Straipsnis apie jogą. Ar dera krikščionims tuo užsiimti? Autorė - atsivertusi krikščionė, 22 metus buvusi jogos instruktore Jungtinėse Valstijose.
Šiais laikais mes visur girdime joga. Reklamose, kuriose reklamuojama viskas, pradedant IT ir baigiant ledais, kai medituojantys supermodeliai sėdi sukryžiavę kojas lotoso pozoje. Galima rasti jogos video įrašų nėščiosioms, pagyvenusiems žmonėms, pradedantiems vaikščioti kūdikiams, kūdikiams ir net jums ir jūsų šuniui. Galima mankštintis su jogos diržais, trinkelėmis, velenėliais ar kamuoliais. Praktikuojantis jogą gali puikiai atrodyti dėvėdamas laisvai krentančią jogos aprangą, nešiotis jogos kilimėlį priderintame jogos krepšyje ir aprengti dukrelę jogos kelnėmis. Kadangi jogos yra pilna visur, viskas turėtų būti normalu. O argi taip ir yra?
Tie, kurie mano, kad joga yra tik šiek tiek daugiau nei serija stresą mažinančių tempimo pratimų, galėtų nustebti sužinoję apie milijonus dolerių kainuojančios jogos manijos pradžią Šiaurės Amerikoje. Yra priskaičiuojama 15-20milijonų, praktikuojančių jogą Jungtinėse Valstijose, nuo 50 iki 100 tūkstančių jogos instruktorių, kurie siūlo jogos užsiėmimus ir virš 20 tūkstančių jogos centrų. Pagal Webster žodyną, joga (Sanskrito kalboje reiškianti susivienijimas su dievu arba jungtis) yra mistiška ir asketiška
induizmo disciplina, kurios pagalba pasiekiamas susijungimas su aukščiausia dvasia per meditaciją, pozas, kontroliuojant kvėpavimą ir t.t.
Pastaruosius dešimtmečius joga įtraukė pagrindinę visuomenės dalį ir net Bažnyčią. Galima pamatyti pasiūlymų lankyti jogos užsiėmimus bažnyčios bendruomenės namuose ir net pradinėse mokyklose.
Aš užaugau Long Island, į jogą įsitraukiau būdama septynerių, kai mano mama ir aš žiūrėdavome jogos pratimų kompleksą per televiziją. Po to 22 metus buvau giliai pasinėrusi į jogą, metafizinius ir New Age judėjimą kol priėjau liepto galą, tada 1987 m. atidaviau savo gyvenimą į Jėzaus Kristaus rankas. Taigi, aš vadinu jogą misionierišku induizmo ginklu ir New Age judėjimu. Nedažnai susimąstome, kad ir kitos religijos turi misionierių, tačiau jogos filosofija ir praktika buvo svarbiausi induizmo misionierių įrankiai Amerikoje, kai induistų dvasininkas ir mistikas Swami Vivekananda pristatė jogą vakarietiškam pasauliui 1893 m. Čikagoje vykusioje pasaulinėje mugėje. Įdomu tai, kad Swami Vivekanandos vardas yra siejamas su sumanymu sujungti sielos evoliucijos teoriją su induizmo mokymu. Vietoj to, kad aiškintų karmą per tapimą žiogu, skruzdėle ir pan. ar, kad vyksta žmogaus pažanga per daugybę gyvenimų, jis ėmė mokyti apie sielos evoliuciją, pagal kurią žmogus yra evoliuciniame procese tol, kol pasireiškia kaip dievas. Matyt, jis suvokė, kad nepapirks amerikiečių tradiciniu induizmo tikėjimu reinkarnacija. Nedaugelis vakariečių galėtų įsivaizduoti, kad jie galėtų atgimti kaip žemiausia gyvenimo forma. Galbūt, aukštesne gyvenimo forma, bet tikrai ne žemesne. Ar esate pastebėję, kad daugelis žmonių, netgi krikščionys, tiki reinkarnacija? Žmonės atgimsta tiek kartų, kiek to reikia aukščiausiajai formai pasiekti. Liūdina tai, kad klaidingas mokymas žmones atitolina nuo Viešpaties. Ir jei mes progresuojame su kiekvienu gyvenimu, kodėl negyvename palaimoje dabar?. Kai kurie galvoja, kad induizmas yra tik teorinis mokslas. Įdomu tai, kad teorijos apibrėžimas Webster žodyne yra spekuliatyvus sumanymas, numanymas ar spėjimas. Ar atsimenate, kad evoliucija buvo vadinama evoliucijos teorija. Argi ne tiesa, pakankamai dažnai reklamuojama teorija tampa tiesa. Daugelis mano tėvynainių pasakytų: Beveik. O aš linkusi nesutikti...
