Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalba

QUOTE(*Versacci* @ 2011 01 31, 21:58)

Na taip, parodote savo kultura ir neisprusima...

O jus 100 procentine lietuve ir kalbanti lietuviskai esate tiek nuveikusi Lietuvos labui, kiek ji? Slovinat Lietuvos varda, taip kaip ji?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 31 sausio 2011 - 21:06
manau, ka Vilnius įvairiatautis ir margas reiktų susitaikyt. Na aš už, kad ne lietuviai nuolat gyvenantys Lietuvoje, mokėtų lietuvių kalbą, kurią naudotų bendraujant su lietuviais, ypač aptarnavimo ir pan sferose, bet piktintis, kad pvz gatvėje tarpusavy žmonės ne lietuviškai šnekasi tai ką žinau doh.gif

Kažkada visiškai nesuprasdavau žemaitiškai, bet atsidūrus Žemaitijoj nekildavo mintis piktintis, kodėl bendrine kalba nekalba aplink smile.gif
Atsakyti
savo neisprusima zmones parodo jusu nuomone kabinedamasi prie kitu nuomones? lai taip buna biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*Versacci* @ 2011 01 31, 22:17)
savo neisprusima zmones parodo jusu nuomone kabinedamasi prie kitu nuomones? lai taip buna  biggrin.gif

Nesu tolerantiska chamizui, todel negaliu buti abejinga jo apraiskoms. Nors chamai puikiai moka manipuliuoti teisemis, bet savo pareigu vengia.

Mes turime teise reiksti savo mintis, bet si teise turi ir prievoles, negalima propaguoti tautine nesantaika ypac kai kalba pradeda eiti apie tremimus, salies valymus nuo kitatauciu, pasalieciu...

Pasidomekite SM forumo taisyklemis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 31 sausio 2011 - 22:05
Aisku kad turetu moketi kalba, juk paciai patogiau ir lengviau gyventi sioj saly bus. Bet jau neperauklesi anytos, nenori tai nenori. Maziau demesio kreipkit i jos pastabas apie lenku kalba ir viskas.
O dukra jei mokes kelias kalbas blogiau tikrai nebus, gali pati mociute ja mokyti lenkiskai kalbet. Zodziu as uz, pati moku be lietuviu dar 4 kalbas, tai galiu pasakyt kad tai didelis pliusas thumbup.gif

Papildyta:
QUOTE(*Versacci* @ 2011 01 31, 19:31)
pritariu ypac piktinuos kai lietuvoj gyvena pasalieciai nesugebantys kalbet lietuviskai, vien Vilniui einant gatve susidaro vaizdas kad ne Lietuvos mieste esi  doh.gif  tokiu atveju as uz ''Lietuva lietuviams'' arba bent jau lietuviskai kalbantiems  4u.gif

