Įkraunama...
Įkraunama...

J’ADORE PARIS

J’adore Paris (Aš myliu Paryžių)


user posted image


Ką gi, jau praėjo beveik dvi savaitės po mūsų kelionės į Paryžių. Ir vėl prieš mane dilema: fotoreportažą rašyti ar ne g.gif ? Žinoma, kadangi skaitote šiuos žodžius, turbūt supratote mano apsisprendimą mirksiukas.gif . Bet dabar pamėginsiu paaiškinti, kodėl jis būtent toks. Argumentai prieš: apie Paryžių prirašyta tiek, kad mano rašliava gal ir nereikalinga; Paryžiuje neatradau kažko naujo, tiesiog per tą laiką, kurį galėjau skirti šiam nuostabiam miestui, aplankiau tik pagrindinius objektus; SM fotoreportažų subforume „užderėjo“ tiek nuostabių fotoreportažų (juos rašė liekna, linolė, Cobre, Delicious, Jurzole ir kt.) iš turistų dar nenušlifuotų vietų, kad man su savo įspūdžiais tik po pernykščiais lapais slėptis blush2.gif . Bet yra ir argumentų už: iš SM kelionių forumo gaunu tiek informacijos, kad nepasidalinti savo įspūdžiais būtų beveik nuodėmė; reikia laikytis tradicijų: mano pirmųjų dviejų kelionių fotoreportažai jau senokai patalpinti SM (juos galite rasti čia Po Europą automobiliu "žaliems" (2010); Opa opa per Europą (2011)), ir sprendžiant pagal peržiūrų skaičių, jie tikrai populiarūs; po Astra777, akcent ir kitų kelionių fanų pasisakymų mano paskutiniame fotoreportaže man tiesiog neliko kito pasirinkimo, kaip tik pasidalinti savo kelionės įspūdžiais su Jumis, mieli SM skaitytojai; ir pagaliau – negi galima neįsimylėti Paryžiaus thumbup.gif . Tikiuosi, kad bent keliems keliautojams padės mano fotoreportažas, nors jis, žinoma, nebus toks populiarus, kaip vasaros kelionės aprašymas.

Na tai šiek tiek pasimaiviau blush2.gif , galima pradėti rašyti. Bet kuriuo atveju liksiu ištikimas sau ir savo stiliui: nuotraukos bus be mūsų veidų, čia rasite daug mano pastebėjimų, įspūdžių, išgyvenimų, žinoma, jie bus subjektyvūs. Ir dar paaštrindamas savo subjektyvumą, kiekvienos dienos aprašymą pradėsiu savo įsimintiniausiais įspūdžiais, kurie bus pateikiami kursyvu.

PROLOGAS
Kodėl Paryžius ir kaip gimė kelionė

Nežinau kodėl, bet Paryžius visada buvo tas miestas, kurį svajojau aplankyti. Prieš trejus metus jau beveik buvau susiruošęs į šį miestą, bet atsidūriau Romoje – ir dėl to nė kiek nesigailiu. Bet svajonė niekur nedingo. Šiemet baigiantis vasarai SM kelionių fotoreportažuose užderėjo tiek nuostabių kelionių aprašymų, kad mano nervai neišlaikė – reikia kažkur keliauti. O kas gali būti geriau, nei senos svajonės įgyvendinimas? Be to, pagal besiklostančias aplinkybes ateinančios vasaros kelionės gali būti tik virtualios verysad.gif , tad nusprendžiu išnaudoti galimybę pakeliauti realiai. Po mano gimtadienio (kuris taip pat rugpjūčio mėnesį) išsiskirsčius svečiams, su šeimyna dar kartą peržiūrim šių metų kelionės nuotraukas. Susižvalgom visi keturi – reikia keliauti. Ir ne bet kur, o į Paryžių thumbup.gif . Tad sprendimas priimtas. Prasideda planavimas.

