Įkraunama...
Įkraunama...

Špinatai

Graikiški špinatų piragėliai
400 g šviežių špinatų (arba 0,5 kg šaldytų), 2 skiltelės česnako, 1 raudonas čili pipiriukas, 200 g brinzos ar kito balto sūraus sūrio, 30 g sviesto, druskos, maltų juodųjų pipirų, muskato riešuto, 1 arbatinis šaukštelis nutarkuotos citrinos cedros (žievės), 1 kg šaldytos sluoksniuotos tešlos, 1 kiaušinis (atskirtas trynys ir baltymas).
Įdaro paruošimas: Špinatus nuplaukite, storuosius lapkočius pašalinkite, nuvarvinkite, stambiai supjaustykite. Čili pipiriuką išvalykite ir labai smulkiai sukapokite. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir ant lėtos ugnies jame patroškinkite čili pipiriuką bei išspaustą česnaką. Tuomet į keptuvę sudėkite špinatus, suberkite druską, pipirus, muskato riešutą ir cedrą, keptuvę uždenkite ir 2-3 minutes patroškinkite. Troškintus špinatus šiek tiek ataušinkite, nupilkite susidariusį skystį, tuomet turinį sumaišykite su tarkuotu brinzos sūriu. Visiškai ataušinkite.
Pyragėlių paruošimas: šaldytą sluoksniuotą tešlą atšildome kambario temperatūroje, orkaitę įkaitiname iki 180-200 laipsnių. Tešlą išlankstome, padaliname maždaug 10-15 cm dydžio kvadratėliais. Ant kiekvieno kvadratėlio dedame po šaukštą įdaro, lenkiame pusiau, kad gautume trikampius. Sulipimo liniją švelniai užspaudžiame, paliekant neperspaustus kraštus, kad kepant pyragėlis galėtų „pūstis“.
Pyragėliai dedami į skardą, išklotą aliuminio folija, aptepami kiaušinio tryniu ir kepami apie 15-20 minučių, kol gražiai pagelsta. Valgomi atvėsinti.

Mano patarimas:
1. Vietoje brinzos galite naudoti varškę arba smulkintus virtus kiaušinius, tik tuomet reikės šiek tiek daugiau druskos.
2. Kad pyragėliai sulenkti suliptų, siūlau 1 cm nuo kraštelio (kaip klijais) patepti likusiu kiaušinio baltymu.
3. Jeigu vietoje sluoksniuotos tešlos nusipirksite trapią (kapotą), arba tešlą pasiruošite patys, galima iškepti ir špinatų pyragą. Tuomet vieną tešlos lakštą įklokite į pasirinktą kepimo formą, supilkite įdarą, kitu tešlos sluoksniu užklokite, viršų taip pat patepkite kiaušinio tryniu ir – į orkaitę!
4. Pyragėliai gali būti valgomi su sultiniu ar šviežių daržovių salotomis.
4u.gif
Atsakyti
Labai skanios salotos

"Baby spinach salad"

mazu spinatu lapeliu + keptos ir supjaustytos vistos krutineles + paprikos + fetos surio

galima valgyti vienas, su majonezu, ar siaip kokiu salotu padazu mirksiukas.gif
Atsakyti
Špinatai ,laukiniai ryžiai išvirti ,kiaušinis virtas ir salotų padažu užpilti 4u.gif
Atsakyti
Spinatu salotos
daug spinatu
keli salotu lapai
ridikeliu
svogunu laisku
grietine
druska,pipirai
Viska susmulkinti , pagardinti grietine, druska ir pipirais thumbup.gif
Dar visai skanu bulviu kose su spinatais.
Atsakyti
Mano firminiai makaronai su špinatų padažu:

Taigi reikės 3-4 žmonėms sočiai pavalgyti:

1 pokelio makaronų (kaspinėlių)

Padažui:
300 g. pievagrybių.
300 g. špinatų (tinka ir šaldyti)
200 mll. grietinėlės arba pieno (čia pagal skonį. Bandžiau ir taip ir taip, gavos tas pats) dar galima įdėti ir lydytą sūrelį, ala panemunės pievų...)
Prieskonių pagal skonį.

Tarkuoto kieto sūrio (man patinka Džiugas iškart sutarkuotas).

Užtrunku max pusvalandį (įskaitant serviravimą) lotuliukas.gif

į keptuvę įmetu svogūniuko (normalaus dydžio galvutę), pakepinu, tada primetu pievagrybių supjaustytų (apie 300 g.) (tiek kiek ir špinatų panašiai), irgi ant lėtos ugnies kepinu/ troškinu, tada prikraunu špinatų (kokių turiu, tinka ir šaldyti ir paprasti) kai pasitroškina - užpilu grietinėle arba riebesniu pienu (maždaug stiklinė). Dar šiek tiek patroškinu ir waišku pridedu prieskonių kokie patinka, kai tingu galvot - sultinio kūbelį. Kai baigiasi troškintis (apie 5 min), viską sutrinu blenderiu iki vientisos masės.

Per tą laiką išsiverdu makaronus (man labai patinka kaspinėliai), sudedu makaronus į lėkštę, tada užpilu padažo (dažniausiai kokiu nors ornamentu pavingiuoju ir ant viršaus užbarstau tarkuotu džiugo sūriu. (būna pirkt iškart tarkuoto).

Atsakyti
O maziukams savo ka nors darot su spinatais? blush2.gif
Atsakyti
O tai vaikuciams duodat ju? kaip gaminat?
Atsakyti
Iš špinatų gaminu įvairias salotas - su pomidorais, paprika, fetos sūriu, raudonaisiais svogūnais smile.gif
Atsakyti
Lietiniai blynai su špinatais ir lydytu sūriu - super thumbup.gif
Pabandykit.
Atsakyti
Špinatus naudoju kaip padaza ar garnyra prie troskintos vistienos- pakepu su sviestu ir druska, siek tiek pipiriuko...
Atsakyti
gaminu graikiska pyraga is sluoksniuotos teslos ir idaras is spinatu ir surio... mirksiukas.gif
Atsakyti
Vaiku gyditojas papasakojo, jog netiesa kad spinatai turi daug gelezies. Tai buvo tyrimu klaida pries xmetu. Plius spinatai labai kaupia nitratus. Tad kudikiams nerekomenduojami( isskyrus bio). Nes nitratai gali issaukti staigia kudikio(mazu vaiku) mirti ax.gif
As darau seimynai pusryciams troskintus spinatus su truputi grietines ir cesnaku prie keptu kiausiniu. Vaikai nelabai valgo blush2.gif
O kai verdu pietums taip pat patroskintus spinatus , bulves ir kietai virtus kiausinius. Tai valgo su pasigardziavimu, bet tada tetis rauko nosi g.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti