QUOTE(Partizanė @ 2011 08 21, 22:12)
jaučiu, per šalta jai vazone lauke, net ir apvyniotai agroplėvele. net nežinau, mąstau vežti į sodą palikt nešildomam namelyje. bet... ten perdžiūti gi gali.
jei kalbi apie didžialapes, tai mano patirtis su jų auginimu lauke ne kokia

Mūsų namukas namukas ant kalno, nėra kažkokių užuovėjų ar slėnių, kur šilčiau natūraliai būtų. Tai porą metelių didžialapes rožines hortenzijas auginau lauke, apdengdavau ir eglišakiais, apmulčiuodavau durpem ir agroplėvele apsukdavau.
Vis tiek po žiemos antramečiai ūgliai nušaldavo (o jos deja žydi tik ant antramečių

), visas krūmas atželdavo nuostabiai didelis, bet aišku žiedų nesulauskdavau. Tada pernai neiškentusi rudenį pasodinau vieną į didelį vazoną ir įnešiau į garažą, kuriame temperatūra būna žiemą apie 0C (jis nešildomas, tai rudenį būna pliusinė temperatūra, o prie kokių -30C atšąla gal iki kokių -3C. Dar agroplėvele lapus numetusius stagariukus skystai apsukau ir psio.
Šiemet tą patį darysiu ir su kitom dviem, nes nusibodo visą vasarą matyt žalią kupstą, o ne žiedus
Dar Londone šiemet pavasarį keletą ūgliukų nugnybiau nuo kažkokios super gražios šluotelinės hortenzijos, jie puikiai įsišaknijo ir auga, bet matau kad nespės sumedėt, tai teks jiems žiemavot garaže
...............
o jei vazoną apsuksi lauke groplėvele, tai bus tas pats, kas dirbtinis kvėpavimas numirėliui

Juk iš esmės jokia danga nešildo - ji neleidžia šilumai išeit iš vidaus, jei ji ten tokia yra. Jei sakykim nušąla ūgliai prie kokių -15C, tai rimtam šalčiui paspaudus šals ir peršals visas vazonas su visais uždengimais. Prie visko dar šaltis ir vazoną suskaldys, nes per rudens lietus į jį pateks vandens, o pašalus vanduo plėsdamasis jį sudaužys (nebet taviškis vazonas skirtas spec. laukui ir gali žiemot, bet tokie laaaabai brangūs)
aišku būna tokių užuovėjingų vietų kur ir lauke jos nenušala - pas mano senelį ji auga tokioj užuovėjoj po langais, aišku jis žiemai ją užklosto, tai ji dažnai ir žiedais apsipila (auga jau virš dešimt metų)
QUOTE(-Sigi- @ 2011 08 21, 23:09)
Visos žydi gražiausiai. Ar man jas dabar persodinti į didesnius vazonus ar jau nužydėjus, ar pavasarį? Kokio dydžio vazono reikia hortenzijai? O gal pavasarį sodintį tiesiai į gruntą? Kokią vietą mėgstą - saulėta ar pavėsį?
Tai persoint gali rudenį be jokių problemų, nes dar spės jos ir nužydėt, o pirktos vaonėliuose jos būna pasodintos į mažą tarą ir durpes - skirtos trumpesniam laikymui, o ne ilgam auginuimui
Aš saviškes sodinu į didelius plastikinius vazonus (na gal kokių keturių kibirų dydžio) - norėčiau į molinius, bet tokio dydžio tuščius vos atkelčiau, o kaip pilnus reiktų į garažą tįst

Ir aišku kaina didelių molinių pagerinta, o man jų gal penkių reik

kai pagalvoju kiek gėlių už tą sumą galiu nusipirkt, tai plastikiniai pasidaro laaabai gražūs
Ir didelius renkuosi todėl, kad labai jau greit hortenzijos auga - per du metus maniškė pasidarė dviem rankom nebeapkabinama, o aš nenoriu jos kasmet persodinėt
Laikau aš jas terasoje pietvakarinėje pusėje, tai saulę jos mato nuo 11val. iki jos leidomosi. Žydi labai gausiai, bet ir laistyt reikia kas kelias dienas, nes didelis krūmas ir "geria" daug. Gali augt ir daliniame pavėsyje, o kaip būtų visiškame pavėsyje nė nežinau