Visų pirma tenka perskaityti visas devynias doh.gif SM forumo temas apie Paryžių. Žinoma, ten daug pasikartojančių klausimų ir atsakymų, dalis informacijos jau pasenusi (jei ruošitės keliauti į Paryžių, siūlau perskaityti paskutines tris temas). Bet planavimui informacijos susirenku tikrai daug. Na, o įspūdis skaitant temas apie Paryžių – visi temos dalyviai labai geranoriški – matyt Paryžius įpareigoja (čia aš lyginu su Kroatijos tema, ypač šių metų pasisakymus – dauguma komentarų kažkokie pikti schmoll.gif ). Taip pat perskaitau atrodo šešis fotoreportažus apie Paryžių (nuorodas i juos rasite Paryžiaus X temos pirmame puslapyje adresu http://www.supermama...?...77488&st=0). Informacijos ten tikrai daug.

Visose kelionėse labai pasitikiu DK serijos knygomis. Prieš trejetą metų dovanų gavau knygą „Prancūzija“ ( http://www.almalitte...iu-vadovas.html ). Joje nemaža dalis skirta Paryžiui. Taip pat įsigijau knygutę "TOP 10 Paryžius" ( http://www.almalitte...iu-vadovas.html ). Jos abi keliavo su manimi visą kelionę. Šiaip gal užtektų ir antrosios knygos (tuo labiau, kad ten labai patogūs Paryžiaus centro ir metro žemėlapiai). Bet pirmojoje žymiai daugiau informacijos apie objektus.

Tad informacijos susirinkau tikrai daug. Kita problema – kada važiuoti g.gif ? Vasara jau baigiasi. Prasideda kam mokslai, kam darbai. Tad kelionę tenka derinti prie moksleivių atostogų, tuo labiau, kad ir žmona pedagogė, tad per rudens atostogas jai lengviau ištrūkti iš darbo. Na, o man kaip įmonės vyr. finansininkui surasti laiko trumpoms atostogoms nėra didelių problemų ax.gif (žinoma, po jų tenka stipriai atidirbti doh.gif ). Visų pirma galvojom skristi spalio gale, bet lėktuvas iš Kauno skrenda penktadienį po pietų, o grįžta pirmadienį, tad Paryžiui lieka tik dvi dienos. Nuo spalio 31 keičiasi Ryanair‘o tvarkaraštis – atsiranda reisas ketvirtadienį thumbup.gif . Tad pasirinkimas aiškus – išskrendam ketvirtadienį, lapkričio 3, 13 val. 45 min., o iš Paryžiaus kylam pirmadienį, lapkričio 7, 19 val. 55 min. Žinoma, jei skrendat be vaikų-moksleivių, ir Jūs galite leisti sau ištrūkti iš darbo, kada norite – tada kelionės laiką reiktų rinktis pagal Makaliaus principą: visų pirma susirasti labai pigius lėktuvo bilietus, ir prie to derinti visą kelionę. Bet mes turėjome elgtis priešingai.

Tad kitas žingsnis – lėktuvo bilietų pirkimas. Bilietus užsisakinėjom tiesiogiai iš http://www.ryanair.com. Juos pirkau likus dviem mėnesiams iki skrydžio. Maniau, kad bilietai daugiau nepigs. Mokėjom 1 žmogui pirmyn -atgal 211 Lt (čia be registruojamo bagažo - 1 vnt. 106 Lt, ir be kortelės mokesčio - 42 Lt žmogui pirmyn-atgal, iš viso sumokėjom 1122 Lt). Už pusės mėnesio bilietus galima buvo nusipirkti dar pigiau. Reikėjo tik stipresnių nervų. Bet – bilietų pirkimas yra savotiška loterija, o man loterijose nesiseka verysad.gif . Tad mano pasiūlymas: jei kelionės data nėra tiksliai apibrėžta, per dieną užeikite po kelis kartus į Ryanairo puslapį ir sulaukite tos dienos, kai bilietas į vieną pusę kainuos 41 Lt, ir būtinai bus užrašas - Free Online Check in: tada jau griebkite. Prie šio bilieto kainos prisidės dar 21 Lt kortelės mokesčio (nebent turėsite specialią kortelę, kurios Ryanair neapmokestina), tad bilietai vienam žmogui pirmyn-atgal kainuos 114 Lt . Pigiau už tokią kainą bilietų į Paryžių neteko užtikti. Žinoma, gali būti kad į kitą pusę bilietai gali būti šiek tiek brangesni.

