QUOTE(kad ji kur galas @ 2012 03 18, 21:21)
jei #### būtų tiek laisvių bei galimybių parašyti tiek postų, aš beveik ten norėčiau

+ dviese kambary
nors -45C už lango bei smarkus vėjas aišku negundo, na bet dėl rimto reikalo
tada klausimas AnaDeizy, Vilienei, Giedruolei ir visiems "rekuperaturščikams" - į kurią pusę parekomenduotumėt pasiduoti, norint paprojektuoti/parinkti/paskaičiuoti rekuperatorių konkrečiai mano situacijai?
Tarybiniais laikais toks reiškinys, tik be interneto, vadinosi "laisvosios statybos"

manau gyvenimo sąlygos beveik sutampa, gal tik klimatas truputi ne

Ar atmušiau norą tokiu palyginimu?
Pradžiai jums reikia vėdinimo projekto, jo išdava - reikiamas debitas ir pneumo nuostoliai, pagal ką parenkamas įrenginys. Į kurią pusę pasiduot? Į profesionalių projektuotojų
Papildyta:QUOTE(manjana @ 2012 03 18, 21:28)
Aš suprantu kokia linkme eina pasaulis ir t.t., tiesiog kol dar netoli nuėjo, tol tos naujos technologijos būna brangios
Jūs išsirinkote vos ne brangiausią - GKK

Taip, pažangu, toli KKK nuėjo - iki minimalios priežiūros, automatikos, bet ne už ačiū. Tokių naujų technologijų, kaip GKK, pasyviam name beveik nėra, beveik - priklausomai kaip spręsite vėdinimą, galima paprastai, galima labai sudėtingai ir pažangiai.
- o statybininkai pridaro kliurkų (kurių mes nepastebim, nes neturim patirties) - ir ką paskui, sėdim šaltam name, nerandam pro kur vėjas pučia,
O kliurkos pavojingos tik pasyviam namui, sakote nesvarbu kaip ir iš ko bus "senobinis, malkinis" namas? Ne, kokybė visur turi būti
išloštume 10 kvadratų - 10 000 Lt. Išmetam granulinį katilą su radiatoriais/grindiniu šildymu - dar 20 000 Lt. Dar ventiliacijos šachtos? (apie tokias nežinojau) - nu dar 5 000 Lt. Viso turim 35 000 atliekamų Lt. Rekuperatoriui atiduodam 20 000 Lt. Lieka 15 000 Lt. Ar jų užteks papildomam grindų, sienų, stogo šiltinimui, šiltesniems langams? Kažkaip man atrodo kad sunkiai. Kitas dalykas - mūsų atveju tada reikia būtinai samdyti techninį prižiūrėtoją, kuris užtikrintų kliurkų nebuvimą

Ir jau taip žiūriu kad gaunasi branguuu....
Neskaitėte LokioL, nereiks RVS'ui 20.000, o jei reiks - jis bus trys-viename: vėdinimas, šildymas ir vėsinimas viename.
Techninio prižiūrėtojo reikės bet kokiu atveju, net ir ne pasyviam namui gali stogas įgriūt

Pasikartosiu - be kokybės nieko ne bus, tai net nesvarstytina.
Galima būtų priskaičiuoti kiek kainuoja namo išlaikymas, tarkim, per 10metų. Gal tas stipriai pakeistų bendrus skaičiavimus. Tik čia jau nežinau kainų, kiek kainuoja pasyvaus namo išlaikymas per metus (su elektrinių boileriu, kaip suprantu)? Gal kas nors galit apšviesti? (kūrenimas granulėm - 30 000 Lt/10 metų)
Dešimt metų - truputi per trumpas laikotarpis, geriau skaičiuoti 15-20 ir nepamiršti įvertinti įrangos nusidėvėjimo, atstatymo kaštų. Gal po 15m dar ne, bet po 20m iš granulinio turėsite ~400kg metalo laužo, todėl nepamirškite kasmet atidėti 1200-1500Lt jo atstatymui. Tokios sumos jums pilnai užteks pasyvaus namo šildymui, dėl vandens reiktų atskirai paskaičiuoti, labai priklauso nuo kitų sprendimų (saulės kolektoriai, šilumos siurblys ir pan). Atstatymo kaštai - elektrinio teno kaina, čia kalbant apie pagrindinį šildymo šaltinį.
Ir paskutinis svarstytinas dalykas - kad svarbu ne tik kaina, bet ir komfortas. Apie rekuperatorius jau apkalbėjom - man irgi norisi ir langus atsidaryt (kas jau gaunasi kaip ir nuodėmė

), ir tas dirbtinis vėdinimas nėra man mielas dūšiai. Bet tai dar svarstytinas reikalas. Kokie daugiau skirtumai? Šildomų grindų pasyviam name jau kaip ir nelieka? Čia aišku minusas (bent jau kai kuriose patalpose tai man tų grindų labai norisi). Storos sienos - neitin gražu (o ir pamatų konstrukcija turbūt skiriasi tada? Irgi reikia į sąmatą primesti?). Pliusas - kad nereikia granulių pilstyt (nors manęs kol kas tai negąsdina, aišku klausimas ar nenervuos po penkių metų).
Langus darinėkite, nieks nedraudžia, bet geriau ne žiemą ir ne per karščius - tuomet džiaugsitės turėdami RVS ir jos teikiamu komfortu. Greičiausiai taip prie to priprasite, kad pamiršit tuos langus darinėti
Šildomos grindys - ne problema, bet dėl labai mažos šildymo galios jūs tos šilumos nepajusite, esant kambariuose +20C grindys bus tik laipsniu-dviem šiltesnės. Patikrinta praktikoje, manau sprendimas neatitinkantis investicijų
Storos sienos??? Čia jau išsigalvojimas. Jei pasirinktumėte karkasinę statybą, sienų plotis gali būti 300-350mm, ar matėte standartinį "malkinį" namą su tokiom storom sienom? Tradiciškai, blokeliai+šiltalas, tai gali būti nuo 180mm+250mm iki 250+250, priklausomai nuo namo aukštingumo, apkrovų ir konstrukcijos.
Pamatai - idealiausias variantas plokštė, bet įmanoma ir su "įprastiniais' bandyti prasisukti. Sienų storis pamatų beveik neįtakoja, sienos storėja tik šiltinimo medžiagų sąskaita
Jei GKK kainuotų kokius kuklius 5000Lt aš pats netingėčiau granulių pilstyti, net jei po 1000Lt/t kainuotų - energijos reiks taip mažai, kad pilstymas būtų kartą į mėnesį. Beje, būtų problema surasti tinkamos galios GKK - per didelė galia irgi yra problema