QUOTE(sygyta @ 2007 01 20, 13:24)
tai kaip tada gaunasi,jeigu pasiemi anuiteto ir moki visa paskola nuosirdziai iki galo,permoki daugiau nei linijiniu?
susipainiojau visai.laukiu s@ulytes
Papildyta:
o nuo ko tada tos palukanos skaiciuojamos?
Taip, Saulytės komentarų reikia, bet ir aš pareikšiu savo nuomonę
Kaip tik turiu abiejų metodų mokėjimo planus, kuriuos man davė banko darbuotoja; be to, kai ką atsimenu iš tų laikų, kai mokiausi ekonomikos
LINIJINIS:
kiekvieną mėnesį yra grąžinamas vienoda dalis paimto kredito, o palūkanos perskaičiuojamos nuo tos sumos, kuri yra likusi. Sakykime, kad paėmei 80000 Lt, vadinasi, pirmą mėnesį bankas paskaičiuos 5 proc. palūkanų nuo šios sumos (jei moki 5 proc. palūkanų); kitą mėnesį grąžinsi 500 Lt, tai 5 proc. palūkanų paskaičiuos nuo 79500 Lt; ir t.t.
PASTOVUS:
kiekvieną mėnesį įmokama vienoda įmokų dalis (pvz. 1000Lt). Iš to 1000 dalis yra kredito sumos, kita dalis palūkanų. Paskaičiavus per metus grąžinamas palūkanas gaunasi, kad grąžini mažiau pinigėlių už palūkanas (t.y. nepermoki bankui). BET!!! Ne taip ryškiai mažėja ir grąžinamo kredito dalis. VADINASI, grąžindama visą kreditą nemoki palūkanų už tą kredito dalį, už kurią būtum sumokėjus, jei būtum pasirinkusi linijinį būdą. [Šiaip, nors šis mokėjimo planas ir yra paprastesnis, tačiau jį sunkiau suvokti

Pvz. kaip paskaičiuojamas palūkanų bei kredito santykis
Tačiau, konkrečiu mano atveju yra taip: jei pasirinksiu linijinį metodą, metų gale kreditas bus tik 2950 Lt mažesnis nei mokant anuitetu, tačiau įmokų (palūkanų ir kredito) būsiu sumokėjus 3150 Lt daugiau. Šiokia tokia nauda yra (200 Lt), beje, mano kreditas nedidelis, todėl kiti sutaupytų didesnę dalį pinigėlių