Įkraunama...
Įkraunama...

Hortenzijos II tema

pusiau tik susišnekam lotuliukas.gif
Tarkim nuo seno darželiuose auginamos h. arborescens 'Grandiflora' taip gali atrodyti skirtingai. Kaimynas kieme kiekvieną rudenį nušienauja iki šaknų ir sekantį sezoną du trečdaliai krūmo guli ant žemės. Kai tuo tarpu tokia pati hortenzija auga šalia prūdo ir niekas prie jos nagų nekiša - nei viena šakelė neguli ant žemės wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 20, 12:12)
pusiau tik susišnekam  lotuliukas.gif
Tarkim nuo seno darželiuose auginamos h. arborescens 'Grandiflora' taip gali atrodyti skirtingai. Kaimynas kieme kiekvieną rudenį nušienauja iki šaknų ir sekantį sezoną du trečdaliai krūmo guli ant žemės. Kai tuo tarpu tokia pati hortenzija auga šalia prūdo ir niekas prie jos nagų nekiša - nei viena šakelė neguli ant žemės wink.gif

tai be abejo - karpant ir rutuliuką, ir trikampiuką galima pagamint lotuliukas.gif Korekcijos korekcijomis, bet norint venokio ar kitokio rezultato kartais iš anksto gerai žinot kas ir kaip mirksiukas.gif Tokiu tikslu ir rašiau savo nemoksliškus pastebėjimus - gal kas visai nesusidūręs su jokiomis hortenzijomis, renkasi ką sodint, tai iš anksto ir gerai žinot konkrečios veislės ypatybes. Juk ne visi nori karpyt ar formuot mirksiukas.gif Gal kas nors nori gulančios hortenzijos, o nusipirkęs Limelightą keiksis, kad ta aukštyn šauna biggrin.gif

Pradėjau atkreipt dėmesį į tuos skirtumus, nes vienai vietai kaip tik ieškau plataus krūmo, kad žiedai kekėmis iki pat vejos svirtų.

O ir žiedų spalva laikui bėgant abi hortenzijos skiriasi - rodos Grandiflora kiek pažaliuoja, o Limelightas parausvėja (jei ko nesumaičiau) 4u.gif

Ir Pailgej išsiklausinėsiu savininko, kuris su dekoratyviniais medeliais turi kelių dešimtmečių patirtį, kas ir kaip - man pačiai jau labai įdomu pasidarė biggrin.gif

Atsakyti
Štai mano Grandiflora - visai jaunutė, todėl galvoju, kad žiedynų svorio neatlaiko rolleyes.gif

user posted image
Atsakyti
jediara, gražuolė tavo hortenzija wub.gif man reikia kad ir suaugusi taip kaskadomis kristų žemyn, tai jei nieko nedarysiu, nekarpysiu, tai manau taip ir bus. Žiūriu taviškės žiedai kiek parausvėję, tai matyt būsiu atvirkščiai parašiusi - tada Limelighto kiek pažaliuoja 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(jediara @ 2011 08 20, 11:48)
Štai mano Grandiflora - visai jaunutė, todėl galvoju, kad žiedynų svorio neatlaiko rolleyes.gif

user posted image

o mamule koks grožis!!!
Papildyta:
QUOTE(wish7 @ 2011 08 19, 17:42)
help.gif reikia skubios pagalbos, nusipirkau tris skintas baltas hortenzijas snd, iskarto vaziavau namo , gryzus pamerkiau ir isvaziavau, gryztu db vakarop visi ziedai susiglamze tokie,nuvyte blink.gif kas cia atsitiko blink.gif o reikia man rytoj sveikinti zmones o geles galima ismesti, kai pirkau sake sviezios, ipyliau nauja vandeni ir pakirpau bet vaizdas negeraja doh.gif

nu aišku per vėlai rašau, bet sakau gal nuvyto dėl drėgmės trūkumo?

jau kaip gražu man tos hortenzijos... kaip gražu!

maniškė šiais metais labai mažai užaugo. atsibudo vėlai, dabar šakelės tik po kokius keturis penkis šešis didelius lapus turi...
jaučiu, per šalta jai vazone lauke, net ir apvyniotai agroplėvele. net nežinau, mąstau vežti į sodą palikt nešildomam namelyje. bet... ten perdžiūti gi gali.
Atsakyti
Jungiuosi ir aš prie hortenzijų mylėjotų. Įsimilėjau kai keliavau po Olandija. Kokių tik ten grožių nėra bigsmile.gif
Šiandien užvažiavau į Žiežmarių geles ir nuo grožio akys apraibo blink.gif Išėjau su trimis hortenzijomis vazonėliuose. Dabar suku galvą kaip man su jomis elgtis. Visos žydi gražiausiai. Ar man jas dabar persodinti į didesnius vazonus ar jau nužydėjus, ar pavasarį? Kokio dydžio vazono reikia hortenzijai? O gal pavasarį sodintį tiesiai į gruntą? Kokią vietą mėgstą - saulėta ar pavėsį? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Partizanė @ 2011 08 21, 22:12)
jaučiu, per šalta jai vazone lauke, net ir apvyniotai agroplėvele. net nežinau, mąstau vežti į sodą palikt nešildomam namelyje. bet... ten perdžiūti gi gali.

