Įkraunama...
Įkraunama...

Mokomės vairuoti kartu

Nusprendžiau ir aš Jums pasipasakoti ir pasiguosti, pasidalinti vairavimo mokymosi ir egzaminų laikymo patirtimi, nes sėdžiu visa persiutus šiandien, pikta biggrin.gif
Seniai nebesu "niolikos", ne tokius dar mokslus krimtusi. Ir gėda prieš save pačią pasidarė, kad šitiek laiko vis atidėliojau, kažkokia kvaila vairavimo baimė kankino. O kai nori, tai randi krūvas priežasčių ir pasiteisinimų, kad tik nereikėtų tų "baisių" teisių laikytis. Manau, daugeliui moterų nesvetimas šitas jausmas smile.gif Taip pabodo vis būti priklausomai nuo gyvenimo draugo, prašyti, kad kažkur pavežtų, nuvežtų arba mokėti nuolat taksi įmonėms. Na, ir draugas vis švelniai pašiepdavo, sakydavo: "žiūrėk, kokios pacankės arba senučiukės už vairo, o tu?" unsure.gif smile.gif

Žodžiu, dar negaliu pati patikėti, kad ta vairavimo baimė baigia išgaruoti ir jau visai neblogai galiu valdyti automobilį. Be abejo, vairavimo patirties tėra visiškas nulis, bet ji su laiku ateis juk.

Teorija. Čia juk viskas paprasta ir nesudėtinga. Jeigu neaiškios kokios situacijos, pasimokom, išsiaiškinam, atidžiai išmokstam taisykles ir viskas smile.gif Juolab, kad ir Regitroj galima net 6 klaidas padaryti! Tikrai nėra sudėtinga. Plonytė knygutė, esminės taisyklės ir tiek. Jeigu ir nepavyktų kuriai, pavyzdžiui, dėl to, kad pasitaikė nemažai techninio pobūdžio klausimų, tai niekis, kitą kartą pavyks drinks_cheers.gif Tikrai visoms laikysiančioms linkiu nepanikuoti, nes nėra dėl ko smile.gif Regitros klausimai nėra kokie nors "sukti" arba "diskutuotini". Jie daug paprastesni už daugumos vairavimo mokyklų testų klausimus. Regitra siekia išvengti bet kokių galimų apeliacijų dėl teorijos egzamino klausimų turinio, todėl stengiasi, kad klausimai būtų nedviprasmiški. Egzaminą vertina kompiuteris. Jokio subjektyvumo. Viskas puiku smile.gif Aš pati vieną klaidelę padariau. Išlaikiau iš pirmo karto.

Sudėtingiau buvo su vairavimu. Iki tol, neteko prisėsti už vairo, todėl pradėjau nuo pačių pradžių. Vairuoti sekėsi gerai, po truputį ėmiau jausti malonumą vairuoti. Be abejo, pirmosios pamokos buvo iš "kosmoso" srities, bet tai yra normalu smile.gif Kai pasirašiau sutartį su vairavimo mokykla, dar buvo 10 privalomų pamokų. Jas išnaudojusi supratau, kad tikrai neužteks, todėl nusprendžiau kaip reikiant pasimokyti papildomai. Turėjau du nuostabius instruktorius ("Dorkano" Vakarijus ir Serapinas). Tiesiog nenorėjau būti "boba už vairo", norėjosi mokėti gerai vairuoti, nebijoti greičio, mieste važiuoti sklandžiai kartu su automobilių srautu, puikiai manevruoti ir taip toliau. Žodžiu neskaičiavau, tačiau turėjau apie 20 papildomų pamokų (kur viena pamoka - 1,5 valandos). Dabar jau save įtikinau, kad galiu drąsiai vairuoti automobilį. Instruktorius pasakė, kad vairuoju gerai, turėčiau išsilaikyti iš pirmo karto. O toliau, išsilaikius teises, belieka mokytis pačiai su savimi smile.gif

Po paskutinės pamokos iškart užsiregistravau vairavimo egzaminui pačią artimiausią dieną. Per savo gyvenimą esu išlaikiusi nemažai visokiausių egzaminų, tačiau tokio nesveiko jaudulio nebuvo niekada. Vos užmigti galėjau. Egzamino dieną rankos akivaizdžiai drebėjo kaip drebulės lapai, mušė šaltas prakaitas, žodžiu klaiku buvo biggrin.gif Pati norėjau juoktis iš savęs, bet juokinga nebuvo. Žodžiu pagaliau atsidūriau Regitros automobilyje, aikštelėje apsikeitėme vietomis su instruktoriumi. Tuomet jis paprašė, kad išvažiuočiau iš aikštelės, apsisukčiau kaip ir kur man patogu ir sustočiau prie įvažiavimo į aikštelę. Tuomet ir prasidės egzaminas. Taip ir padariau. Pirmasis pratimas - įsibėgėjus sustoti prie stop linijos. Regitros aikštelę tą akimirką mačiau pirmą kartą. Stop linija buvo panosėje, visai netoli už Regitros vartų. Iš to streso nieko nemačiau, dėjau gazo ir kažkur toli ėmiau ieškot tos linijos biggrin.gif Žodžiu visu greičiu pravažiavau tą liniją, streso buvo pilnos kelnės biggrin.gif Egzaminuotojas nustebęs žiūri smile.gif Aš jam sakau: "maniau, kad ta linija kažkur toli toli" biggrin.gif Egzaminas neišlaikytas. Žiauru taip susimauti ant lygios vietos.