Toliau reikia susirasti, kur gyvensime Paryžiuje. Pirmiausia pabandome susirasti viešbutį per mums patinkančią sistemą http://www.booking.com. Bet 4 nakvynėm keturvietį kambarį už normalią kainą (apie 500 EUR) sistema siūlo tik Pigalio aikštės arba Šiaurinės stoties rajonuose, kurie nerekomenduotini turistams vėlai vakare, be to, jos pakankamai toli nuo istorinio Paryžiaus centro. Tad pasinaudojam Paryžiaus temos rekomendacija – apsistoti apartamentuose, t.y. nuomojamame bute. Peržiūrim keletą nuomos sistemų (nuorodas į jas galite rasti taip pat Paryžiaus X temos pirmame puslapyje). Labiausiai patinka http://www.all-paris-apartments.com. Čia susirandam dviejų kambarių butą 2 rajone. Kaina už keturias nakvynes – 550 EUR. Lyg ir daugoka, bet atsiliepimai apie pigesnius variantus optimizmo nesukelia. Nuotraukas ir atsiliepimus (jie atitiko tikrovę) galite rasti adresu http://www.all-paris...aris/ref_14852/. Užsakymo metu iškart sumokamas 20% avansas (mūsų atveju 110 EUR). Toliau viskas paprasta: į el.paštą atsiunčiami visi kontaktai, adresas, sutartis. Nuvažiavus į Paryžių, lieka tik paskambinti kontaktiniam asmeniui, po 10 min jis nuveda į butą, pasirašoma nuomos sutartis, sumokama likusi suma – 440 EUR, be to kreditinėje kortelėje rezervuojamas 200 EUR užstatas. Praeitą savaitę rezervacija jau buvo atšaukta. Išvykstant raktus palikom ant stalo ir užtrenkėm duris.

Tad belieka susiplanuoti kiekvieną dieną. Žinoma, kadangi kelionės laikas ribotas, apsiribojam tik topiniais objektais Buvo minčių nulėkti iki Versalio, bet tam reikia pakankamai daug laiko, be to, jau pakankamai vėlus ruduo, tad fontanai nebeveiks, parkai bus praradę nemažą dalį savo žavesio (nors kai kas gali ir paprieštarauti – parkai, nusidažę rudens spalvomis, irgi žavingi, su Jumis man tektų sutikti, bet yra kaip yra). Todėl Versalis liko kitoms kelionėms. Žinoma, dabar po kelionės galiu pasakyti, kad planuojant padariau keletą klaidų, bet apie jas – pačiame fotoreportaže.

Spalio 29 dieną su žmona dar nueinam į Mireille Mathieu koncertą Švyturio arenoje. Dar nuo jaunystės, kaip ir CEZARIJAI, tur būt ir kitiems, ši dainininkė asocijavosi su Prancūzija. Visą kelionę galvoje skambėjo jos Tango, Pariser tango... ax.gif

Per paskutines dienas prieš kelionę dar išsinagrinėju metro schemą, kad bent jau iki buto nuvažiuotume be problemų, taip pat susidėlioju metro maršrutus iki pagrindinių objektų. Belieka susipakuoti daiktus. Ketvirtadienį ryte išlekiam į Kauną, kuris pasitinka rūku (vienas lėktuvas iš Londono leidosi Vilniuje, keleiviai iš ten ir atgal vežami autobusais – gerai, kad mūsų lėktuvas nusileido Kaune). Praeinam visas patikras. Vartai atidaromi pavėluotai, tad jau aišku, kad skrydis vėluos. Susėdus į lėktuvą, pranešama, kad skrydžio pradžia dėl kažkokių priežasčių atidedama dar pusvalandžiui verysad.gif . Ką gi, planai šiek tiek koreguosis. Labai nustebino praktiškai pilnas lėktuvas - aš galvojau, kad tokiu metu į Paryžių ne daug kas skrenda - ir buvau neteisus: atrodo, Paryžius populiarus bet kokiu metų laiku thumbup.gif . Pagaliau suūžia turbinos, lėktuvo ratai atsiplėšia nuo pakilimo tako. Lėktuvo kursas – link senos mano svajonės...

