siūlau persodinti. Žemė fotografijose tai matosi kad permirkusi ir sunki, sulipus tokai..
Imk sanpauliju žemę dadėk agroperlito ir vazonėlių nenudidink. drenažžą gerą padaryk. Manau išgelbėsi.
Nebūtinai spec sanpaulijų. Pvz. daug kas augina Greenworld žemėje. kai kas savo mišinius darosi. Prisimenu Vilniaus žalumos žemė sanaulijoms buvo labai suprastėjusi, ir netikdavo joms, nežinau, nebent dabar pasitaisė. dar Kžakas nelabai seniai rašše,kad kažkokia nauja sanpaulijų žemė atsirado. Ar ne ausrazs išbandė?
Dar kiekviena pagal savo sąlygas atranda kas geriausia, nes vienur drėgna namuose, kitur sausa, skiriasi temeratūros ir pan.
Pagrindinė taisyklė - -žemė turi būti puri, lengva. Vazonėliai ne per dideli. Gėlės neperdžiovinamos ir neperlaistomos.
Dar kiekviena pagal savo sąlygas atranda kas geriausia, nes vienur drėgna namuose, kitur sausa, skiriasi temeratūros ir pan.
Pagrindinė taisyklė - -žemė turi būti puri, lengva. Vazonėliai ne per dideli. Gėlės neperdžiovinamos ir neperlaistomos.
QUOTE(Šalta @ 2011 06 07, 20:48)
Tai vienintele išeitis pabandyti išgelbeti augaliukus yra persodinti i spec sanpauliju žeme? O gal dar nupurkšti kokiu fungicidu?
Man 2, 6 nuotraukos primena šiek tiek mano problemą: centre labai susmulkėję lapai, senieji - susisuka http://public.fotki....i-gl.html#media
Kiek ieškojau priežasties - tai lyg ir kažkokia erkutė. Purškiau "Fitoverm" preparatu. Dabar atrodom taip: http://public.fotki....i-ligoniuk.html
QUOTE(Kerpena @ 2011 06 07, 21:26)
Nebūtinai spec sanpaulijų. Pvz. daug kas augina Greenworld žemėje. kai kas savo mišinius darosi. Prisimenu Vilniaus žalumos žemė sanaulijoms buvo labai suprastėjusi, ir netikdavo joms, nežinau, nebent dabar pasitaisė. dar Kžakas nelabai seniai rašše,kad kažkokia nauja sanpaulijų žemė atsirado. Ar ne ausrazs išbandė?
Galbūt kalbate apie Schultz (nežinau, kaip tiksliai rašosi) žemę sanpaulijoms? Jos radau Ermitaže.
Net nežinau ar gera, ar bloga ta žemė. Persodinau į ją vieną vaikutį, bet kažkodėl jis man nunyko...

Pati žemė yra labai lengva, puri. Joje yra agroperlito. Nežinau, ar kitose irgi būna.

Papildyta:
QUOTE(Rimmuse @ 2011 06 07, 21:32)
Man 2, 6 nuotraukos primena šiek tiek mano problemą: centre labai susmulkėję lapai, senieji - susisuka http://public.fotki....i-gl.html#media
Kiek ieškojau priežasties - tai lyg ir kažkokia erkutė. Purškiau "Fitoverm" preparatu. Dabar atrodom taip: http://public.fotki....i-ligoniuk.html
Šauniai atrodote!

Paskutiniais metais aš naudoju tik 'Greenworld' substratą, į kurį dar įdedu truputį vermikulito (pačiame substrate yra perlito). Šalta vietoje dar ištraukčiau augalus ir pažiūrėčiau, kaip atrodo šaknys. Apmirusios prasto šaknys tinkamoje žemėje nepradės vystytis geriau. Tokiu atveju geriau augalą peršaknydinti ir su naujomis, geromis šaknimis sodinti į tinkamą substratą.
Bet gal dar kas nors turi samprotavimų, kas nutiko Šalta sanpaulijoms?
Bet gal dar kas nors turi samprotavimų, kas nutiko Šalta sanpaulijoms?
QUOTE(ausrazs @ 2011 06 08, 08:12)
Šalta vietoje dar ištraukčiau augalus ir pažiūrėčiau, kaip atrodo šaknys. Apmirusios prasto šaknys tinkamoje žemėje nepradės vystytis geriau. Tokiu atveju geriau augalą peršaknydinti ir su naujomis, geromis šaknimis sodinti į tinkamą substratą.

