Įkraunama...
Įkraunama...

Pirkimo- pardavimo sutartis

QUOTE(Cererakennel @ 2011 02 08, 13:06)
Pvz mano auginamose veislėse, konkrečiai prancūzų buldogai turi tik vieną, kataraktos genetinį tyrimą. ( nors jis nėra privalomas, aš darau jį veisiamiems šunims, kad būti ramiai tuo klausimu)

Atsiprašau, kad nukrypsiu nuo temos, bet ar tikrai kataraktos_genetinis tyrimas? Kiek žinau, yra daromas tik PRA genetinis tyrimas, o katarakta ir kitos akių ligos nustatomos apžiūros būdu. Jei tikrai yra, tai būtų gera naujiena, nes mūsų klubas planuoja įvesti draudimą veisti mūsų veislės šunis su katarakta (pagal dabartinius veisimo nuostatus draudžiama veisti tik su PRA).
Atsakyti
QUOTE(Daiva D. @ 2011 02 08, 13:36)
Atsiprašau, kad nukrypsiu nuo temos, bet ar tikrai kataraktos_genetinis tyrimas? Kiek žinau, yra daromas tik PRA genetinis tyrimas, o katarakta ir kitos akių ligos nustatomos apžiūros būdu. Jei tikrai yra, tai būtų gera naujiena, nes mūsų klubas planuoja įvesti draudimą veisti mūsų veislės šunis su katarakta (pagal dabartinius veisimo nuostatus draudžiama veisti tik su PRA).

tai gal žinau ką darau savo šunims? šis tyrimas prancūzų buldogams LT daromas jau gerus metus ( ačiū Lacostai už tai) .. ir jau yra gimusių šuniukų, kurių dokuose prie tėvų yra įrašyta kad jie CLEAR of Hereditary Cataract (DNA) smile.gif kaip jau minėjau tai daroma tik prancūzų buldogams. Pvz mano Ceasariukas gimęs iš tėvų, kuriems padaryti šie tyrimai, todėl drąsiai galiu teigti , kad jis irgi švarus, nes abu tėvai yra švarūs
Šiuo metu bandau susirinkti info apie mopsų PDE genetinius tyrimus, kurie lyg jau daromi USA. jei pasiseks ir tai daryt LT, bus irgi šaunu\

beje su Lacosta ieškojome intensyviai dėl PRA daromų genetinių prancūzams,, bet deja neradom.. Kažkur turiu nemažą sąrašą genetinių tyrimų, kuriuos daro Lenkijoje, UK, bet kas liečia mano veisamas veisles, deja tik prancūzai turi vieną tyrimą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cererakennel: 08 vasario 2011 - 13:48
Stafbuliams kataraktos tyrimas irgi genetinis. Bet tų kataraktų lyg kelių atmainų būna, tiksliai negaliu pasakyti.
Atsakyti
QUOTE(grase @ 2011 02 08, 13:51)
Stafbuliams kataraktos tyrimas irgi genetinis. Bet tų kataraktų lyg kelių atmainų būna, tiksliai negaliu pasakyti.

ne atmainų .. yra 2 genų kopijos, kurios abi gali būti švarios. arba viena, tuomet šuo yra geno nešiotojas - career. arba abi, kai šuo jau turi ligos požymių arba turės

jei šuo yra švarus, gaunamas toks atsakymas - The dog has 2 copies of the normal gene and will neither develop Hereditary Cataract, nor pass Hereditary Cataract to its offsprings.

jei šuo būtų nešiotojas, tuomet renkant porą, reikėtų rinkti tik švarų partnerį
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cererakennel: 08 vasario 2011 - 13:57
QUOTE(grase @ 2011 02 08, 13:51)

Turit galvoje, kad gali būti įgimta arba įgyta? Jei katarakta įgyta, tai genetinis tyrimas jos nerodys, bent jau aš taip suprantu smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rida_R: 08 vasario 2011 - 14:11
As supratau, kad grase turi omenyje, jog skirtingoms veislems tyrimai del paveldimos kataraktos buna skirtingi.
Atsakyti
QUOTE(Rida_R @ 2011 02 08, 14:08)
Turit galvoje, kad gali būti įgimta arba įgyta? Jei katarakta įgyta, tai genetinis tyrimas jos nerodys smile.gif

drinks_cheers.gif ir iškilus tokiai bėdai tik genetinis tyrimas išaiškintų viską..

deja didžioji dauguma ligų gali būti kaip ir paveldėtos taip ir įgytos.. tą pačią girnelę galima sėkmingai sugadinti neatsakingai auginant ...
Papildyta:
QUOTE(tati @ 2011 02 08, 14:11)
As supratau, kad grase turi omenyje, jog skirtingoms veislems tyrimai del paveldimos kataraktos buna skirtingi.