(Tęsinys su nuotraukomis, ko gero, tik kitą savaitgalį) verysad.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Arturas15: 20 lapkričio 2011 - 21:55
Labai lauksim tęsinio smile.gif Paryžiuje esu buvusi pusę dienos 1991 metų vasario mėnesį, grįžtant su choru iš konkurso Vakarų Prancūzijoje. Kurį laiką Prancūzija buvo mano svajonių šalis, vėliau ją pakeitė Italija blush2.gif Bet į Paryžių tikrai kada nors nuvyksiu smile.gif
Atsakyti
Kaip visada, labai maloniai skaitosi 4u.gif Laukiu tęsinio smile.gif
Atsakyti
Taaaip - vos įsijaučiau, o čia jau laukt reikia. lotuliukas.gif
Paryžius žavus visada , buvom mes Versalyje vasario mėnesį ir visai nenusivylėm. Nors fontanai neveikia ir dalis skulptūrų parke uždagstytos, bet rūmus apžiūrėjom, po parką traukinuku pasivažinėjom. biggrin.gif Tačiau pačiam Paryžiuj yra tiek daug visko ką norisi apžiūrėit, kad grįžčiau ten dar ne vieną kartą. biggrin.gif
Atsakyti
Kaip smagu... Gera pradžia - pusė darbo. Jungiuosi prie skaitančių mirksiukas.gif Ir, dėkoju iš anksto, kad visgi nutarėte pasidalinti savo įspūdžiais ir vaizdais 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Arturas15 @ 2011 11 20, 21:28)
J’adore Paris

bigsmile.gif Moi aussi! drinks_cheers.gif Ech, pasiilgau Paryziaus... ax.gif Taigi labai nekantriai lauksiu tesinio... Ir nuotrauku prasom negaileti mirksiukas.gif

O klausimai is serijos "rasyti ar nerasyti reportaza?" turetu likti tik retoriniais, nes atsakymas visada tik vienas - zinoma, rasyti! bigsmile.gif Kiekvienas reportazas juk kitoks, nes kiekvienas net ir tas pacias vietas pamatom savaip. Galu gale, kiekvienas naujas reportzas suteikia proga dar karta pasimegauti jau matytomis ar dar tik svajojamomis pamatyti vietomis - na argi grazu butu is musu atimti toki malonuma? mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jurzole: 21 lapkričio 2011 - 12:08
QUOTE(Jurzole @ 2011 11 21, 13:06)
O klausimai is serijos "rasyti ar nerasyti reportaza?" turetu likti tik retoriniais, nes atsakymas visada tik vienas - zinoma, rasyti!  bigsmile.gif Kiekvienas reportazas juk kitoks, nes kiekvienas net ir tas pacias vietas pamatom savaip. Galu gale, kiekvienas naujas reportzas suteikia proga dar karta pasimegauti jau matytomis ar dar tik svajojamomis pamatyti vietomis - na argi grazu butu is musu atimti toki malonuma?  mirksiukas.gif


Planavau su savo pasisakymu prisijungti vėliau, bet negaliu nepritarti Juržolei. drinks_cheers.gif
Būtent, kad kiekvienas reportažas vis kitoks. O pabuvojus tose vietose visada malonu į jas sugrįžti vėl, palyginti akimirkas, potyrius, įspūdžius, emocijas. thumbup.gif
Jei Paryžiaus reportažas atsirastų kas mėnesį ar tankiau, gal ir būtų mintis daryti bendrą kelionių reportažą. Bet kol kas jų tikrai ne per daug. smile.gif

