QUOTE(LEEja @ 2011 09 25, 08:08)
Eva Luna daug silpnesne uz Dvasiu namus - nieko labai TOKIO
Paskaičiau "Eva Luna" anotaciją, tai kažkaip ir nesudomino

Įtariu, turėtų būti kažkas panašaus , kaip "Fortūnos duktė" ir "Sala po vandenynu"
QUOTE(caralaite @ 2011 09 25, 09:14)
Allende's didžiausias nuopelnas, kad ji tos šeimos narė (nuverstojo Čilės prezidento dukterėčia). Na tai ir "joja" nepavargdama ant Čilės perversmo ir visų po to sekusių represijų arkliuko...
Tiesa, neskaičiau jos geriausio kūrinio - "Dvasių namai", kažkaip tas filmas pirmas užlindo. Bet abu jos tęsiniai, "Fortūnos duktė" ir "Portretas Sepija", taip pat "Apie meilę ir šešėlius" man pasirodė "amatininkės" knygos. Wikipedijoj radau gerą pasakymą, kad "Allende kasdien vis po truputį žudo Markesą, kaip kad M. Jacksoną kasdien žudydavo jo seserys" - blankus gero daikto šešėlis. Man patiko tik jos "Afroditė", bet ji matyt negali būti laikoma "tikra" knyga.
Drįstu pareikšti, kad jei neskaitei Allende "Dvasių namai" ( geriausios jos knygos), teisingo įspūdžio apie šią rašytoją susidaryti tikrai negali

Bent jau man iš 6 skaitytų knygų "Dvasių namai" pasirodė visiškai kitokia ir visa galva aukščiau už kitus jos kūrinius. Turiu įtarimą, kad kažin ar ką geriau ji galėtų parašyti

"Dvasių namai", manau, išties verta stovėti lentynėlėje šalia Markeso kūrinių (o knygos ekranizacijos nesu mačiusi, bet pagal ją juk ir negalima lyginti, reikia lyginti knygas). "Fortūnos duktė", kaip jau minėjau, man labai šiaipsau. O "Apie meilę ir šešėlius" visai patiko, galbūt todėl, kad skaičiau kaip vieną iš pirmųjų Allende romanų, tai dar neturėjau su kuo lyginti. O gal ir dėl to, kad kai skaičiau, aš dar nelabai ką težinojau apie Čilės politinius įvykius, perversmą, Pinočeto diktatūrą, tai man apie tai skaityti buvo įdomu.
Tai va kai jau būsi perskaičiusi "Dvasių namus", tik tada ir galėsi pasakyt, ar tikrai didžiausias Allende nuopelnas - būti nuversto prezidento dukterėčia
O užstoju šią rašytoją aš dar ir todėl, kad čia vienas iš tų retų atvejų, kai rašytojo asmenybė (kiek galima spręsti iš jos atsiminimų knygų) mane dar net ir labiau žavi, nei jos kūryba

Aukščiau to tik jos "Dvasių namai".
Beje, neperseniausiai skaičiau Elenos Baliutavičiūtės knygą "Rašytojų žmonos ir mūzos", tai iš jos susidariau įspūdį, tai tikrai ne visi didieji rašytojai buvo įdomūs kaip asmenybės. Neretu atveju buvo įdomi (ar verta dėmesio) tik jų kūryba.
P.S. Teisybės dėlei turėčiau pripažinti, kad iš dalies šios rašytojos apibūdinimas "amatininkė" yra arti tiesos (bet tik iš dalies). O ir pati ji to kaip ir neslepia

(tai atsiskleidžia skaitant jos knygą "Visos mūsų dienos", kai ji pasakojasi apie savo planus kiekvienų metų pradžioje pradėt rašyti naują knygą). Tačiau šiaip ar taip ji yra parašiusi ir vieną išties dėmesio vertą knygą - tą pačią "Dvasių namai". Juk ne visų kitų
ne amatininkų rašytojų visi kūriniai lygiaverčiai, vienodai geri.