Įkraunama...
Įkraunama...

Maitinimas vaikų darželiuose-lopšeliuose

QUOTE(Mare @ 2008 04 08, 08:45)
Stai ka siendien pietum valgo Klaipedos l/d Papartelis vaikai:

mesiska zirniu sriuba
ryziu ir mesos troskinys
j.duonos rieke
agurkai ir kompotas
o vakarienei tarkuotu bulviu plokstainis!
dar pastebejau, kad dazniausiai bent 2-3 kartus savaiteje buna desra arba virtos desreles!  verysad.gif

jokio elementaraus produktu derinimo, toks meniu ir suaugusio skrandziui butu rimtas isbandymas...idomu ar visuose darzeliuose panasus valgiarastis? Ar imanoma meginti keisti meniu sudaryma, ar yra bandziusiu tai daryti?

mielos mamytes, esu skaiciusi ne viena kompetetingo dietologo nuomone, kad produktu derinimas - absoliuti nesamone: A. nebuna produktu grynai is baltymu ar angliavandeniu ar riebalu; B. musu organizami yra prisitaike virskinti ivairius ju derinius ir vykstantys rugimo ir pan. procesai yra naturali virskinio eiga (rimtame medicinos zurnale sitaip rasoma).
Tai gal neverta kelti panikos?
Atsakyti
QUOTE(Iovi @ 2009 09 11, 18:15)
mielos mamytes, esu skaiciusi ne viena kompetetingo dietologo nuomone, kad produktu derinimas - absoliuti nesamone: A. nebuna produktu grynai is baltymu ar angliavandeniu ar riebalu; B. musu organizami yra prisitaike virskinti ivairius ju derinius ir vykstantys rugimo ir pan. procesai yra naturali virskinio eiga (rimtame medicinos zurnale sitaip rasoma).
Tai gal neverta kelti panikos?

Suaugusiem gal ir taip, bet vaikam....?! schmoll.gif Na čia mano nuomonė. Beje dirbau šį darbą 5 metus. Ir tokių marazmų kaip kugelis niekada į meniu netraukdavau schmoll.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Drum: 12 rugsėjo 2009 - 12:37
QUOTE(ezra @ 2009 09 10, 13:22)
Beje, ne bereikalo prabilo apie privalomą dietologo etatą darželiuose. Tik įdomu, iš kur paims šiam etatui pinigų krizės metu? g.gif