O pagalvojot kad kazkam sunku ismokti sia kalba? Man visai netrukdo jei kas manes kazko paklausia kita kalba, jei moku atsakau, jei nesupratu, pasakau kad sorry, nesuprantu.
Man labai nepatinka tokie zmones, kurie gyvena Lietuvoje ir visiskai nenori mokytis lietuviu kalbos, dar varo ant lietuviu kalbos ir apskritai Lietuvoj jiems viskas blogai. Ir labai demonstruoja ir pabrezia kad jie kitatauciai, kad ju kalba graziausia ir t.t. Tai klausimas tada sorry, bet kokio velnio cia gyveni?
Atsakyti
Zmogus privalo moketi kalba tos salies, kurioje gyvena. Nesvarbu, ar ta kalba jo gimtoji ar ne.
Ir pasiteisinimu jokiu negali buti.
Pati Lietuvoje nebegyvenu jau nebe pirmi metai. Seniausiai jau laisvai kalbu, skaitau ir rasau salies, kurioje gyvenu kalba.
Atsakyti
Privaloma moketi nors minimaliai valstybine kalba tos salies kurioje gyveni.
Pati esu pusiau lietuve, mano nelietuviskoji gimines puse kuo puikiausiai moka lietuviskai, tiek seneliai, tiek tevelis ir jo broliai, seserys. Visi tarpusavyje kalbedavo ukrainietiskai arba lietuviskai, mes seimoje lietuviskai. Mano senelis, tiek tevelis visada sake, kad reikia gerbti kultura ir kalba salies, kurioje gyvenam.
Nepateisinu visu tu bobulyciu gyvenanciu n metu Lietuvoje ir nemokanciu net Laba diena pasakyti. Tai net nejuokinga. Tik nereikia cia sakyti, kad nera salygu ismokti, nesamone visiska. Nera pas juos noro ir dar durnu principu milijonai. Mano mama budama beveik 70 metu ismoko keleta elementariu anglisu zodziu, kad galetu nors kazka su zentu susisneketi, o cia gyvena 40-60 metu salyje, kur TV isijungus ar gatveje galima klausytis ir mokytis ir nezino paprastu zodziu?
As pati laisvai kalbu, rasau ir skaitau tiek rusiskai, tiek lenkiskai, beje lenku kalba ismokau gyvendama UK, nes lenkam ir UK visi turi lenkiskai moketi. doh.gif Man neskauda ir tikrai nera blogiau, kad ismokau dar viena kalba, o lenkam, jei jau patina juoda darba dirbti, tai tegu nesimokina, ju problemos galu gale.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2011 01 31, 22:38)
Nesu tolerantiska chamizui, todel negaliu buti abejinga jo apraiskoms. Nors chamai puikiai moka manipuliuoti teisemis, bet savo pareigu vengia.

Mes turime teise reiksti savo mintis, bet si teise turi ir prievoles, negalima propaguoti tautine nesantaika ypac kai kalba pradeda eiti apie tremimus, salies valymus nuo kitatauciu, pasalieciu...

Matau kad bandot*versacci* pripaisyti rasizma blink.gif juokinga lotuliukas.gif jei jau myli Lietuva ir gyveni joje tai malonek ismokti nors pakenciamai Lietuviu kalbos.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2011 01 31, 21:38)

cia as siuliau istremt atemus pilietybe? atsiprasau bet tai pareisket jus o as su ironija sutikau smile.gif taisykles as zinau ir ju nepazeidineju paskaitykit kitus komentarus kur taipogi pasisako uz tai kad turi bent minimaliai kalbeti tos salies kalba kurioje gyvena? kodel puolat ir matot tik mane? m?

QUOTE(marina861 @ 2011 01 31, 22:01)

O pagalvojot kad kazkam sunku ismokti sia kalba? Man visai netrukdo jei kas manes kazko paklausia kita kalba, jei moku atsakau, jei nesupratu, pasakau kad sorry, nesuprantu.
Man labai nepatinka tokie zmones, kurie gyvena Lietuvoje ir visiskai nenori mokytis lietuviu kalbos, dar varo ant lietuviu kalbos ir apskritai Lietuvoj jiems viskas blogai. Ir labai demonstruoja ir pabrezia kad jie kitatauciai, kad ju kalba graziausia ir t.t. Tai klausimas tada sorry, bet kokio velnio cia gyveni?

as ir kalbu apie tuos kurie nenori ir nesimoko o ne apie tuos kurie nori bet jiem neiseina bet manau kalbeti nors ir sudetinga bet imanoma ismokti dzin tas akcentas, jis neisvengiamas,(manau ir lietuvis kalbedamas kad ir angliskai kazkoki akcenta turi) svarbu kad nori ir kalba drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2011 01 31, 18:37)

Be to, gerai žinant rusų k., galima "pagauti" slaviškų šalių kalbą, bent jau kažkiek, todėl rusų k. gelbsti ir čia. Pvz. kroatų kalboje daug žodžių iš rusų senosios kalbos, nemažai žodžių artimi rusų k.. Kiek teko važinėti po Europą, tai nemažai kas ir supranta rusų kalbą, tai vis dar sovietinis palikimas.

