Ispanakli Kek - špinatų pyragas (biskvitas) (su gaminimo eiga)

Reikės
* 3 kiaušinių
* 1,5 puodelio (355 ml) Demerara cukraus (tinka ir paprastas baltas)
* 2 puodeliai (470 ml) miltų
* 200 g šviežių špinatų ( pačios tyrės gaunasi ~ 150 g)
* 1/2 puodelio ( 120 ml) ištirpinto sviesto arba aliejaus
* 1 arbat .š . kepimo miltelių
* 2 valg. s. vanilės ekstrakto arba 1 pok. vanilinio cukraus
* sviesto kepimo skardai ištepti
Gaminimo eiga:
Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių karščio.
Šviežius špinatus nuplauti, sudėti į gilią keptuvę (ar puodą) ir kaitinti (galima įpilti truputį vandens) iki špinatai pilnai suminkštės.
Nuo išvirusių špinatų gerai nusunkti vandenį, sudėti į smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos tyrės. Palikti atvėsti.
Kitame inde kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios masės, tada supilti ištirpintą sviestą (arba aliejų), suberti miltus ir kepimo miltelius - viską labai gerai išmaišyti.
Sudėti atvėsusią špinatų tyrę, įpilti vanilės ekstrakto (arba vanilini cukru ) - vėl viską gerai išmaisyti.
Kepimo formą ištepti riebalais, į ją sukrėsti paruoštą tešlą, tolygiai paskirstyti.
Pastatyti kepti ~ 35-40 min.
Po pirmų 20 min galima vos vos sumažinti orkaitės temperatūrą ( nebūtinai, priklauso nuo orkaitės kaitrumo)
Pastaba : Kaip patikrinti ar iškepęs pyragas ? : mediniu iešmeliu ( tinka ir dantų krapštukas) įsmeigti pyragą ir ištraukti - iešmelis turi likti sausas ir švarus. Jei iešmelis yra aplipęs tešla, reikia palikti kelti dar keletą minučių.
Iškepusį pyragą išimti iš kepimo formos ir palikti atvėsti ant grotelių.
Pyragą galima apipjaustyti ir aptepti grietinėlės+pieno kremu, o paviršių apibarstyti trupinukais ( likusiais nuo nupjaustytų pyrago šonų).
Galima valgyti vieną arba pertepti su grietinėles kremu ( galima ir maziau riebų variantą pasirinkti : pvz. tiesiog su kokiu turkišku jogurtu arba President tepamu varškės kremu... )
Skanaus