QUOTE(Bircis @ 2011 10 04, 13:44)
kaip dziovini, jei ne paslaptis
Aišku geriausia džiovinti juos saulėje, bet....pas mus vis gi ne Ispanija
Aš darau pagal šį receptą:
[attachmentid=216874]
Prinokusių pomidorų (apie 5 kg)
pora skiltelių česnakų,
alyvuogių aliejaus (geriausiai tiktų Extra Virgin),
baltojo vyno acto,
druskos,
prieskoninių žolelių pagal skonį (tinka čiobreliai, bazilikai, rozmarinai kiekvienam pagal skonį).
Džiovinimas
Nuplaunam pomidorus ir paliekam juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis (jei pomidoras labai mažas daliname jį į dvi dalis, jei didesnis į daugiau). BŪTINAI pašalinkite visus skystimus su sėklom, nes taip pomidorai greičiau išdžiūna ir būna skanesni

Skilteles dedame į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidarus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis.
Skardą pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60-70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8-10 valandų (pavyzdiui - nakčiai). Pas mane yra spe. džiovinimo programa orkaitėje, tai procesas užtrunka kiek trumpaiu

. Reikėtų karts nuo karto patikrinti kaip džiūsta pomidorai svarbu, kad jie neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Pabaigus džiovinti pomidorai labai susitraukia, todėl reiktų nenustebti, kad konservuoti reiks nedidelį pomidorų kiekį.
Konservavimas
Sudžiovintus pomidorus jau turime. Paimame nedidelį puodą ir jame užverdame balto vyno actą (turėtų tikti ir paprastas actas su trupučiu vadens). Kai actas užverda į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių ir ištraukę dedame tiesiai į išplautą švarų stiklainį. Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais.
Sudėję viską į stiklainius į juos pilame alyvuogių aliejų. Aliejus turėtų apsemti pomidorus, kuriuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti. Truputį prisukę dangtelius dedame stiklainius į verdantį puode vandenį ir pavirinam 15 minučių. Belieka gerai prisukti dangtelius ir palaukus bent mėnesį ragauti gurmaniškus pomidorus.
O paskui žiemą galima ir ŽIAURIAI skanią užtepėlę pasidaryt su šviežiu prancūzišku batonu arba skrebučiu:
Trukmė: 5-10 min.
Porcijos: apie 1 1/2 puodelio užtepo (užteks 4-5 asmenims)
Reikia:
100 g saulėje džiovintų pomidorų
50 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
a.š. malto, džiovinto česnako
v.š. džiovintų bazilikų
šviežiai maltų juodųjų pipirų
žiupsnio cukraus
4 v.š. extra virgin alyvų aliejaus
+ šviežias batonas patiekimui
Sumalkite pomidorus elektriniu maišytuvu. Tada suberkite alyvuoges ir aliejų. Sumalkite dar kartelį. Išmaišykite su prieskoniais. Druskos dėti nesiūlau, nes dauguma pomidorų bei alyvuogių ir taip gan sūrūs būna. Aš tai dar žiupsnį cukraus įmečiau gavosi išties puiku. Kai viską sumalsite, supilkite į indelį(-ius) ir patiekite su šviežiu ar skrudintu batončiku. Skanumėlis! Ypač prie vyno labai tinka
Nu tai kaip sakant, skanaus, mergaitės
Jeigu dar kokį krepšį po stalu turit pomidorų, tai jau užkrimskit
QUOTE(saintlina @ 2011 10 05, 08:15)
Kiek nesuvalgysim, galėsim tomatiną organizuot..
Casual čia super idėją pamėtėjo

Įsivaizduoju kaip būtų linksma