jei kalbi apie didžialapes, tai mano patirtis su jų auginimu lauke ne kokia doh.gif Mūsų namukas namukas ant kalno, nėra kažkokių užuovėjų ar slėnių, kur šilčiau natūraliai būtų. Tai porą metelių didžialapes rožines hortenzijas auginau lauke, apdengdavau ir eglišakiais, apmulčiuodavau durpem ir agroplėvele apsukdavau.

Vis tiek po žiemos antramečiai ūgliai nušaldavo (o jos deja žydi tik ant antramečių doh.gif ), visas krūmas atželdavo nuostabiai didelis, bet aišku žiedų nesulauskdavau. Tada pernai neiškentusi rudenį pasodinau vieną į didelį vazoną ir įnešiau į garažą, kuriame temperatūra būna žiemą apie 0C (jis nešildomas, tai rudenį būna pliusinė temperatūra, o prie kokių -30C atšąla gal iki kokių -3C. Dar agroplėvele lapus numetusius stagariukus skystai apsukau ir psio.

Šiemet tą patį darysiu ir su kitom dviem, nes nusibodo visą vasarą matyt žalią kupstą, o ne žiedus blush2.gif

Dar Londone šiemet pavasarį keletą ūgliukų nugnybiau nuo kažkokios super gražios šluotelinės hortenzijos, jie puikiai įsišaknijo ir auga, bet matau kad nespės sumedėt, tai teks jiems žiemavot garaže biggrin.gif

...............

o jei vazoną apsuksi lauke groplėvele, tai bus tas pats, kas dirbtinis kvėpavimas numirėliui biggrin.gif Juk iš esmės jokia danga nešildo - ji neleidžia šilumai išeit iš vidaus, jei ji ten tokia yra. Jei sakykim nušąla ūgliai prie kokių -15C, tai rimtam šalčiui paspaudus šals ir peršals visas vazonas su visais uždengimais. Prie visko dar šaltis ir vazoną suskaldys, nes per rudens lietus į jį pateks vandens, o pašalus vanduo plėsdamasis jį sudaužys (nebet taviškis vazonas skirtas spec. laukui ir gali žiemot, bet tokie laaaabai brangūs)

aišku būna tokių užuovėjingų vietų kur ir lauke jos nenušala - pas mano senelį ji auga tokioj užuovėjoj po langais, aišku jis žiemai ją užklosto, tai ji dažnai ir žiedais apsipila (auga jau virš dešimt metų)

QUOTE(-Sigi- @ 2011 08 21, 23:09)
Visos žydi gražiausiai. Ar man jas dabar persodinti į didesnius vazonus ar jau nužydėjus, ar pavasarį? Kokio dydžio vazono reikia hortenzijai? O gal pavasarį sodintį tiesiai į gruntą? Kokią vietą mėgstą - saulėta ar pavėsį?  g.gif

Tai persoint gali rudenį be jokių problemų, nes dar spės jos ir nužydėt, o pirktos vaonėliuose jos būna pasodintos į mažą tarą ir durpes - skirtos trumpesniam laikymui, o ne ilgam auginuimui mirksiukas.gif

Aš saviškes sodinu į didelius plastikinius vazonus (na gal kokių keturių kibirų dydžio) - norėčiau į molinius, bet tokio dydžio tuščius vos atkelčiau, o kaip pilnus reiktų į garažą tįst doh.gif Ir aišku kaina didelių molinių pagerinta, o man jų gal penkių reik blush2.gif kai pagalvoju kiek gėlių už tą sumą galiu nusipirkt, tai plastikiniai pasidaro laaabai gražūs lotuliukas.gif

Ir didelius renkuosi todėl, kad labai jau greit hortenzijos auga - per du metus maniškė pasidarė dviem rankom nebeapkabinama, o aš nenoriu jos kasmet persodinėt ax.gif