Šiaip kiek matosi iš foto - pūsta sausu puviniu, kad ir kas bebūtų tas grybinis sukėlėjas, nėra taip svarbu. Nes jis jau tik pasekmė prieš tai buvusių netinkamų sąlygų (mano sanpaulijos taip atrodė, kai gavau jas iš Dibleys beveik mėnesį pasiskraidžiusias - dalis lapukų apipuvo nuo tamsos, karščio, lietimosi šlapio substrato prie lapų ir dar galima ieškoti kokių nors nepalankių faktorių, nualinusį augalą ir padariusį jį neatspariu grybiniams parazitams. Šiuo atveju gal užmirko, žemė netiko, saulė nudegino, vandens ant lapų pateko ir pabuvo, augalas buvo silpnokas ir įsimetė puvinys (koks nors grybinis ligos sukėlėjas). Fungicidas (plataus veikimo spektro) manau būtinas (aš išpurškiau Schultz, bet nebūtų to, būčiau pylus previkurą, ypač jeigu pūna nuo šaknų). Bet jis dėmių nepanaikins, tik naujų nebesiras.
Tai mano sprendimas būtų apdoroti fungicidu, palaukti kokias pora dienų, pasirinkti gražų, sveiką lapą (jei neblogai atrodo, gal ir visą skrotelę, bet aš imčiau tik lapą) ir įšaknydinti. Vaikus sodinti į tinkamesnį substratą ir tinkamiau prižiūrėti. Senus kelmus mesčiau, kai tik turėčiau mažą naują augaliuką. Su savo "Diblejinėm" taip ir padarysiu...
Pas mane keletui irgi taip atsitiko anksti pavasari -ir as speju, kad tai per sausas oras, per karsta -nuploviau lapelius nuo dulkiu -tai lapai parudavo -tarsi nudege -ir jusu gelytems panasu taip yra -na jus tiesiog pati ivertinkit -pas mane namie tai tikrai labai karstas kambarys. Dabar laistau dazniau ir lapeliai po truputi pradeda atsigauti. del kenkeju abejoju, nes visos kitos gelytes auga puikiai -tai manau, kad del karsto sauso oro namie
QUOTE(magnolija+saule @ 2011 06 08, 12:26)
per sausas oras, per karsta -nuploviau lapelius nuo dulkiu -tai lapai parudavo -tarsi nudege
Nudegti iki parudavimo lapai gali tik nuo tiesioginių saulė spindulių. Na.... arba, manau, jeigu pastatyti prie pat šildytuvo.
QUOTE(Rimmuse @ 2011 06 07, 22:32)
Purškiau "Fitoverm" preparatu.
Kur jūs randat to Fitovermo

QUOTE(dzūkė @ 2011 06 08, 12:36)
Kur jūs randat to Fitovermo
, kur bepaklausk: - jau pora metų jis neregistruojamas prekiaut Lietuvoj 

Atveža baltarusiai ar rusai.
QUOTE(ausrazs @ 2011 06 08, 12:39)
Atveža baltarusiai ar rusai.
Gal žinai kontaktus, nes turgui klausiau - nieko nepešiau

Nežinau, nes pas nieką neklausiau. Gal prieš dvejus metus buvau įsigijusi iš Lenos, bet taip ir paseno nenaudotas (laimė, neprireikė) Yra variantas užklausti baltarusių ALT Jotvingių g. turgelyje
Bet manau, kaip akaricidas veikia ir "Schultz", dėl naudojimo patalpose jis bent nėra toks agresyvus kaip "Fitoverm', tai pastarojo ir nebeieškau

Bet manau, kaip akaricidas veikia ir "Schultz", dėl naudojimo patalpose jis bent nėra toks agresyvus kaip "Fitoverm', tai pastarojo ir nebeieškau