gali būti, kad niekada...pagal vykdomą mūsų valstybės politiką, visai vaikai nereikalingi doh.gif gaila, kad visiškai nerūpi vaikai- mūsų ateitis ir viltis blush2.gif jeigu dar šnekant apie subalansuotą mitybą- teko gulėti ligoninėje, skyriuje, kuriame privaloma dietinė mityba, paskirta gydytojų...ir kaip nustebau blink.gif kai man atnešė silkės, atšalusią mėsą ir pan...na ne esmė, bet pagal paskirtą meniu to net negalėjo būti nė iš tolo, o nešė, kai paklausiau kodėl- pasakė, kad lėšų nėra tokios dietos sudaryti...taigi- ji tik popieriuose...jeigu jau tokie dalykai dedasi gydymo įstaigose, tai ką kalbėt apie darželius...
Visgi manau, kad daug kas priklauso nuo žmogaus sumanumo ir gebėjimo laviruoti. Klaipėdoje esu susidūrusi su dviem darželiais- Inkarėlis (Kauno g.) ir Atžalynas (Panevėžio g) Pirmajame 1,5 m vaikams tris kartus per savaitę būdavo silkė su skirtingais priedasi, buvo silkė su svogūnais blink.gif silkė su burokėliais ir dar kažkokia...Nesu prieš silkę, valgau ir man skanu, bet pusantrų metukų vaikui tai labai sunkus maistas rolleyes.gif o Štai Atžalyne neteko išvis matyt silkės, o meniu studijuoju kasdien...kažkada manęs net paklausė, kai pamatė koridoriuj stovint prie stendo ir skaitant- ar labai jau čia avsrbu studijuot....Kaip kam, o man svarbu...
Dukrytei pradėjus lankyti darželį taip ir laukiau sustingusi- ar bus diegliukai, gal kietės ar laisvės viduriukai, ar nevems (esu girdėjusi visko), bet ačiū dievui- viskas gerai...kadangi manoji kalbi- pasipasakoja, ką valgė, ar buvo skanu...dažniausiai pasiprašo antros porcijos....
Kiekvienas iš mūsų gali gyventi pagal savo principus- aš propaguoju sveiką mitybą, tokių dalykų kaip dešrelės ("sosiskos") man neegzistuoja, bet negaliu apsaugoti nuo jų vaiko, kadangi darželyje ją duoda cool.gif ir tikriausiai ne labai geros kokybės, nes geresnė ir brangiau kainuoja, o juk reikia įtilpti į lėšų rėmus g.gif o jei vaikas vegetaras g.gif gal kas turit vaikų vegetarų? būtų įdomu sužinoti kaip pavyko susitarti darželyje dėl maisto g.gif
Taigi- visgi antrasis darželis, sudaromas meniu man kur kas priimtinesnis, nes kasdien gauna sriubos (laikau tai labai geru dalyku), netaip dažnai kaip norėčiau, bet duoda žuvies (draugės paprašiau pastebėti kito darželio meniu- žuvis buvo 2 kartus per mėnesį unsure.gif gana dažnai gauna vaisių (daugiausia pavakariams- bananas, obuolys), gana įvairus maistas (maniškei nepatinka monotonija)- kotletukas, plovas, balandėliai....Dažnai valgo įvairių košių thumbup.gif tai labai sveikintina....Domiuosi ir propaguoju sveiką mitybą, tai labai prisikabinti ir negalėčiau- o net jei ir norėčiau- kas iš to...dukrytei skanu, tikrai nesiskundžia niekuo thumbup.gif
Atsakyti
Savo vaiko darželyje man ir meniu ne visada patinka: cepelinai, kugelis, žuvies piršteliai, ryių salotos su raugintais agurkais... Na ir auklėtojos paklausus ar valgė ,dažnai pasako, kad ne schmoll.gif . Bet daug vaikų ,bent jau iš draugų, nevalgo cepelinų, kugelio. O žuvies labai senai nemačiau meniu. Ją ir ne visi valgo, bet aišku viena, visiems neįtiksi...
Atsakyti
QUOTE(Juračiuks @ 2009 09 12, 17:52)
Savo vaiko darželyje man ir meniu ne visada patinka: cepelinai, kugelis, žuvies piršteliai, ryių salotos su raugintais agurkais...

rolleyes.gif tokio dalyko niekada nesu mačiusi mūsų darželio meniu g.gif
Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2009 09 12, 17:56)

Kaip keista. O kaži kas tą meniu sudaro -virėjos ,vedėja ar gal seselė? Turėtų seselė, tik nesuprantu tada,o kas patvirtina?
Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2009 09 12, 17:47)
Taigi- visgi antrasis darželis, sudaromas meniu man kur kas priimtinesnis, nes kasdien gauna sriubos (laikau tai labai geru dalyku), netaip dažnai kaip norėčiau, bet duoda žuvies (draugės paprašiau pastebėti kito darželio meniu- žuvis buvo 2 kartus per mėnesį unsure.gif gana dažnai gauna vaisių (daugiausia pavakariams- bananas, obuolys), gana įvairus maistas (maniškei nepatinka monotonija)- kotletukas, plovas, balandėliai....Dažnai valgo įvairių košių thumbup.gif tai labai sveikintina....Domiuosi ir propaguoju sveiką mitybą, tai labai prisikabinti ir negalėčiau- o net jei ir norėčiau- kas iš to...dukrytei skanu, tikrai nesiskundžia niekuo thumbup.gif

