Įkraunama...
Įkraunama...

Opinis kolitas

sveikos, gavau laiskeli nuo merginos kuri klause, del dietos. buvau zadejusi ir jums. gal kam nors pades.
REKOMENDUOTINI MAITINIMOSI PRINCIPAI
valgyti 6-7 kartus per dieną. Maistas šiltas, vengti šalto bei karšto maisto. Vengti produktų su maisto priedu Carageenan- tirštiklis, stingdiklis, stabilizatorius E 407, gali būti pieno milteliuose, grietinėlėke, grietineles milteliuose, džemuose, zele marmeladuose, misiniuose kudikiams.
Vartoti papildus:
Polivitaminus (pvz. centrum) po 2 tabletes per diena po valgio.
žuvų taukus po 1000mg per diena.
Ca Zn Mg - cia mineralai.
Produktai, kuriu reiktu VENGTI :
Duona - Mielinės tešlos kepiniai, šviežia ką tik iškepta duona, duona iš rupaus malimo miltų, su skaldytais grūdais.
Kruopos - Perlinės, manų, miežinės, kvietinės, kruopos. Riebios košės.
Mėsa - Kepa riebi mėsa. Virtos, rūkytos, džiovintos dešros, vidaus organų mėsa (smegenys, kepenys, širdis, liežuvis). "Greitas maistas" - mėsainiai, dešrainiai, pusfabrikačiai.
Daržovės - Ankštinės daržovės, ropės, ridikai, raugintos daržovės, marinuotos daržovės, baltagūžiai, raudongūžiai kopūstai, salierai, špinatai, burokėliai. Šaldytos daržovės.
Vaisiai - kriaušės, džiovinti vaisiai, ananasai, vaisiai ir uogos su "kauliukais" (pvz avietės).
Sriubos - sultiniai, riebios sriubos.
pieno produktai - Pienas.
Riebalai - Taukai
Gėrimai - Gazuoti gėrimai, limonadai, kava (galima tik filtruota), kakava, šokoladas.
Saldumynai - sūdyti riešutai, saldikliai, riebūs konditeriniai gaminiai.
Štai šitų produktų reikėtų vengti.
REKOMENDUOJAMI MAISTO PRODUKTAI
Duona - vakarykščio kepimo balta, juoda be priedų (be saulėgrąžų, sėlenų), džiuvėseliai.
Kruopos, makaronai - Ryžiai, avižų dribsniai, grikiai. Į košės porciją (250g) įdėti šaukštą sviesto. Makaronai.
Mėsa, žuvis - vištiena, kalakutiena (paukštiena be odelės), triušiena, jautiena (virta, troškinta), liesų rūšių žuvis (menkė, jūros lydeka, sterkas, lydeka, ešerys ir kt.) Mėsą ir žuvį virti vandenyje arba garuose, troškinti folijoje. Esant gerai savijautai galima rūkytos liesos mėsos (jautienos, vištienos, kalakutienos). Rekomenduojama remisijos periodu 2 kartus savaitėje valgyti riebios žuvies (lašiša, skumbrė, stauridė).
Daržovės - pekino, žiediniai, briuselio kopūstai, brokoliai, morkos, bulvės, svogūnai (nuplikyti), česnakai (nuplikyti), salotų lapai, agurkai (be odelės), baklažanai, cukinijos.
Vaisiai - Obuolys (be odelės), persikai, abrikosai, spanguolės (kisielius, kompotas) juodieji serbentai, mėlynės, bananai. Paūmėjimo metu - kepto obuolio minkštimas.
Sriubos - daržovių, kruopų.
Pieno produktai - Jogurtas (geriau be vaisių gabaliukų), gali būti biojogurtas, varškė patiekaluose (virti varškėčiai, pudingas) varškės sūris. Pieno produktia su probiotinėmis bakterijosmi (actimel, activia - sakė geriausia) Fermentinį sūrį tik pilnos remisijos metu.
Riebalai - sviestas patiekaluose iki 2-3 šaukštai per dieną, grietinė liesa (12-15 %) patiekaluose iki 2 valg. šaukštų per dieną, alyvuogių, linų sėmenų, saulėgrąžų aliejus iki 3 valg. šaukštų per dieną.
Gėrimai - leistinų vaisių ir uogų kompotai, sultys - 1/2 skiestos su vandeniu, negazuotas vanduo (mineralinis), žalia ir juoda arbata, vaistažolių arbatos (raudonėlis, ramunėlės, liepžiedžiai ir kt.)
Saldumynai - Ribojami
Kviečių gemalai - suvalgyti 2-3 šaukštus per dieną.
Tai štai ką man rekomendavo diatologė.
o jus galit taip pat rinktis smile.gif sveikai maitintis smile.gif
Atsakyti
o tu LaiLa25 pagal visas rekomendacijas stengies maitintis?padeda? wub.gif
as tai silpnavale be saldumynu negaliu gyvent, dar mesos, pusfabrikaciu galiu atsiaskyt, bet saldainiu sausainiu tai sunkiai unsure.gif cia jau man kaip kokia liga sakyciau verysad.gif nei dienos negaliu be ko nors "skanaus" essen.gif
