Įkraunama...
Įkraunama...

Lietuvių kalba

QUOTE(Subjektyvi @ 2011 01 28, 13:02)
Žinoma, kad pateisinimas. O tau ne? Jei jie buvo tokie kokie yra, jiems Lietuva buvo tik tarpinė stotelė arba iš viso jie buvo, kaip minėjau, save laikė aukštesne kasta. Tai todėl ir nesimokė vietinės kalbos, nes jų laikinumo jausmas truko visą tą laiką. Arba tikėjosi, kad Tarybų Sąjunga bus per amžių amžius.

zinoma, kad ne.
Ta tarpine stotele jau ne, vienus, ne dvejus, net ne desimt metu nebera tarpine stotele. Tai kad pasiteisinimas tuo gal ir galejo buti pries kelis desimtmecius.
Atsakyti
tikrai taip. jei esi lietuvoje, privalai mokėti lietuviškai. juk netgi pačiam taip patogiau. darbdaviai kitaip žiūri į tave ir panašiai.
Atsakyti
QUOTE(Bekasė @ 2011 01 31, 09:19)
zinoma, kad ne.
Ta tarpine stotele jau ne, vienus, ne dvejus, net ne desimt metu nebera tarpine stotele. Tai kad pasiteisinimas tuo gal ir galejo buti pries kelis desimtmecius.

Sutikčiau, jei ne vienas "bet". Vis dar pakankamai daug gyventojų įvairiose vietose, ir paslaugų sektoriuje, geba kalbėti ne tik lietuvių kalba. Ir tos vyresnės (nebūtinai būtent tos) kartos atstovai gali komunikuoti. Neskaitant tų išimčių, apie ką nuolatos piktinasi jaunosios kartos atstovai, kad va pristojo ir reikalauja kalbėti kitoniškai.
Atsakyti
Nebūtina gali kalbėti ir rusiskai ir angliskai ir kitom kalbom ir gestais... Na jau temute doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Samira @ 2011 01 28, 15:01)
Matot, aš esu mažos valstybės pilietė, manęs nekamuoja didelės imperijos didybės manija. Bet jeigu būčiau auklėjama kaip kolonizatorė, kas žino, gal dabar taip pat sveikinčiausi su kaimynais - dobryj večer.

apie auklėjimą: mus mokė,kad visi žmonės yra broliai ir jų teisės yra lygios,nesvarbu,čiukčia tu ar rusas.augau ,šventai tikint,kad visi 15 respublikų gyventojai yra "savi". ir atvažiuodavo įvariausių tautybių žmonės ,tame tarpe ir į Lietuva ,"šviesios ateities" statyboms,o ne kolonizavimui....objektyviai vertinti jums labai sunku,nes žvelgiate iš nuskriaustųjų pusės.situacijų gyvenime būna n+1, ir kategoriškai teigti,kad kalbos nesimokoma dėl didybės manijos kančių...na..negražu 4u.gif
o į "temą": esu mačiusi ne vieną panašią SM...man visada buvo labai įdomu,kodėl neatkreipiama dėmesio į šimtus kitataučių, puikiai mokančių lietuvių kalbą? o sutikus 1 "ciocią" ,jos nepagarba valstybinei kalbai bus nagrinėjama per kelias temas doh.gif čia panašiai,kaip pagal keletą apsivogusių kur Anglijoje lietuvių spręsti,kad visa tauta yra vagys g.gif
Atsakyti
QUOTE(Larissa @ 2011 01 31, 16:45)
apie auklėjimą: mus mokė,kad visi žmonės yra broliai ir jų teisės yra lygios,nesvarbu,čiukčia tu ar rusas.augau ,šventai tikint,kad visi 15 respublikų gyventojai yra "savi". ir atvažiuodavo įvariausių tautybių žmonės ,tame tarpe ir į Lietuva ,"šviesios ateities" statyboms,o ne kolonizavimui....objektyviai vertinti jums labai sunku,nes žvelgiate iš nuskriaustųjų pusės.situacijų gyvenime būna n+1, ir kategoriškai teigti,kad kalbos nesimokoma dėl didybės manijos kančių...na..negražu  4u.gif
o į "temą": esu mačiusi ne vieną panašią SM...man visada buvo labai įdomu,kodėl neatkreipiama dėmesio į šimtus kitataučių, puikiai mokančių lietuvių kalbą? o sutikus 1 "ciocią" ,jos nepagarba valstybinei kalbai bus nagrinėjama per kelias temas  doh.gif čia panašiai,kaip pagal keletą apsivogusių kur Anglijoje lietuvių spręsti,kad visa tauta yra vagys  g.gif

Buvo anais laikais tokie pilieciai "perekati pole - liudi bez rodu i plemeni", kuriem "moj adres ne dom i ne ulica, moj adres sovietskij sojuz". Deklaruoti galima daug ka apie lygybe ir brolybe, bet budavo juokinga kai lankaisi kokioj nors Vologdoj, kai pasakydavai, jog esi is Lietuvos, atsakyma dazniausiai sulaukdavai " aaaa... Ryga". Paradoksuali situacija, bet tai kartodavosi pastoviai ir dabar niekas nepakito.

