiukas.gif
Aš ir ruošiuos daryt artimiausiu metu, nes gavau raugintų kopūstų essen.gif

tai reiks nupaveiksluot, kas čia netikėjo, kad tiek išeina tongue.gif
Atsakyti
keliausiu ir as daryt, suvyliojot jus mane smile.gif
Atsakyti
Susiviliojau ir as pasidaryti koldunus vakar ax.gif
Sikart pasirinkau tesla minkyti is 2st miltu / 2 kiausiniu / 0.5 st vandens / 2a.s. aliejaus / druskos.
Tesla gavosi superine, tampri, ne per kieta, lengvai minkoma ir pan smile.gif Pries tai esu bandziusi daryti is miltu, karsto vandens ir aliejaus, bet ta man nepatiko...

Zodziu sikart padarius koldunus, isdrysau pasikviesti i svecius uosvius (jie ne lietuviai ir tokiu kaip koldunu nelabai valge)... ax.gif (nors keleta kartu esu anksciau bandziusi daryti - drasos kazka i svecius pasikviesti nekildavo ranka) biggrin.gif
Prie koldunu padariau astraus svogunu / pomidoru / marinuotu cili pipiru padaza - visiems labai patiko, likau nenusivylusi rezultatu 4u.gif

Be to siuo metu esu uzsikretusi mintim kad noriu isigyti makaronu darymo aparata (kuris iskocioja tesla, plius daro raviolius ir pan)... biggrin.gif Labai jau viliojanciai atrodo.. nes bandziau parduotuvese ieskoti kazko panasaus i koldunu darymo forma... niekur neradau (gyvenu ne LT), tai vienintele galimybe nebent ta makaronu darymo aparata isigyti blush2.gif


Atsakyti
QUOTE(etainy @ 2011 03 05, 13:02)
Susiviliojau ir as pasidaryti koldunus vakar  ax.gif
Sikart pasirinkau tesla minkyti is 2st miltu / 2 kiausiniu / 0.5 st vandens /  2a.s. aliejaus / druskos.
Tesla gavosi superine, tampri, ne per kieta, lengvai minkoma ir pan smile.gif Pries tai esu bandziusi daryti is miltu, karsto vandens ir aliejaus, bet ta man nepatiko...

Zodziu sikart padarius koldunus, isdrysau pasikviesti i svecius uosvius (jie ne lietuviai ir tokiu kaip koldunu nelabai valge)... ax.gif (nors keleta kartu esu anksciau bandziusi daryti - drasos kazka i svecius pasikviesti nekildavo ranka) biggrin.gif
Prie koldunu padariau astraus svogunu / pomidoru / marinuotu cili pipiru padaza - visiems labai patiko, likau nenusivylusi rezultatu  4u.gif

Be to siuo metu esu uzsikretusi mintim kad noriu isigyti makaronu darymo aparata (kuris iskocioja tesla, plius daro raviolius ir pan)... biggrin.gif Labai jau viliojanciai atrodo.. nes bandziau parduotuvese ieskoti kazko panasaus i koldunu darymo forma... niekur neradau (gyvenu ne LT), tai vienintele galimybe nebent ta makaronu darymo aparata isigyti  blush2.gif

isbandysim jusu recepta  bigsmile.gif

Atsakyti
QUOTE(Tora 5 @ 2011 02 16, 12:25)
Na,darant tiksliai pagal nurodyta kieki recepte,tai tesla gaunasi kietoka, deciau maziau miltu vis tik.O ir 165 kolduniukai,na niekaip neiseina is sitokio mazo kiekio teslos,kad ir kokie jie mazyciai bebutu.Gal patikslinkit recepta.

na va, kaip ir žadėjau būtent tamstai, padariau fotoreportažą, kad visgi išeina lygiai 165 koldūniukai, minkštučiai puručiai nesuplyšę cool.gif keliu ir visą eigą, nes gavau kelias žinutės až,kaip padaryt su forma...

Mano forma va tokia:
user posted image

Iš rimi, ~11 lt. paprasta, nemanau, kad TW kitokius stebuklus padarytų.

Receptą pakartoju:
3 stiklinės miltų
1 stiklinė verdančio vandens
3 v.š. aliejaus
Žiupsnis druskos

Mano stiklinė - 250 ml
Taigi, kai viskas sumaišyta, ir vanduo atvėsęs, išsiberiu viską ant stalo, ir pradedu minkyt, iš pradžių atrodo tokia kieta,trapi ir ne kokia, bet po ~8 min minkymo pasidaro elastinga, minkšta, nekimbanti niekur, tešla.
Sunku spręst apie dydį iš foto bet gaunas va toks kiekis
user posted image

Tada pasiruošiu faršą, sunaudojau lygiai 235 g. jautienos faršo, 1 kiaušinį, 1 v.š. džiuvesėlių ir prieskonių.