O dabar kita medalio pusė. Taip, esu pati kalta ir tik aš viena, nieko čia nekaltinu. Net gėda, atvirai pasakius, šitaip susimauti ir dar kam nors apie tai garsiai pasakyti. Grįžusi namo užsirašiau sekančiam egzaminui iš karto. Kad pykstu ant savęs, tai faktas. Esu višta, kuri nemoka suvaldyti streso tokioje paprastoje situacijoje. Ir nežinau kodėl taip yra. Tačiau Regitros egzaminuotojų elgesys mane taip įsiutino, kad tikriausiai sekančio egzamino metu būsiu ne nervinga, o labai pikta ir šaltų nervų. Įsėdusi į automobilį ėmiau reguliuotis veidrodėlius. Dešinysis veidrodėlis nenusileidžia žemyn. Vis užsikerta ir atšoka atgal į viršų. Egzaminuotojo paprašiau: "gal galite padėti? Ar langą prasiverti, su ranka prilaikyti? Nes veidrodėlis niekaip nenusileidžia žemyn ir aš nematau dešiniojo galinio automobilio rato?". Sėdi keleivio kėdėje ponas dievas egzaminuotojas, rodo visiška abejingumą ir atšauna man: "Nieko nežinau. Regitra neseniai keitė, tvarkė veidrodžius. Viskas veikia." Man streso dar daugiau... Iš balso tono pasidarė aišku: neišlaikiau. Pikčiausia tai, kad egzaminuotojai gali sau leisti elgtis kaip nori, daryti, ką nori ir vertinti kaip jie tik užsimanys. Ne mano atveju kalbu, pati višta, kad stop liniją pralėkiau net nesupratus iš tų nervų ko iš manęs prašo biggrin.gif Aš apskritai kalbu. Išsišiepę, pasikėlę, korumpuoti žmogeliai. Aišku, yra ir išimčių, bet tendencija tokia... Patys savo elgesiu dažnai streso įvaro. Vertinimas juk irgi subjektyvus. Ką reiškia "per lėtai įsilieji į automobilių srautą". Kaip tai objektyviai įvertinti? Ar yra liudininkų, kurie paliudytų, kad egzaminuotojas buvo teisus? Juk iš esmės nei filmuojamas egzaminas, nei garso įrašas daromas.... Kaip jie nori, taip jie vertina. Vienas tą pačią klaidą padaręs išlaiko, kitas - ne. Juk Regitrą kažkas išmaitinti turi... Ateisi kitą kartą, suplosi dar šimtelį... Tiesiog pikčiausia, kad net ir būdamas teisus, žmogus negalėtų to įrodyti! Kaip paneigti, pavyzdžiui, egzaminuotojo teiginį, kad jūs važiavote per lėtai? Kaip dabar įrodyti, kad toje konkrečioje situacijoje, atsižvelgiant į eismo sąlygas, jūsų pasirinktas greitis buvo optimalus? Niekaip... Regitra turi minčių įrengti vaizdo kameras automobiliuose. Be vėlgi... čia atsiranda visokie teisiniai niuansai, tokie kaip asmens duomenų apsauga. Supykdė mane to mano egzaminuotojo elgesys su manimi. Jauti juk žmogus, kad sėdi šalia ponas ir leidžia sau ką nori, kokiu nori tonu sakyti. Aš galiu tik įsivaizduoti, kaip jie sau leidžia su "niolikiniais" vaikais kalbėtis. Pravažiavus tą nelemtą liniją biggrin.gif prasidėjo diskusija! "Tai neišlaikėt".... Aš jam sakau: "dieve, streso pilnos kelnės, aš važiuoju puikiai, nesupratau kur ta linija iš baimės, o ne todėl, kad nesugebu sustoti konkrečioje vietoje". Sakau: "važiuojam kitus pratimus gal daryti, nes čia tikrai nepamatėt nei mano vairavimo įgūdžių, tiesiog įvyko nesusipratimas". Apie penkias minutes jis mėgavosi mano pasimetimu ir tai, kaip aš jo prašau objektyviai įvertinti padėtį arba tiesiog pasakyti - ne, viskas, iki kito karto. Ko jis laukė? Pinigų? Malonumą jautė? Va ir subjektyvumas.... žodžiu vos nebuvo sutikęs toliau tęsti egzaminą, bet man jau nervai neatlaikė, aš jam porą frazių numečiau, sakau: "jūs neleidot man nei su automobiliu apsiprasti, nei čia aš nieko nesupratau koks kur pratimas, žodžiu nieko neparodėt normaliai". Ir tada jis: "ach šitaip?! Na, jeigu šitaip, tada viso gero, egzaminas neišlaikytas". Ką reiškia šitaip? Reiškia, jeigu taip "leptelėjusi" nebūčiau, tai galėjom susitarti ir kitaip???? Žodžiu, ką jie nori, tą jie ten ir daro, ką jie nori - tą praleidžia. Todėl nestresuokit, eikit rimtais veidais, jeigu vairuoti mokat, ir statykit ten juos į vietą. biggrin.gif
Galėjau tikriausiai išsikviesti Regitros administraciją dėl techniškai netvarkingo automobilio pačioj pradžioj. Na, dėl to veidrodėlio... Taip bent jau draugas paskui pagalvojo, sako: "ko tu stresavai, ko važiavai, jei veidrodėlis nenusilenkia, kaip turi būti?"

Žodžiu daug čia iš piktumo ant savęs ir ant visos sistemos prirašiau biggrin.gif Dar vienas pažįstamas pasakė vakar: taigi 800 lt susimoki, ir teisės tavo. Žodžiu atidirbę ten jie savo sistemą turi, visi žinom, kaip viskas vyksta ir niekas nieko nedaro. Pinigėlius paduoti net ne Regitroje dirbančiam žmogui. Tuomet laikai egzaminą, egzaminuotojas sėdi užsimerkęs ir gauni teises. Ir vaikšto šlykštynės išsišiepę... ai, kaip ir visur...
Nebūtinai kaltinkit save, jei neišlaikysit. Objektyvumo čia tikrai nedaug. Sėkmės dalykas.

