Įkraunama...
Įkraunama...

kaip susitaupyti, jei gyvenimas to daryti neverčia

QUOTE(stripulis @ 2011 03 30, 18:57)
nenumatytas durnas išlaidas

lotuliukas.gif dvi skiltys: numatytos durnos islaidos ir nenumatytos thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(kumiko @ 2011 03 30, 09:58)
o tai cia mazai? kiti nesugeba nei mokytis nei dirbti...kam jus save zeminate 4u.gif ar jums didziausia siekiamybe gyvenime moketi surasti pigiausius produktus,ismokti rengtis uz 10lt ir pan  verysad.gif

na ne, bet kazkiek orientotis gyvenime butu malonu ismokt ax.gif
Atsakyti
Mergiona, o kur būtent nesiorientuoji?

Aš tai sakau, gal man tas taupymas padės išmokt kai ką - tai kasdienį maisto gaminimą... Kol kas niekaip su juo nesusidoroju... Plius maisto neišmetimą, nes nusiperku-gaminsiu-negaminu-sugenda-pravalas...
Va šitoj vietoj - kaip ką gamint - mirtinai nesiorientuoju, nei moku planuot, nei gamint, nei suskaičiuot kiek pagamint, kad išmest nereiktų...

Kita vieta - nesusijusi su taupymu - netvarka namuose... Iš kitos pusės, gal susijusi - daugiau tvarkos, mažiau durnų išlaidų? Ryšium su tuo, daugiau tvarkos namuose, daugiau tvarkos smegenyse, mažiau netvarkos išlaidose. Filosofuoju.

Galvoju, kur dar yra tos sritys, kuriose reiktų orientuotis. Man regis, mokytis+dirbti+auginti du vaikus ir dar sužiūrėti, kur kurį vaikiuką reik patempti+mąstyti apie ateitį - daugiau gal net nei reikia, ypač po to minėto šoko (užjaučiu... )
Papildyta:
apie taupymą - aukščiausios jėgos mūsų pasigailėjo, bijojom, kad mašinoj reiks keisti tris detales, pasirodo, tik vieną, ir vietoj 600 išlaidos 350. Prieš taupymo mėnesį nuteikia maloniai smile.gif

O šiaip aš sau kol kas svarstau apie vieną metodą durnom arba nereikalingom mirtinai išlaidom aptramdyt. Va pvz. kartais patingiu įsipilt vandens į butelį namuose ir perku prieš treniruotę už 2.00. Atrodo, kas tie 2 litai, ir kas tie maks. 16 litų per mėnesį, nenuskursiu... Bet taip paėmus, jei padaugini žmogus iš 12 mėnesių, jau ir gaunasi beveik 200 litų bigsmile.gif
O tokį banknotą vargu norėtųsi eit eit gatve, išdrėbt iš kišenės ir nueit nesijaudinant...
Tai manau dabar kai norėsis pirkt visokio plauko niekučius, tiesiog sau imsiu ir dauginsiu iš tų 12 mėnesių, paskaičiavus, kiek kartų per mėnesį įprastai jiems "pasiduodavau"...
Kad ir paukščių pieno saldainukas Pergalė - pamėgau. Kainuoja litą, malonumo dešimčiai sekundžių... Net jei per mėnesį tik kokius keturis kartus nusipirkt, vis tiek per dvyliką mėnesių jau beveik penkiasdešimt litų... Ir t. t. ir so on...
Žinau tik, kad ant vaiko maisto netaupysiu - nes kai kas, ką valgo, yra iš tų pinigus ėdančių dalykų - sūreliai ar pan, bet kai valgo labai mažai ką, tai ką padarysi... Tik bus įdomu sužiūrėt, kiek būtent vaiko maistui išeina... Nes dabar neskaičiavau. Anksčiau, kai buvo kokių 8 mėnesių, tai košmaras, kaip išsileisdavau, nes buvau kvailai įsitikinusi, kad vaikui galima duoti tik vaikam skirtas sultis wacko.gif O jų buteliukas 200 ml - 4 litai... Gyvenime taip nebesielgčiau mad.gif
Atsakyti
QUOTE(stripulis @ 2011 03 30, 22:41)
Mergiona, o kur būtent nesiorientuoji?