Tam geriau mokėti lenkų kalbą, nes jos artimesnės. Ir be sovietinio palikimo wink.gif

O šiaip manau, kad gyvenant tam tikroje šalyje privalu mokėti tos šalies kalbą.
Atsakyti
QUOTE(ewacka @ 2011 01 27, 15:09)
Tai vat butent 4u.gif
As jau ir esu minejusi, kad tie, kas moka bent kiek rusu kalba, nera nusiteike taip drastiskai pries rusus, lenkus, jiems jie tiesiog netrukdo. O vat tie, kurie nemoka, nei zodzio istarti, nei zodzio nesupranta, taip negraziai ir masto ir kalba apie rusus. Gal, sakau, ismoksta tegul ta rusu kalba, ir ant peciu nenesios turimu ziniu, ir gal kitaip mastyti prades zmones mirksiukas.gif

Šiaip tai...aš rusų kalbą moku gerai, bet Lietuvoje su visais kalbuosi lietuviškai unsure.gif Net ir su tais, į kurie mane kreipiasi rusiškai ar lenkiškai. Aš visada kalbu maloniai, su šypsena, atsakau į žmogaus klausimą. Bet lietuviškai. Kol kas neteko sutikti tokio, kuris būtų nesupratęs ar mane iškoliojęs. Gal bijojo unsure.gif g.gif biggrin.gif

Lenkijoje kalbu lenkiškai, Rusijoje - rusiškai, Ispanijoje ir P.Amerikoje bandau, kiek leidžia mano jėgos, susikalbėti ispaniškai, visur kitur kalbu angliškai, bet kiekvienoje šalyje stengiuosi jų kalba išmokti pasakyti bent jau "Laba diena", "Viso gero", "Ačiū". Tai yra, mano supratimu, pagarba tai šaliai ir jos kultūrai, to paties analogiškai tikiuosi ir iš svetimšalių, besilankančių Lietuvoje. O Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos, kiek pastebėjau yra pakankamai imlios lietuvių kalbai, išskyrus nekatrus individus, besiilginčius kai kurių kaimyninių valstybių imperinės (ar panašios) praeities.

Papildyta:
QUOTE(Subjektyvi @ 2011 01 28, 13:02)
Žinoma, kad pateisinimas. O tau ne? Jei jie buvo tokie kokie yra, jiems Lietuva buvo tik tarpinė stotelė arba iš viso jie buvo, kaip minėjau, save laikė aukštesne kasta. Tai todėl ir nesimokė vietinės kalbos, nes jų laikinumo jausmas truko visą tą laiką. Arba tikėjosi, kad Tarybų Sąjunga bus per amžių amžius.

Na, bet jie per pastaruosius dvidešimt metų galėjo susivokti, kad atsidūrė autobusų parke rolleyes.gif

Papildyta:
QUOTE(Larissa @ 2011 01 31, 16:45)
apie auklėjimą: mus mokė,kad visi žmonės yra broliai ir jų teisės yra lygios,nesvarbu,čiukčia tu ar rusas.augau ,šventai tikint,kad visi 15 respublikų gyventojai yra "savi". ir atvažiuodavo įvariausių tautybių žmonės ,tame tarpe ir į Lietuva ,"šviesios ateities" statyboms,o ne kolonizavimui....objektyviai vertinti jums labai sunku,nes žvelgiate iš nuskriaustųjų pusės.situacijų gyvenime būna n+1, ir kategoriškai teigti,kad kalbos nesimokoma dėl didybės manijos kančių...na..negražu 4u.gif

Ne dėl "vyresnio brolio sindromo", sakot...? O dėl ko tada, jūsų nuomone ?

Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2011 02 01, 00:51)
bet kiekvienoje šalyje stengiuosi jų kalba išmokti pasakyti bent jau "Laba diena", "Viso gero", "Ačiū". Tai yra, mano supratimu, pagarba tai šaliai ir jos kultūrai, to paties analogiškai tikiuosi ir iš svetimšalių, besilankančių Lietuvoje. O Lietuvoje gyvenančios tautinės mažumos, kiek pastebėjau yra pakankamai imlios lietuvių kalbai, išskyrus nekatrus individus, besiilginčius kai kurių kaimyninių valstybių imperinės (ar panašios) praeities.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
as ir visada stengiausi bent elementariausius zodziu junginius ismokt, tik va man keisti zmones gyvenantys saly ir net nepasivarginantys mokytis tos salies kalbos g.gif
Atsakyti