Įkraunama...
Įkraunama...

Knygos, knygos, knygos...*70

user posted image

Johanna Sinisalo "Trolis"

? blink.gif blink.gif blink.gif ?
Kitaip savo reakcijos ir įspūdžio apibūdinti negalėčiau, trūksta žodžių nusakyti kas per knyga ir kas per istorija. Baigusi skaityti ilgai dar sėdėjau lovoj stebeilydama į degančias žvakes ir valgydama mišrainę bandžiau susivokti ką perskaičiau. Knyga sakyčiau iš keistųjų kategorijos ir nieko čia stebėtino, kažkaip nieko kito iš suomės rašytojos ir nesitikėjau po pažinties su kitu suomiu - Arto Paasilinna. Saviti tie suomiai. Šiuo atveju rašytoja matyt bandė papasakoti jųjų legendas apie trolius kiek kitaip, atvesdama šias mitologines būtybes į šiuolaikinį pasaulį, tuo pačiu šalia pateikdama tikrus faktus iš realių šaltinių ir dokumentų. Iš pradžių tie įvairūs straipsniai, ištraukos iš liaudies pasakojimų skaitėsi pakankamai nuobodžiai ir labiau laukdavau kada vėl grįšiu prie tos grožinės pasakojimo dalies. Tačiau kuo toliau tuo labiau augo smalsumas kas gi iš tikrųjų buvo tie troliai, mitiniai jie ar netgi labai realūs padarai. Iš pradžių kiek suglumino ir patys veikėjai su jų gyvenimo stiliumi ir mintimis, tačiau pamažu pripratau prie to ir jau nebekliūdavo tas kitoniškumas. Eilinį kartą nusistebėjau kaip likimas supina kažkokias keistas penkiakampes geometrines santykių figūras, kai meilė tarp penkių skirtingų žmonių tuo pačiu metu būna ir naivi, ir besąlygiška, ir be atsako, ir karšta, ir beprotiška, ir gyvūliška, ir pikta, ir kerštinga, ir pavydi, ir tuo pačiu tampa manipuliavimo kitu žmogumi įrankiu ir eina ji tarsi grandininė reakcija tik tiesia linija į priekį, negrįždama atgal nei pas vieną iš penkių žmonių, kaip atsakas į jo jausmus. Patiko ir pats troliukas, kuris iš pradžių buvo toks bejėgis, toks mažiukas, kaip koks gatvėje rastas katiniukas ir tik istorijai rutuliojantis toliau ateidavo suvokimas, kad tai toli gražu ne pūkuotas mielas padarėlis, o plėšrus gyvūnas, su plėšrūno kūnu, nagais ir dantimis - tobula medžiojimo mašina. Patiko ir paskutiniuose puslapiuose vieno veikėjo išsakytos mintys tarsi ir apie trolius, bet paliekant visai kitokį įspūdį tarp eilučių, lyg kalbama būtų visai ne apie juos, o apie mus, žmones. Rekomendacijom skaityti nesišvaistysiu, nes tai tikrai savotiška knyga, pasakojimas vietomis gali pasidaryti nuobodokas, jeigu nelabai domina troliai ir senos istorijos apie juos. Aš taip pat tvirtai negalėčiau pasakyti patiko man ši istorija ar ne. Tai viena tų knygų kai nėra vienareikšmiško įspūdžio, tačiau labiau linkstu į patiko pusę. Kas neginčijamai ir besąlygiškai patiko, tai knygos viršelis - toks tamsus, grėsmingas, dvelkiantis pirmykšte tamsos jėga. Va į jį tai niekaip negaliu atsižiūrėti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sielos Sparnai: 19 kovo 2012 - 10:37
QUOTE(Sielos Sparnai @ 2012 03 19, 10:32)
Baigusi skaityti ilgai dar sėdėjau lovoj stebeilydama į degančias žvakes ir valgydama mišrainę

Labai romantiškai nuskambėjo biggrin.gif Aš kažkaip maniau, kad čia labiau detektyvas, be jokių mistinių veikėjų įterpimo g.gif

Nebeturiu dar kelių kuponų. Padovanojau tėčiui gimtadienio proga. Tai supratau, iš ko paveldėjau pomėgį knygoms biggrin.gif Kitą dieną jau nuėjo į knygyną, nusipirko žvejybos enciklopediją ir keturias Malūko knygas biggrin.gif

Aš vakar pradėjau ir perskaičiau James M. Cain "Laiškanešys skambina du kartus". Visai patiko, toks lengvas vakaro skaitaliukas.

