QUOTE(keistuole @ 2011 02 01, 12:09)
bet kaip visiems skirtingai.
Kiek skaičiau tai kuo daugiau maitini, tuo mažiau rūgšti.
Man kažkaip gaunas skirtingas tas rūgštumas, nors maitinu vienodai, tai dabar ir nusprendžiau nedėt šaldytuvą ir pažiūrėt kas gausis.
Taip pat ir skaičiau, kad iš ruginių miltų rūgštesnė, man kaip tik kvietinė duona visada gaunas rūgštesnė.
Iš kitos pusės na nėr ta mano duona vien rūgštis, bet aš noriu, kad nebūtų jokios rūgštelės kaip kad kepant mielinę, bet turbūt perdaug noriu.
Man tai ruginis raugas gavosi nerugstus, duona

bet gaminau ji ne 5 paras, o 6. turiu itarima, kad raugo kokybe ir aisku rugstingumas labai priklauso nuo miltu. Suprantama ir nuo temperaturos. Nes per greit irugstantis, sakoma jog buna rugstesnis.
Dar vienas pastebejimas...kadangi turiu refliuksa ir man rekomendavo atsisakyti juodos duonos, kuria labai megstu

, o ir pati manydavau, kad nuo duonos kyla rugstingumas. Dabar galiu pasakyt, kad nuo namines, savos gamybos juodos duonos su ruginiu raugu, jokio remens grauzimo nejauciu

. Kepiau kelis kartus ir nieko. Vadinasi arba mieliu netoleruoju, arba parduotuvej pirktose duonose visi tie priedai kelia rugstinguma.
Beje, Borodino duona pagal sios temos recepta

dabar su vyru suprantam posaki, kai senovej isidedavo duonos i kelione, uzgerdavo vandeniu ir budavo sotus. Nes 1,5 savaites islaikem duona, nei supelijo, nei sudziuvo, liko tokia pat, gal dar skanesne. Is parduotuves parnesta ir laikoma tokiom paciom salygom, uzdarytame maiselyje, supelydavo po keliu dienu. Galvodavom, kad del dregmes, bet dabar aisku, kad ne del jos. Beje batonai irgi ne pelija, o dziusta, dar padziovinu orkaiteje ir turiu puikiu dziuveseliu, kuriuos naudoju apvolioti kepsniams.