Laikau aš jas terasoje pietvakarinėje pusėje, tai saulę jos mato nuo 11val. iki jos leidomosi. Žydi labai gausiai, bet ir laistyt reikia kas kelias dienas, nes didelis krūmas ir "geria" daug. Gali augt ir daliniame pavėsyje, o kaip būtų visiškame pavėsyje nė nežinau g.gif
Atsakyti
QUOTE(mumrikas @ 2011 08 22, 10:16)
o jei vazoną apsuksi lauke groplėvele, tai bus tas pats, kas dirbtinis kvėpavimas numirėliui biggrin.gif Juk iš esmės jokia danga nešildo - ji neleidžia šilumai išeit iš vidaus, jei ji ten tokia yra. Jei sakykim nušąla ūgliai prie kokių -15C, tai rimtam šalčiui paspaudus šals ir peršals visas vazonas su visais uždengimais. Prie visko dar šaltis ir vazoną suskaldys, nes per rudens lietus į jį pateks vandens, o pašalus vanduo plėsdamasis jį sudaužys (nebet taviškis vazonas skirtas spec. laukui ir gali žiemot, bet tokie laaaabai brangūs)

uf!
vazonai 'apšiltinami' ne agroplėvele, o burbuline ir keliais sluoksniais:
http://www.gapphotos...?imageno=122160 (dukra kažką savo kompe prikonfigino, negaliu taip greit pataisyt ir normaliai foto įdėt)
Apdailinti galima taip:
http://www.gapphotos...p?imageno=88328
http://www.gapphotos...p?imageno=76286
http://www.gapphotos...p?imageno=13226

Kad šaldamas vanduo nesuskladytų vazonų, tereikia palikti erdvę išsiplėtimui - pastatyt vazoną 'aukščiau' ir būtinai turi turėti vandeniui ištekėt skirtas angas:
http://www.gapphotos...p?imageno=91607

http://www.gapphotos...p?imageno=73074 čia aiškiai matosi apšiltinimas, apipavidalinimas ir pastatymas aukščiau.

Šilumą, realią vazonams suteikia sniegas, tereiktų apkasti iš visų pusių.

Dar galima būtų hortenzijas su visais vazonais įkasti įšiltnamio dirvą ir ūgliams apsaugoti padaryti mini palapinę iš storesnės plėvelės (3-4 kuoliukai aplink vazoną ir apsukti).
Atsakyti
Bet tai ar verta tokius vargus vargt, jei papraščiau nunešt į rūsį ar garažą (jei zmogus tokį turi). Konkrečiai dėl hortenzijų tai jų gi ne šaknys šalčio bijo, o šakos apšąla, o jei jas apsuksi burbuline plėvele, tai ne tai kad šaltis pekenks, o šuste iššus - juk mintis ir yra, kad ne augalą išsaugot, jis gi gan atsparus, o kad žiedų sulaukt biggrin.gif

Esam bandę kalėdinę eglutę išsaugot žiemą vazone (ir sėkmingai), bet žaist teko nemažai ir dabar jau tikrai papraščiausiai nuvežčiau karučiu į garažą ir nebesukčiau galvos.

Kad augalas gerai peržiemotų turi būt šaknys drėgnai (ne uzmirkusios, bet ir ne sausa žemė). Tada kad to vazono nesuskaldytų statėm į dar didesnę talpą ir tarpą užpildėm agroplėvele bei spygliais (agroplėvelė pigi, o kažkokios spec. apšiltinimui ar tos pačios burbulinės atsargų nelaikom).

Nuotraukose tikrai gražiai padaryta, bet šitai gražu ir verta kai augalas dekoratyvus, bet ar verta pirkt daug burbulinės plėvelės, pakeldinėt vazoną (vėl papildomas dekoras, kad ne ant kokių pagalių, o gražių padėkliukų), o jame turės dar papildomai pridengtą šakų krūvą - hortenzijos gi jokio grožio nėr kai numeta lapus, o Partizanė gi būtent apie hortenzijos išsaugojimą per žiemą klausė mirksiukas.gif

Šilumos sniegas tikrai jokios nepadaro (elementari fizika - sniegas minusinės temperatūros - jis yra izoliatorius ir turėdamas savyje daug oro, padaro izoliacinį sluoksnį ir tiesiog prie vazono temperatūra būna kiek aukštesnė nei oro). Bet jei lauke minus trisdešimt, tai kad ir sniegu užkasus tikrai vazone nebus nulio schmoll.gif

Ir vėl - pagrinde dėl žiedų gi antrametes šakas saugot reik (čia tokiu atveju jei hortenzija plačialapė). Jei hortenzijos šluotelinės, tai iš vis vargt nereikia - sodint jas kuo greičiau iš vazonėlių į gruntą, kad isišaknyt puikiai spėtų, pridengt (eglišakiais, agroplėvele ir pan.) pirmaisi metais ir baigtas kriukis biggrin.gif