manau atsakymas vis tiek gaunamas vienas.
Atsakyti
Taip, tati, tą ir turėjau galvoje - juk būna paveldima katarakta, būna juvenilinė, galbūt ir dar kokių nors.
Atsakyti
apie tyrimus:
3 genu variantai
- N/N- sveikas
?/N- nesejas
?/?- sergantis ( irasyti ligos santrumpa pagal poreiki)

jei yra tyrimai kai kurioms veisles- vadinas reikia tartis su laboratorija, kad ji padarytu tyrima konkreciai veislei- o ko tam reikia - sunu, kurie yra sveiki ir sergantys genomo- vsio tai laboratorija turi isskiria kas yra kas ir vualia testas yra.
( taip mes cekam darem pora testu genetiniu- siusta sveiku, ir serganciu kraujas, iskyre DNA ir dabar turim genetinius tyrimus- bet tai daryt ne LT laboratorijoje)
taip pat manau daryta, kaip jau mineta su buldogais ir kt veislem- tai gal ir taksai pabendrave su laboratorijom gali patys issigrynint testa sau.

p.s. ne visada vienodi- kai kurios ligos taip- tie patys genai atsakingi uz ta liga, o kitose veislese yra kiti genai atsakingi uz tos ligos pasireiskima. bet ta eina issiaiskint atlikus tyrimus su serganciu sunimi- ka jis parodys.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo wolfin: 08 vasario 2011 - 14:18
Kiek man teko skaityti, tai supratau, kad ne visais atvejais viskas taip paprasta. Ypac, jei liga gali buti ne itk paveldeta, bet ir igyta, kaip pvz, displazija ar patella.
Stafbuliai irgi turi dar viena akiu problema, kuriai bandoma wolfin minetu budu "rasti" genetini tyrima, bet kol kas tik apziuros budu nustatoma, ar sveikas suo.
Atsakyti
QUOTE(wolfin @ 2011 02 08, 14:16)

p.s. ne visada vienodi- kai kurios ligos taip- tie patys genai atsakingi uz ta liga, o kitose veislese yra kiti genai atsakingi uz tos ligos pasireiskima. bet ta eina issiaiskint atlikus tyrimus su serganciu sunimi- ka jis parodys.

turėjau omeny kad atsakymas vis tiek bus vienodas - švarus, nešiotojas, sergantis

ar tikrai taip paprastai prisiprašyti, kad tą geną išskirtų? pvz mopsams mes neturim nieko.. ir jokios laboratorijos nėra mopsams nieko išskyrę.. gal galit tos čekų laboratorijos kontaktus? šiais suomiai turi gerą laboratoriją, bandau su jais kontaktuoti būtent dėl mopsų PDE, jie irgi prašo atsiusti sergančių šunų mėginių.. bet PDE nustato tik atlikus skrodimą..
Atsakyti
QUOTE(Cererakennel @ 2011 02 08, 14:06)
įdomu kiek veterinarų Lietuvoje o ir ne Lietuvoje pasirašytų po diagnoze, kad tai genetiškai paveldėta liga/problema, jei tom bėdom/ problemom nėra oficialių genetinių tyrimų? iš tų, su kuriais aš bendrauju - nė vienas. todėl vis labiau linkstu kad punktas apie genetiškai paveldėtas ligas yra visiškai tuščias. Pvz mano auginamose veislėse, konkrečiai prancūzų buldogai turi tik vieną, kataraktos genetinį tyrimą. ( nors jis nėra privalomas, aš darau jį veisiamiems šunims, kad būti ramiai tuo klausimu)
Todėl daug priklauso nuo veisėjo ir būsimo šuniuko šeimininko kontakto, tolimesnio bendravimo. Jei šuniuko šeimininkas dingsta metų metus, nėra jokio kontakto ir ūmai atsiranda su pretenzija, kad šuniukui epilepsija... ir kai žinai kiekvieną savo šuniuko ,,pirstelėjimą", kai žinai visas traumas ir tt, tuomet  man gali užtekti ir prielaidos , kad tai genetiškai paveldėta bėda ( jei šuniukas buvo tinkamai auginamas,neturėjo jokių traumų ir tt)
nors paskutinėms vadoms dar traukiau šį punktą, ateityje mąstau to nedaryti, o vis bandau kažkaip protingai sudėlioti kitaip mastau.gif

Aš galvoju, kad tokio punkto vistiktai reikia, tik gal reikėtų apibrėžti, iki kurio laiko ta paveldėta genetinė liga gali išlįsti. Čia jau reikėtų palandžioti po rimtus medicininius veikalus ir pažiūrėti. Su ta epilepsija irgi skaičiau pavyzdį- šuniui trys metai, prasidėjo epilepsija, tai šeimininkai kaltina veisėjus. Turbūt vis dėlto paveldėtos ligos išlenda anksčiau, ir aš pvz. visai nenorėčiau būti apkaltinta, kad kuriam nors mano šuniukui sulaukus 10 metų jis susirgo vėžiu, ar cukralige, ar širdis sustreikavo( juk irgi gali "išvartyti", kad paveldimas polinkis kažkokiai ligai...)...
Atsakyti