Pries rykste, ar kitoki smurta. Kodel? kuo vaikas kitoks nei suauges, kodel ji maziau turim gerbti? juk suaugusiuju pasaulyje jei kas pasielge netinkamai, mes neimam ryksciu, nesprendziam to naudodami smurta (nekalbu apie soc igudziu neturincius zmones) tai kodel turetumem vaiku elgesi sitaip keisti? kas netingi, domisi, randa budu tinkamai sprestiiskilusias bedas.
tai tik mano nuomone
QUOTE(ragnez @ 2011 10 01, 19:16)
ko cia nesuprast? klausimas apie tai, kaip jauciasi zmogus sukeldamas fizini ar psichologini skausma kitam zmogui (siuo atveju - suaugusys vaikui).
Kaip jauciasi skriaudikas, as zinau. Nesupratau tik, kodel taip buvo pakomentuotas mano pasakymas, kad mano nuomone bausme-yra vaiko pazeminimas.
QUOTE(aushra1 @ 2011 10 01, 20:41)
Nieko keisto, kad suprastumėte turite pati subręsti kaip asmenybė.
Aciu. Brestu.

Sveiki, zinot as ir pries fizines bausmes, bet...
Dirbu mokykloje ir patikekit, siandienine vaiku karta yra tikrai sugadinta. Jie iprate viska gauti ir nieko nebijoti... Jokios pagarbos vyresniam, su didesne patirtimi zmogui... Jie gali atsikalbineti, neklausyti tevu... Ir niekas ju nepagasdins, nes jie zino ka atsakyti... Todel manau, kad vaikai vis delto turi buti nubausti, aisku bausme reikia pasisrinkti pagal vaika ir jo amziu... Ir tikrai ne laikas traukti rykste, kai 8 metu sunus prie visu pradeda savo mamai aiskinti, kad ji nieko neismano ir dar isvadinti ja visokiais zodeliais. Suprantu, kad cia galima izvelgti jau ir kitokias problemas, bet manau, kai kuriems vaikams "rykstele" ar pliaukstelejimas per minksta vieta tikrai padeda.
Gavau ir as nuo savo tevu, bet tikrai zinojau uz ka, gavo ir musu tevai... Ir zinot, ju kartoje matosi zymiai daugiau pagarbos, nebuvo mokykloj nei patyciu, vaikai nesizude, nedegino kitiems plauku ir t.t., nebuvo vaikai ir tokie abejingi savo tevam. O siandein prisiskaitom tokiu knygu kaip "vaikai kile is dangaus", uzkeliam vaikus ant pjedestalo, bandom analizuoti, kad mes tevai nevyke, o musus vaikai sventieji...Manau, kad vis delto, vaikai turi gerbti savo tevus, ir zinoti ne tik savo teises, bet ir savo pareigas.
Dirbu mokykloje ir patikekit, siandienine vaiku karta yra tikrai sugadinta. Jie iprate viska gauti ir nieko nebijoti... Jokios pagarbos vyresniam, su didesne patirtimi zmogui... Jie gali atsikalbineti, neklausyti tevu... Ir niekas ju nepagasdins, nes jie zino ka atsakyti... Todel manau, kad vaikai vis delto turi buti nubausti, aisku bausme reikia pasisrinkti pagal vaika ir jo amziu... Ir tikrai ne laikas traukti rykste, kai 8 metu sunus prie visu pradeda savo mamai aiskinti, kad ji nieko neismano ir dar isvadinti ja visokiais zodeliais. Suprantu, kad cia galima izvelgti jau ir kitokias problemas, bet manau, kai kuriems vaikams "rykstele" ar pliaukstelejimas per minksta vieta tikrai padeda.
Gavau ir as nuo savo tevu, bet tikrai zinojau uz ka, gavo ir musu tevai... Ir zinot, ju kartoje matosi zymiai daugiau pagarbos, nebuvo mokykloj nei patyciu, vaikai nesizude, nedegino kitiems plauku ir t.t., nebuvo vaikai ir tokie abejingi savo tevam. O siandein prisiskaitom tokiu knygu kaip "vaikai kile is dangaus", uzkeliam vaikus ant pjedestalo, bandom analizuoti, kad mes tevai nevyke, o musus vaikai sventieji...Manau, kad vis delto, vaikai turi gerbti savo tevus, ir zinoti ne tik savo teises, bet ir savo pareigas.
QUOTE(ragnez @ 2011 09 27, 11:38)
visu pirma, uzduodat klausima, i kuri atsakymo neieskot, nes turit gatava. o jus pasidomekit, paieskokit...
o antra, jei jau prabilot apie pirmykstes visuomenes, tai gal reikia paklausti ir to, kokiomis salygomis zmones gyveno tada, ir kokiomis - dabar. ir kokiu savybiu zmogui reikia, kad galetu isgyventi pirmykstes bendruomenes ir siuolaikines visuomenes salygomis...
o antra, jei jau prabilot apie pirmykstes visuomenes, tai gal reikia paklausti ir to, kokiomis salygomis zmones gyveno tada, ir kokiomis - dabar. ir kokiu savybiu zmogui reikia, kad galetu isgyventi pirmykstes bendruomenes ir siuolaikines visuomenes salygomis...
Tai jus norit pasakyti, kad dabartineje visuomeneje isgyventi tereikia: saipytis is kito, zeminti ji, terorizuoti nes nieko nebijau, man bus viskas atleista ir graziai paaiskinta... Pilna dbr tokiu vaiku su kuriais graziai buvo kalbama ir... Mano drauge nebesusineka su savo 11 metu sunumi,nes jam buvo viskas galima, niekas jo nebaude tik tau kalbejo ir aiskino, o dbr berniokui mokytojai kvaili, pamoku ruosti nereikia ir mamos zodziai jo nebeveikia...O kita drauge savo 3meciui pypliui pliauksteldavo per minkstaja ir dbr mama ir dukra randa bendra kalba, nes vaikai zino, kad tevai uz juos yra atsakingi, o ne vaikai atsakingi uz savo poelgius ir daro, ka tik sugalvoja...
Tik manau, kad musu visuomeneje dar ir kita svarbi problema: tevai neranda laiko ne tik pazaisti, pabendrauti su savo vaiku, bet neranda laiko net ir nustatyti savo atzalom ribas, kurias jie perzenge, nebejaucia jokiu ribu...
QUOTE(mazute2008 @ 2011 10 06, 17:09)
Ir niekas ju nepagasdins, nes jie zino ka atsakyti...
painiojat baime ir pagarba

