Pats prasirgau apie mėnesį su viršum tuo sinusitu. Nustatė pavėluotai. Du antibiotikų kursus gavau, po antro šiaip taip išbridau. Man antibiotikai padėdavo simptomus slopinti ir prismaugt tą bjaurybę, bet ne iki galo. Užsitęsęs sinusitas, teigiama, kad yra tik bakterinis, tad antibiotikų poveikis turėtų būti jaučiamas. Gydytis šildymais nelabai gerai, nes tai yra stimulas plėstis, augti sinusito sukelėjui, tačiau retsykiais ne pro šalį, nes tirpdo kamščius ir labai praplečia nosies kanalus. Plovimas yra labai gerai, tačiau reikia nusiteikt pasikankint, nes silpnai plaunant tirpalalas susimaišo su sekretu ir yra absorbuojamas. Toks plovimas mažai naudingas. Apie sinusitą daug pasako kaklo limfmazgių dydis. Mano atveju jie buvo labai padidėję ir net skaudėjo, vakarais būdavo karščio, jaučiau širdies veiklos sutrikimus, sunkumą plaučiuose, du kartus ir gerklė nuo to kentėjo ir sunkiai leidosi gydoma, tačiau išsisukau be rimtesnių pasekmių. Tie tepliojimaisi, tai yra nesąmonė.
Man padėjo tokia veiksmų seka.
1. Antibiotikai, kad susilpnint chvarabą.
2. Jų eigoje arba gale garų procedūrą rimta (efektyvumui padidinti reiktų kvepuoti viena šnerve ir pakaitomis, jei sinusitas abiejose pusėse). Šiai procedūrai dar sustiprinti galima į vandenį česnako įpjaustyti, bet tada pradeda veidą dirginti, tad reiktų kvepuoti prie šiek tiek dangčiu atverto puodo. Kvėpuojant iškvėpti per burną ir intensyviai skrepliuotis. Procedūra geriau atlikti vakare, kad nelysti į lauką. Man didysis poveikis pasireikšdavo kitos dienos ryte per plovimą. Po tokių procedurų pusę dienos ar ilgiau jausdavai blogiau nei prieš tai. Procedūra atlikti praplovus nosį, ji turi trukti ne mažiau 15-20 minučių.
3. Jų eigoje arba gale atlikti 1-2 rimtus praplovimus. Plauti mažai sūriu vandeniu, nes labai išsausina nosies gleivinę, tol kol nesimatys jokių skaidrių gleivių. Man buvo vienos pusės sinusitas labaiu, tai reikėjo pusės kvortos tirpalo į šnervę. Aš naudojausi arbatiniu šaukšteliu. Trauki tirpalą į gleivinę, atkremši į gerklę ir išspjauni. Jaumas po rimto plovimo yra taip kurį laiką ne koks, bet vertas efekto. Po procedurų reiktų stebėti ar gerėja savijauta ir mažėja limfmazgiai.
4. Su antibiotikais reikia gerti gleives skystinančius, valančius preparatus Gelomyrtol, Sinupret, ACC (tai jau ne homeopatinis preparatas, bet stipresnis). Juos reikia naudoti su protu, pajutus pagerėjimą nutraukt, nes sudirginta, plaunama nosis ir pati vykdo intensyvią sekretizaciją. Kitaip nosis užburksta, sinusų ertmės užsidaro, o tai puikios sąlygos sinusui atsinaujinti.
5. Nosiai lengviau valytis labai padeda antialerginiai vaistai, kaip Cirrus. Pajutus pagerėjimą ir nutraukus skystinančių preparatų naudojimą, reiktų pavartoti antialerginio preparato, kad greičiau atsistatymas vyktų. Tinkamas jis ir lygos eigoje. Praplėtimui kanalų dažnai skiriami ir purškalai, kaip Septanazal, Otrivin ir t.t.
6. Reikia neužmiršt rūpintis imuniteto stiprinimu. Valgyt žalius česnakus, imbiero šaknis, svogūnus, vitaminas C ir kiti mineralai, augalinės kilmės papildai.
Man po tų procedurų rytais pasirodydavo kraujo, tad nenustebkit. Geriau nosis valosis siurbiant gryną tirpalą (be oro), nes sukeliamas didesnis vakuuminis slėgis nosies ertmėj. Jūros vandens purškalai, čia nelabai tinka. Galima pačiam gamintis jūros vandens tirpalą (2,5 g valgomosios druskos (ketvirtis arbatinio šaukštelio) 100g vandens) arba išsipurkšt natūralų jūros vandenį į stiklinę ir tada naudot. Uoslė po tų procedurų man nė kiek nesuprastėjo, o turiu aš ją pakankamai jautrią.
Reiktų pasitikrinti ar nėra dantenų uždegimo, pūlinių dantyse ir spręsti ją pirmiausia.