Jei jau jus taip gerai zinote, jog taip buvo, tuomet atsakykite i klausima. Ar jus gerai zinote 14 respubliku istorija, jau nekalbu apie autonomijas? Kaip manote, kodel mes nesimokeme tadziku, azerbaidzianieciu, ar kaimynu latviu ir estu istorijas, bet puikiai zinome Rusijos?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 31 sausio 2011 - 15:55
QUOTE(Moonte @ 2011 01 31, 15:53)
Buvo anais laikais tokie pilieciai "perekati pole - liudi bez rodu i plemeni", kuriem "moj adres ne dom i ne ulica, moj adres sovietskij sojuz". Deklaruoti galima daug ka apie lygybe ir brolybe, bet budavo juokinga kai lankaisi kokioj nors Vologdoj, kai pasakydavai, jog esi is Lietuvos, atsakyma dazniausiai sulaukdavai " aaaa... Ryga". Paradoksuali situacija, bet tai kartodavosi pastoviai ir dabar niekas nepakito.

Jei jau jus taip gerai zinote, jog taip buvo, tuomet atsakykite i klausima. Ar jus gerai zinote 14 respubliku istorija, jau nekalbu apie autonomijas? Kaip manote, kodel mes nesimokeme tadziku, azerbaidzianieciu, ar kaimynu latviu ir estu istorijas, bet puikiai zinome Rusijos?

kaži,ar daug iš tų pačių lietuvių ant greičio atsakytų kaip vadinasi to pačio Azerbadžano ar Tadžikistano sostinės ir kur,galų gale, tos valstybės yra bigsmile.gif metus gyvenau Vokietijoje...iš visų sutiktų žmonių tik 1 (!) žinojo kur yra Lietuva ir net sostinę įvardino.ar jie irgi taip elgesi didybės manijos kankinami? g.gif
apie istorija: įsivaizduojate,kokios apimties turėtų būti mokyklinė istorijos programa,jei tektų smulkiai nagrinėti visų respublikų atskirai? g.gif Lietuvos istoriją tikrai mokemės.mano sesuo Kasachstane Kasachstano istorijos mokėsi..ir .t.t
Atsakyti
QUOTE(Larissa @ 2011 01 31, 17:10)
kaži,ar daug iš tų pačių lietuvių ant greičio atsakytų kaip vadinasi to pačio Azerbadžano ar Tadžikistano sostinės ir kur,galų gale, tos valstybės yra  bigsmile.gif metus gyvenau Vokietijoje...iš visų sutiktų žmonių tik 1 (!) žinojo kur yra Lietuva ir net sostinę įvardino.ar jie irgi taip elgesi didybės manijos kankinami?  g.gif
apie istorija: įsivaizduojate,kokios apimties turėtų būti mokyklinė istorijos programa,jei tektų smulkiai nagrinėti visų respublikų atskirai?  g.gif Lietuvos istoriją tikrai mokemės.mano sesuo Kasachstane Kasachstano istorijos mokėsi..ir .t.t

Mes kalbam apie anu metu moksla. 15 respubliku sostines mes zinojome kaip du kart du, nes mokemes georgrafija, ekonomika, nes tai buvo susije su TSRS, bet kas liecia tu saliu praeiti, niekas nieko nesimoke, tik Rusijos istorija.

Man vienodai rodo, ka zino vokieciai, ar dar kas nors, mane jaudina ka zino lietuvaiciai, ir jei kas ko nors nezino tai kodel privalom lygiuotis i tuos kas su zenklu minus? Ar tai gali buti pretekstu pasiteisinimui...

O kodel privalejom mokytis Rusijos istorijos? Tuomet pakaktu Lietuvos, jei jau taip apimtis jus gasdina. Tevo paskatinta domejausi tu respubliku istorija, keliavome po jas.

