QUOTE(truputukas @ 2011 02 02, 13:50)
Gal kuri bandete Jolankos duonike va sita ir man neismanelei pakometuoti kelis akcentus galite:
PLIKYTA DUONA (originalus receptas iš knygos)
parasysiu savo improvizacijas
Imame 2 kg miltų.
visu 2 kg niekada nesudedu, minkau ir ziuriu, tesla buna laaabai lipni ir taaasi, kad ir kiek ju detum, maziau idejus duona buna puri koreta dregnesne
Paimame didelį dubenį ir dedame:
4 saujas miltų (iš tų 2 kg)
tai bus apie 10-12 v.š.
2-3 v.šaukštus cukraus
ir užplikome 1,7 l verdančio vandens, išmaišome ir paliekame atvėsti.
1 saują kmynų
dedu pries minkymą
1 šaukštą druskos
dedu pries minkyma
Į šiltą, bet ne karštą plikinį sudedame apie 250 ml raugo ir išmaišius paliekame 2 paroms
(man uztenka 1 paros, pas mane namuose silta, buna matyt kada isrugsta, suskilineja kaip avizinis kisielius)
Po 2 parų dedame stiklinę cukraus (
as nededu stiklines, iberiu dar kokius 1-2 v.š. nes nemegstam saldzios duonos) ir paimame raugo kitam kartui (apie 250 ml).
Tada sudedame likusius miltus
kmynus ir druska ir išminkome tešlą.
Rauginame kildiname šiltai 6-10 val.
man uztenka 4-5-6 val.
Skardą patepame plonai riebalais ir atsargiai sukrečiame tešlą.
Kepame 40 min 200 C ir 70 min 150 C.
Išėmus patepame saldžiu vandeniu ir suvyniojame į plėvelę ar rankšluostį. Padedame atvėsti, geriausiai per naktį.
Suprantu kad uzpilam produktus vandeniu verdanciu, o jam pravesus i ji pilame rauga - cia jei teisingai suprantu ta pasigaminta kur 1 psl parasytas yra (kvietinis)????
Kitas klausimelis - po 2 paru kai dadedam cukraus - tai is tos gautos mases nuimam 250 ml raugo ir kur ji dedam - i saldytuva, o i talikusia mase dedam miltus ir kt produktus??
Susumaisiau visai?
Pataisiau kaip as ja kepu, tikiuosi aiskiai

Sita duona kepu jau 6-7 men, visi jos tik ir praso ir laukia

)))
Rauga as gavau is tos moters kuri kepa sita duona, bet manau pavyktu ir su pasigamintu Nataliuncik'o raugu. O paskui jau procesas vyktu kaip ir turi buti, su siuo pusiau plikytu raugu.
Taip, atsikabinam raugo kitam kepimui ir tik tada sudedam visus kitus dalykus - kmynus, druska, miltus.
As visada uzsiplikau is ryto plikini, kai atvesta sudedu rauga ir palieku, o kita ryta atsidedu rauga ir suminkau. Po pietu ar ipavakare jau kepu duona.
Sitas kiekis produktu yra laaabai dideliam kepalui, skarda beveik per visa orkaites dydi.