Daug yra visokių receptų baltos duonos. Gal jau kas ir dalinosi panašiu receptu, tai jau man atleiskit, nes tikrai ne nuo jūsų kopijavau. Recepto idėja iš rusiško saito. Daug kartų bandžiau vis kitom proporcijom, kol pagaliau išgavau ko norėjau. Forma žinoma ne tokia rurėtų būti, bet kažkas panašaus. naudoju tai, ką turiu. Taigi
BALTA PAGERINTA DUONA( tarp kitko idealiai tinka ir tostams)
Produktai:
450gr I rūšies miltų
200ml pieno
200gr varškės
1 kiaušinis
50ml. aliejaus
1v.š cukraus(be kaupo)
1a.š.druskos
1a.š. sausų mielių
peletrūnas(dėjau pirmą ir paskutinį kartą

)
Eiga:
Šiltam piene ištirpinti cukrų ir mieles. Uždengus palikti 20min, kol susidarys "kepurė". Per tą laiką sutrinti varškę su kiaušiniu ir druska iki vienalytės masės.
Viską sudėti į duonkepę maišymui. Po sumaišymo, išjungti duonkepę ir duoti tešlai pailsėti pusvalanduką. Tada ant miltais pabarstyto stalo(aš naudiju kukurūzų miltus) suformuoti kepaliuką ir dėti į formą. Galima ir batoną formuoti, bet aš būtent jaučiu nostalgiją plytos formos tarybinei baltai duonai. Tešla labai elastinga ir išlaiko bet kokią formą. Viršų aptryniau miltais. Palikti pakilimui apie valandą. Turi pakilti dvigubai. Tada dėti į įkaitintą iki 200* orkaitę. Apačioje dubuo su vandeniu garui. Po 10min. išimti vandenį, sumažinti temperatūrą iki 180* ir dar kepti 30min. Viso kepimui reikia 40min. Pastuksenus į duonos apačią - garsas skardus - reiškia iškepė. Ištraukus iš orkaitės , uždengti sausu( jokiu būdu ne drėgnu) rankšluoščiu ir laukti , kol atvės. Čia toks mano, gal kam dar nežinomas pastebėjimas, kodėl negalima baltos duonos ar batono uždengti drėgnu rankšluoščiu. Baltos duonos pluta bus ne traški, o minkšta ir pluta beveik visada atšoka .


Tiesa, tokia pat duonos struktūra gaunasi, jei vietoj varškės stambia tarka įtarkuosim virtą didelę bulvę.