ZUPA GULASZOWA ,arba Guliašo sriubaSriuba to nepavadinsi, nes po jos jau vargiai ar ko norėsis, tai dedu čia.
Kiek buvau Lenkijoj, vis šios sriubos užsukdavom, tad ir namie nusprendžiau pabandyti iš to ką ragavau, kiek lenkiškų receptų perskaičiau ir kiek man padėjo patarimais.
Va kas gavos:
1,5 l vandens
0.5 kg kalakutienos kumpio
1 didelė morka
2 svogūnai
2 skiltelės česnako
3 nedidelės paprikos
1 marinuotas agurkas
4-5 nedidelės bulvės
200 ml pomidorų tyrės (tiks ir kokybiškas padažas)
1 v.š. miltų
Druska, pipirai- 0,5 a.š.
Lauro lapelis
Prieskoniai guliašui (manieji iš Lenkijos, bet yra ir pas mus) 1 a.š.
Aliejaus kepimui Mėsą supjaustyti nedideliais kubeliais. Morką ir agurką pusžiedžiais, paprikas- kvadratėliais, o svogūną su česnaku smulkiai sukapoti. Bulves- nedideliais kubeliais.
Įkaitintoje keptuvėje aliejuje ant didelės ugnies apkepti mėsą ir sudėti į verdantį vandenį. Įmesti lauro lapelį, pasūdyti truputį ir virti apie 30 min (jei tai būtų jautiena, virti reikia valandą ). Tada tik dėti daržoves:
Toje pačioje keptuvėje apkepinti svogūnus, česnakus ir morkas, sudėti į puodą, o taip pat paprikas ir bulves . Virti dar mažiausiai 30 min, kol bulvės suvirs beveik. Suberti marinuoto agurko griežinėlius ir dar pavirti 5 min.
Tada sudėti prieskonius guliašui, pipirus, jei norisi- čili pipiro. Pomidorų tyrėje išmaišyti miltus ir sudėti į puodą, gerai išmaišyti. Sriuba bus ganėtina tiršta, bet ne kaip guliašas. Vis pamaišant užvirinti ir po poros minučių išjungti, šiltai užkloti ir kentėti dar pusvalandį, kol sriubytė susigulės, pailsės...
Skanaus!!!