Dėl tų gairelių įdomumo dėlei paklausiau. Knygelėje vienaip rašo. Vieni mokytojai kitaip sako. Žodžiu galvoju, gal yra kokia vieninga nuomonė šiuo klausimu pas Jus smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Satanistė: 12 vasario 2011 - 16:55
QUOTE(rozeslasiukas @ 2011 02 12, 15:43)
Gaireles skaiciuojasi nuo tavo atvaziavimo smile.gif %Trecia tai jau buna paskutine ir uz jos nieko nebuna daugiau smile.gif Neaa sustoji ne tada, kai pamatai galiniame lange, bet kai mazdaug ji yra ties galu..tai ja turi matyti keleivio galiniame langelyje beveik gale  g.gif  ***** daba galvoju ar nebus tik blogiau nuo tu mano aiskinimu  doh.gif  nes kiekvienas instruktorius mokina savaip..
O tos gaireles yra prie kiekvieno manevro, isskyrus T formos, kur yra-nu ale garazas..
Isdestymas tai nera svarbu, nes gi regitroj tu nedarysi visu manevru smile.gif tau pasakys i kuri vaziuosi ir pasakys koks jo pavadinimas smile.gif Nors pvz mano mokyklos aiksteleje istrizas turejo 3 gaireles sustatytas, o regitroj tik dvi buvo smile.gif Tai man tik palengvino, nes reikejo sustot ties paskutine ir vsio smile.gif

Nu jo, nelabai tada cia suprasi kada cia paskutine ta gairele. Man rodos musu aiksteleje irgi tik dvi gaireles g.gif vaziuosiu taip kaip moke mane, tik lygiagreciam pasinaudosiu Kliamkos patarimu, kai kuolelis ar gairele (db nepamenu) atsidurs ties priekinem durelem sukt.
Supratau, kad ne bagazines galiniame lange, o keleivio, tik matyt viena kitos nesupratome ax.gif
Ak, kaip tau ir kitom islaikiusiom gerai, dbar belieka tik tobulet wub.gif
Atsakyti
[quote=Satanistė,2011 02 12, 17:45]

Teorija. Čia juk viskas paprasta ir nesudėtinga. Jeigu neaiškios kokios situacijos, pasimokom, išsiaiškinam, atidžiai išmokstam taisykles ir viskas smile.gif Juolab, kad ir Regitroj galima net 6 klaidas padaryti! Tikrai nėra sudėtinga. Plonytė knygutė, esminės taisyklės ir tiek. Jeigu ir nepavyktų kuriai, pavyzdžiui, dėl to, kad pasitaikė nemažai techninio pobūdžio klausimų, tai niekis, kitą kartą pavyks drinks_cheers.gif Tikrai visoms laikysiančioms linkiu nepanikuoti, nes nėra dėl ko smile.gif Regitros klausimai nėra kokie nors "sukti" arba "diskutuotini". Jie daug paprastesni už daugumos vairavimo mokyklų testų klausimus. Regitra siekia išvengti bet kokių galimų apeliacijų dėl teorijos egzamino klausimų turinio, todėl stengiasi, kad klausimai būtų nedviprasmiški. Egzaminą vertina kompiuteris. Jokio subjektyvumo. Viskas puiku smile.gif Aš pati vieną klaidelę padariau. Išlaikiau iš pirmo karto.

Sudėtingiau buvo su vairavimu. Iki tol, neteko prisėsti už vairo, todėl pradėjau nuo pačių pradžių. Vairuoti sekėsi gerai, po truputį ėmiau jausti malonumą vairuoti. Be abejo, pirmosios pamokos buvo iš "kosmoso" srities, bet tai yra normalu smile.gif Kai pasirašiau sutartį su vairavimo mokykla, dar buvo 10 privalomų pamokų. Jas išnaudojusi supratau, kad tikrai neužteks, todėl nusprendžiau kaip reikiant pasimokyti papildomai. Turėjau du nuostabius instruktorius ("Dorkano" Vakarijus ir Serapinas). Tiesiog nenorėjau būti "boba už vairo", norėjosi mokėti gerai vairuoti, nebijoti greičio, mieste važiuoti sklandžiai kartu su automobilių srautu, puikiai manevruoti ir taip toliau. Žodžiu neskaičiavau, tačiau turėjau apie 20 papildomų pamokų (kur viena pamoka - 1,5 valandos). Dabar jau save įtikinau, kad galiu drąsiai vairuoti automobilį. Instruktorius pasakė, kad vairuoju gerai, turėčiau išsilaikyti iš pirmo karto. O toliau, išsilaikius teises, belieka mokytis pačiai su savimi smile.gif

Po paskutinės pamokos iškart užsiregistravau vairavimo egzaminui pačią artimiausią dieną. Per savo gyvenimą esu išlaikiusi nemažai visokiausių egzaminų, tačiau tokio nesveiko jaudulio nebuvo niekada. Vos užmigti galėjau. Egzamino dieną rankos akivaizdžiai drebėjo kaip drebulės lapai, mušė šaltas prakaitas, žodžiu klaiku buvo biggrin.gif Pati norėjau juoktis iš savęs, bet juokinga nebuvo. Žodžiu pagaliau atsidūriau Regitros automobilyje, aikštelėje apsikeitėme vietomis su instruktoriumi. Tuomet jis paprašė, kad išvažiuočiau iš aikštelės, apsisukčiau kaip ir kur man patogu ir sustočiau prie įvažiavimo į aikštelę. Tuomet ir prasidės egzaminas. Taip ir padariau. Pirmasis pratimas - įsibėgėjus sustoti prie stop linijos. Regitros aikštelę tą akimirką mačiau pirmą kartą. Stop linija buvo panosėje, visai netoli už Regitros vartų. Iš to streso nieko nemačiau, dėjau gazo ir kažkur toli ėmiau ieškot tos linijos biggrin.gif Žodžiu visu greičiu pravažiavau tą liniją, streso buvo pilnos kelnės biggrin.gif Egzaminuotojas nustebęs žiūri smile.gif Aš jam sakau: "maniau, kad ta linija kažkur toli toli" biggrin.gif Egzaminas neišlaikytas. Žiauru taip susimauti ant lygios vietos.

