Įkraunama...
Įkraunama...

Gira

"Uzsikabliavau" ir as ant giru darymo biggrin.gif
Vakar viriau dziovintu obuoliu gira, siandien isrugo, pastebejau, jog razinu neturiu, begsiu i parduotuve, saldinsiu ir pilstysiu i butelius... Nezinau dar kaip iseis, bet kol kas rezultatu patenkinta, paragavau, cukrelio idejus, praktiskai jau galima gerti... tik kazkodel, kiek teko skaityti giros receptu, visas dar reikia palaikyti kelias paras saltai...Taigi dar prireiks kantrybes biggrin.gif
Receptuka sitos giros radau lietuvisku patiekalu zurnale, jei kas norite pabandyti, pasidalinsiu juo, nes bent man jis pasirode visiskai paprastutis:
(15 porciju)
450g dziovintu obuoliu;
3l vandens;
2 saukstai mieliu;
200g cukraus;
70g razinu.
Obuolius smulkiai supjaustyti, uzpilti 1l vandems ir pavirinti 30min.
Atskirai uzvirinti likusi vandeni ir dar karsta supilti i neatvesusi obuoliu nuovira.Kai ataus, imaisyti mieles, pridengti svarios drobules skiaute (as uzdengiau paprastu virtuviniu ranksluostuku) ir pastatyti siltoje vietoje. Kai gira prades rugti, perkosti, pasaldinti, supilstyti i butelius, imesti po 3-5 razinas, sandariai uzdaryti ir palikti saldytuve 4-7 dienas.
As is tikruju, tikrai nesveriau, kiek ten tu obuoliu idejau, o ir dariau ant 5l vandens, kaip ir dviguba porcija, bet siek tiek pamazinta, nes neturiu tokios talpos indu biggrin.gif

Tai va, supilstysiu gira i butelius ir siandien vel kibsiu i darba, darysiu dar kokios kitos, planuose turiu balta gira (is batono), spanguoliu gira, kmynu gira ir saldiklyje turiu raudonuju serbentu prisisaldziusi, bandysiu ir is ju thumbup.gif tik dabar mastau, kad turbut teks ijungti seniai nebenaudojama saldytuva, kad tureciau kur ja laikyti biggrin.gif
Zodziu, labai smagu, bent man labai idomus giros darymo procesas, o be to gira gerti sveika ir galu gale, krize... Tiesiog triguba laimes porcija biggrin.gif dar butu labai gerai, kad tos giros skanios gautusi biggrin.gif
Atsakyti
Enary, kas per spanguolių gira. Pasidalink receptuku. 4u.gif

O aš intike radau tokia, iš pažiūros viskas l.paprasta ir greita.

Duonos ir kmynų gira

1 kepalas juodos duonos
1 kg cukraus
50 g mielių
2 stiklinės kmynų
1/2 stiklinės razinų
10 l vandens

Duoną supjaustome riekėmis ir gerai išdžioviname.
Dalį jos galima truputį paskrudinti orkaitėje, kad gira būtų tamsesnė ir skanesnė.
Vandenį užviriname. 1 l vandens užpilame ant kmynų, o likusį - ant duonos.
Po 12 val. kmynus ir duoną nukošiame, o užpilus supilame į vieną indą.
Kai užpilas atvėsta iki 37° C temperatūros, dedame mieles, išmaišytas su keletu šaukštų cukraus (aukštesnėje temperatūroje mielės žūsta). Po to suberiame likusį cukrų.
Taip paruoštą girą 1 parą laikome šiltai.
Po to supilstome į stiklainius, įberiame razinų ir laikome šaltai.

Man užkliuvo štai kas. Užpilus sumaišom (po 12 val. nuo užpylimo kiekvieną atskirai)... kai užpilas atvėsta dedam mieles...". Nesupratau, tai po sumaišymo vėl kaitint ir vėsint ir dėt mieles? Ar mieles dėti į kiekvieną užpilą atskirai (kai atvėsta iki 37)? g.gif
Ką manot? g.gif

Atsakyti
atrodo visai nesunku pasigaminti smile.gif
Atsakyti
jergau kaip giros uzsimaniau doh.gif doh.gif atsimenu mociute labai skania padarydavo, bet lygtai ir duonos plutos dedavo ir razinu...nu bet skonis tai nerealus thumbup.gif thumbup.gif
Atsakyti
Gal galėsite atsakyti...
Perku parduotuvėje giros ruošinius: Klingų "Gera gira" arba Mariaus maisto "Gera gira". Sudėtis ten tikrai tvarkinga - salyklas, mielės ir kt, žodžiu, viskas gerai, chemijos nėr.
Kol kas tik tokią moku pasiruošti. Visada darau pagal instrukciją, t.y. mieles užberiu į ne per karštą vandenį. Tačiau labai toli gražu ne visada man ta gira "užsigazuoja". Pamenu, pirmąsyk gavosi žiauriai gerai, kai pili - putoja tokia tiršta puta. O paskui jau taip nebesigaudavo, paskutiniu metu iš viso neputoja. Nors laikydama šiltai matau, kad burbuliukai stiklainyje "kyla", rodos, kad ji rūgsta.
Gira gaunasi skani, tačiau trūksta tų burbuliukų...
Ką darau ne taip? 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Žanė: 05 balandžio 2010 - 11:28
QUOTE(Asta @ 2004 06 10, 17:45)
Ka tik pargrizau ish "Berneliu uzeigos", oi kokia skani gira ten  clap_1.gif . Na tikrai visai kitokia nei parduotuvine. O gal zinote gudrybiu kaip namuose pasidaryti skania gira?  g.gif


