Įkraunama...
Įkraunama...

Nėštumo ir gimdymo atostogos, Vaiko priežiūros

QUOTE(JOLANCIUK @ 2011 02 15, 14:49)
pagal paskutinius 12 men per 24 men.
Man rodos gali paimti,nors ir nesusituoke,tik reikes atrodo notaro patvirtinanti dokumenta apie tevystes pripazinima i darba nest,kol nebus vaiko gymimo liudijimo.

Ačiū labai. O per tuos 12 mėn, skaičiuoja tik tuos dirbtus mėnesius? O kaip būtent, gal žinot? Ar ima uždarbiio vidurkį visų mėnesių, ar kaip? Jei dalis tų mėnesių yra darbo biržos mokama pašalpa, kaip jinai skaičiuojasi?
Atsakyti
QUOTE(Akfak @ 2011 02 15, 14:27)
Ačiū labai. O per tuos 12 mėn, skaičiuoja tik tuos dirbtus mėnesius? O kaip būtent, gal žinot? Ar ima uždarbiio vidurkį visų mėnesių, ar kaip? Jei dalis tų mėnesių yra darbo biržos mokama pašalpa, kaip jinai skaičiuojasi?

Ima visų mėnesių vidurkį, darbo biržos pašalpa taip pat įsiskaičiuoja, jei kuriuos nors mėnesius pajamų nebuvo, tai ima 0.
Atsakyti
QUOTE(BlackHyacitnhus @ 2011 02 14, 21:46)

Taip, nėra 26 metų. Sakykim, mėnesį padirbi (bet ar yra svarbu - pradžioje mėnesį ar jau į pabaigą dirbti?), ir tada bus tie 390 lt? O jie priklauso nuo bendrų šeimos pajamų? smile.gif

iseidama i dekreta butinai turite buti dirbanti, nes kitaip nebus galima isleisti i dekreta
Atsakyti
QUOTE(KasYra @ 2011 02 15, 16:18)
iseidama i dekreta butinai turite buti dirbanti, nes kitaip nebus galima isleisti i dekreta

smile.gif ačiū už atsakymus. Db žymiai aiškiau. Kažin, ar darbdavys turi teisę atleisti arba moteris negauti išmokų, jei įsidarbino nėščia jau? Ar pranešti, kad laukiesi?
Atsakyti
QUOTE(BlackHyacitnhus @ 2011 02 15, 17:15)
smile.gif ačiū už atsakymus. Db žymiai aiškiau. Kažin, ar darbdavys turi teisę atleisti arba moteris negauti išmokų, jei įsidarbino nėščia jau? Ar pranešti, kad laukiesi?

Darbdavys neturi teisės atleisti nėščiosios nuo to momento kai ji jam pateikė pažymą apie nėštumą.
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2011 02 15, 11:32)
gali,jei turi staza,tai man rodos gautu ismoka.

Dėl močiutės pensininkės reiktų konkrečiai išsiaiškinti Sodroje, nes jei gautų išmoką už anūko VPA, tai jai mažėtų pensija.

QUOTE(JOLANCIUK @ 2011 02 15, 13:49)
pagal paskutinius 12 men per 24 men.
Man rodos gali paimti,nors ir nesusituoke,tik reikes atrodo notaro patvirtinanti dokumenta apie tevystes pripazinima i darba nest,kol nebus vaiko gymimo liudijimo.

Jei esate nesusituokę, tai tėvui nepriklauso pirmasis mėnuo (kur moka pirmąjį mėnesį po gimimo). O VPA nesvarbu - santuokoje gyvenate ar ne.
Atsakyti
QUOTE(leone @ 2011 02 14, 23:30)
jeigu jau dabar streikauja sveikata, gal vertetu pagalvoti apie ja, o ne apie darba iki gimdymo?  rolleyes.gif  as pati taip planavau, bet kuo toliau, tuo labiau persigalvoju, eisiu visa laiminga kovo pradzioje i dekreta, o jums mamytes stiprybes ir sveikatos tikrai prireiks smile.gif