Kitas induizmo misionierius, Paramhansa Yogananda, maloniai sutiktas elitiniuose sluoksniuose, Los Andžele įsteigė savirealizacijos draugiją. Jis gudriai pasirinko pademonstruoti, kad joga yra visiškai suderinama su krikščionybe. Jis atvyko į Ameriką 1920-aisiais pasikabinęs kryželį, laikydamas induizmo religinius tekstus, Bhagavad Gita vienoje rankoje, ir Bibliją - kitoje. Jis įtikinėjo, kad joga yra jungiamoji jėga, galinti sujungti visas religijas.
Iš savo patirties galiu pasakyti, kad joga yra pavojinga praktika krikščioniui ir atitolina tikinčiuosius nuo Aukščiausiojo - Šv. Trejybės, vietoj to, kad vestų pas Jį. Galbūt tu sakai - Aš ne medituoju. Aš tik darau pratimus. Tačiau
neįmanoma atskirti jogos technikos subtilybių nuo jogos religijos. Aš tai žinau, nes metų metus mokiau ir praktikavau hatha jogą. Hatha joga yra populiariausia jogos rūšis, lengvai prieinama per video įrašus ar salėse. Šio straipsnio pabaigoje jūsų įvertinimui aš pateikiu, kas tai yra hatha joga, ir kokia jos esmė.
Galbūt jūs patyrėte nerimą atliekant jogos pratimus, bet nekreipėte dėmesio į tokį nedrąsų kumštelėjimą. Aš raginu įsiklausyti į tai, ką sakė Jėzus, ...ir avys klauso jo balso (Evangelija pagal Joną 10.4). Jūsų jogos mokytojas gali nusilenkti prieš klasę tardamas Namaste (Aš lenkiuosi dievybei, esančiai tavyje). Pozos taip pat turi savo pavadinimus: Savasana (lavono poza) ar Bhujangasana (kobros ar gyvatės poza). Taip pat minimos čakros ar kūno energetiniai centrai, trečioji akis. Jogos užsiėmimų pabaigoje atliekami atsipalaidavimas ir vizualizacija yra meistriškas sumanymas išvalyti sąmonę ir gali pakenkti žmogaus dvasiai. Būdami krikščionys, mes žinome, kad transformacija įvyksta atsinaujinant dvasiai, o ne išvalant sąmonę. Daugelis tiki, kad transformacija vyksta, kai mes medituojame ir esame pasotinti Dievo Žodžiu, atnaujindami savo sielą, prisipildę jas Dievo mintimis, o ne valydami sąmonę ar ją užpildydami puikybės pripildytomis žmogaus mintimis. Atrodo, kad priešas klastoja viską, kas yra Viešpaties Dievo duodama. Protą bukinanti ramybė gali būti puiki tik neilgam, tai tik skurdus pakaitalas Dievo ramybei, pranokstančiai bet kokią išmintį(Iš laiško Filipiniečiams 4:7) ir Viešpaties džiaugsmas yra jūsų stiprybė.