Taigi, gnybiau gabaliuką, gerai iškočiojau,ne visai permatomą, dar ant rankų patampiau, kad gautųsi kiek didesnė nei forma, tešla elastinga, tysta gerai, niekur neplyšta.
ir tada uždėjau ant formos iškočiotą tešlą
user posted image

ir šiek tiek su kočėlu "pravažiuot" per paviršių, kad matytųsi kontūrai, kur dėti mėsytę.Faršą man patogiausiai spausti per maišiuko kampą, nei kad su šaukšteliu. ir spaudžiau į kiekvieną koldūno formą, į patį viduriuką, ne per didelius mėsos gabaliukus

user posted image

Kai viskas sudėliota, išsikočiojau kitą tešlos gabalą, ir dabar jau kiek plonesnį nei pirmą, na kad neplyštų bet ir būtų plonytis, ir apklojau ant mėsos.

user posted image

tada gerai su rankom paspaudyti tešlą, pradedant nuo šonų, kad sukibtų ir nesistumdytų ir mėsa pasiliktų savo vietoj. kai apspaudžiau rankom, tada atsargiai su kočėlu ant viršaus gerai prakočiojau, kad įsispaustų visi koldūniukai.
user posted image

tada jau lengvai nusiima likę tešlos kraštai, pirmus kartus gali ir pasilikt kiek mėsos jei ne per vidurį buvo dėta ar per daug, bet paprastai tai nelieka.
user posted image

tada verčiam kitą pusę, prilaikant su pirštu išstumiam visus koldūniukus ant stalo

user posted image

tuos, kur dėjau šaldyt į maišiuką, gerokai apibarsčiau miltais, kad nesukibtų
user posted image

ir keliavo į maišelį, į šaldiklį
user posted image

kai jau pašalė, papurčiau, kad visi atkibtų ir dabar gali stovėt.

Papildyta:

Na, ir iš likusios tešlos pasidariau dar du kartus po tą padėklą. taigi ir gavos lygiai 165 koldūniukai
user posted image

ir liko tik mažiukas tešlos gabaliukas nuo paskutinio padėklo nuimštų šonų.
user posted image

U-sivirinam vandenį su druska, sudedam koldūnus, iš pradžių jie bus ant dugno, kol vanduo nevirs, bet paskiau pradės pamažu kilti
user posted image

kai vanduo užverda, sumažinau ugnį, ir viriau 7 minutes.
user posted image

Ir viskas, nukošti ir skanauti essen.gif
Aš tik išvirusius dėjau į indą ir šiek tiek sviestuko ant viršaus, tai gavos tokie kiek"apsivėlę", na bet skonio nepagadino, tešla minkštutė, nesuplyšo nei vienas, mes valgėm su grietine ir raugintais kopūstais.

user posted image

na va, tikiuos, gal kam padėjau, kas dar nemokėjo su koldūnine naudotis 4u.gif
kas dar klausėt dėl kiaušinio, jo tikrai nereikia į tešlą, nes tik sukietins..
Atsakyti
taip skaniai viska apraset, net gaminimo nuotraukyciu yra thumbup.gif manau, kad meginsiu artimiausiu metu ir as pasigamint koldunu (pirmakart)- tik pirmiausia reik susirast ta forma kolduniukams ispaust smile.gif
Atsakyti
labukas,
mane irgi sita forma sudomino... kazi kur jas galima rasti ir kokios kainos? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(devolesa @ 2011 03 09, 13:12)
labukas,
mane irgi sita forma sudomino... kazi kur jas galima rasti ir kokios kainos?  4u.gif

na, mano žinutėj rašiau, kad pirkau RIMI, kainavo ar tai 10 ar 11lt.
yra tupeware, bet ten jau jos žyyymiai brangesnės.
dar būna tiems didesniems koldūnams metalinės,tai jų reikia turgeliuose ieškot.
Atsakyti


o tešlą dariau pagal superinį receptą:

3 stiklinės miltų
3 v.š. aliejaus
1 stiklinė verdančio vandens
žiupsnelis druskos.

miltus sumaišiau su druska ir aliejum, pyliau verdančio vandens, su šaukštu pamaišiau ir palikau, kad atvėstų. kai atvėso, kad būtų galima minkyti (vos vos šilta dar buvo) tai ėmiau ant spintelės pasibarsčiau miltų ir pradėjau minkyt, minkiau apie 5 minutes, kol paliko elastinga, minkšta, graži nelimpanti tešla
nereikia nieko papildomai miltų užtenka, ir dar prisideda kažkiek kai minkoma nuo stalo.

man sitas irgi labai patiko receptas- gavosi nemazai ir tesla tokia superine thumbup.gif
Atsakyti
na super grange, viska aprase, einu as ieskot tos formos ir atsiprasyk, kad kazkur uzkisus laikiau rolleyes.gif o gal dar kokiu idomesniu idaru zinot?
Atsakyti