Jūsų reportažai labai išsamūs - man patinka dar ir dėl to. thumbup.gif Nes asmeniškai man, labai mažai keliavusiai, prieš kelionę iškyla paprasti "buitiniai" klausimai, pvz., kiekvienas veiksmas, kaip užsakomas butas, kaip susigaudyti metro, ką sakyti perkant vieną ar kitą bilietą ir pan. Todėl labai esu dėkinga už smulkius papasakojimus. Jaunimui ar iššūkius mėgstantiems žonėms gal ir juokingai atrodytų tokie poreikiai. O man, moterėlei iš kaimo, daug ramiau, kai viską būnu išsiaiškinusi preš kelionę.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linole: 21 lapkričio 2011 - 12:35
Jungiuosi ir aš prie laukiančiųjų mirksiukas.gif Suintrigavote nuo pat pradžių... g.gif jaučiu, kad laukia kažkas netikėto ir įdomaus. 4u.gif


QUOTE(Arturas15 @ 2011 11 20, 22:28)
   Šiemet baigiantis vasarai SM kelionių fotoreportažuose užderėjo tiek nuostabių kelionių aprašymų, kad mano nervai neišlaikė – reikia kažkur keliauti. ..... Po mano gimtadienio (kuris taip pat rugpjūčio mėnesį) išsiskirsčius svečiams, su šeimyna dar kartą peržiūrim šių metų kelionės nuotraukas. Susižvalgom visi keturi – reikia keliauti. ...


thumbup.gif kažkaip šie Jūsų žodžiai man labai įstrigo...panašiai buvo suplanuota mūsų šių metų rudens savaitgalio kelionė į Alikantę rolleyes.gif ...tik taip atsitiko po mano gimtadienio lotuliukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Astra777: 21 lapkričio 2011 - 16:05
Jungiuos prie laukiančių thumbup.gif 4u.gif Nors pati dar gyvenu Venecijos įspūdžiais,bet mielai mielai pasimėgausiu ir paryžietiška dvasia wub.gif
Atsakyti
Dėkui visiems, kurie pradėjo skaityti mano reportažą ir taip entuziastingai palaiko mane 4u.gif. Bet Jūsų susidomėjimas prideda man papildomos atsakomybės, o šitie Astros777 žodžiai

QUOTE(Astra777 @ 2011 11 21, 16:04)
jaučiu, kad laukia kažkas netikėto ir įdomaus. 4u.gif

mane tiesiog nužudė verysad.gif : juk mūsų kelionė buvo paprasta, aplankant tik pagrindines Paryžiaus įžymybes. O dabar privalau rasti kažko netikėto doh.gif . Kaip tai padaryti g.gif blink.gif unsure.gif ? Teks kažką sugalvoti...

Na, o visiems belaukiantiems tęsinio, pasistengsiu iki minimumo sutrumpinti laukimo laiką, gal kas gims dar iki savaitgalio mirksiukas.gif .
Atsakyti
Pirma diena, ketvirtadienis.

Subjektyvus pastebėjimas: Paryžiaus gatvėse labai daug šviesoforų, bet pėstieji į juos nekreipia dėmesio – jei arti nėra automobilio, drąsiai žingsniuojama šviečiant raudonam signalui. Iš pradžių dar laukdavom žalio signalo, bet jau antrą dieną elgėmės kaip visi. Be to, toks jausmas, kad automobiliai, jiems užsidegus raudonam signalui, stabdo paskutinę akimirką ir sustoja beveik atsirėmus į praeivių kojas. Pirmą dieną šiek tiek nejauku, po to pripranti.

Skrydis trunka dvi su puse valandos (vėlavimas sutrumpėja 20 minučių). Didžiąją dalį kelionės skrendame virš debesų:

user posted image

Pagaliau leidžiamės, matosi Prancūzijos laukai. Neseniai nulijo. Leidžiamės Beauvais oro uoste. Čia pasiimam savo lagaminą, išeinam su visais į lauką. Dešinėje pusėje keletas žmonių laukia įsodinimo į autobusus. Čia pat ir kioskelis, pardavinėjantis bilietus – kaina kiekvienam po 15 EUR. Autobusas greitai užsipildo, pajuda link Paryžiaus. Važiuojam apie valandą dvidešimt minučių. Pakeliui nieko įdomaus, tik atkreipiu dėmesį, kad žalumos žymiai daugiau nei Lietuvoje. Bet ir rudens spalvų gamtoje jau nemažai – lapkritis vis dėlto.