O šiaip aš sau kol kas svarstau apie vieną metodą durnom arba nereikalingom mirtinai išlaidom aptramdyt. Va pvz. kartais patingiu įsipilt vandens į butelį namuose ir perku prieš treniruotę už 2.00. Atrodo, kas tie 2 litai, ir kas tie maks. 16 litų per mėnesį, nenuskursiu... Bet taip paėmus, jei padaugini žmogus iš 12 mėnesių, jau ir gaunasi beveik 200 litų bigsmile.gif
O tokį banknotą vargu norėtųsi eit eit gatve, išdrėbt iš kišenės ir nueit nesijaudinant...
Tai manau dabar kai norėsis pirkt visokio plauko niekučius, tiesiog sau imsiu ir dauginsiu iš tų 12 mėnesių, paskaičiavus, kiek kartų per mėnesį įprastai jiems "pasiduodavau"...

as i AZ parasysiu, nes baisiai durnai atrodysiu blush2.gif

super metodas, man irgi jo reikia imtis, nes pastebejau, kad "litas ten, litas ten" ir kiek neber blink.gif Pvz 30lt man atrode smulkmena (na, nuejimas i kavine su draugem pvz, labai retai buna siaip), bet kai pagalvojau kad tai 1% nuo tu 3 000, kazkaip visai kitaip paziurejau. blink.gif
Atsakyti
Tuoj vėl kas nors pasakys - nu tas stripulis tai visai taupyt nė neketina, bet manęs tas 1 proc. neišgąsdintų, priešingai atrodytų, nu kas tas vienas procentas lotuliukas.gif Neimponuoja skaičiukai 1 ir panašiai... Va duuuu šimtaiiii tai kas kita bigsmile.gif
Ale svarbiausia tave gąsdina smile.gif

Aš tai kaip prieš niurką į šaltą vandenį jaučiuosi, tau gerai, tu jau pradėjai taupyt, o aš dar tik pradėsiu (bent laimė, kad ne pirmas kartas, ketvirtas gal koks... ir žinau, kad labai ilgai tuo neužsiiminėsiu, nes kai vaiką išleisiu į daržą, mėginsiu tiesiog daugiau uždirbt smile.gif ) Tai tas irgi guodžia, pusė metų suveržtų diržų gal yra mieliau nei visas gyvenimas be pramogėlės, be vandens butelio ar pan smile.gif
Nors kelmas žino, o gal ims ir patiks neišlaidaut?
Atsakyti
kalbant apie "neišlaidavimą", tai tas ir yra kai pagalvoji, kad aš ir taip daugelyje vietų smarkiai taupau ten, kur daug kas iš mano pažįstamų netaupo ir net negalvoja to daryt...
ir kadangi smarkiai daugelyje vietų taupau (sau nieko neduodu, o kitiems - vyrui ir vaikui, tėvams ir draugams - išsileidžiu), tai ir būdavo tas užplaukiantis patologiškas išlaidavimas, užplaukiantis - tipo, ką negaliu nors kažko leisti, tai kokio grybo aš tiek ariu... Nu ir tada kokią knygą virš normos - o ką, negalima, kokį žurnalą, nors nereikia man jų, ir taip pilni namai, kokį vandens butelį - tai nors tiek sau leist... Nes į kirpyklą jau du su puse metų neinu, gaila 140 litų... Sau meluoju, kad neapsisprendžiu, kokia spalva plaukus dažyt noriu wacko.gif O iš tiesų gaila pinigų sau...
O reik man mąstymą pakeist - leist sau stambesnius pirkinius ar išlaidas, kurie realiai suaugusiam žmogui būtini - kad ir ta kirpykla bent kartą į pusmetį, o neleist visų tų niekučių, kurie man visai nebūtini...
Ir baigt aukotis vardan kitų pinigine prasme, lyg būčiau kažkuo nusidėjus, kad uždirbu ar panašiai... Vaikui kartais kokį nereikalingą rūbą nuperku, nors visai nei jai reikia, nei prašo... O pačiai reikia - nes 10 kg numečiau, viskas krenta, o sau nieko neleidžiu... Toks liguistas antiegoizmas. Tai tas knygas būtina pagalvojus pirkt - nes šį mėnesį irgi nepirkau, tipo apsieisiu... Pataupysiu... Nors nei apsieisiu nei ką, reikia jų. Reikia sveikam egoizmui puoselėt ir reikia praktiniams tikslams...
O kai taip pataupau ir tą savo ir taip numarintą egoizmą visiškai iš kalašnikovo sušaudau - paskui ir pramuša ant visokių nesąmonių ir idiotizmų...

tai va, dar vienas planas balandžiui, iš kitos pusės - būtinai sau leist kirpyklą galų gale. Nes pravalas... Suprasti, kad niekas čia nenusibadaus dėl to, kad aš jai tuos pinigus išleisiu, suprasti, kad aš juos sutaupysiu niekų nepirkinėdama ir t. t.