Atsakyti
gal kas galite placiau papasakoti apie kolonoskopija..?
Atsakyti
Sveikutes,
nusprendziau ir as parasyti,kazkaip nejauku,nes rasau pirma karta, labai tikiuos,kad priimsite mane i savo tarpa...
Turiu ir as panasia beda,Krono liga, ji labai panasi i opini kolita, girdejau,kad kartais buna sunku jas ir atskirti, nes pozymiai tokie patys. Gyvenu su sia liga jau beveik astuoni metai,pradzioj buvo sunku, nes ilgai nenustate diagnozes, po dvieju metu kancios ir nezinomybes, isoperavus apendicita (kurio beja nereikejo operuoti,paaiskejo prapjovus pilva), buvo diagnozuota Krono liga. aisku pradzioj man tas pavadinimas nieko nesake, galvojau pagersiu vaistuku ir pasveiksiu,deja... . Laikui begant supratau,kad teks gyventi su sia liga visa savo gyvenima ir pasistengti su ja susidraugauti. Pradzia buvo sunki,kol pritaike gydima isbandziau mesalazina, geriau ir prednizolona,o tiko man imuranas,tai bjaurus vaistas turintis negera salutini poveiki, bet kaip mane gydantis profesorius "nuramino" liga dar bjauresne ir turiu buti laiminga,kad uztenka,tik sio vieno vaisto ir kad jis padeda. Po to buvo visko ir geriau ir blogiau.
Viskas pasikeite,kai pradejau lauktis antro mazylio,ligos pozymiai visiskai isnyko,jauciausi puikiai ir be vaistu(kuriuos nutraukiau savavaliskai), maitinau dukryte 16 men. ir apie savo liga visai pamirsau,bet deja jauciu,kad ji mane prisimine,nes nustojus maitinti simptomai atsirado.
Issipleciau as cia labai.. . Visoms linkiu stiprybes ir tikejimo,kad viskas bus gerai.
Gal ir nepavyks visiskai pasveikti,bet bent pasiekti remisija,kuri,kaip skaiciau gali trukti ir iki 20 metu.
Tikiuosi,kad priimsite mane, nes iki siol jauciausi viena su savo liga,sveikiems,kad ir kaip jie mus myletu sunku suprasti tai,ka jauciame ir isgyvename mes.
Busiu laiminga jei galesiu ir as savo patirtimi pasidalinti su jumis. Sekmes visoms!!!!
Atsakyti
as tai be saldumynu galiu but ,bet virtu zuvu ir kitu darzoviu virtu nelabai,o as kaip tik vaisiu galvojau kad visus galima valgyt na iskyrus kreuses nes jos tai vidurius leidzia ,
aplamai man ka sake gydytoja viska gali valgyt isskyrus kad kuo maziau skaidulu turintis maistas nes sukelia viduriavima g.gif ir suprask zmogau g.gif tai koks tada tas maistas neskaidulingas taip ir nesupratau.
kai skaiciau linu semenys irgi laisvina vidurius,kopustai man pucia pilva blush2.gif
ai visai nesigaudau koks maistas tinka..... blush2.gif g.gif
tiesa koses ryziu ir makaronu megstu..... mirksiukas.gif
o kavos visai negalima g.gif g.gif kaip buti be kavos mano toks spaudimas zemas doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lynkute: 22 kovo 2007 - 20:15
del kavos,tai as pastebejau, kad jeigu ryte isgeriu is kart varau i tulika verysad.gif , o jeigu po pietu sociau pavalgius,tai nieko smile.gif thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(lynkute @ 2007 03 22, 22:10)
as tai be saldumynu galiu but ,bet virtu zuvu ir kitu darzoviu virtu nelabai,o as kaip tik vaisiu galvojau kad visus galima valgyt na iskyrus kreuses nes jos tai vidurius leidzia ,
aplamai man ka sake gydytoja viska gali valgyt isskyrus kad kuo maziau skaidulu turintis maistas nes sukelia viduriavima g.gif ir suprask zmogau g.gif tai koks tada tas maistas neskaidulingas taip ir nesupratau.
kai skaiciau linu semenys irgi laisvina vidurius,kopustai man pucia pilva blush2.gif
ai visai nesigaudau koks maistas tinka..... blush2.gif  g.gif
tiesa koses ryziu ir makaronu megstu..... mirksiukas.gif
o kavos visai negalima g.gif  g.gif kaip buti be kavos mano toks spaudimas zemas doh.gif