na kaip nors tempsiu biggrin.gif , gi darbas ne juodas, su dokais mirksiukas.gif , į patruliavimus jau nebevaro, tai gal prie tų popieriukų atsėdėsiu, o ir du vaikučius turiu, kurie serga, et iuliotenio visada vengdavau, tai gal dabar taip nebevengsiu mirksiukas.gif .
ale šnd darbe kai apie tai pas buhaltere paklausinėjau, tai išvadino mane debile, tipo iš kur tokią nesąmonę ištraukiau, kad galima nepimti NGA, ir eiti iš kart į VPA. sako, kas jūs gydytoja, kad taip nusprendėt, tipo prisižiūrit žinių, internetų, ir nusišnekat, gal kas tada žinot, kur tą įstatymą tikslų rasti, kad mūsų nupezusei buhalterei nunešti, nes ji man pasakė, kad nieko nežino, ir jai visai neįdomu, nes tipo ne ji gimdo. beje, aš karinei sodrai priklausau unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(JOLANCIUK @ 2011 02 15, 11:44)
man atrodo yra,uz ta menesi viena moka 100 %,ziuri 12 men per paskutinius 24 men pajamas,o poto i VPA irgi ziuri 12 men per paskutinius 24 men pajamas ir gautu pirmus metus 90%,antrus 85%(as taip suprantu,kad jus patenkat i sena tvarka).

Antrus ne 85, o 75 4u.gif

Dabar del CP ar komplikuoto gimdymo kurios domisi (nes pati irgi domejausi, deja cia sunku rasti konkretu ir argumentuota atsakyma) tai zinios tokios is GN kad moteris gali neimti tu 14d jeigu ji nenori, nes cia yra ne prievole o teise 4u.gif cia jau galutinis atsakymas, nes sake didelis vajus prasidejo, visi kvarsina galvas gydytojam kaip cia reiks daryt smile.gif
As esu klausus dar seniau, o dabar patvirtino kad isakymas isejo toks 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Reginiukas @ 2011 02 15, 18:30)
na kaip nors tempsiu  biggrin.gif , gi darbas ne juodas, su dokais  mirksiukas.gif , į patruliavimus jau nebevaro, tai gal prie tų popieriukų atsėdėsiu, o ir du vaikučius turiu, kurie serga, et iuliotenio visada vengdavau, tai gal dabar taip nebevengsiu  mirksiukas.gif .
ale šnd darbe kai apie tai pas buhaltere paklausinėjau, tai išvadino mane debile, tipo iš kur tokią nesąmonę ištraukiau, kad galima nepimti NGA, ir eiti iš kart į VPA. sako, kas jūs gydytoja, kad taip nusprendėt, tipo prisižiūrit žinių, internetų, ir nusišnekat, gal kas tada žinot, kur tą įstatymą tikslų rasti, kad mūsų nupezusei buhalterei nunešti, nes ji man pasakė, kad nieko nežino, ir jai visai neįdomu, nes tipo ne ji gimdo. beje, aš karinei sodrai priklausau  unsure.gif

O prie ko čia gydytoja? Ne gydytoja juk sprendžia eiti jums atostogų ar neiti, o jūs pati.

Citata iš Valstybinės darbo inspekcijos puslapio:

Ar privaloma eiti nėštumo ir gimdymo atostogų prieš einant vaiko priežiūros, kol vaikui sueis treji metai, atostogų?

DK 179 straipsnyje reglamentuota nėštumo ir gimdymo atostogų suteikimo tvarka. Straipsnio pirmojoje dalyje nustatyta, kad moterims suteikiamos nėštumo ir gimdymo atostogos − septyniasdešimt kalendorinių dienų iki gimdymo ir penkiasdešimt šešios kalendorinės dienos po gimdymo (komplikuoto gimdymo atveju arba gimus dviem ir daugiau vaikų − septyniasdešimt kalendorinių dienų). Šios atostogos moteriai suteikiamos visos, nepaisant faktiškai iki gimdymo panaudotų dienų skaičiaus. Antrojoje straipsnio dalyje nurodytą, kad už šį atostogų laiką mokama Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nustatyta pašalpa. Kitaip nei už kasmetines atostogas, kai vidutinį darbo užmokestį už atostogų laiką moka darbdavys, už nėštumo ir gimdymo atostogas mokama Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nustatyta tvarka.