Jogos kvėpavimo technikos (pranayama) gali atrodyti stresą atpalaiduojančios, tačiau jos gali atverti duris į dvasinę erdvę. Tam tikrų energijų įkvėpimas ir iškvėpimas tam, kad atsipalaiduoti ir apsivalyti, šv. Paulius mini velnią kunigaikščiu, viešpataujančiu ore (Iš laiško Efeziečiams 2:2), ir aš abejoju, kad oras, apie kurį jis kalba, yra deguonis, taigi dvasios sritis, kai kurie vadina ją antruoju rojumi, tikrai nėra žaidimų aikštelė. Kai jūs matote žodžius prana, ki ar chi, jie reiškia gyvybinės jėgos energijas.
Taigi, tam tikrų garsų tarimas ar įprastinis atsipalaidavimo etapas jogos užsiėmimo pabaigoje taip pat turi savo seką, kuri galėtų nustebinti. Aš asmeniškai prisimenu eilę skraidymo virš kūno pavyzdžių atsipalaidavimo pratimų metu. Aš tik dabar susimąstau: kas prisiregistravo, kai aš buvau išsiregistravusi? Ar jūs tikite tokiais reiškiniais, ar ne, kai kurie medikai teigia, kad kai kuriuos tokie patyrimai nuvedė iki psichozės.
Devyni iš dešimties induistų sutinka, kad
joga yra induizmas. Tačiau daug kartų mes girdime ar skaitome, kad joga nėra religija. Tačiau, ką sako induistai ir praktikuojantys jogą? Žurnalas "Time" išspausdino Subhas Tiwari, jogos filosofijos ir meditacijos profesoriaus iš Induizmo universiteto Borland, citatą: Joga yra induizmas. Straipsnyje taip pat buvo rašoma, kad krikščioniškoji joga tai oksimoronas (terminų supriešinimas). Ką jūs pasakytumėte apie moterį, kuri sakosi esanti krikščioniška budistė? ar nepagalvotumėte, kad ji mažumėlę kuoktelėjusi? Krikščioniška joga yra sinkretizmo pavyzdys (pastanga suderinti prieštaringus tikėjimus, religijas ir filosofijas). Darbuotoja iš klasikinės jogos akademijos rašė man: Visos jogos yra induizmas. Kiekvienas turėtų tai žinoti. Savo laiške ji pranešė, kad nesupranta mano pasitraukimo iš didžiosios induizmo religijos". Ar žinojote, kad jogos pozos yra tarsi pasiūla 330-iai + induizmo dievams? Ar galite įžvelgti iškraipymą iš laiško Romiečiams 12:1 (... aukoti savo kūnus, kaip gyvą šventą auką)?
Prieš keletą metų viena mano kolegių praleido tris mėnesius misionieriškoje kelionėje Indijoje. Ji pasakojo, kad jos grupei dažnai teko matyti žmones, atliekančius jogos pratimus priešais dievų skulptūras gatvėse. Kai kurie nešė gėles, vaisius, kai kurie aukojo save... Kai tuo tarpu evangelija moko susilaikyti nuo aukų stabams.
Taip pat buvo cituojamas Sannyasin Arumugaswami, Induizmas šiandien vyriausiasis redaktorius: Induizmas yra jogos dvasia. Joga remiasi induizmo šventuoju raštu bei formavosi iš induizmo sagų. Joga atveria naujas ir išgrynintas sąmonės būsenas, ir tam, kad tai suprastų, žmogus turi įtikėti induizmu ir suprasti induizmo požiūrį į Dievą. Krikščionis, bandantis taikyti tokias praktikas, linkęs sugriauti savo krikščioniškąjį tikėjimą.