O dabar kita medalio pusė. Taip, esu pati kalta ir tik aš viena, nieko čia nekaltinu. Net gėda, atvirai pasakius, šitaip susimauti ir dar kam nors apie tai garsiai pasakyti. Grįžusi namo užsirašiau sekančiam egzaminui iš karto. Kad pykstu ant savęs, tai faktas. Esu višta, kuri nemoka suvaldyti streso tokioje paprastoje situacijoje. Ir nežinau kodėl taip yra. Tačiau Regitros egzaminuotojų elgesys mane taip įsiutino, kad tikriausiai sekančio egzamino metu būsiu ne nervinga, o labai pikta ir šaltų nervų. Įsėdusi į automobilį ėmiau reguliuotis veidrodėlius. Dešinysis veidrodėlis nenusileidžia žemyn. Vis užsikerta ir atšoka atgal į viršų. Egzaminuotojo paprašiau: "gal galite padėti? Ar langą prasiverti, su ranka prilaikyti? Nes veidrodėlis niekaip nenusileidžia žemyn ir aš nematau dešiniojo galinio automobilio rato?". Sėdi keleivio kėdėje ponas dievas egzaminuotojas, rodo visiška abejingumą ir atšauna man: "Nieko nežinau. Regitra neseniai keitė, tvarkė veidrodžius. Viskas veikia." Man streso dar daugiau... Iš balso tono pasidarė aišku: neišlaikiau. Pikčiausia tai, kad egzaminuotojai gali sau leisti elgtis kaip nori, daryti, ką nori ir vertinti kaip jie tik užsimanys. Ne mano atveju kalbu, pati višta, kad stop liniją pralėkiau net nesupratus iš tų nervų ko iš manęs prašo biggrin.gif Aš apskritai kalbu. Išsišiepę, pasikėlę, korumpuoti žmogeliai. Aišku, yra ir išimčių, bet tendencija tokia... Patys savo elgesiu dažnai streso įvaro. Vertinimas juk irgi subjektyvus. Ką reiškia "per lėtai įsilieji į automobilių srautą". Kaip tai objektyviai įvertinti? Ar yra liudininkų, kurie paliudytų, kad egzaminuotojas buvo teisus? Juk iš esmės nei filmuojamas egzaminas, nei garso įrašas daromas.... Kaip jie nori, taip jie vertina. Vienas tą pačią klaidą padaręs išlaiko, kitas - ne. Juk Regitrą kažkas išmaitinti turi... Ateisi kitą kartą, suplosi dar šimtelį... Tiesiog pikčiausia, kad net ir būdamas teisus, žmogus negalėtų to įrodyti! Kaip paneigti, pavyzdžiui, egzaminuotojo teiginį, kad jūs važiavote per lėtai? Kaip dabar įrodyti, kad toje konkrečioje situacijoje, atsižvelgiant į eismo sąlygas, jūsų pasirinktas greitis buvo optimalus? Niekaip... Regitra turi minčių įrengti vaizdo kameras automobiliuose. Be vėlgi... čia atsiranda visokie teisiniai niuansai, tokie kaip asmens duomenų apsauga. Supykdė mane to mano egzaminuotojo elgesys su manimi. Jauti juk žmogus, kad sėdi šalia ponas ir leidžia sau ką nori, kokiu nori tonu sakyti. Aš galiu tik įsivaizduoti, kaip jie sau leidžia su "niolikiniais" vaikais kalbėtis. Pravažiavus tą nelemtą liniją biggrin.gif prasidėjo diskusija! "Tai neišlaikėt".... Aš jam sakau: "dieve, streso pilnos kelnės, aš važiuoju puikiai, nesupratau kur ta linija iš baimės, o ne todėl, kad nesugebu sustoti konkrečioje vietoje". Sakau: "važiuojam kitus pratimus gal daryti, nes čia tikrai nepamatėt nei mano vairavimo įgūdžių, tiesiog įvyko nesusipratimas". Apie penkias minutes jis mėgavosi mano pasimetimu ir tai, kaip aš jo prašau objektyviai įvertinti padėtį arba tiesiog pasakyti - ne, viskas, iki kito karto. Ko jis laukė? Pinigų? Malonumą jautė? Va ir subjektyvumas.... žodžiu vos nebuvo sutikęs toliau tęsti egzaminą, bet man jau nervai neatlaikė, aš jam porą frazių numečiau, sakau: "jūs neleidot man nei su automobiliu apsiprasti, nei čia aš nieko nesupratau koks kur pratimas, žodžiu nieko neparodėt normaliai". Ir tada jis: "ach šitaip?! Na, jeigu šitaip, tada viso gero, egzaminas neišlaikytas". Ką reiškia šitaip? Reiškia, jeigu taip "leptelėjusi" nebūčiau, tai galėjom susitarti ir kitaip????

Puikus pasakojimas thumbup.gif idomu, kokia pabaiga, ar galiu gale gavote teises? ar tik ruosiates eiti dar karta?
Atsakyti
QUOTE(Editaroma @ 2011 02 12, 17:22)
Puikus pasakojimas thumbup.gif idomu, kokia pabaiga, ar galiu gale gavote teises? ar tik ruosiates eiti dar karta?

