QUOTE(88888888 @ 2013 04 06, 21:39)
Sveikos

Apsiklausus drauges žinoves ir neradus atsakymo , ateinu čia su savo bėda
Auga tarkim orchideja , metus , du , ir staiga prasideda kažkoks keistas procesas - lapus lyg kažkas iščiulpia

Praėjusią vasarą pastebėjau ,kad "patvarkyta" visa tradeskantė . Kartais "praryja " vieną kitą lapą sanpaulijos, net pelargonijos . Na , alijošiams nieko , skindapui nieko , fikusui nieko , zamiokulkui nieko ... Na , ne visas gėlytes kažkas naikina . Bet bijodama tolesnio plitimo "sergančias" išmetu

Laisčiau , purškiau Neemazaliu . lyg praeina , bet vistiek atsiranda po kažkiek laiko

Gal tai net ne gyviai ?? Gal tai pvz nuo per sauso oro ?
Labai laukiu pagalbos , nes praradau daug gėlių
Aaa, žinau šitą bėdą. Nesu radusi (gal mažai ieškojau) info internete apie šiuos gyvius, tad tiksliai jų neįvardinsiu, bet dažnai tiesiog sakom - erkutės. Kiek žinau, graužia jos ne tik orchidėjas, nors mano namuose į kitus augalus jos nepersimetė. Ypatingai atsiranda esant šiltam ir sausam orui, daugiau vasarą. Įsižiurėjus (jei tik nenuvalėt lapų) pamatysit labai smulkius balkšvus (gal kartais jie ir rusvi būna? nepamenu) vabaliukus, tiesą sakant, labai paprasta pamanyt kad tai tiesiog kažkokios dulkės.
Kai buvau pasigavus šitą bėdą, stengiausi dažniau valdyt lapus su lapų blizgikliais, valikliais (vieną tokį turiu atseit silpnai veikiantį nuo voratinklinių erkių). Tuo pačiu, kadangi turėjau kitą bėdą, profilaktiškai visas orchidėjas dar ne kartą buvau pamirkius actaroje. Vis tik vargau ne trumpą laiką, Lyg ir atsikračiau, nors ne iš karto.
Siūlyčiau iš karto imtis priemonių, nes vasarą su jomis tvarkytis tikrai bent jau man nebuvo taip paprasta.