Įkraunama...
Įkraunama...

Aš ir mano autistukas

Labu, merginos 4u.gif

Permečiau paskutinius puslapius, daug naujienų pas jus. Tik aš visa paskendusi savo tarakonuose smile.gif

Kažkuri nauja mamytė klausė, kaip ugdžiau savo T. Ką noriu pasakyti, kiekviena mama suranda savo kelią į savo vaiką, nes jie per daug individualūs. Mes ėjom pas logopedą, kinezoterapeutą, masažistę. Nuo 6 mėn. Vėliau regresas. Mokinomės po trupinį. Iš knygučių, iš lankstinukų, iš aplinkos. VRC davė daug patarimų.

CP, džiaugiuosi tavo J.
Ice, vis tik tavo J šaunuolis.
Manau, kad jūs abi auginat labai socialius vaikus.

Lisja, mažutuka, sunku tau. Oi kaip sunku. Tikra E bėdukės didelės. Juk jei toks regėjimas, kaip sunku jį ugdyti. Reikia pripažinti, kad milžinišką darbą atlikai, jei jo jau tokie pasiekimai, esant nistagmams ir epi aktyvumui.
Ir sutinku, kad autistiškumo jis turi, nes neregiukai gali puikiai suvokti kalbą. Bet gal tame darželyje jie galėtų tave pamokinti kažkokių gudrybių jau dabar? Juk KVAC pvz. yra konsultacijų centras, jie mielai konsultuoja ir tėvus, ir pedagogus. Gal ir tam darželyje jie teikia tokias paslaugas? Pabandyk pasidomėti.

O mano T vėl snarglį tampo doh.gif doh.gif doh.gif Bet... Jau baigė matematikos pirmos klasės kursą blush2.gif blush2.gif blush2.gif wub.gif wub.gif wub.gif
Atsakyti
Jau ir antras vaikas serga verysad.gif karantinas pas mus namuose šį savaitgalį verysad.gif

QUOTE(Cukraus pudra @ 2012 03 23, 11:10)
jau link pabaigos pradėjo zirzent,kad eikim, bet rodžiau, kad kiti dar sėdi, kad dar reikia palaukti, kar reikės vaikams paploti.

na dabar po šio tavo posto kitaip viską supratau mirksiukas.gif iš pradžių man viskas baisiau atrodė biggrin.gif šaunuolis tavo Jokūbas, jei tik zirzenimus teko ištverti...maniškė pradėdavo verkti, o verkiančios nelaikysi per prievartą...aplamai tada nieko apie autizmą nežinojau, tad ir nesistengiau jos skubinti...po truputį pratinomės ir kažkaip persilaužė...nors garsams iki šiol jautri...nuo per didelio triukšmo jai pradeda skaudėti galvą, pykinti...

QUOTE(Ice @ 2012 03 23, 12:57)
Nuo rudens pas mus nusimato pokyčiai

gaila, kad nepavyko dar metus likti darželinukais...na bet smagu, kad radot nors dabar jums tinkantį sprendimą thumbup.gif gal šalia mūsų namų eisit? mirksiukas.gif

QUOTE(etulle @ 2012 03 23, 14:34)

Sveika 4u.gif
Maniškis labai mėgsta nevirtas daržoves, išskyrus pomidorus mirksiukas.gif ir aplamai jis visaėdis, tik varškės ir jos produktų nelabai mėgsta...ir uogų...
Dėl pagalbos...mums daug padėjo VRC...dabar gaunam nemažai pagalbos darželyje...o šiaip stengiuosi namuose kuo daugiau dirbti, lavinti vaiką, viską aiškinti, komentuoti...mes turim vyresnę sesę ir manau, kad tai labai padėjo mano vaikui tapti tokiu, kokiu jis yra dabar wub.gif thumbup.gif

QUOTE(La pluie @ 2012 03 23, 14:47)
Susimąsčiau apie motyvaciją.

nu nieko sau blink.gif vaikas pasakoja, kad auklėtoja muša vaikus, o mama susimastė apie motyvaciją biggrin.gif na man tada jau ne motyvacija rūpėtų lotuliukas.gif

