400 g šviežių špinatų (arba 0,5 kg šaldytų), 2 skiltelės česnako, 1 raudonas čili pipiriukas, 200 g brinzos ar kito balto sūraus sūrio, 30 g sviesto, druskos, maltų juodųjų pipirų, muskato riešuto, 1 arbatinis šaukštelis nutarkuotos citrinos cedros (žievės), 1 kg šaldytos sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinis (atskirtas trynys ir baltymas).
Įdaro paruošimas: Špinatus nuplaukite, storuosius lapkočius pašalinkite, nuvarvinkite, stambiai supjaustykite. Čili pipiriuką išvalykite ir labai smulkiai sukapokite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir ant lėtos ugnies jame patroškinkite čili pipiriuką bei išspaustą česnaką. Tuomet į keptuvę sudėkite špinatus, suberkite druską, pipirus, muskato riešutą ir cedrą, keptuvę uždenkite ir 2-3 minutes patroškinkite. Troškintus špinatus šiek tiek ataušinkite, nupilkite susidariusį skystį, tuomet turinį sumaišykite su tarkuotu brinzos sūriu. Visiškai ataušinkite.
Pyragėlių paruošimas: šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildome kambario temperatūroje, orkaitę įkaitiname iki 180-200 laipsnių. Tešlą išlankstome, padaliname maždaug 10-15 cm dydžio kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dedame po šaukštą įdaro, lenkiame pusiau, kad gautume trikampius. Sulipimo liniją švelniai užspaudžiame, paliekant neperspaustus kraštus, kad kepant pyragėlis galėtų pūstis.
Pyragėliai dedami į skardą, išklotą aliuminio folija, aptepami kiaušinio tryniu ir kepami apie 15-20 minučių, kol gražiai pagelsta. Valgomi atvėsinti.
Mano patarimas:
1. Vietoje brinzos galite naudoti varškę arba smulkintus virtus kiaušinius, tik tuomet reikės šiek tiek daugiau druskos.
2. Kad pyragėliai sulenkti suliptų, siūlau 1 cm nuo kraštelio (kaip klijais) patepti likusiu kiaušinio baltymu.
3. Jeigu vietoje sluoksniuotos tešlos nusipirksite trapią (kapotą), arba tešlą pasiruošite patys, galima iškepti ir špinatų pyragą. Tuomet vieną tešlos lakštą įklokite į pasirinktą kepimo formą, supilkite įdarą, kitu tešlos sluoksniu užklokite, viršų taip pat patepkite kiaušinio tryniu ir į orkaitę!
4. Pyragėliai gali būti valgomi su sultiniu ar šviežių daržovių salotomis.