Neišlaikiau, be abejo biggrin.gif Šiandien šypsausi jau, bet prieš kelias dienas net brendis nepadėjo lotuliukas.gif O dar instruktorius paskambino prieš egzą, sako: "tik pabandyk tu man neišlaikyt! Laukiu skambučio." Įsivaizduojat kaip jaustis reikėjo? Paskambinti ir pasakyti, kad egzas truko kelias minutes, pravariau stop liniją doh.gif doh.gif doh.gif
Grįžusi užsirašiau artimiausiam galimam egzaminui. Internete mėginau pasiieškoti Vilniaus regitros aikštelės nuotraukų, kad įsivaizduot tiesiog, kaip pratimai ten išsidėstę, bet neradau. Ai, žinot, ne kitą, tai dar kitą kartą visos išsilaikysim drinks_cheers.gif

P.S. Necituokit gal visos ilgos mano rašliavos, nes tema taip baigsis greitai lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Satanistė: 12 vasario 2011 - 17:30
QUOTE(Satanistė @ 2011 02 12, 16:45)
Nusprendžiau ir aš Jums pasipasakoti ir pasiguosti, pasidalinti vairavimo mokymosi ir egzaminų laikymo patirtimi, nes sėdžiu visa persiutus šiandien, pikta  biggrin.gif
Seniai nebesu "niolikos", ne tokius dar mokslus krimtusi. Ir gėda prieš save pačią pasidarė, kad šitiek laiko vis atidėliojau, kažkokia kvaila vairavimo baimė kankino. O kai nori, tai randi krūvas priežasčių ir pasiteisinimų, kad tik nereikėtų tų "baisių" teisių laikytis. Manau, daugeliui moterų nesvetimas šitas jausmas  smile.gif Taip pabodo vis būti priklausomai nuo gyvenimo draugo, prašyti, kad kažkur pavežtų, nuvežtų arba mokėti nuolat taksi įmonėms. Na, ir draugas vis švelniai pašiepdavo, sakydavo: "žiūrėk, kokios pacankės arba senučiukės už vairo, o tu?"  unsure.gif  smile.gif

Žodžiu, dar negaliu pati patikėti, kad ta vairavimo baimė baigia išgaruoti ir jau visai neblogai galiu valdyti automobilį. Be abejo, vairavimo patirties tėra visiškas nulis, bet ji su laiku ateis juk.

Teorija. Čia juk viskas paprasta ir nesudėtinga. Jeigu neaiškios kokios situacijos, pasimokom, išsiaiškinam, atidžiai išmokstam taisykles ir viskas  smile.gif Juolab, kad ir Regitroj galima net 6 klaidas padaryti! Tikrai nėra sudėtinga. Plonytė knygutė, esminės taisyklės ir tiek. Jeigu ir nepavyktų kuriai, pavyzdžiui, dėl to, kad pasitaikė nemažai techninio pobūdžio klausimų, tai niekis, kitą kartą pavyks  drinks_cheers.gif  Tikrai visoms laikysiančioms linkiu nepanikuoti, nes nėra dėl ko  smile.gif Regitros klausimai nėra kokie nors "sukti" arba "diskutuotini". Jie daug paprastesni už daugumos vairavimo mokyklų testų klausimus. Regitra siekia išvengti bet kokių galimų apeliacijų dėl teorijos egzamino klausimų turinio, todėl stengiasi, kad klausimai būtų nedviprasmiški. Egzaminą vertina kompiuteris. Jokio subjektyvumo. Viskas puiku  smile.gif Aš pati vieną klaidelę padariau. Išlaikiau iš pirmo karto.

Sudėtingiau buvo su vairavimu. Iki tol, neteko prisėsti už vairo, todėl pradėjau nuo pačių pradžių. Vairuoti sekėsi gerai, po truputį ėmiau jausti malonumą vairuoti. Be abejo, pirmosios pamokos buvo iš "kosmoso" srities, bet tai yra normalu  smile.gif Kai pasirašiau sutartį su vairavimo mokykla, dar buvo 10 privalomų pamokų. Jas išnaudojusi supratau, kad tikrai neužteks, todėl nusprendžiau kaip reikiant pasimokyti papildomai. Turėjau du nuostabius instruktorius ("Dorkano" Vakarijus ir Serapinas). Tiesiog nenorėjau būti "boba už vairo", norėjosi mokėti gerai vairuoti, nebijoti greičio, mieste važiuoti sklandžiai kartu su automobilių srautu, puikiai manevruoti ir taip toliau. Žodžiu neskaičiavau, tačiau turėjau apie 20 papildomų pamokų (kur viena pamoka - 1,5 valandos). Dabar jau save įtikinau, kad galiu drąsiai vairuoti automobilį. Instruktorius pasakė, kad vairuoju gerai, turėčiau išsilaikyti iš pirmo karto. O toliau, išsilaikius teises, belieka mokytis pačiai su savimi  smile.gif

Po paskutinės pamokos iškart užsiregistravau vairavimo egzaminui pačią artimiausią dieną. Per savo gyvenimą esu išlaikiusi nemažai visokiausių egzaminų, tačiau tokio nesveiko jaudulio nebuvo niekada. Vos užmigti galėjau. Egzamino dieną rankos akivaizdžiai drebėjo kaip drebulės lapai, mušė šaltas prakaitas, žodžiu klaiku buvo  biggrin.gif Pati norėjau juoktis iš savęs, bet juokinga nebuvo. Žodžiu pagaliau atsidūriau Regitros automobilyje, aikštelėje apsikeitėme vietomis su instruktoriumi. Tuomet jis paprašė, kad išvažiuočiau iš aikštelės, apsisukčiau kaip ir kur man patogu ir sustočiau prie įvažiavimo į aikštelę. Tuomet ir prasidės egzaminas. Taip ir padariau. Pirmasis pratimas - įsibėgėjus sustoti prie stop linijos. Regitros aikštelę tą akimirką mačiau pirmą kartą. Stop linija buvo panosėje, visai netoli už Regitros vartų. Iš to streso nieko nemačiau, dėjau gazo ir kažkur toli ėmiau ieškot tos linijos  biggrin.gif Žodžiu visu greičiu pravažiavau tą liniją, streso buvo pilnos kelnės  biggrin.gif Egzaminuotojas nustebęs žiūri  smile.gif Aš jam sakau: "maniau, kad ta linija kažkur toli toli"  biggrin.gif  Egzaminas neišlaikytas. Žiauru taip susimauti ant lygios vietos.