Visada namie darom tik tokia gira:
kaina apie 3 Lt, iš pakuotės gaunasi 9 l giros; sudėtyje jokių E, vien natūralios medžiagos: miežių salyklas, ryžių salyklas, apynių ekstraktas, vanduo ir alaus mielės. Galima gerti tik po 1 paros. Beje ir negailėkite cukraus, gamintojas rašo, kad 3 litrams reikia stiklinės cukraus, tiek ir dėkite, nes su mažesnio kiekio gira gaunasi ne kokia.
O šiaip tai tikrai puiki, gero skonio ir kvapo gira. Ir labai labai primena Tą iš statinės drinks_cheers.gif thumbup.gif
Skanaus drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Žanė @ 2010 04 05, 12:27)
Gira gaunasi skani, tačiau trūksta tų burbuliukų... 
Ką darau ne taip? 4u.gif


pries gera pusmeti ar net metus ir man viskas buvo thumbup.gif su Klingu gira, bet pastaruoju metu nesigauna, laikant kambary neuzrugsta kaip reikia schmoll.gif nors, aisku, viska darau taip pat. kazkas ne taip. gal, sakau, mieles blogos g.gif
Atsakyti
QUOTE(tigreirko1974 @ 2010 04 07, 00:58)
Visada namie darom tik tokia gira:
kaina apie 3 Lt, iš pakuotės gaunasi 9 l giros; sudėtyje jokių E, vien natūralios medžiagos: miežių salyklas, ryžių salyklas, apynių ekstraktas, vanduo ir alaus mielės. Galima gerti tik po 1 paros. Beje ir negailėkite cukraus, gamintojas rašo, kad 3 litrams reikia stiklinės cukraus, tiek ir dėkite, nes su mažesnio kiekio gira gaunasi ne kokia.
O šiaip tai tikrai puiki, gero skonio ir kvapo gira. Ir labai labai primena Tą iš statinės  drinks_cheers.gif  thumbup.gif
Skanaus  drinks_cheers.gif


Nu spalva neatrodo labai natūraliai... biggrin.gif
Atsakyti
Sveikos mamytės,
peržiūrėjau šią temą ir nutariau įterpti,čia,nes,neradau,receptukų dėl pavasarinio beržų,klevų gaivaus gėrimo sulos.
Man iškilo klausimas,ar niekas negerete sulos?Pasidalinkite. 4u.gif
.
Atsakyti
QUOTE(Rinesa @ 2009 12 03, 16:36)


Man užkliuvo štai kas. Užpilus sumaišom (po 12 val. nuo užpylimo kiekvieną atskirai)... kai užpilas atvėsta dedam mieles...". Nesupratau, tai po sumaišymo vėl kaitint ir vėsint ir dėt mieles? Ar mieles dėti į kiekvieną užpilą atskirai (kai atvėsta iki 37)?  g.gif
Ką manot?  g.gif


Mane taip pat domina, gal kuri pakomentuosite 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(2n2x @ 2007 05 31, 00:47)

- dedu į mažesnį puodą džiūvesėlius ir užpilu verdančiu vandeniu ir nupilu į didelį puodą kas kelias valandas (kai trinuosi virtuvėje)



Merginos, kuri galite paaiskinti. Ar uzpylus duona vandeniu uzpilo daugeja kas kazkiek valandu? Ir kiek daugeja? Jei uzpilsiu duona 4l puode, ar prisipildys jis iki 6 l?
Atsakyti
QUOTE(*tigriukas* @ 2010 04 07, 01:58)
Visada namie darom tik tokia gira:
kaina apie 3 Lt, iš pakuotės gaunasi 9 l giros; sudėtyje jokių E, vien natūralios medžiagos: miežių salyklas, ryžių salyklas, apynių ekstraktas, vanduo ir alaus mielės. Galima gerti tik po 1 paros. Beje ir negailėkite cukraus, gamintojas rašo, kad 3 litrams reikia stiklinės cukraus, tiek ir dėkite, nes su mažesnio kiekio gira gaunasi ne kokia.
O šiaip tai tikrai puiki, gero skonio ir kvapo gira. Ir labai labai primena Tą iš statinės  drinks_cheers.gif  thumbup.gif
Skanaus  drinks_cheers.gif

Oi skani gira thumbup.gif labai labai patiko, aciukas uz rekomendacijas drinks_cheers.gif
Atsakyti