QUOTE(Kriiste @ 2012 03 23, 16:50)
bet yra keli (is 15 gal kokie 4) diegai ruroje

kažin ar maniškio logopedė irgi taip galvoja apie mano vaiką doh.gif biggrin.gif na tikiuosi, kad ne... blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(Scintilla @ 2012 03 23, 22:58)
kažin ar maniškio logopedė irgi taip galvoja apie mano vaiką  doh.gif  biggrin.gif  na tikiuosi, kad ne... blush2.gif

idomu nuo ko tai priklauso, bet tikrai buna vaiku - del kuriu verties per galva, darai daugiau negu neimanoma - o jie abejingi viskam... Gal kokie biolaukai nesutampa (bet gal tuomet su aukletoja sutaptu) - o dabar visur atbulas, nieks jam neidomu, nieks nerupi doh.gif
arba yra ir simpatisku mergyciu - bet irgi be motyvacijos jokios, tu jai aiskini ka reiks daryt - ji sako o zinai - man mama suknele nupirko, tu pagiri, vel tesi aiskinima, sako zinai - man ir kasytes supyne - nu ir ka su tokiais daryt lotuliukas.gif (nepiktai as cia - myliu visus savo vaikus begaliniai - juk jie mano pirmieji, bet kartais tikrai buna sunku blush2.gif )
Atsakyti
Pou-
dekui uz supratima. 4u.gif Butent, as asmeniskai galvoju, kad maniskis tikrai nera sunkus autistas, bet jis turi kompleksiniu bedu, kas jo raida stabdo dar labiau (ta prasme autistukas gal jis ir nesunkus butu,bet bendra padeti dar labai sunkina tos papildomos bedeles)...O del neregiuku- tu visiskai teisi. Stai kai uzrasinejom E i ta silpnaregiu darzeliuka, buvom uzsuke i grupes. Nu fainai, prisistate prie maniskio vienas berniukas ir griebe ji uz rankos jau vedasi zaist neva, o paskui direktore paaiskino,kad tas vakas visiskai aklas, bet nuostabiai gerai orientuojasi aplinkoje, yra labai socialus, tik aisku kalba veluoja, bet suvokimas jos tikrai puikus.

As jau gavau siek tiek patarimu is ten buvusiu auklyciu, kaip ir ka akcentuoti zaidziant su vaiku. Tarkim, kad ir jei bandyciau korteles naudoti, tai jos rekomendavo, kad butu atspausdinta atvirksciai, t.y balti zenklai ir piesinukai juodam fone. Sunkiai matantiems vaikams taip labiau isryskinamas paveikslelis. Na ir dar keleta patarimu dave. Manau jei pavyks maniskiui lankyt ta darziuka, dar daugiau patarimu gausiu...

Bet koks protingas tas tavo snarglius, niu dievazi.. thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo LisJa: 24 kovo 2012 - 10:55
QUOTE(LisJa @ 2012 03 24, 10:53)
Stai kai uzrasinejom E i ta silpnaregiu darzeliuka, buvom uzsuke i grupes. Nu fainai, prisistate prie maniskio vienas berniukas ir griebe ji uz rankos jau vedasi zaist neva, o paskui direktore paaiskino,kad tas vakas visiskai aklas, bet nuostabiai gerai orientuojasi aplinkoje, yra labai socialus, tik aisku kalba veluoja, bet suvokimas jos tikrai puikus.

As jau gavau siek tiek patarimu is ten buvusiu auklyciu, kaip ir ka akcentuoti zaidziant su vaiku. Tarkim,  kad ir jei bandyciau korteles naudoti, tai jos rekomendavo, kad butu atspausdinta atvirksciai, t.y balti zenklai ir piesinukai juodam fone. Sunkiai matantiems vaikams taip labiau isryskinamas paveikslelis. Na ir dar keleta patarimu dave. Manau jei pavyks maniskiui lankyt ta darziuka, dar daugiau patarimu gausiu...

o nuo kokio amziaus priima i tokius darzelius? jauciu reik nuo kuo anksciau irgi - nes itariu visai akla vaika mokyt ziauriai sunku doh.gif

o kodel taviskiui gali nepavykt lankyt tokio darzelio unsure.gif kazkaip galvoju - jei vaikui tokios bedos su akelem - butent ten jam sugebes paaiskint ir ismokyt kaip reikia - nes jie susiduria tik su tokiais vaikais, jie geriausiai juos supranta ir pazysta ju silpnybes... Sakyciau net neregiuku tevams ten turetu but kazkokia apmokymai unsure.gif
Atsakyti

QUOTE(Kriiste @ 2012 03 24, 11:10)
o nuo kokio amziaus priima i tokius darzelius? jauciu reik nuo kuo anksciau irgi - nes itariu visai akla vaika mokyt ziauriai sunku doh.gif

o kodel taviskiui gali nepavykt lankyt tokio darzelio unsure.gif kazkaip galvoju - jei vaikui tokios bedos su akelem - butent ten jam sugebes paaiskint ir ismokyt kaip reikia - nes jie susiduria tik su tokiais vaikais, jie geriausiai juos supranta ir pazysta ju silpnybes... Sakyciau net neregiuku tevams ten turetu but kazkokia apmokymai unsure.gif

