Įkraunama...
Įkraunama...

Sanpaulijos

QUOTE(ausrazs @ 2011 08 27, 08:51)
Ne visai taip, nes ir „tradicinė“ sanpaulija gali iš vienų šaknų auginti kelias rozetes (jei nešalinami šoniniai ūgliais). Treileriai – tai atskiras tipas sanpaulijų, kurių ūgliams būdinga šliaužti tolyn nuo pagrindinio stiebo, keroti, skleistis. Treileriais formuojami ne šalinant šoninius ūglius (šie kaip tik reikalingi gražiai skrotelei sudaryti), o pagrindinių ūglių viršūnes. Taip kartu skatinamas ir šoninių atšalų augimas.
Norėdama pavadinti gražiai lietuviškai, turime sakyti kupstinės sanpaulijos (kurios formuoja nesvyrantį kupstelį) arba svyrančios sanpaulijos (jų ūgiais svyra žemyn). Treileris – svetimybė iš anglų kalbos, bet forumuose jį naudoti smagiau – vienas žodis ir viskas aišku.

Prie to paties dar pora klausimų: ar tradicinė tai tas pats, kas standartas? Jei ne, tai kas yra standartas?

Kiek ir kokio ilgio turi būti atnaujinamo seno augalo šaknys? Nupjoviau ilgą koją, įmerkiau į vandenį viršūnę, labai greit pradėjo leist šaknis, kaip bebūtų keista, šaknys pasirodė iš tos vietos, kur vanuo nesiekia. Dabar jau visur po truputį yra.
Atsakyti
simre, ne "tradicinė' ne tas pats, kas standartas. Pirmą žodį rašiau, nes nežinau, kaip įvardinti ne treilerines - gal sakyti "paprastos'.
Standartas - taip sanpaulijų šnekamojoje kalboje nurodomas augalo dydis, kitaip - standartinio dydžio sanpaulija, kurios skrotelė užauga iki 20 cm ir net truputį daugiau. Miniatiūrinės ir pusiau miniatiūrinės veislės yra žymiai mažesnės už standartines, o už pastarąsias didesnės vadinamos tiesiog didelėmis (apie 40 cm skersmens suaugusio augalo skrotelė).
Į klausimą kokio ilgio turi būti atnaujinamo augalo šaknys negaliu atsakyti vienareikšmiškai, nes... tai daugiau augintojo įpratimo, intuicijos dalykas. Nemažai augintojų, pašalinę kietą stiebo sluoksnį ir kiek apdžiovinę pjūvius, iškart sodina į truputį drėgną substratą, ir augalas naujas šaknis iš karto leidžia žemėje
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ausrazs: 27 rugpjūčio 2011 - 08:20
QUOTE(ausrazs @ 2011 08 27, 09:18)
simre, ne "tradicinė' ne tas pats, kas standartas. Pirmą žodį rašiau, nes nežinau, kaip įvardinti ne treilerines - gal sakyti "paprastos'.
Standartas - taip sanpaulijų šnekamojoje kalboje nurodomas augalo dydis, kitaip - standartinio dydžio sanpaulija, kurios skrotelė užauga iki 20 cm ir net truputį daugiau. Miniatiūrinės ir pusiau miniatiūrinės veislės yra žymiai mažesnės už standartines, o už pastarąsias didesnės vadinamos tiesiog didelėmis (apie 40 cm skersmens suaugusio augalo skrotelė).
Į klausimą kokio ilgio turi būti atnaujinamo augalo šaknys negaliu atsakyti vienareikšmiškai, nes... tai daugiau augintojo įpratimo, intuicijos dalykas. Nemažai augintojų, pašalinę kietą stiebo sluoksnį ir kiek apdžiovinę pjūvius, iškart sodina į truputį drėgną substratą, ir augalas naujas šaknis iš karto leidžia žemėje

Dėl standarto tai turėjau tokį įtarimą, kad turbūt bus su dydžiu susijęs reikalas.

Jaučiu reik man saviškę sodint, turėtų būt gerai su ja.

Kaip jau neseniai sakiau, skaitau dabar 16-ą temą apie sanpaulijas, rodos daug kas aišku, bet va klausimų dar kyla doh.gif
Atsakyti
QUOTE(rusma @ 2011 08 26, 05:43)
Žiūrint kuo. Jeigu grynai azoto trąšom arba kompleksinėmis su daug azoto, skirtom auginti žaliai masei - tai kategoriškai ne, man nepriimtina pūsti masę imuniteto sąskaita (nors tarp rekomendacijų galima rasti tokių pasiūlymų). Augalai greičiau augs, bet sumažės atsparumas ligoms ir kenkėjams.
Jeigu labai silpnu kompleksiniu sanpaulijų arba kaktusų trąšų tirpalu  - taip, tokiu palieju. Per pusę ar dar daugiau skiedžiu tirpalą, likusį po streptokarpų ir atskirtų jau nemažų sanpauliukų laistymo smile.gif.