Straipsnyje, pavadintame Atviras laiškas evangelikams, kurį išspausdino laikraštis Induizmas šiandien, Swami Sivasiva Palani rašo: Nedidelė jogos misionierių armija hatha, raja, siddha ir kundalini, puikiai apmokyta per pastaruosius dešimt metų, yra pasiruošusi išsilaipinti vakarietiškame pasaulyje. Jie galbūt nevadins savęs induistais, tačiau induizmas žino iš kur joga kilo ir kur eina. Swami Palani tęsia: Mes tikimės, kad tai bus mums naudinga. Savo straipsnį noriu pabaigti Swami Vivekananda žodžiais, kuriuos jis pasakė 1895 metais, kad induizmas yra didžiausia šių dienų misionierystė. Visa, ko trokšta mano širdis - tai būrys liepsningų misionierių. Praėjo šimtas metų. Ir atrodo, kad jo troškimas pildosi. Vakaruose, terminas jogas yra taikomas kiekvienam, kuris praktikuoja jogą. Tačiau Bhagavad-Gitoje, Krišna sako, kad tikrasis jogas yra tas, kuris visiškai paklūsta man.
Šalia šių istorinių įrodymų, aš galiu konstatuoti, remdamasi savo asmeniniu patyrimu, bei žmonių, kuriuos aš pažinojau iš New Age judėjimo, jogos užsiėmimai buvo durys, vedančios į New Age judėjimą.
Remiantis Swami Vishnudevananda, kuris yra vienas iš labiausiai įtakingų jogos lyderių, hatha joga nurodo fizinius metodus pradėti ... taigi, studentas, darydamas pažangą, gali manipuliuoti savo sąmone daug lengviau ir tokiu būdu pasiekti bendravimą su aukštesniuoju aš.
Atrodo, kad tuo studentu yra manipuliuojama taip pat. Jogos mažiausiai religinė forma - hatha joga - įtakoja dvasinį gyvenimą taip pat neabejotinai, kaip ir krūva kitų jogos technikų. Akivaizdu, kad hatha joga yra pradinis akmenėlis į raja joga (tokia forma, kai psichofizinių meditacijų technikų pagalba patiriamas galutinis išsilaisvinimas iš mirties ir atgimimo ciklų, arba moksha). Joga teigia, kad fizinių ir mentalinių disciplinų dėka įvyksta jungtis su Dievu. Pasak Maharishi Mahesh, meditacija suteikia mums daugiau galimybių pasiekti kažką, naudojant teisingus būdus ir nuodėmingasis daug lengviau peržengia nuodėmių lauką ir tampa doru žmogumi. Nejaugi? Skamba kaip išsigelbėjimas treniruočių pagalba (o ne malonės dėka), argi ne?
Biblija mus moko: ...visi yra nusidėję ir stokoja Dievo garbės, o nuteisinami dovanai Jo malone dėl Kristaus Jėzaus atpirkimo. Dievas jį paskyrė permaldavimo auka, veikiančia per tikėjimą Jo kraujo galia. Jis norėjo parodyti savo teisumą tuo, kad nenubaudė už nuodėmes, padarytas anksčiau (Iš laiško Romiečiams 3:23-25).
Tu gali domėtis joga ar jos mokyti (taip pat taip vadinamą krikščionišką jogą) ir tikėti, kad tai visiškai suderinama su krikščionišku tikėjimu. Galbūt tu jauti, kad tavo santykis su Viešpačiu yra nesugriaunamas, bet aš prašau šiek tiek pagalvoti apie jaunuosius krikščionis bei netikinčiuosius, kuriuos tu sutinki savo gyvenime. Visada šalia mūsų yra žmonių, kuriems mes darome poveikį savo gyvenimo pavyzdžiu. Faktų apie jogos filosofiją bei istoriją šviesoje, pažvelkime į šv. Pauliaus perspėjimus tikintiesiems: Viskas yra valia. Bet ne viskas naudinga. Viskas valia. Bet ne viskas ugdo. Niekas teneieško, kaip jam geriau, bet kaip kitam; ... Bet jei kas jums pasakytų: Tai atnašinė mėsa, tuomet nebevalgykite dėl žmogaus, kuris tai pasakė, ir