O dabar kita medalio pusė. Taip, esu pati kalta ir tik aš viena, nieko čia nekaltinu. Net gėda, atvirai pasakius, šitaip susimauti ir dar kam nors apie tai garsiai pasakyti. Grįžusi namo užsirašiau sekančiam egzaminui iš karto. Kad pykstu ant savęs, tai faktas. Esu višta, kuri nemoka suvaldyti streso tokioje paprastoje situacijoje. Ir nežinau kodėl taip yra. Tačiau Regitros egzaminuotojų elgesys mane taip įsiutino, kad tikriausiai sekančio egzamino metu būsiu ne nervinga, o labai pikta ir šaltų nervų. Įsėdusi į automobilį ėmiau reguliuotis veidrodėlius. Dešinysis veidrodėlis nenusileidžia žemyn. Vis užsikerta ir atšoka atgal į viršų. Egzaminuotojo paprašiau: "gal galite padėti? Ar langą prasiverti, su ranka prilaikyti? Nes veidrodėlis niekaip nenusileidžia žemyn ir aš nematau dešiniojo galinio automobilio rato?". Sėdi keleivio kėdėje ponas dievas egzaminuotojas, rodo visiška abejingumą ir atšauna man: "Nieko nežinau. Regitra neseniai keitė, tvarkė veidrodžius. Viskas veikia." Man streso dar daugiau... Iš balso tono pasidarė aišku: neišlaikiau. Pikčiausia tai, kad egzaminuotojai gali sau leisti elgtis kaip nori, daryti, ką nori ir vertinti kaip jie tik užsimanys. Ne mano atveju kalbu, pati višta, kad stop liniją pralėkiau net nesupratus iš tų nervų ko iš manęs prašo  biggrin.gif Aš apskritai kalbu. Išsišiepę, pasikėlę, korumpuoti žmogeliai. Aišku, yra ir išimčių, bet tendencija tokia... Patys savo elgesiu dažnai streso įvaro. Vertinimas juk irgi subjektyvus. Ką reiškia "per lėtai įsilieji į automobilių srautą". Kaip tai objektyviai įvertinti? Ar yra liudininkų, kurie paliudytų, kad egzaminuotojas buvo teisus? Juk iš esmės nei filmuojamas egzaminas, nei garso įrašas daromas.... Kaip jie nori, taip jie vertina. Vienas tą pačią klaidą padaręs išlaiko, kitas - ne. Juk Regitrą kažkas išmaitinti turi... Ateisi kitą kartą, suplosi dar šimtelį... Tiesiog pikčiausia, kad net ir būdamas teisus, žmogus negalėtų to įrodyti! Kaip paneigti, pavyzdžiui, egzaminuotojo teiginį, kad jūs važiavote per lėtai? Kaip dabar įrodyti, kad toje konkrečioje situacijoje, atsižvelgiant į eismo sąlygas, jūsų pasirinktas greitis buvo optimalus? Niekaip... Regitra turi minčių įrengti vaizdo kameras automobiliuose. Be vėlgi... čia atsiranda visokie teisiniai niuansai, tokie kaip asmens duomenų apsauga. Supykdė mane to mano egzaminuotojo elgesys su manimi. Jauti juk žmogus, kad sėdi šalia ponas ir leidžia sau ką nori, kokiu nori tonu sakyti. Aš galiu tik įsivaizduoti, kaip jie sau leidžia su "niolikiniais" vaikais kalbėtis. Pravažiavus tą nelemtą liniją  biggrin.gif prasidėjo diskusija! "Tai neišlaikėt".... Aš jam sakau: "dieve, streso pilnos kelnės, aš važiuoju puikiai, nesupratau kur ta linija iš baimės, o ne todėl, kad nesugebu sustoti konkrečioje vietoje". Sakau: "važiuojam kitus pratimus gal daryti, nes čia tikrai nepamatėt nei mano vairavimo įgūdžių, tiesiog įvyko nesusipratimas". Apie penkias minutes jis mėgavosi mano pasimetimu ir tai, kaip aš jo prašau objektyviai įvertinti padėtį arba tiesiog pasakyti - ne, viskas, iki kito karto. Ko jis laukė? Pinigų? Malonumą jautė? Va ir subjektyvumas.... žodžiu vos nebuvo sutikęs toliau tęsti egzaminą, bet man jau nervai neatlaikė, aš jam porą frazių numečiau, sakau: "jūs neleidot man nei su automobiliu apsiprasti, nei čia aš nieko nesupratau koks kur pratimas, žodžiu nieko neparodėt normaliai". Ir tada jis: "ach šitaip?! Na, jeigu šitaip, tada viso gero, egzaminas neišlaikytas". Ką reiškia šitaip? Reiškia, jeigu taip "leptelėjusi" nebūčiau, tai galėjom susitarti ir kitaip???? Žodžiu, ką jie nori, tą jie ten ir daro, ką jie nori - tą praleidžia. Todėl nestresuokit, eikit rimtais veidais, jeigu vairuoti mokat, ir statykit ten juos į vietą.  biggrin.gif
Galėjau tikriausiai išsikviesti Regitros administraciją dėl techniškai netvarkingo automobilio pačioj pradžioj. Na, dėl to veidrodėlio... Taip bent jau draugas paskui pagalvojo, sako: "ko tu stresavai, ko važiavai, jei veidrodėlis nenusilenkia, kaip turi būti?"