šiaip man toks įspūdis, kad norint gerai tvarkyt savo finansus reik mylėt save - ne pernelyg, ne nesveikai - kaip sykis sveikai, bet reik... Nes kai pradedi save pjaut - pradedi durnai išlaidauti... Bent man tai galioja...

va pavyzdžiui, mano priešišlaidavimo parduotuvėje mąstysenos pavyzdys:

"esu bloga mama, nes mano vaikas nesėdi ant puodo ir nekalba, čia mano kaltė, be to, nespėju susitvarkyt namie kaip reikalas po nakties darbų, ir dar po nakties darbo nesugebu iškart atsigult ir užmigti, vadinasi, esu durnelė, tada dieną leidžiu neišsimiegojus, dar pamirštu vaistus nuo mažakraujystės išgert, ir jau dvi dienas nieko negaminau, vaikas minta šaltu maistu - esu siaubinga moteris, va, prie vyro prikibau, ir ko aš negaliu patylėt, nu tai kad tokia jau siaubinga, vadinas ir parduotuvėje galiu būti siaubinga, nes jau vis tiek esu siaubo ir velnio išpera, tai kam jau čia tramdytis, vis tiek finansiniu susitramdymu nepakeisiu to, kad esu siaubingas žmogus - nu ir gerai, nu ir tiek to, nu ir išpirksiu visą parduotuvę, nors man nė velnio nereikia to, ką perku - esu siaubinga (ir dar kažkoks kvailas pasąmonės balselis, ypač veikiantis kavinėje, skaičiuojant, kiek palikt arbatpinigių, ar taksi analogiškoj situacijoj - bet nors aš tokia siaubinga, aš pradžiuginsiu padavėją, taksistą - ir gal būsiu tada geresnis žmogus - ir vėl išlaidos papildomos)..."

kol rašau, tai galvoju, reik matyt ne tik mylėt save, bet ir kad kas nors kitas tave mylėtų... unsure.gif bet šito jau nesukontroliuosi žmogus, o ir faktas, kad kai myli save, daugiau šansų, kad tave pamils kas nors kitas, nei kai savo noru esi auka, taip kad reik sukontroliuot ir mylėt save, liautis save ėst dėl to, dėl ko nereikia ėst ir liautis išlaidaut pagal tą ydingą mąstyseną...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo stripulis: 31 kovo 2011 - 00:49
O gal man galetu kas paaiskint kaip visgi to investicinio draudimo pinigai skaiciuojami. Ziurejau 70 ir 100lt imokas lyg aisku buvo, kaip man sake 11lt rizikos, 6lt- administravimas, 5% banko pelnas, tai mazai investuojasi, mazai sukaupi, kaip ir aisku. BET siaip [pabandymui ivedziau imoka 1000lt/men ir gavau per pirmus metus:

sumoketa 12 000
sumoketa pritaikius lengvata 10 200
sukauptos sumos prognoze 5844

sorry, o kur 6000 su virsum "isgaravo"? blink.gif Gaunasi per men atskaito ne man isvardintus kelis litus uz rizikas bet po 500 blink.gif blink.gif blink.gif kur jie eina???
Atsakyti
QUOTE(Mergiona @ 2011 03 31, 02:41)
O gal man galetu kas paaiskint kaip visgi to investicinio draudimo pinigai skaiciuojami. Ziurejau 70 ir 100lt imokas lyg aisku buvo, kaip man sake 11lt rizikos, 6lt- administravimas, 5% banko pelnas, tai mazai investuojasi, mazai sukaupi, kaip ir aisku. BET siaip [pabandymui ivedziau imoka 1000lt/men ir gavau per pirmus metus:

sumoketa 12 000
sumoketa pritaikius lengvata 10 200
sukauptos sumos prognoze 5844

sorry, o kur 6000 su virsum "isgaravo"?  blink.gif Gaunasi per men atskaito ne man isvardintus kelis litus uz rizikas bet po 500  blink.gif  blink.gif  blink.gif kur jie eina???