dėl sąžinės. Čia aš kalbu ne apie tavo paties, bet apie kito sąžinę. ... kaip ir aš stengiuosi visiems viskuo patikti, neieškodamas savo naudos, bet to, kas naudinga daugeliui, kad jie būtų išgelbėti. (Iš pirmojo laiško Korintiečiams 10:23-24; 28-29; 33 ). Stipriems savo tikėjimu krikščionims (turintys tvirtą santykį su Dievu, taip pat stiprios valios ir dvasios) aš sakau taip. Jūs gal lankote jogos užsiėmimus, kuriuose nėra daug New Age leksikos ir induizmo frazeologijos. Ir net, jeigu galbūt jūs manote, kad nėra nieko bloga nei gera, kas susiję su paaukotos mėsos ar pozų aukojamų stabams. Jūs nekreipiat dėmesio į vizualizacijas ar patarimus meditacijų ar atsipalaidavimo pratimų metu jogos užsiėmimų pabaigoje, pokalbius apie čakras, auras, prana kvėpavimą (gyvybinę jėgą sujungiančią su visuotine gyvybine energija) ir susitikimą su savo aukštesniuoju aš, kad susijungtum su visuotiniu protu (prisimeni, kad aš mokiausi ir buvau mokytoja visų šių dalykų 22 metus). Tačiau ar tu sutinki, kad yra žmonių tavo gyvenime, kuriems tu darai įtaką? Galbūt naujokas, atradęs tikėjimą ir ne toks dar stiprus, stebi jus ir tvirtina sau: Žinai, kad ji yra tvirta krikščionė ir myli Jėzų. Ji praktikuoja jogą ir sako, kad tame nėra nieko bloga. Aš manau, kad ir man reikėtų pradėti lankyti tokius užsiėmimus, kurie yra siūlomi čia pat už kampo. Ši jauna šalininkė galbūt neturi tavo įžvalgumo. Ji, galbūt kaip ir aš bei mano mama, silpna ir neturinti patyrimo Dievo žodyje, yra atvira priešo apgavystėms. Ar jūs nemanote, kad ji galėtų užsukti į New Age judėjimą, kaip tai nutiko ir man? Ar mes atsakome už tai, kad padedame ar trukdome susitikimui su Jėzumi, vienokiu ar kitokiu gyvenimo būdu? Tai gana sunki užduotis, argi ne?
Jie moko jogos mano vaiko mokykloje. Aš gaunu daug žinučių iš susirūpinusių tėvų, kurie man pasakoja, kad jie išsiaiškino, kad jų vaikas yra mokomas jogos mokykloje. Ar verta nerimauti? Manau, kad taip. Bet jie nemoko jokios religijos, tik pratimus. Gerai. Ir kaip tai jie įvardija? Ach, joga. Taigi, ateityje, kai jūsų vaikas, lankydamasis knygyne, praeina knygų lentynas su pavadinimais metafizika, induizmas, budizmas, okultizmas, kas aš esu, jis ar ji tai prilygins tiems miglotiems šiltiems patyrimams, kuriuos gavo tų nesudėtingų nekaltų jogos užsiėmimų metu p. Winki 3-iojoje klasėje, ir tuoj nusipirks knygą. Arba, gatvėje išvydę žodį joga, vėlgi, prisimins tuos miglotus, šiltus patyrimus, užsirašys į užsiėmimus ir bus pakeliui į Swami, kaip aš tave myliu (Mane palaimino garsus jogas Swami Satchidananda Amanda Ashram gatvėje, easančioje Niujorke, kai man buvo 10 metų ir mažiau nei po trijų metų mes praktikavome jogą tik darydami pratimus).
Daugelis tėvų išreiškė savo susirūpinimą dėl įvairių jogos programų, kurios buvo siūlomos Jungtinėse Valstijose bei Kanadoje. Esu tikra, kad tėvai Europoje, Australijoje ir bet kuriame kitame pasaulio kampelyje susiduria su panašiais iššūkiais. Kai kas nors yra taip plačiai pripažįstama didžiosios visuomenės dalies, ir tie, kurie trimituoja prieš yra apšaukiami bailiais ar ekstremistais. Iš savo asmeninės patirties žinau, kur joga gali nuvesti tiek vaikus, tiek ir suaugusiuosius.