kava sake galima, bet tiki ne su nuosedomis, o filtruota per aparata
Papildyta:
[quote=mirabela14,2007 03 22, 17:36]
Sveikutes,
nusprendziau ir as parasyti,kazkaip nejauku,nes rasau pirma karta, labai tikiuos,kad priimsite mane i savo tarpa...
Turiu ir as panasia beda,Krono liga, ji labai panasi i opini kolita, girdejau,kad kartais buna sunku jas ir atskirti, nes pozymiai tokie patys. Gyvenu su sia liga jau beveik astuoni metai,pradzioj buvo sunku, nes ilgai nenustate diagnozes, po dvieju metu kancios ir nezinomybes, isoperavus apendicita (kurio beja nereikejo operuoti,paaiskejo prapjovus pilva), buvo diagnozuota Krono liga. aisku pradzioj man tas pavadinimas nieko nesake, galvojau pagersiu vaistuku ir pasveiksiu,deja... . Laikui begant supratau,kad teks gyventi su sia liga visa savo gyvenima ir pasistengti su ja susidraugauti. Pradzia buvo sunki,kol pritaike gydima isbandziau mesalazina, geriau ir prednizolona,o tiko man imuranas,tai bjaurus vaistas turintis negera salutini poveiki, bet kaip mane gydantis profesorius "nuramino" liga dar bjauresne ir turiu buti laiminga,kad uztenka,tik sio vieno vaisto ir kad jis padeda. Po to buvo visko ir geriau ir blogiau.
Viskas pasikeite,kai pradejau lauktis antro mazylio,ligos pozymiai visiskai isnyko,jauciausi puikiai ir be vaistu(kuriuos nutraukiau savavaliskai), maitinau dukryte 16 men. ir apie savo liga visai pamirsau,bet deja jauciu,kad ji mane prisimine,nes nustojus maitinti simptomai atsirado.
Issipleciau as cia labai.. . Visoms linkiu stiprybes ir tikejimo,kad viskas bus gerai.
Gal ir nepavyks visiskai pasveikti,bet bent pasiekti remisija,kuri,kaip skaiciau gali trukti ir iki 20 metu.
Tikiuosi,kad priimsite mane, nes iki siol jauciausi viena su savo liga,sveikiems,kad ir kaip jie mus myletu sunku suprasti tai,ka jauciame ir isgyvename mes.
Busiu laiminga jei galesiu ir as savo patirtimi pasidalinti su jumis. Sekmes visoms!!!!

