REKOMENDUOTINI MAITINIMOSI PRINCIPAI
valgyti 6-7 kartus per dieną. Maistas šiltas, vengti šalto bei karšto maisto. Vengti produktų su maisto priedu Carageenan- tirštiklis, stingdiklis, stabilizatorius E 407, gali būti pieno milteliuose, grietinėlėke, grietineles milteliuose, džemuose, zele marmeladuose, misiniuose kudikiams.
Vartoti papildus:
Polivitaminus (pvz. centrum) po 2 tabletes per diena po valgio.
žuvų taukus po 1000mg per diena.
Ca Zn Mg - cia mineralai.
Produktai, kuriu reiktu VENGTI :
Duona - Mielinės tešlos kepiniai, šviežia ką tik iškepta duona, duona iš rupaus malimo miltų, su skaldytais grūdais.
Kruopos - Perlinės, manų, miežinės, kvietinės, kruopos. Riebios košės.
Mėsa - Kepa riebi mėsa. Virtos, rūkytos, džiovintos dešros, vidaus organų mėsa (smegenys, kepenys, širdis, liežuvis). "Greitas maistas" - mėsainiai, dešrainiai, pusfabrikačiai.
Daržovės - Ankštinės daržovės, ropės, ridikai, raugintos daržovės, marinuotos daržovės, baltagūžiai, raudongūžiai kopūstai, salierai, špinatai, burokėliai. Šaldytos daržovės.
Vaisiai - kriaušės, džiovinti vaisiai, ananasai, vaisiai ir uogos su "kauliukais" (pvz avietės).
Sriubos - sultiniai, riebios sriubos.
pieno produktai - Pienas.
Riebalai - Taukai
Gėrimai - Gazuoti gėrimai, limonadai, kava (galima tik filtruota), kakava, šokoladas.
Saldumynai - sūdyti riešutai, saldikliai, riebūs konditeriniai gaminiai.
Štai šitų produktų reikėtų vengti.
REKOMENDUOJAMI MAISTO PRODUKTAI
Duona - vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiuvėseliai.
Kruopos, makaronai - Ryžiai, avižų dribsniai, grikiai. Į košės porciją (250g) įdėti šaukštą sviesto. Makaronai.
Mėsa, žuvis - vištiena, kalakutiena (paukštiena be odelės), triušiena, jautiena (virta, troškinta), liesų rūšių žuvis (menkė, jūros lydeka, sterkas, lydeka, ešerys ir kt.) Mėsą ir žuvį virti vandenyje arba garuose, troškinti folijoje. Esant gerai savijautai galima rūkytos liesos mėsos (jautienos, vištienos, kalakutienos). Rekomenduojama remisijos periodu 2 kartus savaitėje valgyti riebios žuvies (lašiša, skumbrė, stauridė).
Daržovės - pekino, žiediniai, briuselio kopūstai, brokoliai, morkos, bulvės, svogūnai (nuplikyti), česnakai (nuplikyti), salotų lapai, agurkai (be odelės), baklažanai, cukinijos.
Vaisiai - Obuolys (be odelės), persikai, abrikosai, spanguolės (kisielius, kompotas) juodieji serbentai, mėlynės, bananai. Paūmėjimo metu - kepto obuolio minkštimas.
Sriubos - daržovių, kruopų.
Pieno produktai - Jogurtas (geriau be vaisių gabaliukų), gali būti biojogurtas, varškė patiekaluose (virti varškėčiai, pudingas) varškės sūris. Pieno produktia su probiotinėmis bakterijosmi (actimel, activia - sakė geriausia) Fermentinį sūrį tik pilnos remisijos metu.
Riebalai - sviestas patiekaluose iki 2-3 šaukštai per dieną, grietinė liesa (12-15 %) patiekaluose iki 2 valg. šaukštų per dieną, alyvuogių, linų sėmenų, saulėgrąžų aliejus iki 3 valg. šaukštų per dieną.
Gėrimai - leistinų vaisių ir uogų kompotai, sultys - 1/2 skiestos su vandeniu, negazuotas vanduo (mineralinis), žalia ir juoda arbata, vaistažolių arbatos (raudonėlis, ramunėlės, liepžiedžiai ir kt.)
Saldumynai - Ribojami
Kviečių gemalai - suvalgyti 2-3 šaukštus per dieną.
Tai štai ką man rekomendavo diatologė.
o jus galit taip pat rinktis