Bet bandymas rusifikuoti TSRS tautas akivaizdus, mano pateikti pavydziai tai iliustruoja. Todel nereikia patiekti viska "rozinemis spalvomis", taip prisikalbesime iki to, kad nebuvo okupacijos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 31 sausio 2011 - 16:31
QUOTE(Larissa @ 2011 01 31, 16:45)
apie auklėjimą: mus mokė,kad visi žmonės yra broliai ir jų teisės yra lygios,nesvarbu,čiukčia tu ar rusas.augau ,šventai tikint,kad visi 15 respublikų gyventojai yra "savi". ir atvažiuodavo įvariausių tautybių žmonės ,tame tarpe ir į Lietuva ,"šviesios ateities" statyboms,o ne kolonizavimui....objektyviai vertinti jums labai sunku,nes žvelgiate iš nuskriaustųjų pusės.situacijų gyvenime būna n+1, ir kategoriškai teigti,kad kalbos nesimokoma dėl didybės manijos kančių...na..negražu  4u.gif
o į "temą": esu mačiusi ne vieną panašią SM...man visada buvo labai įdomu,kodėl neatkreipiama dėmesio į šimtus kitataučių, puikiai mokančių lietuvių kalbą? o sutikus 1 "ciocią" ,jos nepagarba valstybinei kalbai bus nagrinėjama per kelias temas  doh.gif čia panašiai,kaip pagal keletą apsivogusių kur Anglijoje lietuvių spręsti,kad visa tauta yra vagys  g.gif

Būtent savo ankstesniuose postuose ir bandžiau pasakyti, kad negalima kaltinti visų mažumų dėl vienos kvailos ciocės. Tiesiog bandžiau paaiškinti tos ciocės motyvus. Asmeniškai pažįstu kelias tokias "cioces" kurios būtent besivadovaudamos mano jau minėta logika lietuvių kalbos neišmoko. Aš jų nei kaltinu nei smerkiu. Kolonizatoriaus terminą pasirinkau, kad galėčiau aiškiau nupiešti tipažą, nes kai kurios temos dalyvės ginčijasi, bet nesigilina į problemos šaknis. Nors man asmeniškai, kaip jau sakiau, nei šilta nei šalta dėl tų, kurie nemoka ar nenori kalbėti valstybine kalba.

O bendrai paėmus, pats temos pavadinimas pritemptas prie autorės situacijos. Todėl visa diskusija nukrypo ne į tą pusę, išlindo kažkokios nuoskaudos, kaltinimai, apibendrinimai.
Atsakyti
Kalbos nesimokymas ir nenoras kalbeti salies kalba kurioje gyveni tai yra vidines kulturos, mentaliteto atspindys... Tai yra zmoniu problema, kad jiems mokejimas leituviu kalbos asocijuojasi su savo kalbos, kulturos, savimones issizadejimu, savo tautines tapatybes praradimu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 31 sausio 2011 - 16:43
QUOTE(Filana @ 2011 01 27, 00:53)
Man labai idomu ar kitose salyse jus susikalbetumete lietuviskai?o rusiskai,tai visur susikalbesit.taksto ucites devuski!!!!musu salis kalba 3 kalbom,taip yra ir nieko nepadarysi.manau kad reikia zinoti lietuviu kalba,bet ir negalima diskriminuoti rusu ar lenku.

Gal galėtumėte pavardinti šalis, kur jūs puikiai susikalbėtumėte rusiškai, išskyrus Rusiją, Baltarusiją, Ukrainą ir Moldovą?

Atsakyti
Nors ne man užduotas klausimas, bet atsakysiu smile.gif Visose buvusiose TSRS "broliškose" respublikose, o nekuriuose, kaip pvz. Kazachstanas, iki šiol antra valstybinė kalba yra rusų.

Be to, gerai žinant rusų k., galima "pagauti" slaviškų šalių kalbą, bent jau kažkiek, todėl rusų k. gelbsti ir čia. Pvz. kroatų kalboje daug žodžių iš rusų senosios kalbos, nemažai žodžių artimi rusų k.. Kiek teko važinėti po Europą, tai nemažai kas ir supranta rusų kalbą, tai vis dar sovietinis palikimas.

O kur dar teko susikalbėti rusiškai? Pvz. Londono ir Milano parduotuvėse. Ypač pastarosiose dažniausiai dirba emigrantai iš buvusių tarybinių respublikų, nes didelė dalis klientų rusakalbiai. Net gi lietuvę sutikau vienoje pard.. Ir va, gal juokinga, bet aptarnavo lietuviškai biggrin.gif
Atsakyti