Pažymėtina, kad nėštumo ir gimdymo atostogos yra tikslinių atostogų rūšis, kurių ypatybė ta, kad teisė į jas atsiranda ne išdirbus tam tikrą nustatytą kalendorinį laikotarpį, o tik atsiradus įstatyme, kolektyvinėje sutartyje ar darbo sutartyje numatytam tikslui ar aplinkybėms. Darbuotojas, ketinantis pasinaudoti teise į šias atostogas, pateikia darbdaviui nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą, kurį išduoda nėščias moteris prižiūrintys asmens sveikatos priežiūros įstaigų gydytojai akušeriai ginekologai arba šeimos gydytojai (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2005 m. birželio 30 d. įsakymas Nr. V-533/A1-189 „Dėl teisės aktų, susijusių su elektroniniais nedarbingumo pažymėjimais bei elektroniniais nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimais, patvirtinimo“ (Žin., 2005, Nr. 83-3078 ;2010, Nr. 89-4740)). Atkreipiame dėmesį, kad naudotis šia tikslinių atostogų rūšimi yra teisė, o ne pareiga, todėl pasinaudoti ar nepasinaudoti nėštumo ir gimdymo atostogomis sprendžia pati darbuotoja.

Papildomai pažymime, kad priešingai nei vaiko priežiūros atostogos, nėštumo ir gimdymo atostogos negali būti suteikiamos dalimis, todėl, nusprendus jomis pasinaudoti, darbuotojai jos suteikiamos visos iš karto, nepaisant faktiškai iki gimdymo panaudotų dienų. Tokiu atveju teisę į tikslines vaiko priežiūros atostogas darbuotoja įgis tik pasibaigus nėštumo ir gimdymo atostogoms. Jei moteris nusprendžia nesinaudoti nėštumo ir gimdymo atostogomis, teisę į vaiko priežiūros atostogas atsiranda nuo vaiko gimimo dienos. Jomis naudotis pagal šeimos pasirinkimą gali motina (įmotė), tėvas (įtėvis), senelė, senelis arba kiti giminaičiai, faktiškai auginantys vaiką, taip pat darbuotojas, paskirtas vaiko globėju. Darbuotojas, ketinantis pasinaudoti šiomis atostogomis apie tai raštu privalo įspėti darbdavį ne vėliau kaip prieš keturiolika dienų (DK 180 straipsnio 2 dalis).

Vadovaujantis aukščiau išdėstytu teisiniu reguliavimu informuojame, kad galiojantys darbo įstatymai nenumato prievolės pasinaudoti nėštumo ir gimdymo atostogomis, jei darbuotoja pageidauja vėliau naudotis vaiko priežiūros, kol vaikui sueis treji metai, atostogomis. Jei nebuvo eita nėštumo ir gimdymo atostogų, teisė į vaiko priežiūros atostogas atsiranda nuo vaiko gimimo dienos.

Šaltinis
Atsakyti
QUOTE(loncelotas @ 2011 02 15, 18:34)
Dėl močiutės pensininkės reiktų konkrečiai išsiaiškinti Sodroje, nes jei gautų išmoką už anūko VPA, tai jai mažėtų pensija.
Jei esate nesusituokę, tai tėvui nepriklauso pirmasis mėnuo (kur moka pirmąjį mėnesį po gimimo). O VPA nesvarbu - santuokoje gyvenate ar ne.

nesigincisiu,bet esu skaiciusi,kad gali ir nususituoke eiti tevystes atostogu,dabar nerandu kur maciau 4u.gif

Papildyta:
QUOTE(kvailute @ 2011 02 15, 19:33)
Antrus ne 85, o 75  4u.gif
Dabar del CP ar komplikuoto gimdymo kurios domisi (nes pati irgi domejausi, deja cia sunku rasti konkretu ir argumentuota atsakyma) tai zinios tokios is GN kad moteris gali neimti tu 14d jeigu ji nenori, nes cia yra ne prievole o teise  4u.gif cia jau galutinis atsakymas, nes sake didelis vajus prasidejo, visi kvarsina galvas gydytojam kaip cia reiks daryt  smile.gif 
As esu klausus dar seniau, o dabar patvirtino kad isakymas isejo toks  4u.gif

Galvojau apie 75%,parasiau 85% blush2.gif
Atsakyti
kai baigsis NGA ir reikes rasyti prasyma del vaiko auginimo atostogu, kur reikiarasyti? sodroj ir darbe?prieskiek laiko, ar ta pacia diena kai baigsis, man sio atveju 04 20.?????
Atsakyti
QUOTE(juoduke @ 2011 02 15, 23:13)
kai baigsis NGA ir reikes rasyti prasyma del vaiko auginimo atostogu, kur reikiarasyti? sodroj ir darbe?prieskiek laiko, ar ta pacia diena kai baigsis, man sio atveju 04 20.?????

ispradziu darbe,paskui i sodra.O rasyti galit ir anksciau,ir ta pacia diena,kaip jums patogiau.
Atsakyti