QUOTE(Monikaa @ 2011 08 22, 09:23)
laba diena, turiu toki klausimuka, spalio 17 turiu iseit i VPA, bet nesenai suzinojau kad darboviete mane zada atleisti, mat sutartis buvo terminuota, ir ji baigesi, kai buvau dekrete, pinigeliai man nenukentes jei mane atleis? bet jei darboviete nepades paraso ir neisleis manes i VPA as tuomet gausiu tik pasalpa? ar nera kokio istatymo kad turi issaugoti darbo vieta nesvarbu ar buvo terminuota sutartis?
Darbo inspekcijos atsakymas:
"Darbdavys negali atsisakyti jums suteikti atostogų vaikų prižiūrėti, kadangi teisę pasinaudoti tokiomis atostogomis jums nustato įstatymas. DK 180 str. 3 dalis numato, kad per šį atostogų laikotarpį paliekama darbo vieta (pareigos), išskyrus atvejus, kai įmonė visiškai likviduojama.
Be to, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas savo praktikoje yra pasisakęs, jog DK 180 straipsnis nesuteikia teisės darbdaviui revizuoti darbuotojo prašomų suteikti atostogų vaikui prižiūrėti trukmės. DK 180 straipsnio 1 dalies nuostata, jog atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis, reiškia, kad darbuotojui suteikta teisė pasirinkti, kaip jis naudosis tikslinėmis atostogomis, ir nevertintina kaip suteikianti darbdaviui teisę ignoruoti bei revizuoti darbuotojo, turinčio teisę į atostogas vaikui prižiūrėti, pasirinkimą.
Pažymėtina, kad atostogos vaikui prižiūrėti iki jam sueis treji metai apmokamos ne iš darbdavio, bet iš socialinio draudimo fondo lėšų, tokiu būdu įgyvendinant Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnyje įtvirtintą visokeriopos paramos šeimai principą (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2005 m. rugsėjo 26 dienos nutartis civilinėje byloje Nr. 3K-3-423/2005).
Vadovaujantis šia pozicija, jei darbdavys jums suteikia vaiko priežiūros atostogas (o atsisakyti to daryti jis negali), jis neturi teisės įtakoti pasirinktos jūsų atostogų trukmės. Tokiu atveju darbo sutartis turėtų būti nutraukta pasibaigus vaiko priežiūros atostogoms pagal DK 126 str. 1 dalį."
Trumpai tariant darbdavys negali jūsų atleisti nuo pažymos apie nėštumą pateikimo datos iki vaiko auginimo atostogų paskutinės dienos, t.y. jūsų darbo sutartis baigiasi kartu su vaiko auginimo atostogų paskutine diena. Jei kažkam bando įrodyti kitaip, kreipkitės į Vilniaus darbo inspekciją