Tau atrodo, kad jogos praktikavimas negali turėti neigiamo poveikio tavo krikščioniškame kelyje, tačiau tai gali veikti krikščionis, kurie yra šalia tavęs. Žinoma ne visi, kurie jus pažįsta bei pasitiki peršoks į jogą ar vieną dieną suvoks besą pasinėrę į New Age judėjimą 22 metus, kaip tai nutiko man. Tačiau, ne tokie tvirti gali, tapdami beviltiškai pasiklydę, kaip tai kitiems nutinka. Ar sutinkate, kad mes esame atsakingi už tikėjimo ar abejonių sėklų sėją, kuris gali vesti pas Kristų ar atitolinti nuo jo? Aš pasėjau daugybę New Age filosofijos sėklų, kai buvau jogos mokytoja, pakankamai, kad kažkas liko be tvirto biblinių žinių pagrindo, suabejojo Dievo žodžio teisingumu, užduodant velnišką klausimą: Argi Dievas iš tiesų pasakė...?
Pavyzdžiui, aš buvau įsitikinusi, kad nėra tokio dalyko kaip nuodėmė. Visa, ką mums tereikėjo daryti susisiekti su dievu ir susijungti su visuotiniu protu. Vienas iš mano labiausiai mėgstamų New Age posakių buvo Niekas nėra nei geras, nei blogas, tavo mąstymas tokiu padaro (cituodama Šekspyrą tarsi Bibliją). Kitas mėgstamas: Visa yra gėris. Visa yra dieviška.. Ir dar vienas, kai kas nors negero kam nutikdavo: Matyt, jie patys tai prisišaukė, kad iš to pasimokytų. Kokia nesąmonė. Aš aiškinau, kad nuodėmė yra akronimas nesąmonei, kurią užsikari. Kaip protinga. Kaip juokinga. Kaip negailestinga jeigu nėra tokio dalyko kaip nuodėmė, taigi ir Ganytojas nereikalingas. Tad, jeigu nereikia Ganytojo, kodėl atėjo Jėzus? Ach, Jis buvo tik geras Mokytojas. Taigi, kodėl aš sekiau jo pamokymus? Evangelijoje pagal Joną 3:3 Jėzus kalba: Iš tiesų , iš tiesų sakau tau: jei kas neatgims iš aukštybės, negalės regėti Dievo karalystės.
Kodėl nenusprendus daryti tempimo ir lankstumo pratimus vietoj jogos užsiėmimų? Bet kokie tempimo pratimai yra geresnis pasirinkimas nei joga. Susirask gerą knygą apie tempimo ir lankstumo pratimus. Pasiieškok video įrašų, kurie yra tik apie kūno tempimą, o ne sielos ar proto. Tikinčiojo kelias yra atnaujinti dvasią, o ne ją ištuštinti, kas yra praktikuojama jogų meditacijoje. Tačiau aš tiek daug investavau, kad tapčiau jogos instruktore (ar mokine), pasigirsta tavo žodžiai. Kartais mūsų augimo Dievuje mastas prilygsta aukos dydžiui, kurią mes paaukojame, kad sektume Juo. Jeigu tu pajauti dvasinį kamštį, tai gali būti sekantis žingsnis, kurį Viešpats liepia žengti.
22 metus praleidusi jogos užsiėmimuose, metafiziniuose ir New Age judėjimuose, aš tarsi įgijau puikią uoslę bet kam, kas nors šiek tiek dvelkia metafizika ar mistinės krikščionybės mokymu. Kaip ir pasveikęs alkoholikas ar buvęs rūkalius gali užuosti alkoholio kvapą ar nustatyti, kad viešbučio kambarys, kuriame nerūkoma, buvo kada prirūkytas, buvęs New Age judėjimo dalyvis yra ypač jautrus bet kam, kas kvepia New Age filosofija.