Priima berods net nuo pusantru metuku. Bet jei yar kompleksines bedos, daugiau siulomi ivairus dienos centrai, kaip antai vilniuje yra "Viltis", "Aidas" ir panasus. Tiesiog manoma jei jis tik silpnaregis, aklas-tada jau tinka tas "Spindulelis"- akluju ir silpnaregiu darziukas. Bet jei dar yra papildomu bedu, tada jau nelabai tokie vaikuciai jame laukiami. Tarkim mes kai saviski uzrasinejom ten, tai direktore irgi didelio susizavejimo nerode tuo, ir kas keisciausia, ne del tu autistisku bruozu, bet butent del epilepsijos..Sako "auklytes bijos, nezinos kaip priepuolio metu elgtis ir tt".... Bet siaip sutiko mus priimt ten su ta salyga jei atnesim nauja PPT pazyma, kurioje bus uzakcentuoti regos sutrikimai pas ji (iki siol turetoje pazymoje buvo uzakcentuota epi ir raidos sutrikimai, o apie akyciu bedas-vos viena eilute "II laipsnio Hypermetrophia"-II laipsnio toliariagyste tipo ir tiek. Direktore nori, kad butu aiskiau isdestytos akiu bedos, aprasyti visi jautrumai sviesai, nistagmai ir tt- na ka mes dabar ir bandom padaryti, va laukiam naujo DISCO, susirinkom oftolmologes ir neurologinio naujaussias isvadas ir vel keliausim i PPT, tikimes, kad PPT parasys tokia pazyma, kokios reikia. Ir nuo rugsejo bandysim po keleta valandu dienoje palankyti ta darziuka..

O del ko as bijau, kad jam nepavyks to darziuko lankyti? Ogi del jo elgesio.. Nes kaip apziurejau vaikucius grupese, na kad ir blogai matantys, bet dievazi-normalus, normaliai besielgiantys vaikai...Nezinau, ar auklytes pernes tas jo isterijas, kaip reaguos kiti tevai, jei uzmatys maniski stumdanti ju vaikus? Maniskis turi agresyvumo- va tas mane neramina labiausiai, kas liecia darzelio lankyma... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(LisJa @ 2012 03 24, 11:45)
O del ko as bijau, kad jam nepavyks to darziuko lankyti? Ogi del jo elgesio.. Nes kaip apziurejau vaikucius grupese, na kad ir blogai matantys, bet dievazi-normalus, normaliai besielgiantys vaikai...Nezinau, ar auklytes pernes tas jo isterijas, kaip reaguos kiti tevai, jei uzmatys maniski stumdanti ju vaikus? Maniskis turi agresyvumo- va tas mane neramina labiausiai, kas liecia darzelio lankyma... verysad.gif

tu maziausiai nervuokis ar susitvarkys ir kaip kiti tevai reaguos mirksiukas.gif Daznai vaikai darzely buna kur kas geresni - nei namie, o ir isterijos nekyla ne is ko - yra tam priezastis, tik reik ja surast... Autistams bloga elgesi sukelia nesupratimas juos supancio pasaulio, nesuvokimas ka jie ir kokiu momentu turi daryt - zodziu nesusikalbejimas... Tavo vaikiukui irgi yra priezastis - jei jis jaucias nemaloniai, nesmagiai del tos sviesos, bet to paaiskint negeba, negali, nesupranta kas jam daros - bet negerai - tai ir priestarauja pries viska. Idomu butu daugiau pastudijuot jo akyciu sutrikima, gal net gali susirast kazkokiu budu tokius vaikus auginanciu teveliu - nu gal yra kazkokia reali pagalba tai jo busenai. O del epilepsijos - tai cia ne naujiena LT - ir lanko vaikai darzeli ir nieko nebuna - tiesiog mama nesiskiria su telefonu ir reikalui esant - pasiruosus lekt mirksiukas.gif
Dabar kai tu pasakoji vis apie savo vaikiuka, prisimenu, kad kazkada filma esu macius - bet tuo metu ziurejau ji tik siaip... Jame tevai vaika augino rusy, nes kazkaip akys buvo jautrios sviesai, ir jis jau didelis buvo - mire tetis, paskui mama, tai teko lyst jam is to rusio ir pasirupint savimi. Neatsimenu as ten labai visko - bet esme, kaip jis gyveno nakti, o dienom lysdavo i rusi miegot ir labai normaluy gyvenima gyveno - kol kazkas nesugalvojo atvest jo i doros kelia g.gif
Atsakyti
Lisja, ačiū už gražius žodžius mano Pūgžliukui. Fainas jis pas mane 4u.gif Masė autistiškų bruožų, bet jis labai motyvuotas, dėl to ir stumiasi į priekį. Ir spec. pedagogas sakė, kad T labai motyvuotas. Jį lengva sudominti. Nes moksliukai, įdomios užduotėlės ir yra jo motyvacija.
Na kompas, kurį ribojam, kažkoks skanumynas (pvz., mineralinis vanduo rolleyes.gif ) kartais padeda, kai motyvacija dingsta.