Iš tiesų tai nemanau esant būtina tręšti neatskirtus vaikučius (nebent auginat su visais vaikais substrate be maisto medžiagų (pvz. kiminuose ar durpėse be NPK, skaičiau, kad yra tokių)). Tada tikrai tręščiau, bet aš auginu dirvožemyje, net ne grynose durpėse, o su lapinės žemės nedidele priemaiša, o tai jau savaime suprantama turi maisto medžiagų.

Šiaip klausimas tręšti ar ne - labai filosofinis smile.gif. Per tokį trumpą laiką, kiek ten prie to lapo auga pasisavinti normaliai galima tik azotą, bet jo perteklius labiau kenksmingas, nei naudingas. Tai kaip sakant laikau tą tręšimą savo atveju labiau trąšų gadinimu arba likučio sunaudojimu, nei būtinybe. Bet tegu pratinasi.

Ačiū už informaciją. 4u.gif
Man iki tol nei minties nebuvo kilę apie neatskirtų vaikučių tręšimą. Kaip suprantu, ir gerai, kad nekilo. biggrin.gif Sodinu į durpių ir žemės mišinį ir pakankamai gerai auga tie vaikučiai. Tik iš nekantrumo norisi, kad jie greičiau augtų. Pvz per savaitę pilnai užaugtų, kad jau būtų galima atskirti. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(por-for @ 2011 08 28, 21:44)
Tik iš nekantrumo norisi, kad jie greičiau augtų. Pvz per savaitę pilnai užaugtų, kad jau būtų galima atskirti.  biggrin.gif

... o dar per kitą savaitę ir pražysti galėtų lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Kerpena @ 2011 08 29, 20:09)
... o dar per kitą savaitę ir pražysti galėtų lotuliukas.gif

A ko gi ne,dabar lauki,lauki,tupineji.... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(*finy* @ 2011 08 29, 20:50)
A ko gi ne,dabar lauki,lauki,tupineji....  biggrin.gif

Va, parodysiu, apie ką aš tupinėju doh.gif Čia beveik visas mano sanpaulijų ūkis...
user posted image

user posted image

user posted image

P.S. į aplinką dėmesio nekreipti, nes gyvenu amžino remonto sąlygomis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo simre: 30 rugpjūčio 2011 - 11:03
QUOTE(simre @ 2011 08 30, 11:02)
Va, parodysiu, apie ką aš tupinėju  doh.gif Čia beveik visas mano sanpaulijų ūkis...

Labai gražus ūkis thumbup.gif
Beje, o tas stovas kur nors pirktas ar padarytas pagal spec. užsakymą?
Atsakyti
QUOTE(Rimmuse @ 2011 08 30, 12:13)
Labai gražus ūkis  thumbup.gif
Beje, o tas stovas kur nors pirktas ar padarytas pagal spec. užsakymą?

Jei kalba apie tą, kur paskutinėj nuotraukoj - pirktas senukuose prieš keletą metų. Bet manau, ad ir dabar ne problema būtų rast. Bent tada buvo baltų, rudai brozinių (kaip pas mane) ir dar kažkokių (su lėkštutėm komplekte). Tada aš jį orchidėjoms pirkau. Dabar sanpaulijoms naudoju. Bet realiai, tai antro turbūt tokio nepirkčiau - nelabai jis man. Labai norėčiau tokio, kur mačiau berods pas dzūkę yra. Va, radau jos nuotraukas:
user posted image
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo simre: 30 rugpjūčio 2011 - 11:30
QUOTE(simre @ 2011 08 30, 11:26)
Jei kalba apie tą, kur paskutinėj nuotraukoj - pirktas senukuose prieš keletą metų. Bet manau, ad ir dabar ne problema būtų rast. Bent tada buvo baltų, rudai brozinių (kaip pas mane) ir dar kažkokių (su lėkštutėm komplekte). Tada aš jį orchidėjoms pirkau.

Ačiū už informaciją. Dzūkės stovą pamenu, bet kiek žinau, jis darytas pagal spec. užsakymą. Labai gražus, bet įdomu, ar iš šono pakabinus papildomus 5-6kg (katino pavidalu lotuliukas.gif ), jis išliktų stabilus g.gif ?
Atsakyti
QUOTE(Rimmuse @ 2011 08 30, 13:04)
Ačiū už informaciją. Dzūkės stovą pamenu, bet kiek žinau, jis darytas pagal spec. užsakymą. Labai gražus, bet įdomu, ar iš šono pakabinus papildomus 5-6kg (katino pavidalu  lotuliukas.gif ), jis išliktų stabilus  g.gif ?

Nežinau, kai būtų su dzūkės stovu, bet su tuo, kur pas mane iš Senukų pirktas, tai būtų garantuotas didelis trenksmas, prikabinus papildomą gyvą svorį.
Atsakyti
QUOTE(simre @ 2011 08 30, 12:11)
Nežinau, kai būtų su dzūkės stovu, bet su tuo, kur pas mane iš Senukų pirktas, tai būtų garantuotas didelis trenksmas, prikabinus papildomą gyvą svorį.

Supratau lotuliukas.gif Tada man netinka schmoll.gif
Atsakyti