Žodžiu daug čia iš piktumo ant savęs ir ant visos sistemos prirašiau  biggrin.gif Dar vienas pažįstamas pasakė vakar: taigi 800 lt susimoki, ir teisės tavo. Žodžiu atidirbę ten jie savo sistemą turi, visi žinom, kaip viskas vyksta ir niekas nieko nedaro. Pinigėlius paduoti net ne Regitroje dirbančiam žmogui. Tuomet laikai egzaminą, egzaminuotojas sėdi užsimerkęs ir gauni teises. Ir vaikšto šlykštynės išsišiepę... ai, kaip ir visur...
Nebūtinai kaltinkit save, jei neišlaikysit. Objektyvumo čia tikrai nedaug. Sėkmės dalykas.

Dėl tų gairelių įdomumo dėlei paklausiau. Knygelėje vienaip rašo. Vieni mokytojai kitaip sako. Žodžiu galvoju, gal yra kokia vieninga nuomonė šiuo klausimu pas Jus  smile.gif

Tikrai Jusu vairavimo pradzia labai panasi i mano. Labai sunku, tokia nepilnaverte jauciuosi, kai neturiu teisiu, o gyvenu uzmiesty. Vaika si mokykla eina, dar mazoji 1,5 metuku namie. Tai esi priversta vyro ar uosvienes maldaut, kad nuvreztu vaika i mokykla, paimtu is mokyklos, nuveztu i ligonine, aisku, jei as noriu tik taip prasiblaskyti, iseiti pas draugiu, tai jau neprasau, nerdistu. Nu ka, sedziu tame miesto gale tarp 4 sienu.
Irgi...ziuriu vaziuoja -niolikines, vaziuoja senuciukai, vaziuoja visos drauges, uosviene, o as ne! Tikrai nevykele kazkokia.
O dabar kita dali istorijos komentuojant...Nu zinokit, bent Klaipedoje yra privisusiu tu tokiu instruktoriu "pazistamu". Is tos serijos: "Duok man tiek ir tiek, as perduosiu tam kam reikes, tu vaziuok drasiai-islaikysi." Tai va, paduodi tam "pazistamui", uzsirasai i egzamina, sedi sau rami i masina ir vaziuoji, galvodma, kad cia tik oficialiumas. Deja...mano draugei teko 3 kartus taip oficialiai vaziuot, kuri iki siol dar neturi vairuotojo pazyejimo. Taigi pilna aferistu. Nors pries 5 ar 7 metus, tai buvo per sona praeiti daug lengviau. ir atrodo 200 lt kainuodavo. Drauge turi taip teises issilaikius.

Atsakyti
[quote=Satanistė,2011 02 12, 18:29]
Neišlaikiau, be abejo biggrin.gif Šiandien šypsausi jau, bet prieš kelias dienas net brendis nepadėjo lotuliukas.gif

Labai saunu paskaityti tokias istorijas, kurios esu tikra baigsis laimingai thumbup.gif drinks_cheers.gif as pasiulyciau nuvaziuoti prie Vilniaus regitros aiksteles, ten gi egzaminus kiekvienas gali stebeti, mes su instruktoriuku specialiais vaziavome apziureti jos, kad zinociau kur, kas yra..nes is baimes galeciau bele kur, i laukus nuvaryti doh.gif
netycia gavos pacituoti visa jusu tema
ax.gif
Papildyta:
Mergaites, visos turesite teises, anksciau, ar veliau, su nervais, ar be ju, tik nereikia pasiduoti, mano istorija irgi panasi, viena karta teko issigasti "vairavimo baimes" ir atideti vairavimus, kai gime vaikas...kaip ir jus, teko maldauti, kad kas nors pavezetu..viena diena uzsispyriau ir jau turiu teises, o siandien gailiuos, kad anksciau to nepadariau...
Atsakyti
rozeslasiukas, sveikinu labai!!! 4u.gif dziaugiuos, kad pavyko 4u.gif
sataniste, visiskai pritariu, regitroje valdo subjektyvumas, savo kailiu patyriau bei kitu laikiusiuju patirtimi doh.gif man irgi panasiai buvo, kad klaidos nebuvo realiai, tik nesusipratimas, bet, deja, egzamino protokolas jau buvo uzpildytas... turiu pazistamu, kurie laike egzamina 6-8 kartus, vis rasdavo prie ko prikibt, o dabar sau puikiai vairuoja ir nebijo smile.gif
Atsakyti
Labri_, žinokit visos tos mūsų baimės yra mūsų pačių galvose. Labai sunku pačiai save nugalėti, žinau. Bet padeda, kai labai smarkiai vieną dieną supyksti pats ant savęs smile.gif Paaugliai / anytos / senučiukai važinėja - mes niekuo neblogesnės! drinks_cheers.gif
Dėl korupcijos, tai čia juk vieša paslaptis. Visur, kur pažvelgsi... vaikšto daugybė valdininkėlių kiaulės akis nustatę... Čia kaip iš tos Anderseno pasakos "Nauji karaliaus drabužiai". Visi mato, kad karalius nuogas, bet giria jo puikų apdarą unsure.gif Nieko čia naujo, tiesiog taip siutas paėmė toj Regitroj. Laukiau dar pusvalanduką savo eilės, tai tokių egzaminuotojų "povų" prisižiūrėjau, eina kaip karaliai. Čia maždaug žmogelis vargšas atėjo egzą laikytis, kaip norės, taip ir nuspręs...
Po keletos dienų bandysiu antrą kartą doh.gif Ir jeigu reikės n kartų tą Regitrą paremti, tai darysiu tik oficialiai, nekišiu pinigėlių į jų storas kišenes.
Vėl bus jaudulys didžiausias tikriausiai.... verysad.gif na, bet natūralu gal... Bet tokia pasimetusia vištele nebebūsiu.

O ką Jūs, merginos, galvojat dėl to veidrodėlio, kad žemyn nenusileido? Tikriausiai tokiose situacijose nereikia tylėti ir reikia tiesiog pareikalauti techniškai tvarkingo automobilio?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Satanistė: 12 vasario 2011 - 17:57
QUOTE(Satanistė @ 2011 02 12, 19:55)
O ką Jūs, merginos, galvojat dėl to veidrodėlio, kad žemyn nenusileido? Tikriausiai tokiose situacijose nereikia tylėti ir reikia tiesiog pareikalauti techniškai tvarkingo automobilio?

na, zinok, manau, kad automobilis tvarkingas buvo...mane instruktorius ismokes su tais veidrodeliais elgtis... tai va, jei tas veidrodelis reguliuojamas sokineja, tai reikia pirma spaust karteli i sona, o tada zemyn, tada vel i sona ir vel zemyn...na, o tokiu atveju, jei neina, tada gal galima reikalaut kito automobilio...bent jau su astra man taip reikedavo daryt smile.gif bet Tau egzaminuotojas isties koks pasiputes pasitaike, man tai ir atbulini padejo perprast ir pasake, kad sviesos automatiskai isijungia 4u.gif
Atsakyti
ellaja, ačiū už atsakymą smile.gif doh.gif va kaip tas veidrodėlis "Astroj" reguliuojasi pasirodo smile.gif Tai iškur darbar po paraliais man tą žinot reikėjo? biggrin.gif Negi sunku buvo jam pasakyt? Sėdėjo, tylėjo... Juk kiekvienas automobilis savo įpatumų turi. Ot bus juoko, jeigu vėl papuls man tas pats egzaminuotojas lotuliukas.gif Įvarysiu aš tada jam streso, ne jis man! Tai kaip nepykt?! Negi sunku pražiot burną ir pasakyti specifines tokias automobilio prietaisų valdymo detales? Ai...
Atsakyti
QUOTE(Satanistė @ 2011 02 12, 20:13)
ellaja, ačiū už atsakymą  smile.gif  doh.gif va kaip tas veidrodėlis "Astroj" reguliuojasi pasirodo smile.gif Tai iškur darbar po paraliais man tą žinot reikėjo?  biggrin.gif  Negi sunku buvo jam pasakyt? Sėdėjo, tylėjo... Juk kiekvienas automobilis savo įpatumų turi. Ot bus juoko, jeigu vėl papuls man tas pats egzaminuotojas  lotuliukas.gif Įvarysiu aš tada jam streso, ne jis man! Tai kaip nepykt?! Negi sunku pražiot burną ir pasakyti specifines tokias automobilio prietaisų valdymo detales? Ai...

na, man ju vietoj tikrai nesunku butu pasakyt, bet kai jie tuo tik pasinaudoja musu nelaimei, tai zinai... doh.gif siaip tai kai leidzia pasibandyt automobili, klausia, ar nekyla klausimu, bet jei sakai, kad tau pasibandyt neleido, tai kada cia bepaklausi... doh.gif as kai pirmakart neislaikiau, tai kaip tik buvo entuziazmas eit dar karteli, nes sake, kad gerai valdau masina, jei ne jaudulys...bet po antros nesekmes jau nebenoriu, nors vairuot noriu ir moku...tiesiog bijau, kad vel nepasiseks, jau net nebeisivaziduoju to jausmo, kaip namiskiams pasakysiu, kad islaikiau, kaip egzaminuotojas ta pasako... wub.gif blink.gif
Atsakyti
Tik nereikia nuleisti rankų ir atidėlioti. Nepasiseks n kartų, pasiseks kažkurį kartą po tų "n" kartų smile.gif Sakau "pasiseks" nes tikrai sėkmės dalykas dažniausiai būna. Nekalbu apie tuos žmones, kurie eina laikyti egzamino tikrai nemokėdami vairuoti, sklandžiai perjunginėti pavarų ir panašiai. O čia... Ech, sunku, pačiai nuotaikos nulis...
Toli ta Regitra nuo manų namų, nebebus jau laiko nuvažiuot tą aikštelę apžiūrėt kas ir kaip ten išsidėstę. Gal paprašyti reiks egzaminuotojo, kad apvežtų ratą prieš egzą pro aikštelę ar kaip kitaip supažindintų su aikštelės schema. Tai va ir pikčiausia tas, kad nei vaizdo, nei garso įrašo nėra egzamino. Ir kaip žmogelis gali ką nors čia įrodyt ar pasiginčyt...
Parašiau Regitros vadovybei elektroninį laišką ir pasiteiravau, ar turiu teisę daryti garso / vaizdo įrašą egzamino metu. Nors šiaip pati žinau, kad turiu tokią teisę, egzaminuotojo sutikimas čia nereikalingas. Bet įdomu, ką atrašys. Nekelsiu aš ten vėjų ir su vėjo malūnais nekovosiu, nedarysiu jokių įrašų biggrin.gif Tiesiog visus juos ten į vietą statyt reikia ir iššukuot gerai kišenes, kad susivoktų, jog valstybės įmonės darbuotojai yra valstybės tarnautojai, kurie tarnauja žmonėms, o ne atvirkščiai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Satanistė: 12 vasario 2011 - 18:30