Su vazonų užkasimu bent jau mano pastebėta problema yra tokia (teko vienais metais prikast vazoną su krūmeliu), kad per ilgą laiką (o prabūna taip vazonas kelis mėnėsius) jis išssipurvina ir daugumoje vietų nebeatsiplauna (molinis tuo labiau - juk žemė ir drėgmė jį dar labiau veikia), o jei augalas po to stovi labai matomoj vietoj tie nešvarumai erzina blush2.gif

Vat taip apšiltinta mūsų terasoj šią žiemą stovėjo metrinė kalėdinė eglutė - vazonas vazone , o tarpe spygliai ir agroplėvelė

user posted image
Atsakyti
Naujos statybos namuose rūsių nėra. Paprastai.

Žiemojančiam vazone augalui nereikalingas drėkinti šaknų. Lapus metantys augalai neišgarina, tipo eglutės, buksmedžiai, pušaitės ir kiti visžaliai laistomi tik tuo atveju, jei yra stiprus atodrėkis ir laikosi pliusinė temperatūra.

Dekoratyvus augalas gali būti ir be lapų. Tačiau tema ne apie tai. Partizanės turima remontantinė Endless summer papuošti žiemojimui balkone-terasoj galima. Jei domina tokie pavyzdžiai, knygynuose yra tam skirtos knygos.

Kam vienam vargas, kitam rūpesčių nekeliantis menkas darbelis.

Molinių vazonų gražumas yra jų apaugime samanomis, apkerpėjime. Tačiau norint turėti sterilią aplinką, visai nesunku šepečiu nušveist žemes. Beje, įkasti galima plastikinį vazoną, o keramikinius naudoti tik įstatymui.

Kojelės buvo tik pavyzdys, nereikia visko priimti tiesiogiai ir be interpretacijų. Galvojam, ar nea? biggrin.gif Kaip ir apie sniego izoliacinį sluoksnį.
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 22, 13:21)
Naujos statybos namuose rūsių nėra. Paprastai.
Kojelės buvo tik pavyzdys, nereikia visko priimti tiesiogiai ir be interpretacijų. Galvojam, ar nea?  biggrin.gif Kaip ir apie sniego izoliacinį sluoksnį.

Vadinasi mūsų mikrorajoniukas Vilniaus mieste (jame virš 50 gyvenamų namų, kurie yra 3-5 metų senumo, tai drįstu sakyt, kad gan nauji biggrin.gif ) yra kažkokia didi išimtis, nes dauguma žmonių turi ir nedidelius rūsiukus, ir garažus biggrin.gif

Dėl samanų ir sterilumo tai juk asmeniškai kiekvieno požiūris - jei švaru, tai blogai, o jei apsamanoję, tai grožių grožis g.gif beje šveičiau plastikinį vazoną ir su muilu, ir su soda - deja, bet liko dėmės verysad.gif

Galvot galvojam, bet vat ko jau ne pirmoj temoj kabinėjamasi asmeniškai aš jau nesuprantu doh.gif Ar čia mano persona kažkaip Jums užkliūna dėl kažko, ar toks Jūsų bendravimo stilius?

Parašau tiesiog pastebėjimus, o atgalios pasipila pagieža persunkti sakiniai doh.gif Kokios interpretacijos blink.gif

Gražiai ir draugiškai prašau - prasilenkim virtualiai mirksiukas.gif Tiesiog nematykim viena kitos ir tiek - juk suaugę protingi žmonės taip gali padaryt biggrin.gif

Nepasakyčiau, kad buvo smagu pabendraut, bet ir Jums geros dienos drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2011 08 22, 11:59)
vazonai 'apšiltinami' ne agroplėvele, o burbuline ir keliais sluoksniais...:

Ačiū Gaudvile už išsamius aprašus 4u.gif Turbūt bandysiu savo didžialapę šiais metais tokiu būdu laikyti, nes garaže, nors ir nešildomame, ji man pernai pradėjo sprogti vasario mėnesį, o paskui išnešta į lauką saulėje apdegė, nors pavėsiukyje stačiau verysad.gif Tik dabar sukrovė pumpurus, jaučiu, kad iki šalnų normaliai nespės pražysti g.gif Labai norėtųsi į kambarį parsinešti ir žiedais pasidžiaugti, bet tuomet vėl sumaišyčiau jai metų laikų kaitą doh.gif

Kartais tikrai bėda su tom didžialapėm, visokios smulkmenos veikia, o paskui ir užverda diskusijos dėl geriausių sprendimų mirksiukas.gif

Atsakyti