O dėl daržiuko. Mano T geriausias pavyzdys, kai tinkama ugdymo įstaiga sutvarkė pagrindines jo elgesio problemas. Tiko aplinka, tiko pedagogai, tiko elgesys su juo. Jis pasijautė ramus ir saugus. Rutina mūsų vaikams daro stebuklus.
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2012 03 23, 17:50)
tai jus jos ir paklauskit kaip suprast nemotyvuotas doh.gif

Klausiau. Ji sako, kad Motiejus viska daro tik todel, kad reikia. Neva tai be kazkokios mistines motyvacijos. Logopede ji giria kaip stropu ir labai norinti mokytis. Kita aukletoja irgi labai juo dziaugiasi.
Man atrodo, kad ji nesugalvojo ka man atsakyti, kai paklausiau ar ji nezinanti, kodel mano sunus nebenori eiti i darzeli ir patiria vis didesni nerima. Tai ji ir sugalvojo ta motyvacija. Is tiesu, tai as pagalvojau ir supratau, kad mano vaika motyvuoti labai lengva: uztenka jam pazadeti, kad atlikes kazkokia nemegstama uzduoti, gales paziureti filmuka, arba mes kartu vaziuosim prie juros, tai jis padarys viska ka moka ir ko nemoka smile.gif Ir jam motyvacija yra net tai, kad jis teisingai pasako koki nors nauja zodi - po to patenkintas sau desimt kartu kartoja ir vis dziaugiasi savimi.
QUOTE(Scintilla @ 2012 03 23, 23:58)

nu nieko sau  blink.gif  vaikas pasakoja, kad auklėtoja muša vaikus, o mama susimastė apie motyvaciją  biggrin.gif na man tada jau ne motyvacija rūpėtų  lotuliukas.gif
kažin ar maniškio logopedė irgi taip galvoja apie mano vaiką  doh.gif  biggrin.gif  na tikiuosi, kad ne... blush2.gif

Vaiko pasakojimais apie saukima ir musima as susirupinau jau anksciau ir sia problema jau bandau spresti smile.gif Pakalbejau su aukletoja ir pasakiau, kad labai tikiuosi, jog jos bendravimo su vaikais metodai kardinaliai skirsis nuo dabar taikomu, nes priesingu atveju keliausiu pas direktore. Sunus pasakoja, kad jo nemusa, musa tik mergyte, kuri nenori miegoti. Bet kadangi jis auga nemusamas, tai tas pliaukstelejimas per uzpakali jam kelia baime ir nerima. Nekokia ta viena aukletoja, nekokia, nes labai skiria vaikus, jauciasi simpatijos antipatijos. O vaikai juk tuoj pat tuos dalykus pajaucia...

Atsakyti
QUOTE(La pluie @ 2012 03 24, 18:49)
Klausiau. Ji sako, kad Motiejus viska daro tik todel, kad reikia. Neva tai be kazkokios mistines motyvacijos. Logopede ji giria kaip stropu ir labai norinti mokytis. Kita aukletoja irgi labai juo dziaugiasi.

o tai kaip jis dar turetu daryt blink.gif , juk svarbiausiai daro, saunuolis thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2012 03 24, 21:06)
o tai kaip jis dar turetu daryt blink.gif , juk svarbiausiai daro, saunuolis thumbup.gif

Tai vat ir as galvoju ka jis dar tokio turetu daryti, kad aukletoja izvelgtu motyvacija smile.gif As iskart nelabai sumojau ka jai atsakyti, nes pastaba susake labai protingais zodziais, tai ir suglumau smile.gif
Saunuolis tas mano vaikas, labai saunuolis, as juo nepaprastai didziuojuos rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(La pluie @ 2012 03 24, 20:51)
Tai vat ir as galvoju ka jis dar tokio turetu daryti, kad aukletoja izvelgtu motyvacija smile.gif As iskart nelabai sumojau ka jai atsakyti, nes pastaba susake labai protingais zodziais, tai ir suglumau smile.gif
Saunuolis tas mano vaikas, labai saunuolis, as juo nepaprastai didziuojuos  rolleyes.gif

nu taip - visad taip buna - kai reik kazka sakyt - nesumoji ka, paskui gailies doh.gif lotuliukas.gif
Atsakyti