Labas, sveika prisijungus,
girdejau apie krono liga...laikykis, viskas bus gerai.
bus malonu su tavim bendrauti.
Papildyta:
pritaike gydima isbandziau mesalazina, geriau ir prednizolona,o tiko man imuranas,tai bjaurus vaistas turintis negera salutini poveiki, bet kaip mane

Papasakok daugiau apie imurana, kas tai pr vaistai, ir kokie tie pasaliniai jo poveikiai, nes man kazkokius tai naujus ir vaistus jau norejo taikyt, kurie dar sake mazai naudojami ar bandyti cia Lietuvoj, aisku, aciu dievui, kad kol kas padeda mesalazinas.....

Papildyta:
QUOTE(QQuska @ 2007 03 22, 15:48)
gal kas galite placiau papasakoti apie kolonoskopija..?

ar kada nors reikejo ryti zarna su lempute, skrandziui tirti????
tai ten panasu aparata iveda per iseinamaja anga, ir apziuri visa storaji zarnyna...procedura, kaip ir visokios kitokios - nera maloni.
Atsakyti
QUOTE(mirabela14 @ 2007 03 22, 20:21)
del kavos,tai as pastebejau, kad jeigu ryte isgeriu is kart varau i tulika  verysad.gif , o jeigu po pietu sociau pavalgius,tai nieko  smile.gif thumbup.gif

aha as irgi pastebejau kad po kavos puodelio reikia i wc gerai nusitustinti nes jau geriau niekur neiti biggrin.gif g.gif
Atsakyti
Sveikutes,
aciu LaiLa uz grazius zodzius ir draugiska priemima 4u.gif
man ir bus labai malonu su jumis bendrauti ax.gif

na ,o apie imurana jis dar vadinamas ir azatioprinu,o bjaurus jis ,nes:
kenkia kepenim
nuo jo reteja kaulai
slenka plaukai
silpnumas, nuovargio jausmas..

as ji geriau 4,5 metu, plaukai labai slinko, dabar puse kiek buvo anksciau beliko, labai mausdavo kaulus dar ir dabar kartais uzeina, pastovus nuovargio jausmas...
dare man tyrima del kaulu isretejimo,tik dar nezinau atsakymo, idoma ar nepakenke jis man g.gif
taip,kad vaistas negeras verysad.gif
Atsakyti
jooooo.....va cia tai ir nudziuginai tu mane....
matai as nezinojau to kito pavadinimo, geriu ir as ta azatioprina.....tik kazkaip nesigilinau kas tai per vaistai.....o cia pasirodo..... sad.gif na del plauku tai pas amen is vis kaip peles uodega belike....bet jie man jau nuo atsigulimo i ligonine taip siaubingai slinko.....
visi vaistai turi neigiamu savybiu, viena gydo, kita gadina.....
as geriu po 2 tabletes per diena......oi....visai susiveliau blin.......nu nieko nepakeisim....be vaistu mes negalim....liudna.....
Atsakyti
QUOTE(LaiLa25 @ 2007 03 22, 20:46)
kava sake galima, bet tiki ne su nuosedomis, o filtruota per aparata
Papildyta:
ar kada nors reikejo ryti zarna su lempute, skrandziui tirti????
tai ten panasu aparata iveda per iseinamaja anga, ir apziuri visa storaji zarnyna...procedura, kaip ir visokios kitokios - nera maloni.

zarna ryti teko. vat tas labiausiai ir domina - ar tai tik nemalonu (kaip kad zarna ryti), ar yra ir kazkoks skausmas? nes kazkaip kai nugirdau kad daro su visokiom nejautruom tai kazkaip neramu pasidare.. zarnos rijimas man asmeniskai labai paprastai praejo.
Atsakyti
Kai man dare ta tyrima, tai man daktare patare susileisti nuo skausmo....
siaip ir nemalonu ir skauda......
Atsakyti