Kadangi lankom tą patį darželį, tai visiškai pritariu. smile.gif
Na, silkė tikrai būna, bet tai čia kokį kartą per 2-3 mėn. ir lopšelinukams jos neduoda.
O žuvis pas mus būna kartą per savaitę (maždaug).
Pasiklausiau, kad kituose darželiuose pusryčiams dažnai būna dribsniai (cornfleiksai) su pienu. Labai stebėjausi, nes tai man neatrodo labai geras maistas. Atžalyne per praėjusius metus mūsų vaikai jų gavo vos vieną kartą. thumbup.gif
Man irgi labai svarbu dukros mityba, tai meniu irgi atidžiai studijuoju.
Va, praėjusiais metais buvo vėl pabandyta grąžinti saldžią sriubą, bet vaikai jos masiškai nevalgo, tai ir vėl atsisakė.
O dėl dešrelių. Prieš porą metų mano mama imdavo iš tų pačių tiekėjų kai kuriuos mėsos gaminius, kaip ir mūsų darželis. Tai imdavo vienas iš brangesnių dešrelių, pakankamai geros kokybės. o dar tiekėjas pasakojo, kaip rinkdavosi, reikalavimus kokius keldavo. thumbup.gif
QUOTE(Cikadelė @ 2009 09 12, 17:56)

drinks_cheers.gif Ir negalėjot matyti, nes neduoda tokių.

QUOTE(Juračiuks @ 2009 09 12, 18:22)
Kaip keista. O kaži kas tą meniu sudaro -virėjos ,vedėja ar gal seselė? Turėtų seselė, tik nesuprantu tada,o kas patvirtina?

Jau buvo rašyta, kad sudaro seselė pagal higienisyų reikalavimus. Tvirtina direktorė, o paskui dar ir Valstybinis sveikatos centras (lyg ir).
Atsakyti
QUOTE(ezra @ 2009 09 12, 20:37)
drinks_cheers.gif Ir negalėjot matyti, nes neduoda tokių.
na va ax.gif sakau, kad tikrai niekada nemačiau tokių dalykų blush2.gif šiaip būtų negerai, jeigu duotų visokius ruošinius, kaip minėtieji žuvų piršteliai, cornfleiksai...darželio pranašumas- vietoje gaminamas maistas, beje....nežinau kas čia man sakė, bet sakė, kad Atžalynas perka bulves, daržoves iš ūkininko kažkokio tiesiai g.gif yra sudarę sutartys thumbup.gif tikrai norisi tikėti thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Cikadelė @ 2009 09 12, 21:53)
na va ax.gif sakau, kad tikrai niekada nemačiau tokių dalykų blush2.gif šiaip būtų negerai, jeigu duotų visokius ruošinius, kaip minėtieji žuvų piršteliai, cornfleiksai...darželio pranašumas- vietoje gaminamas maistas, beje....nežinau kas čia man sakė, bet sakė, kad Atžalynas perka bulves, daržoves iš ūkininko kažkokio tiesiai g.gif yra sudarę sutartys thumbup.gif tikrai norisi tikėti thumbup.gif

Na, pagal tai, kokia mašina atveža tas daržoves, tai panašu, kad iš ūkininko, o ne iš firmos.
Atsakyti
Sveikos mamytės,
Kaip jūsų vaikučiai toleruoja dabar maistuką, kai "smulkus urmas" apsiėmė maitinti mūsų vaikučius?
Atsakyti
Maniskis tai valgo viska.Bet man nepatinka darzelio meniu unsure.gif Nepatinka rauginti agurkai,kurie yra tikrai rugstus, raugintu kopustu sriuba,balta misraine su fermentiniu suriu,silke.LOpselio meniu, nu nezinau.MUms su viduriukais taip pat yra problemu
Atsakyti
QUOTE(Gluosneta @ 2009 09 25, 18:48)
Maniskis tai valgo viska.Bet man nepatinka darzelio meniu unsure.gif Nepatinka rauginti agurkai,kurie yra tikrai rugstus, raugintu kopustu sriuba,balta misraine su fermentiniu suriu,silke.LOpselio meniu, nu nezinau.MUms su viduriukais taip pat yra problemu

doh.gif cia kuriam darzelyje taip maitina na mes lankom lopseline grupe bet tokio meniu neesu macius kad butu silke ar balta misrainie siaubas doh.gif pas mus tai visai nieko meniu vaikai vakarienei ir sureli buna gauna prie koses tik aisku kaip pamato kad surelis yra tai koses jau nenori valgyt lotuliukas.gif O taip maniskis namuose taip nevalgydavoi niekada koses neikisi jam o ten darzelyje patinka jam maistas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Agniesulka: 26 rugsėjo 2009 - 12:11