pagarba sunku igyti, lengva prarasti.

Laba,
prieš rykštes, prieš smurtą... tam reikalinga didelė savitvarda, suvokimas, žinios, kad nenaudotum smurto turiu omeny. mano antras vaikas auga be to, na galvoju, gal trečią jei turėčiau, užauginčiau be fizinių bausmių. Jos nieko neduoda, tiksliau duoda didelę žalą:atitolina tėvus nuo vaikų, vaikus nuo tėvų.
prieš rykštes, prieš smurtą... tam reikalinga didelė savitvarda, suvokimas, žinios, kad nenaudotum smurto turiu omeny. mano antras vaikas auga be to, na galvoju, gal trečią jei turėčiau, užauginčiau be fizinių bausmių. Jos nieko neduoda, tiksliau duoda didelę žalą:atitolina tėvus nuo vaikų, vaikus nuo tėvų.
QUOTE(ragnez @ 2011 10 06, 23:27)

Maniau ir as, kad tikrai niekada sunui nepliaukstelsiu, tikrai visaip meginau kalbeti, priglausti, bet...Matau, kad jis kartais tiesiog specialiai viska daro priesingai ir dar demonstratyviai... Siaip manau, kad vaiku elgesys priklauso ir nuo tevu tarpusavio santykiu, nera darnos namie, vaikai jauciasi nesaugus, tuomet ir aikstijasi, kaprizinasi...Tik mes visi esam atsakingi uz savo elgesi, negali juk pakeisti nei savo vyro, nei uosviu, nei tevu mastymo...
Tik zinot, manau, kad kartais pliaukstelejimas tikrai suveikia, na tegul jis ir trumpalaikis, neveiksmingas, bet vaikas bent jau supranta, kad padarė kažka ne taip.
QUOTE(mazute2008 @ 2011 10 07, 15:27)
Tik zinot, manau, kad kartais pliaukstelejimas tikrai suveikia, na tegul jis ir trumpalaikis, neveiksmingas, bet vaikas bent jau supranta, kad padarė kažka ne taip.
Manau ir be pliaukstelejimo supranta, bet pliaukstelejus atsiranda baime ir pyktis dar plius, taigi viskas pasidaro dar sudetingiau vaiko galvelej...
QUOTE(mazute2008 @ 2011 10 07, 14:27)
1. Tikrai manau, kad vaikus galima isaukleti ir be fiziniu bausmiu. Bet tuomet ir visa visuomene turi buti kitokia.
2.Maniau ir as, kad tikrai niekada sunui nepliaukstelsiu, tikrai visaip meginau kalbeti, priglausti, bet...Matau, kad jis kartais tiesiog specialiai viska daro priesingai ir dar demonstratyviai...
3. Siaip manau, kad vaiku elgesys priklauso ir nuo tevu tarpusavio santykiu, nera darnos namie, vaikai jauciasi nesaugus, tuomet ir aikstijasi, kaprizinasi...
4.Tik mes visi esam atsakingi uz savo elgesi, negali juk pakeisti nei savo vyro, nei uosviu, nei tevu mastymo...
2.Maniau ir as, kad tikrai niekada sunui nepliaukstelsiu, tikrai visaip meginau kalbeti, priglausti, bet...Matau, kad jis kartais tiesiog specialiai viska daro priesingai ir dar demonstratyviai...
3. Siaip manau, kad vaiku elgesys priklauso ir nuo tevu tarpusavio santykiu, nera darnos namie, vaikai jauciasi nesaugus, tuomet ir aikstijasi, kaprizinasi...
4.Tik mes visi esam atsakingi uz savo elgesi, negali juk pakeisti nei savo vyro, nei uosviu, nei tevu mastymo...
1. O kas yra visuomene, tai ne mes, ne musu vaikai? Mamontovas jau pries daug metu dainavo, kad "jeigu nori keist pasauli, pirmiausia keisk save". Neteisybe?
2. Bet galbut jis tokaim raidos etape, kad jis ir privalo taip elgtis, viska neigti, daryti atvirksciai ir tt. O kaip jus i tai reaguojat ir kokiu priemoniu imates, tai ne vaiko problema, o jusu...
3. Teisybe.