Pagaliau stojam Porte Maillot stotelėje (niekur kitur autobusas nestoja). Jau sutemę. Prasideda lietus. Visi vorele palei Kongresų rūmus patraukiam link metro stotelės (jeigu eitumėte ir vieni, nepasiklystumėte – visur nuorodos). Leidžiamės į metro sustojimą. Praktiškai iš karto pamatom bilietų automatą. Jis nepriima popierinių kupiūrų, tik stambesnes (nuo 20 centų) monetas ir mokėjimo korteles doh.gif . Eilė susidariusi didoka, ir joje – praktiškai tik lietuviai, kaip supratau, tokie pat žali, kaip ir mes – pirmą kartą Paryžiuje ax.gif . Tad spaudinėja daug mygtukų, kol suranda reikiamus. Kažkas perka keturis bilietėlius po vieną (t.y. keturis kartus suvedinėja kortelės PIN‘ą ir t.t.) doh.gif . Kantrybė po truputį senka. Toliau dvi jaunos merginos bando nusipirkti du bilietėlius – pritrūksta 20 centų, turi tik po vieną ar du centus, kurių aparatas nepriima. Tenka juos padovanoti – nesakysi, kad į skolą ax.gif , juk daugiau jų didžiuliame mieste nesutiksi – bet pasirodo klydau, jas sutikau dar ne vieną kartą (!). Su likusiais lietuviais organizuojam trumpą pasitarimą, ir pagaliau atrandam, kaip nusipirkti Carnet‘ą (t.y. 10 bilietėlių iš karto): anglų kalboje reikia spausti ne kažkokį Carnet, o Book... thumbup.gif – apmokėjus kortele 12.50 EUR, aparatas atspaudžia 10 bilietėlių. Pagaliau laimingi (prie aparato eilėje ir pirkimui sugaišta apie pusvalandį) patraukiam link vartelių į metro. O čia, prie vartelių, pasirodo yra informacijos kioskelis, kuriame galima nusipirkti bilietus iš darbuotojo, aišku, bet kokiom kupiūrom. Taigi, apibendrinant pirmąjį nuotykį – arba turėkite metalinių monetų, arba iš karto eikite iki kioskelio.

Kadangi nesinorėjo su lagaminu ir rankiniais bagažais bastytis po Paryžių, dar Lietuvoje buvom nusprendę važiuoti iki stotelės Sentier, esančios per 50 metrų nuo mūsų buto. Pasiekti šią stotelę du būdai: su trim metro (du persėdimai) arba su RER (t.y. traukiniu) ir metro (vienas persėdimas). Pabijojau pasirinkti antrą variantą – kaip ten reiktų persėsti iš RER į metro g.gif ? Paskutinė diena parodė, kad bijoti nebuvo ko – stotelės tos pačios, tik dar vieni papildomi varteliai. Bet mes važiuojam su trim metro. Persėdimai su lagaminu ir dviem bagažais (paėmiau ir žmonos nešulį) nelabai paprasti – kol nueini iki kito metro, laiptais aukštyn-žemyn (Paryžiaus metro labai nedaug eskalatorių), labai stipriai sušyli... Pagaliau pasiekiame mūsų stotelę, išlendam iš požemio – o čia tikra liūtis schmoll.gif . Taip, Paryžius pasitinka nelabai svetingai...