Atsakyti
QUOTE(Dorifore @ 2012 03 19, 13:07)
Kitą dieną jau nuėjo į knygyną, nusipirko žvejybos enciklopediją ir keturias Malūko knygas  biggrin.gif

Nu, Malukas... Skystoka investicija... biggrin.gif As pastrigusi ties Jamie Ford "Keiko". Ner neidomi, bet ir ne is tu, i kurias ikrenti.
Atsakyti
QUOTE(linamog @ 2012 03 19, 14:17)
Nu, Malukas... Skystoka investicija... biggrin.gif

Žinau, bet vis tiek smagu, kad perka ir skaitys. Jeigu būčiau buvus kartu, tai būčiau neleidusi pirkti biggrin.gif
Atsakyti

QUOTE(Dorifore @ 2012 03 19, 13:07)
Labai romantiškai nuskambėjo  biggrin.gif Aš kažkaip maniau, kad čia labiau detektyvas, be jokių mistinių veikėjų įterpimo  g.gif
Nu tokia naminė romantika biggrin.gif Nea, visai nepanašu į detektyvą.
Atsakyti
QUOTE(marakeš @ 2012 03 17, 21:59)
nemoki ieškoti. apie patirtį konc. stovykloje rašoma W. Styrono "Sofi pasirinkimas", K. Imre "Be likimo", P. Levi "Jei tai žmogus", J. Boyne "Berniukas dryžuota pižama"

Nene problema ne ta moki ar nemoki ieskoti, paprasciausiai labai sunku gauti elektronine knyga Linkomanijoje ar kur kitur.
Atsakyti
QUOTE(Hellen @ 2012 03 19, 18:51)
Nene problema ne ta moki ar nemoki ieskoti, paprasciausiai labai sunku gauti elektronine knyga  Linkomanijoje ar kur kitur.

Linkomanija ne knygynas. Bet iš klausimo man pasirodė, kad ieškai tos tematikos knygų, o ne kad ieškai tos tematikos elektroninių knygų.
Atsakyti
Stephane Audeguy "Debesų ganytojas"- romanas, apimantis kelis skirtingus pasakojimus panašiomis temomis. Pačiam kūriniui gal ir trūko kažkokio vientisumo, tačiau kai kurias atskiras istorijas (apie žmogų, suklasifikavusį debesis, apie meteorologijos kaip mokslo šakos, pradžią, apie Hirosimą ir atominę bombą ir kt.) skaityti buvo labai įdomu. Pabaigusi turėjau sutikti su autoriumi, kad retas žmogus, kaip ir aš pati, pakėlęs galvą į dangų ir pastebėjęs plaukiančius debesis, susimąsto, kiek daug istorijos ir paslapčių už to slypi- dažniausiai priima tai kaip savaime suprantamą dalyką.

John Barth "Kelio pabaiga"- nelabai ką ir turiu apie šią knygą pasakyti. Patiko. Nors siužetas visai paprastas, tačiau skaityti dažnai reikėjo labai atidžiai. Veikėjai labai daug kalba, o tos kalbos gana sudėtingos. Iš pradžių atrodė, kad pagrindinis veikėjas bus labai antipatiškas, bet kažkaip išėjo priimti visas jo keistenybes, o kartais ir prajuokindavo kai kurie jo poelgiai ar priešingų nuomonių ir požiūrių vienu ir tuo pačiu metu laikymasis. Užtat kiti du- sutuoktinių porelė- gerokai užkniso (ypač vyras, kurį daug kartų norėjosi gerai papurtyti).
Tai romanas, netinkantis, kai norisi lengvo skaitymo, ir toks, apie kurį galima labai daug diskutuoti.
Atsakyti
QUOTE(katilina @ 2012 03 19, 20:59)
Stephane Audeguy "Debesų ganytojas"

John Barth "Kelio pabaiga"

Pasirodysiu labai neoriginali, bet sutinku su tavo atsiliepimais apie abi šias knygas drinks_cheers.gif "Debesų ganytojas", nors vietomis ir migdė, visgi visai patiko. O "Kelio pabaiga" kol kas viena iš geriausių skaitytų šiemet, bent jau man ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nihilistė: 20 kovo 2012 - 09:40
Gavau Alma Littera laišką su siūlymu vėl rinktis skaitymui knygas ir aprašyti bloge smile.gif
Kaip ir visada kai duoda nemokamai išsirinkau tai ko nepirkčiau, bet skaityti mėgstu smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Salomeja @ 2012 03 20, 18:14)
Gavau Alma Littera laišką su siūlymu vėl rinktis skaitymui knygas ir aprašyti bloge smile.gif
Kaip ir visada kai duoda nemokamai išsirinkau tai ko nepirkčiau, bet skaityti mėgstu smile.gif

Salomėja, tai visgi priėmė tave į tų laimingųjų sąrašą?

jooo, ir aš taip padariau tą patį smile.gif
Atsakyti
Aš irgi kaip tik atėjau pranešti, jog gavau AL pasiūlymą. Pastebėjot, kad pasikeitė projektų vadovė? Manau dėl to ir buvo sustojęs šis projektas.
Atsakyti