4. O kam keisti kitu elgesi, jei kiekvienas yra atsakingas uz savaji? Bet galima apie tai kievienam priminti, blogiau nebus.
Mazute2008 tai ir pradekit nuo savęs. galiu pasiulyti veiksmu programa:
1. pasidomėti vaiku raida, o konkrečiai - trečiųjų metu krize, įskaitant jos priezastis, apraiskas, sprendimo būdus;
2. mokytis valdyti savo agresija: ieskoti budu suvaldyti pykti, kuri sukelia vaiko elgesys; siekti suvokti, koks vaiko elgesys, kada ir kodel suerzina.
Turite suvokti, kad jus dideliu mastu prisidedat prie vaiko asmenybes formavimo. Jei nesugebesit suvaldyti savo agresijos vaiko atzvilgiu, kaip vaikas išmoks valdytis?
1. pasidomėti vaiku raida, o konkrečiai - trečiųjų metu krize, įskaitant jos priezastis, apraiskas, sprendimo būdus;
2. mokytis valdyti savo agresija: ieskoti budu suvaldyti pykti, kuri sukelia vaiko elgesys; siekti suvokti, koks vaiko elgesys, kada ir kodel suerzina.
Turite suvokti, kad jus dideliu mastu prisidedat prie vaiko asmenybes formavimo. Jei nesugebesit suvaldyti savo agresijos vaiko atzvilgiu, kaip vaikas išmoks valdytis?
QUOTE(mazute2008 @ 2011 10 06, 18:09)
Jusu profesijos atstove kazkada labai stipriai muse su liniuote per rankas man, nes norejau rasyti kaire o desine nesigaudovo niekaip, na itariu nes esu kaireranke. Rezultate kaire ne rasau, bet visa kita tik su kaire. Rasau su desine, bet mano ieroglifus tik KGB sifruotojai iskaitys. Pagarbos tai savo pirmai mokytojai tikrai niekada nejauciau, tiesiog jos nekenciau ir baisiai bijojau.Del kitu situaciju ir didesniu vaiku irgi galiu gincytis, buna mokytojai kaip sakoma nuo Dievo, puikiai susitvarko ir su dabartiniais vaikas, nerekia, nezemina o juos vis tiek gerbia ir myli.O jeigu neuztenka kantrybes ir darbas ne mielas tai reikia sau klausimeli uzduot kas negerai... cia as ne apie jus konkreciai o aplamai apie pedagogus ... Dabar kaip tik jaunimas daugiau pagarbos turi pvz, pastebekyte savo kiemus ir parkus - jaunimas isveda sunis ir visada surenka ismatas, brandaus amziaus zmones vienas is 100. O tik pabandyk kokia senute paprasyt kad surinktu tai tokiais zodziais apvadins. Dar pvz. per visa nestuma nei vienas brandaus amziaus,,kandidatas'' neuzleido vietos, o karta net dedukas mane isvare su zodziais man sunkiau nei tau ir kokia tu nagla kad man vietos neuzleidi ( prailgintam autobuse as vienintele matyt uzemiau geriuasia vieta), o vat jaunimas visi kaip vienas oopt i virsu - prasom sest. Parduotuvej pvz. ar gatvej, na bet kur jei jaunas pastums tai 100 kartu atsiprasys, senesnis gali is koju isverst ir dar pati kalta liksi

QUOTE(Renata_Bo @ 2011 10 12, 03:29)
Jusu profesijos atstove kazkada labai stipriai muse su liniuote per rankas man, nes norejau rasyti kaire o desine nesigaudovo niekaip, na itariu nes esu kaireranke.
Gaila, kad taisyklingai rašyti Jūs taip ir neišmokote, nes pilna klaidų. Gal tikrai mokytoja taip įbaugino.
Aš manau, kad smurtauti yra negerai - t.y. primušti vaiką tiesiogine to žodžio prasme. Taip elgtis tikrai negalima. Esu prieš tokį smurtą... Bet ar lengvas pliaukštelėjimas per užpakalį tikrai yra toks baisus smurtas? Esu ir aš gavusi per užpakalį vaikystėje ir nieko nuo to man nenutiko - neužsidepresavau, tėvus gerbiu ir myliu iki šiol...