Mano gydytojas liepė man atlikti jogos pratimus, Juk jogos pratimai tokie naudingi sako žmonės. Mano gydytojas/psichoterapeutas liepė man lankyti jogos užsiėmimus ir dabar aš jaučiu pagerėjimą pečių juostoje, nebejaučiu savo artrito.. Ką gi, yra akivaizdu, kad jogos pratimai yra gana veiksmingi gydant fizinio pobūdžio ligas, jie gali net sumažinti stresą, tačiau joga negali suteikti tikrosios ramybės tiktai Dievas, santykyje su Jėzumi Kristumi, gali tai duoti.
Teisybė, žmonės vargu ar gali įsivaizduoti kažką, kas būtų visiškai nevaisinga, o didžiąja dalimi spąstai kažkam. Aš abejoju, ar nejausdami fizinės naudos vakariečiai praktikuotų jogą. Aš nesiginčysiu dėl fizinės naudos. Tačiau mestelsiu siaubingą pavyzdėlį. Jei kas nors norėtų nunuodyti gyvulį, jie nešvystelėtų žiupsnelio nuodų ir nerėktų: Še, drauguži. Priimtinesnis vaizdelis būtų: įdėti nuodų į sultingos mėsos gabalėlį, ar kokio kito maisto, kuris gyvulėliui patinka. Hmmm, atrodo puikiai, apsidžiaugia gyvulėlis. Kvepia gardžiai. Žinoma, ir skonis turėtų būti puikus. Žinoma, kad gardu, tačiau kokia kaina? Ar žinojote, kad 98% žiurkių nuodų sudaro grūdai ir tik 2% yra arsenas?
Pastabos:
Terminas hatha joga yra naudojamas asana (pozoms) apibūdinti. Skiemuo ha reiškia prana (gyvybinę) jėgą, kuri valdo fizinį kūną ir tha reiškia chitta ( mentalinę) jėgą. Taigi atliekant hatha jogą paskatiname dviejų energijų, kurios valdo mūsų gyvenimą, prabudimą. Tiksliau tariant, hatha jogos technikos harmonizuoja ir grynina kūno sistemas ir koncentruoja sąmonę pažangesnių technikų chakra ir kundalini pasiruošimui.
Pažvelkime į žodžio hatha reikšmę, jis sudarytas iš ha + tha. ha reiškia ida nadi (mėnulio pradmuo) arba kairioji nosies šnervė, o tha reiškia pingama nadi (saulės pradmuo) arba dešinioji nosies šnervė. Nadi reiškia fizinį energijos kanalą, kuri gali būti sulyginama su nervų sistema fizikiniame kūne. Hatha reiškia pusiausvyrą tarp ida ir pingama nadis, arba subalansavimą mentalinės energijos ida su gyvybine energija pingama nadi. Ida Nadi gali būti sulyginta su parasimpatine nervų sistema, o pingama nadi gali būti sulyginta su simpatine nervų sistema. Taigi hatha jogos praktikos rezultatas yra subalansuota visa nervų sistema. Pagrindinis hatha jogos tikslas yra išvalyti ida ir pingama nadis ir tada sujungti tas dvi jėgas su trečiąja psichine nadi sushumna, kuri pakelia kundalini iki ajna chakra (trečioji akis), - Yougacharya Vishwas Mandlik, jogos garbės vice rektorius (Jogos universitetas).
Hatha jogos pratimai nėra skirti atsipalaidavimui, kam logiškai prieštarauja ir pats jogos pavadinimas, o sukurti prievartiniam viso žmogaus kūno fiziologijos performavimui. Tam reikalinga pažadinti paranormalias ir antžmogiškas galias. Nežiūrint to, kad patys indų jogai įspėja nesinaudoti šiomis galiomis, joga vis tiek tarnauja šiems tikslams.
Vis dar manote, kad tai tik pratimai?
Dar vienas nedidelis straipsnelis šia tema
http://www.egzorcistas.lt/home/joga