Mokesčių struktūra ten paini, toks jausmas, kad "ctob nikto nie dogadalsia" viskas padaryta. Skaičiuoja nuo visokių galų - nuo įmokos, nuo investicinio atidėjimo, dali visada, kitą dalį kažkiek tai metų. Jau rašiau - nuo 100 Lt visokiems mokėjimas atitenka netoki 35 Lt.
Ir iš kitos pusės tai yra nuolatinis finansinis įsipareigojimas. Gerai, kaip drausminanti priemonė (gal). Bet jei tikrai realia truks lėšų, tai pasidarys smaugianti priemonė. Kam jums dabar dar viena virvė ant kaklo, savanoriška.
Pamirškit Jūs kuriam laikui tą investicinį draudimą. Apdrauskit paprastu save ir vaikus metams ar dviems. Jei noras nepraeis - pasiaiškinsit vėliau.
Atsakyti
Labas rytas.
As jau skaiciuoju. Paemiau paskutines kovo men dienas, nes tada atlyginimus abu gaunam. Tada sumoku visus mokescius uz balandzio men (menesiu i prieki, taip sakant). Kol kas idomu paciai.

Siandien palikau jau pas stomatologa 73 lt, namu tvarkytojai 60, ir vyras vakar lauktuviu vaikams pripuciamu kamuoliu uz 30 lt parveze.
Atsakyti
QUOTE(pagyvenus @ 2011 03 31, 08:26)
Ir iš kitos pusės tai yra nuolatinis finansinis įsipareigojimas. Gerai, kaip drausminanti priemonė (gal). Bet jei tikrai realia truks lėšų, tai pasidarys smaugianti priemonė. Kam jums dabar dar viena virvė ant kaklo, savanoriška.
Pamirškit Jūs kuriam laikui tą investicinį draudimą. Apdrauskit paprastu save ir vaikus metams ar dviems. Jei noras nepraeis - pasiaiškinsit vėliau.

dar tarimuosi stadijoje. Tiesiog tikimybe kad as prarasiu darba yra labai nedidele (aisku, siais laikais niekas negali buti 100% tikras, bet mano padietis gan stabili), jei pasirasyciau- tai tik minimalia imoka, tos 70lt. Bet aciu uz patarima, dar karta apmastysiu 4u.gif (po keliu metu man apsidraust netinka, nes pinigu reiks po 10 metu, o tada bus praeje tik 8 ir negalesiu atsiimt pinigu, tai jei nuspresiu to nedaryt dabar- jau vargu ar kada padarysiu)
Atsakyti
QUOTE(Muse @ 2011 03 31, 09:55)
Labas rytas.
As jau skaiciuoju. Paemiau paskutines kovo men dienas, nes tada atlyginimus abu gaunam. Tada sumoku visus mokescius uz balandzio men (menesiu i prieki, taip sakant). Kol kas idomu paciai.

Siandien palikau jau pas stomatologa 73 lt, namu tvarkytojai 60, ir vyras vakar lauktuviu vaikams pripuciamu kamuoliu uz 30 lt parveze.

Nors tai yra tam tikras pinigu juodai diena atsidejimo budas (jei kada pritruksit pinigu, du menesius mokesciu galesite nemoket), as mokesiu uz balandi tik geguzes gale. Kodel? Nes pinigai siandien yra vertesni uz pinigus rytoj. Infliacija smile.gif.

Į priekį moku tik uz sildyma vasaros metu. Nes noriu, kad uz buta visada uztektu 400 Lt su internetu ir kabeline.

Atsakyti
As kazkaip visada sumoku gavusi alga. Tada zinau, kiek turiu pinigu iki kitos algos. Aisku, galima taip is naujos algos uz pries tai buvusi menesi moketi. Net nezinau kada man cia taip persiverte, gal per kazkokias atostogas, kai per du menesius issidejo buvau dvigubai sumokejusi, kad po to nepritrukciau pinigu. Tai ir moku dabar vis taip.

Atsakyti