Mums reikalingą gatvę Rue Des Petits Carreaux surandam greitai. Šiek tiek apie ją (nuotraukos sudėsiu iš kelių dienų). Šios gatvės tęsinys – Rue Montorgueil (šiaip tai praktiškai viena gatvė, kai kur net žemėlapiuose žymima kaip Montorgueil). Ji uždaryta transportui, tik rytais atveriama aptarnaujančiam transportui:

user posted image

Tai - spalvingas turgus, nusidriekęs per akmenimis grįstą gatvę. Čia tebetvyro senojo Les Halles dvasia – daug judrių parduotuvių, kavinių, visą dieną pilna žmonių:

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Suskaičiavau kokią dešimt kepyklėlių, kuriuose kiekvieną rytą pirkdavome kruasantus ir bagetes. Tarp kitko, kažkur skaičiau, kad šioje gatvėje apsiperka ir Paryžiaus restoranų virėjai. Daugybė vyno, vaisių, žuvies, mėsos, sūrių parduotuvyčių, kuriuose dirba po porą - trejetą žmonių. Kažkaip prisiminame Lietuvą – tokių parduotuvių beveik neliko: jas suvalgė Maximos schmoll.gif . Deja... Bet grįžkime į Paryžių. Žinoma, čia yra ir pora nedidelių prekybos centriukų. Juose pirkdavome įvairius produktus, vyną, nes vyno parduotuvėse įdomu pasižvalgyti, bet pirkti – mums per brangu.

Gatvė vienu galu remiasi į metro įėjimą ir į judrią gatvę, kitu galu – į Forum des Halles (kažkas panašaus į mūsų Akropolį, tik kad po žeme). Šis forumas – pakankamai nyki vieta, ypač vakare: aplink daug benamių, narkomanų ir pan., o bevaikščiojančių žmonių beveik nėra. Čia kaip ir daug kas Paryžiuje: priešybės šalia viena kitos – visada judri, gyva gatvė ir nykus rajonas...

Gatvėje nemažai įdomių iškabų:

user posted image

Ši iškaba netoli nuo įėjimo į mūsų buto kiemą. Pats įėjimas – neišvaizdžios durys, už jų – du ilgi koridoriai, pirmame iš kurių – automatiškai užsidega šviesa, o ant sienos kabo didžiulis veidrodis (čia tam, kad prieš išeinant į gatvę, paskutinį kartą įsitikintum, ar gali eiti į žmones mirksiukas.gif ):

user posted image
Atsakyti
Toks vidinis kiemas:

user posted image

user posted image

user posted image

Negaliu neįdėti laiptų į antrą aukštą, kuriame gyvenome, nuotraukos. Šiais laiptais teko tempti ir lagaminus doh.gif , ir po kelis kartus per dieną lipti:

user posted image

O dabar grįžkime į pirmą dieną, teisingiau vakarą. Įsikuriame, truputį apdžiūstame. Bet atvažiavome ne bute sėdėti, tad nekreipdami dėmesio į vėlų vakarą bei lietų, išeiname pirmam pasivaikščiojimui po Paryžių. Neskubėdami praeiname visa gatve. Gale – ne tik Halles, bet ir St-Eustaches bažnyčia, pagal literatūrą – viena gražiausių Paryžiuje, suplanuota pagal Notre Dame pavyzdį. Į vidų eiti per vėlu, kitomis dienomis taip ir neradome progos užeiti. Tad jos naktiniai vaizdai:

user posted image

user posted image

Prie bažnyčios įdomi skulptūra, deja, aptverta:

user posted image

Einam toliau link mūsų šio vakaro tikslo – Luvro. Keistai nuteikia pagrindinėse gatvėse ant suoliukų, ventiliacinių angų įsikūrę benamiai, bet juos užgožia pilnų kavinių vaizdai, niekur neskubantys paryžiečiai, o gal turistai. Baigiasi lietus. Išeinam prie naktinio Luvro:

user posted image

user posted image

Rivoli gatvė palei Luvrą:

user posted image

Vėl neskubėdami grįžtame į savo gatvę. Vėlus vakaras. Užsidaro parduotuvės, mažėja ir žmonių Montorgueil gatvėje. Grįžtame į savo butą. Pavakarieniaujam dar iš Lietuvos apdairiai įsidėtomis atsargomis. Laikas miegoti. Ryt mūsų laukia ilga kelionė po miestą. Gal nelis g.gif?
Atsakyti